KONKURS „ZASKOCZ GOŚCI ŚWIĄTECZNĄ SAŁATKĄ!” | KONKURS ZAKOŃCZONY

Zaproponuj przepis na niebanalną, świąteczną sałatkę i wygraj 1 z 3 zestawów przepysznych produktów EkoWital!

Zabawa polega na zaproponowaniu przepisu na oryginalną sałatkę, którą zaskoczysz swoich gości podczas Świąt. W składzie powinien znaleźć się co najmniej jeden produkt marki EkoWital. Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie należy zaproponować składniki sałatki oraz sosu/dressingu, a także sposób jej przygotowania. Zachęcam Was również do dodania zdjęcia sałatki oraz przedstawienia jej nazwy – nie jest to jednak wymóg konieczny. Swoje pomysły wpisujcie w komentarzu poniżej.

Kliknijcie tutaj i zobaczcie, jaka sałatka pojawi się na moim świątecznym stole!

Konkurs trwa do 20 grudnia 2016 r. do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone do 22 grudnia 2016 r. Autorzy 3 najciekawszych propozycji otrzymają zestaw ekologicznych produktów ufundowanych przez firmę Eko-Wital Sp. z o.o. o wartości około 80 PLN każdy. W skład zestawu wchodzi: olej lniany tłoczony na zimno 250 ml, majonez 66% tłuszczu 400 g, syrop z agawy jasny 250 ml, , groszek zielony konserwowy 350 g, suszone daktyle ekologiczne bez pestek 150 g oraz suszona żurawina 125 g.

nagroda

Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.

Wyniki konkursu

Serdecznie dziękuję wszystkim za udział w konkursie. Jak zwykle wybór był bardzo trudny. Finalnie, za najbardziej zaskakujące, a zarazem smakowite przepisy w świątecznym klimacie uznałam propozycje:  Magdaleny (komentarz z dnia 19 grudnia 2016 | 20:54), Katarzyny (komentarz z dnia 20 grudnia 2016 | 01:18) oraz  Joanny (13 grudnia 2016 | 11:18).

Gratulacje!

42 komentarze do "KONKURS "ZASKOCZ GOŚCI ŚWIĄTECZNĄ SAŁATKĄ!" | KONKURS ZAKOŃCZONY"

  • comment-avatar
    Milena 20 grudnia 2016 (22:42)

    Mega pyszna i mega zaskoczenie dla gości 😀
    Sałatka z cykorii z żurawiną i daktylami
    Skład:
    2 cykorie
    1 cebula
    garść żurawiny firmy EkoWital
    6 daktyli firmy EkoWital
    sok z 1/4 cytryny
    cukier- 1 łyżeczka
    sól- szczypta
    3 łyżki oleju lnianego EkoWital
    natka pietruszki

    Cykorie obieramy z listków, listki pokroić. Drobno kroimy również cebulę, solimy, dodajemy cukier i obficie skrapiamy cytryną. To pozostawić na czas 10- 15 minut. Dodajemy żurawinę EkoWital, można ją przekroić. Dodajemy również drobno pokrojone daktyle. Przyprawiamy olejem lnianym i posypujemy natką.

  • comment-avatar
    Iwona 20 grudnia 2016 (12:08)

    Owocowa sałatka dla dzieci 🙂

    Składniki

    -Winogron 1 kiść
    – Nektarynka 1 sztuka
    -Jabłko 1 sztuka
    -Płatki śniadaniowe miodowe krążki 1/2 szklanki
    -Dzem truskawkowy 1 słoiczek
    -dzem agrestowy 1 słoiczek
    ( oczywiście można zamienić na swoje ulubione smaki )
    -wiórki kokosowe

    Sposób przygotowania

    1.

    Z kuleczek winogronu układamy zarys motyla . Skrzydła wypełniamy dzemem wedle uznania Nektarynkę i jabłko kroimy w krążki ozdabiamy nimi skrzydła motyla ,z Nektarynki wycinamy również czółka naszego kolorowego motylka . Miodowymi płatkami wypełniamy skrzydełka możemy tworzyć z nich kółeczka , paski co tylko przyjdzie nam do głowy . na koniec posypujemy skrzydełka motyla wiórkami kokosowymi

    SNV33584

  • comment-avatar
    Katarzyna 20 grudnia 2016 (01:18)

    Świąteczna wersja sałatki colesław (jako, że każdy ja u mnie w domu uwielbia postanowiłam przygotować ją na święta w tym specjalnym bezmięsnym wydaniu)
    Składniki:
    pokruszone pierniki
    pół główki kapusty
    pół szklanki suszonej żurawiny EkoWital
    pół szklanki wyłuskanych orzechów włoskich, pekan i pistacji
    sól
    pieprz świeżo mielony
    3 łyżki majonezu EkoWital
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    ser kozi
    Kapustę pokroić i wymieszać z łyżeczką soli. Dodajemy żurawinę EkoWital i posiekane orzechy. Następnie dodajemy pieprz, majonez EkoWital i jogurt, wszystko mieszamy. Gotową sałatkę dekorujemy serem kozim i oprószamy startymi pierniczkami. Sałatkę odstawiamy na ok. 2 godziny przed podaniem.

  • comment-avatar
    Magdalena 19 grudnia 2016 (20:58)

    Sałatka z jabłek i matiesów
    Składniki:
    -4 filety ze śledzi matiesów
    -250 ml wody mineralnej
    -4 jaja ugotowane na twardo
    -3 ogórki konserwowe
    -4 małe kwaskowate jabłka
    -2 łyżki soku z cytryny
    Na sos:
    -100 g majonezu EkoWital
    -odrobina zalewy z ogórków
    -sól
    -świeżo zmielony pieprz
    -gałązki koperku
    Wykonanie:
    Filety śledziowe zalać szklanką wody i moczyć przez 3-4 godziny, osuszyć, pokroić w paski, jajka obrać, żółtko wyjąć łyżeczką, posiekać, włożyć do miski i odstawić, białko pokroić w kostkę, ogórki pokroić w kostkę, jabłka umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Majonez wymieszać z zalewą z ogórków i przyprawić solą, pieprzem a potem połączyć ze składnikami sałatki. Sałatkę posypać posiekanym żółtkiem i udekorować gałązkami koperku.

  • comment-avatar
    Magdalena 19 grudnia 2016 (20:56)

    Sałatka z pora z wędzoną piersią z indyka
    Składniki:
    -750 g pora
    -500 g wędzonej piersi z indyka
    Na sos:
    -6 łyżek oleju rzepakowego EkoWital
    -4 łyżki soku z cytryny
    -10 g świeżego imbiru
    -cukier
    -sól
    Wykonanie:
    Pora oczyścić, pozostawić jasną cześć długości około 10 cm, resztę odkroić, por ukośnie pokroić w cienkie plastry, dokładnie umyć, włożyć do wrzącej osolonej wody i zagotować, wyłożyć na sito, przelać zimną wodą, pozostawić, by dobrze obciekł i ostudzić, indyka pokroić w paski. Olej wymieszać z sokiem z cytryny a imbir obrać, zetrzeć lub pokroić w cienkie słupki, dodać , doprawić do smaku cukrem i wymieszać ze składnikami sałatki, odstawić na krótko, by składniki dobrze się połączyły, ewentualnie doprawić do smaku cukrem i solą.

  • comment-avatar
    Magdalena 19 grudnia 2016 (20:55)

    Sałatka z piersi pulardy
    Składniki:
    -300 g pieczonej piersi pulardy
    -100 g boczku
    -100 g pomidorów koktajlowych
    -100 g cebuli dymki
    -1 awokado
    -odrobina soku z cytryny
    -150 g selera naciowego
    -Na sos:
    -6-7 łyżek oleju z pestek dyni EkoWital
    -4 łyżki octu z bazylią
    -2 łyżki soku z cytryny
    -sól
    -świeżo zmielony biały pieprz
    -cukier
    -otarty estragon
    -1 pęczek szczypiorku
    Wykonanie:
    Z pieczonej piersi pulardy zdjąć skórę, mięso pokroić w kostkę, boczek pokroić w kostkę, usmażyć bez tłuszczu na chrupko, pomidorki umyć, poprzekrawać na pół, wyciąć nasady łodyżek, cebulę dymkę oczyścić, umyć i pokroić w krążki, awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać, miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny a seler naciowy oczyścić, usunąć twarde włókna zewnętrzne, umyć, pokroić w talarki, wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Składniku sosu dokładnie wymieszać i przyprawić solą, pieprzem. Pęczek szczypiorku opłukać, osuszyć, drobno pokroić, dodać do sosu i wymieszać, ewentualnie dodać do smaku sok z cytryny i odrobinę cukru. Sos wymieszać z sałatką, odstawić, by składniki dobrze się połączyły.

  • comment-avatar
    Magdalena 19 grudnia 2016 (20:54)

    Sałatka z indyka i warzyw
    Składniki:
    -250 g mięsa z indyka (w kawałku)
    -2 łyżki mąki pszennej
    -1 jajo
    -2 łyżki ziarna sezamowego
    -1 łyżka oleju rzepakowego EkoWital
    -20 g masła
    -1 mały świeży ananas
    -150g skorzonery
    -150 g groszku EkoWital
    -4 jaja przepiórcze
    -1 sałata głowiasta lub lodowa
    -5 łyżek oleju lnianego EkoWital
    -2 łyżki soku z pomarańczy
    -2 łyżki octu z białego wina
    -sól
    -świeżo zmielony pieprz
    -cukier
    -2 cebule dymki
    -1 pęczek trybuli
    -pomidory koktajlowe
    Wykonanie:
    Mięso obtoczyć w mące, jajko roztrzepać, zamoczyć w nim mięso, a następnie obtoczyć je w 2 łyżkach ziarna sezamowego i smażyć na 1 łyżce oleju rzepakowego i maśle. Ananas obrać, wyciąć twardy środek, odkroić trzy duże plastry i pokroić je na kawałki, skorzonerę obrać, oczyścić, umyć, skropić odrobiną soku z cytryny i gotować w osolonej wodzie około 15 minut, wyłożyć na sito, pozostawić, by obciekła, pokroić na kawałki długości około 4 cm. Groszek odcedzić, jaja gotować 3-4 minuty, ostudzić, obrać. Sałatę oczyścić, oddzielić liście, umyć, pozostawić, by dobrze obciekła. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać, przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i cukrem i wymieszać z warzywami i liśćmi sałaty. Cebulę dymkę oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Trybulę umyć, obsuszyć, drobno posiekać. Sałatkę przybrać oddzielonymi pierścieniami cebuli dymki, trybulą i pomidorami koktajlowymi a mięso z indyka pokroić w cienkie plastry i podawać z sałatką.

  • comment-avatar
    Magdalena 19 grudnia 2016 (20:52)

    Sałatka z jaj i skorzonery
    Składniki:
    -6 jaj ugotowanych na twardo
    -150 g roszponki
    -400 g skorzonery
    -2 dojrzałe owoce melonowca
    Na sos:
    -6 łyżek oleju słonecznikowego EkoWital
    -3 łyżki octu ziołowego
    -3 łyżki śmietanki kremowej
    -2 łyżki soku z cytryny i skórka
    -sól
    -świeżo mielony pieprz
    -odrobina syropu klonowego
    -1 łyżka drobno posiekanych listków trybuli
    -1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
    Wykonanie:
    Jajka obrać, przekroić na cztery części, z roszponki odciąć korzonki, roszponkę przebrać, umyć , pozostawić by dobrze obciekła, skorzonerę obrać, umyć, włożyć do wrzącej osolonej wody i zagotować, gotować przez około 30 minut, odcedzić, ostudzić, pokroić na kawałki. Owoce melonowca obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki a następnie na plastry. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i dodać drobno pokrojone listki trybuli i szczypiorek.

  • comment-avatar
    Magda 19 grudnia 2016 (15:20)

    *** Sałatka z jarmużem, orzechowym „Parmezanem” i suszoną żurawiną ***

    SKŁADNIKI:

    Sałatka:
    – ok. 350G jarmużu
    – 70g suszonej żurawiny EkoWital

    Orzechowy „Parmezan”:
    – 120g orzechów pekan
    – 1 ½ łyżki drożdży odżywczych
    – 1 łyżka oliwy
    – szczypta soli morskiej

    Dressing:
    – 2 ząbki czosnku
    – 60ml soku z cytryny
    – 4 łyżki oliwy
    – szczypta soli morskiej
    – pieprz

    Przygotowanie sałatki:

    1. Nagrzać piekarnik do 300C, wstawić orzechy na ok. 8 min.
    2. Jarmuż umyć i poszatkować
    3. Dressing: zblendować czosnek, dodać sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz
    4. Gotowy dressing mieszamy z jarmużem
    5. Zblendować orzechy pekan, dodać drożdże odżywcze, oliwę i sól
    6. Posypać sałatkę orzechowym „Parmezanem”, dodać żurawinę

    GOTOWE!

  • comment-avatar
    MartynkaJ 18 grudnia 2016 (00:05)

    Oczyszczająca sałatka z buraków i fasoli
    Składniki:
    – 2 surowe buraki
    – 2 duże ziemniaki
    – 4 kiszone ogórki
    – 1 puszka białej fasoli )ok. 240g po odsączeniu)
    – 1 łyżka ekologicznego majonezu EkoWital
    – 1 łyżka jogurtu naturalnego lub sojowego
    – 2 łyżeczki musztardy
    – 1 łyżeczka oleju lnianego EkoWital
    – sól, pieprz
    Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Buraki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę (najlepiej w lateksowych rękawiczkach!). Ugotowane ziemniaki i ogórki również kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy odsączoną fasolę, majonez, jogurt, musztardę, olej i porządnie mieszamy. Doprawiamy wedle uznania.
    Smacznego!

    Surwkaburaczana

  • comment-avatar
    Agnieszka 17 grudnia 2016 (17:20)

    Święta w salaterce.

    SAŁATKA
    1/2 sałaty lodowej
    1 pomidor
    1/2 ogórka szklarniowego
    1/2 czerwonej cebuli
    1/2 pomarańczy
    1/2 granatu
    400 g wędzonego łososia
    garść orzechów nerkowca
    300 g malin (mogą być mrożone)
    cukier
    sól
    oliwa z oliwek
    1 ząbek czosnku
    1/2 cytryny

    1) Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w zależności od upodobań. Polecam kostkę. Wrzucamy do miski.
    2) Pomarańczę kroimy w kostkę, staramy sie jej nie zgnieść, obieramy granat. Dodajemy do warzyw.
    3) Mieszamy 1/3 szklanki oliwy z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Wciskamy czosnek i pół cytryny. Zalewamy wszystkie warzywa i owoce.
    4) Kroimy łososia w kostkę i wrzucamy do reszty składników.
    4) W garnuszku blindujemy maliny i dodajemy cukru. Redukujemy na małym ogniu aż sos będzie gęsty.

    Podajemy oddzielnie sałatkę i sos. Żeby każdy mógł dodać według własnych upodobań.

  • comment-avatar
    ewa 15 grudnia 2016 (21:48)

    Gęś pieczona z zurawina i jabłkami nadziewana.
    Pieczona gęś:
    Składniki:
    -tuszka z gęsi
    -kwaśne jabłka
    -sól , pieprz , majeranek
    -woda do podlania
     -żurawina
    Sposób wykonania:
    Gęś umyć, osuszyć natrzeć przyprawami z zewnątrz i w środku, wypełniamy pokrojonymi ćwiartkami jabłek i zurawiną ,następnie odstawić w chłodne miejsce na noc. Gęś układamy w gorącej brytfance. Gęś pieczemy w mocno rozgrzanym piekarniku na początku w tem. 250 stopni później w tem. 160-200 stopni. Najlepsza jest jeszcze ciepła.

    Obraz1

  • comment-avatar
    Monika 14 grudnia 2016 (21:33)

    Sałatka z kaszą kuskus

    Składniki
    1 szklanka kaszy kuskus EkoWital,
    5 plastrów boczku,
    1-2 ogórki – mogą być zarówno świeże jak i kiszone bądź konserwowe,
    1 mała papryka czerwona,
    3/4 szklanki kukurydzy EkoWital,
    pęczek szczypiorku,
    sos sałatkowy w proszku np. koperkowo-ziołowy,
    olej lniany EkoWital,
    sól,
    pieprz.

    Kuskus zalać rozpuszczonym w gorącej wodzie sosem sałatkowym (tak aby przykrywał kaszę na ok. 1 cm). Kiedy kuskus wchłonie wodę dodać 2 łyżki oleju lnianego i dokładnie wymieszać.
    Boczek pokroić w wąskie paseczki i przesmażyć. Osączyć z tłuszczu.
    Ogórki i paprykę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Kukurydzę osączyć z zalewy.
    Warzywa i boczek dodać do kaszy i dokładnie wymieszać.
    Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    Przed podaniem schłodzić

    Smacznego.

  • comment-avatar
    Zdzisława 14 grudnia 2016 (20:21)

    Sałatka cziki-cziki

    Składniki:
    -1 szklanka ryż
    -1 puszka groszku EkoWital
    -1 sztuka jabłko
    -1 garść żurawina suszona EkoWital
    -1 ząbek czosnek
    -2 gałązki bazylia
    -1 gałązka mięta
    -1 sztuka cytryna
    -2 łyżki oliwa
    -sól do smaku
    -pieprz do smaku

    Przygotowanie:
    Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie, ostudź. Jabłko umyj, pokrój w słupki i skrop sokiem z 1/2 cytryny. Ryż wymieszaj z jabłkiem, groszkiem i żurawiną.
    Zioła opłucz, posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. W soku z 1/2 cytryny rozpuść szczyptę soli, dodaj czosnek, zioła oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj.

    af008abe4a

  • comment-avatar
    Ela 14 grudnia 2016 (14:42)

    Egzotyczna sałatka z sera
    Składniki:
    -250 g sera edamskiego
    -150 g sałaty lollo rosso
    -2 świeże figi
    -2 dojrzałe mango
    -150 g brokułów
    Na sos:
    – 7 łyżek oleju rzepakowego EkoWital
    -3 łyżki octu jabłkowego
    -1 łyżka syropu klonowego
    -2 łyżki cointreau
    -2-3 łyżeczki soku cytryny
    -sól
    -cukier
    -świeżo zmielony pieprz
    -świeże listki mięty
    Wykonanie:
    Ser pokroić w kostkę, sałatę oczyścić, oberwać listki, umyć, pozostawić, by dokładnie obciekła, figi obrać, pokroić na kawałki, mango obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, zbierając przy tym sok i pokroić na kawałki, brokuły oczyścić umyć, przez 8-10 minut gotować we wrzątku i pozostawić, by obciekły, ostudzić. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać nie zapominając o soku z mango. Listki mięty opłukać, osuszyć, drobno posiekać, dodać do sosu i wymieszać, połączyć ze składnikami sałatki(oprócz lollo rosso). Sałatkę odstawić na krótko, by składniki dobrze się połączyły. tuż przed podaniem dodać lollo rosso.

  • comment-avatar
    Ela 14 grudnia 2016 (14:24)

    Sałatka selerowa
    Składniki:
    – 1 słoik marynowanego selera
    -1 słoik kukurydzy EkoWital
    -200 g chudej szynki
    -1 puszka ananasa w kawałkach
    -3 jajka ugotowane na twardo
    -200 g majonezu EkoWital
    -szczypta soli
    -szczypta mielonego białego pieprzu
    Wykonanie:
    Seler, kukurydzę pokrojony ananas osobno osączyć a sicie. Następnie osączone składniki ułożyć warstwami w salaterce i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki oddać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki jajka.

  • comment-avatar
    Magdalena 14 grudnia 2016 (14:16)

    Sałatka tatarska
    Składniki:
    -4 filety śledziowe
    -12 marynowanych pieczarek lub innych grzybów
    -2 strąki marynowanej papryki czerwonej
    -6 korniszonów
    -1 duża cebula
    -1 puszka filetów anchois
    -otarta skórka i sok z 1 cytryny
    -3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin EkoWital
    -2 jajka ugotowane na twardo
    -3 łyżki posiekanego szczypiorku
    -pieprz czarny mielony
    -pieprz Cayenne
    -cukier
    Wykonanie:
    Umyte, osuszone filety śledziowe i paprykę pokroić w kostkę. Osączone pieczarki pokroić na cienkie plasterki. Tak samo pokroić korniszony, a anchois w paski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać startą skórką cytrynową. Połączyć wszystkie przygotowane składniki sałatki, oprószyć pieprzem, cukrem i pieprzem Cayenne. Polać oliwą, wymieszać, przykryć i wstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki, aby sałatka dobrze się schłodziła. Sałatkę podawać posypaną ugotowanymi, posiekanymi żółtkami, szczypiorkiem, paskami ugotowanego białka i paskami papryki.

  • comment-avatar
    Magdalena 14 grudnia 2016 (14:06)

    Sałatka z pędów chmielu z czerwoną cebulą
    Składniki:
    -200 g młodych pędów chmielu
    -2 czerwone cebule
    -50 g szynki z indyka
    -2 jajka ugotowane na twardo
    -2 łyżki posiekanego szczypiorku
    Na sos:
    – 1 łyżka soku z cytryny
    – 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin EkoWital
    -szczypta cukru
    -sól
    -pieprz
    Wykonanie:
    Składniki sosu dokładnie wymieszać i lekko schłodzić. Pędy chmielu obrać ze skórki, ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Dokładnie osączyć i pokroić na kawałki. Szynkę z indyka pokroić w paski, obraną cebulę w cienkie plasterki, a białko jaja w kostkę. Połączyć składniki sałatki, polać sosem, delikatne, ale dokładnie wymieszać, lekko schłodzić. Przed podaniem posypać drobno posiekanym żółtkiem i szczypiorkiem.

  • comment-avatar
    Magdalena 14 grudnia 2016 (13:55)

    Sałatka z kukurydzy z marynowanymi grzybkami
    Składniki:
    -1 słoik kukurydzy EkoWital
    -3 korniszony
    -8 marynowanych grzybków
    -1 winne jabłko
    -1 łyżeczka soku z cytryny
    -2 łyżki posiekanego koperku
    na sos:
    -3 łyżki majonezu EkoWital
    -2 łyżki jogurtu
    -1 łyżka ostrej musztardy
    -szczypta cukru
    -sól
    -biały pieprz
    Wykonanie:
    Składniki sosu dokładnie wymieszać i lekko schłodzić, obrane jabłko utrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Korniszony i grzybki pokroić w kostkę, kukurydzę osączyć. Wszystkie składniki połączyć, zalać sosem, schłodzić. Sałatkę podawać posypaną koperkiem.

  • comment-avatar
    Ania 14 grudnia 2016 (13:06)

    Moja popisowa sałatka:

    – pokrojona w kawałeczki (poskubana) makrela wędzona
    – 3 łyżki żurawiny Ekowital
    – 2 łyżki oleju lnianego Ekowital
    – jedna posiekana cebulka
    – 2 jajka na twarda
    -sól i pieprz

  • comment-avatar
    Magda 14 grudnia 2016 (12:49)

    Sałatka kijowska, którą przygotowujemy tylko na święta Bożego Narodzenia! 🙂

    Składniki:
    5 jajek
    puszka dobrego tuńczyka w sosie własnym
    10 dag sera żółtego
    20g masła
    1 cebula czerwona
    majonez

    Masło zamrozić, jajka ugotować na twardo, ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, białka oddzielić od żółtek.
    W szklanej salaterce układać kolejno:
    Białka jaj starte na tarce o dużych oczkach
    Ser żółty
    Tuńczyka
    Kilka lyżek majonezu równomiernie rozprowadzonych
    Masło – starte na tarce o dużych oczkach
    Cebulę pokrojona w drobna kostkę
    Kilka łyżek majonezu rozprowadzonych równomiernie (tak jak poprzednia warstwa)
    Żółtka starte na tarce o małych oczkach

    Sałatki niczym się nie doprawia! Pycha!

  • comment-avatar
    Małgorzata 14 grudnia 2016 (12:14)

    Sałatka świąteczna.
    Składniki:płat śledzia,cebulka czerwona,ogórek konserwowy,czerwona papryka,starty żółty ser, groszek EKO WITAL, majonez EKO WITAL.Układamy warstwami najlepiej w przezroczystym naczyniu.Na dól pokrojony śledź, potem cebulka,ogórek, smarujemy majonezem, potem papryka i groszek.Całość posypujemy żółtym serem.Przyprawy wg uznania.

  • comment-avatar
    Jola 14 grudnia 2016 (10:53)

    Sałatka z selerem

    Składniki:
    1/2kg szynki
    1 słoik selera konserwowego
    4 jajka,
    1 groszek EkoWital
    1 kukurydza
    1 puszka ananasa
    1 świeży ogórek
    sól, pieprz
    majonez EkoWital

    W pierwszej kolejności należy ugotować jajka na twardo. Obrać je i przepuścić przez sitko by powstały ładne równe kosteczki. Seler, groszek i kukurydzę odsączamy ze zbędnej zalewy. Ananasa, ogórka i szynkę kroimy w kosteczkę. Wszystko wrzucamy do miski doprawiamy solą i pierzem, i mieszamy wszystkie składniki z majonezem.

  • comment-avatar
    Aleksandra 14 grudnia 2016 (10:22)

    Sałatka z pieczonych buraków z rukolą
    Składniki:
    250g rukoli
    4 pieczone buraki
    Ser feta/bałkański
    Granat
    Orzechy włoskie

    Sos:
    3 łyżki oleju lnianego EkoWital
    3 łyżeczki miodu
    3 łyżeczki musztardy
    sól
    pieprz

    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki ułożyć na płaskim naczyniu (sałatka jest warstwowa). Najpierw rukola na to pokrojone w kostkę buraki i ser. Posypać orzechami i granatem. Na sam koniec polać sosem. Sałatka jest przepyszna połączenie buraka z rukolą i fetą jest rewelacyjne. Polecam tą sałatkę każdemu jest szybka i prosta do zrobienia. A przy tym pięknie wygląda na talerzu – je się oczami.

    burak1

  • comment-avatar
    Sabina 14 grudnia 2016 (08:19)

    DUŻA SAŁATKA MIESZANA – to moja ulubiona strażniczka fit figury, ukochana! Wszystkie składniki są lekkie i zdrowe, a na talerzu bardzo kolorowe.
    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania sałatki?
    Potrzebna jest: kapusta pekińska (200g), marchew (1szt), papryka czerwona (1szt), ogórek świeży(1szt), ogórek kiszony (1szt) , pomidor (1szt), kukurydza ekologiczna EkoWital (50g), groszek ekologiczny EkoWital (50g), natka pietruszki i pieprz. Całość należy polać sosem jogurtowo-czosnkowym.
    I danie gotowe!
    Połączenie składników sprawia, że sałatka dodaje energii i na nogi stawia. Składniki dużo witamin posiadają i zdrowie dobre mi zapewniają. Gdy mam ochotę na coś do tego – ciepły chlebek pita się świetnie sprawdza – życzę smacznego.

    Straniczkafitfigury-SabinaMastej

  • comment-avatar
    Natalia 13 grudnia 2016 (20:06)

    Sałatka z groszkiem konserwowy i jarmużem! Moja ulubiona😀
    Składniki:
    1/2 średniej sałaty
    2-3 liście jarmużu
    1/2 szklanki groszku konserwowego
    1 cukinia
    1 awokado
    1 mała czerwona cebula
    3-4 pomidorki koktajlowe lub 1 średni pomidor
    3-4 rzodkiewki

    SOS:
    2 ząbki czosnku
    1,5 łyżeczki octu winnego
    sól, pieprz, ulubione zioła
    1/4 szklanki oliwy

    Przygotowanie:

    Cukinię umyłam, pokroiłam w paski i zgrillowałam. Gotową cukinię odłożyłam na bok. Przygotowałam sos do sałatki – czosnek roztarłam z solą, dodałam pieprz, przyprawy i ocet, do połaczonych składników dolałam oliwę. Warzywa umyłam, jarmuż i sałatę porwałam na mniejsze cząstki, pomidorki i rzodkiewkę pokroiłam w plasterki, cebulę w talarki, groszek opłukałam i dodałam do reszty warzyw. Awokado pokroiłam i skropiłam cytryną. Dodałam pokrojoną cukinię. Ułożone warzywa polałam sosem. Najlepiej podawać od razu.
    Smacznego!

  • comment-avatar
    Renata 13 grudnia 2016 (19:52)

    Sałatka z daktylami i sosem chilli

    Składniki :
    pół szklanki suszonych daktyli EkoWital
    pół papryki
    młoda cebulka
    sałata

    sos:

    olej lniany EkoWital
    ocet balsamiczny
    musztarda ( u mnie musztarda z rodzynkami i śliwkami – lekko słodkawa)
    słodka papryka
    3 duże szczypty płatków chili

    Przygotowanie :
    3 łyżki oleju lnianego , łyżkę octu balsamicznego, łyżkę musztardy, pół łyżeczki słodkiej papryki i płatki chili łączymy ze sobą i energicznie mieszamy. Odstawiamy. Przed podaniem jeszcze raz trzeba go zamieszać.
    Daktyle chwilę moczymy we wrzątku, tak aby zmiękły. Sałatę myjemy kroimy w paseczki. Paprykę i cebulę również. Na talerzu układamy sałatę, następnie paprykę, cebulę i pokrojone na pół daktyle. Całość polewamy sosem. To ile go użyjemy i jak bardzo ostry sos lubimy zależy tylko od nas. Jeśli lubicie słodko ostry możecie dodać odrobinę cukru, ale moim zdaniem daktyle są takie słodkie, że nie jest to konieczne.

    Zdjcie0008

  • comment-avatar
    Agnieszka 13 grudnia 2016 (19:25)

    Najprostsza i zawsze wyczekiwana bo robiona tylko na Święta Bożego narodzenia to tradycyjna sałatka jarzynowa. Składniki:
    1. Groszek Ekologiczny EcoWital
    2.Gotowane ziemniaki, marchew, pietruszka, jajka
    3.Por, jabłko
    4.Ogórek konserwowy
    5.sól,pieprz, majonez ekologiczny EcoWital, musztarda
    Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę. Dodać sól, pieprz, majonez i musztardę do smaku.
    Smacznie, tanio i tradycyjnie!!!

  • comment-avatar
    Monika 13 grudnia 2016 (18:06)

    Pyszna zdrowa sałatka idealna na Święta, zawsze gości na naszym stole 🙂
    Składniki:
    *Podwójna pierś z kurczaka
    *por
    *2x makaron z zupki chińskiej
    *400g pieczarek
    *Majonez Eko-Wital 66% tłuszczu

    Wykonanie:
    Pieczarki pokroić w plastry i ugotować.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i ugotować.Makaron pokruszyć
    i zalać wrzątkiem aby napęczniał.Pora pokroić w krążki i sparzyć.Wszystkie składniki połączyć ze sobą.Na samym końcu gdy sałatka wystygnie dodać majonez według uznania.Trzymać w lodówce.
    Jest taka pyszna, że wydaje mi się że długo w niej nie postoi <3 Prosta i szybka co w Święta jest ważne aby na wszystko znaleźć czas 🙂

  • comment-avatar
    Joanna 13 grudnia 2016 (14:18)

    Wigilijna sałatka litewskalitewska z polskim akcentem.

    Składniki
    2 Kg ziemniaków ugotowanych
    1.5 KG ugotowanych buraków
    1 kg kiszonej kapusty
    4 małe cebulę
    Ok 10 łyżek oleju lnianego
    Majonez według uznania
    sól i pieprz do smaku
    PRZYGOTOWANIE
    Ziemniaki kroimy w kostkę , buraczki trzema na dużych oczkach cebulkę kroimy w piórka i obsmażamy na kilku łyżkach oleju lnianego kapuste pluczemy aby nie byla za kwasna kroimy na mniejsze części. Wszystko laczymy w duzej misce doprawiamy sola i pieprzem oraz majonezem i pozostałymi łyżka mi oleju lnianego. Można również salatka nadziewać wędliny bądź nałożyć na kanapki z serem zależy jak kto co lubi.

    560ec36578ae7d3c45879837dedd2175_350894_52ffdc4b99b04_220

  • comment-avatar
    Majewska 13 grudnia 2016 (13:32)

    SAŁATKA z baby SZPINAKIEM Wykon:
    Kurczaka pokroić i podsmażyć na patelni
    Baby szpinak umyć i wyłożyć do dużej miski
    Ananasa pokroić w drobną kosteczkę
    Pomidory pokroić w drobną kosteczkę
    Migdały uprażyć na patelni
    SOS: 3 ząbki czosnku, jogurt naturalny, 5 łyżek majonezu, łyżka cukru, łyżkeczka ketchupu

    IMG_20161213_132524

  • comment-avatar
    Dorota 13 grudnia 2016 (13:13)

    Sałatka śledziowa z orzechami, śliwkami i olejem lnianym EkoWital
    200 g filetów śledzi (3 sztuki), w oleju lub ze słonej zalewy
    8 suszonych śliwek
    1/3 szklanki orzechów włoskich
    1 cebulka szalotka (lub 1/4 zwykłej)
    2 łyżeczki listków tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego)
    około 70 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
    szczypta soli i 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    Do podania: sok z cytryny

  • comment-avatar
    Monika 13 grudnia 2016 (12:55)

    Sałatka z mandarynkami i żurawiną

    Składniki:
    1 opakowanie mieszanki sałat (z rukolą)
    5 mandarynek
    garść suszonej żurawiny
    1 mała czerwona cebula
    100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
    2 łyżki oliwy extra virgin
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    1 łyżeczka musztardy
    1 ząbek czosnku
    sól

    Mandarynki dokładnie obieramy (tak żeby pozostało na nich jak najmniej białej błony), kroimy w plasterki. Do miski wsypujemy sałaty, mandarynki, żurawinę, pokrojoną w piórka cebulę i pokruszony ser pleśniowy. Do małego słoika wlewamy oliwę, ocet, dokładamy musztardę i rozdrobniony czosnek, solimy. Energicznie mieszamy i polewamy sałatkę. Gotowe.
    Smacznego :).

  • comment-avatar
    Monika 13 grudnia 2016 (12:52)

    Sałatka z wędzonym kurczakiem, pomarańczami i orzechami nerkowca

    Składniki:
    1 wędzone udko kurczaka
    100 g mieszanki sałat
    2 pomarańcze
    1 mała czerwona cebula
    2 łyżki orzechów nerkowca
    sok z połowy cytryny
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    2 łyżki oliwy extra virgin
    sól
    (przepis na 2 porcje)

    Orzechy chwilę prażymy na patelni. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Pomarańcze obieramy ze skóry, najlepiej nożem, w taki sposób żeby nie pozostała na nich biała błona. Później je filetujemy – wycinamy kawałki owoców między błonami. To co nam pozostało po filetowaniu owoców wyciskamy, mieszamy z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, octem balsamicznym i solą. Udko z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.

  • comment-avatar
    Adrian 13 grudnia 2016 (12:20)

    Ostatnio smakuje nam sałatka trochę egzotyczna. Może nie jest to idealne rozwiązanie na Święta, ale smakuje 😀
    Składniki: zielony ogórek, kukurydza, koperek, ananas, gotowana pierś z kurczaka i do tego jogurt z majonezem w proporcji pół na pół (trzeba wymieszać). Pierś gotujemy i czekamy aż ostygnie. Wszystko kroimy w kosteczkę mieszamy, zalewamy sosem. Smacznego 🙂

  • comment-avatar
    Joanna 13 grudnia 2016 (11:18)

    Wigilijna sałatka rybna z buraczkami
    składniki:
    wędzona makrela
    pieczony burak (ewentualnie ugotowany)
    3 jajka ugotowane na twardo
    mała cebulka
    majonez EkoWital
    pieprz
    Makrelę obrać, pozbawić ości i poskubać na drobne kawałki; posiekać w kostkę buraczek, jajka i cebulkę, całość wymieszać z 2-3 łyżkami majonezu, posypać pieprzem. Odstawić do lodówki w celu „przegryzienia się” smaków 🙂 Sałatka śliczna i pyszna, polecam. 🙂

  • comment-avatar
    Mariola 13 grudnia 2016 (11:06)

    Sałatka z selera naciowego z żurawiną

    Składniki:

    1 opakowanie selera naciowego
    puszka czerwonej fasoli
    100 g sera pleśniowego typu lazur, albo sera żółtego (np. ementalera)
    100 g orzechów włoskich
    100 g suszonej żurawiny EkoWita
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka majonezu EkoWita
    sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Gałązki selera naciowego myjemy i obieramy z włókien. Kroimy w plasterki.
    Fasolę odcedzamy z zalewy i dodajemy do selera. Mieszamy.
    Wsypujemy żurawinę i orzechy pokruszone na mniejsze kawałki.
    Na końcu dodajemy pokrojony w małe kawałki ser.
    Jogurt rozrabiamy z majonezem i pieprzem. Takim dressingiem zalewamy pozostałe składniki i mieszamy. Jeżeli korzystaliście z sera pleśniowego, sałatka będzie dość słona. Z żółtym serem może wymagać dosolenia.
    Przed podaniem wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
    Powinna być dobrze schłodzona, bo w ciepłej nie czuć tak wyraźnie wszystkich smaków.

    IMGP655

  • comment-avatar
    Monika W. 13 grudnia 2016 (08:41)

    Przedstawiam sałatkę w arabskim stylu z kaszą jaglaną i daktylami.Nie jest to skomplikowany przepis a smak zachwyca kubki smakowe.Składniki:
    -6 łyżek kaszy jaglanej
    -suszone pomidory
    -kilka czarnych oliwek
    -suszone daktyle ekologiczne bez pestek EkoWital
    -łyżka cynamonu
    -kolendra
    -1 ząbek czosnku
    -pieprz
    Przygotowanie sałatki: kaszę jaglaną gotuję aż lekko zmięknie.Gotową bazę przekładam do miski i czekam aż ostygnie. Suszone pomidory, oliwki i daktyle kroję na małe kawałki i mieszam z kaszą.Przyprawiam cynamonem, kolendrą i odrobiną pieprzu. Smacznego !

    73448-3993893-8983489jpg

  • comment-avatar
    Dominika 13 grudnia 2016 (00:32)

    Sałatka z gruszką, figą, melonem, żurawiną, daktylami, mixem sałat i wędzonym tofu polana sosem z masła sezamowego.
    Składniki:
    Garść suszonej żurawiny
    3 suszone daktyle
    1 figa
    1 mała gruszka
    ¾ żółtego melona
    1 opakowanie wędzonego tofu
    Mix sałat (rzymska, lodowa, szpinak)
    Sos do sałatki:
    1 łyżeczka sosu sojowego
    2 łyżeczki masła sezamowego
    Kilka kropel soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
    4 łyżki ciepłej wody

    Sałaty płuczemy i odcedzamy z nadmiaru wody. Gruszkę, melona, suszone daktyle i wędzone tofu kroimy w grubą kostkę. Figę dzielimy na sześć części. Sałatę wykładamy na talerz posypujemy tofu, owocami i żurawiną. W oddzielnym pojemniczku łączymy wszystkie składniki do sosu i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Takim sosem polewamy sałatkę.

  • comment-avatar
    Dominika 13 grudnia 2016 (00:18)

    Postny garnuszek
    Składniki:
    5 – 6 średniej wielkości ziemniaków
    około 4 garści jarmużu
    1 szklanka suchej zielonej soczewicy
    0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
    0,5 łyżeczki suszonego tymianku
    0,5 łyżeczki wędzonej papryki
    1,5 łyżki oliwy

    Dressing:

    4 łyżki wody
    2 łyżki oleju lnianego
    1 łyżka soku z cytryny
    ząbek czosnku (drobno posiekanego)
    szczypta soli

    Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 25 – 30 minut aż będzie sypka i po ugotowaniu dobrze odcedzamy. Ziemniaki kroimy na 6 lub 8 części i wkładamy do naczynia, skrapiamy oliwą i dodajemy przyprawy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i pieczemy na około 3o minut w temperaturze 180 stopni C, w tym 5 minut na termoobiegu już na samym końcu.
    Wodę, olej lniany, sok z cytryny i czosnek mieszamy w małej miseczce. W osobnej salaterce dobrze opłukany, odcedzony i porwany jarmuż polewamy sosem, a następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na koniec posypujemy odrobiną suszonej żurawiny.

  • comment-avatar
    Magda 12 grudnia 2016 (21:05)

    Sałatka: Śledzik na bogato
    składniki:
    filet śledziowy 3 szt
    suszone pomidory – 4 szt
    groszek EkoWital – 4 łyżki
    jabłko kwaśne – 1 szt
    fasola czerwona z puszki – 2 łyżki
    ogórek konserwowy – 2 szt
    sos:
    ketchup – 2 łyżki
    majonez EkoWital – 1 łyżka
    musztarda ostra- 1 łyżka
    olej lniany EkoWital- 1 łyżka
    papryka ostra i słodka – po 1 łyżeczce

    Śledzia kroimy w kostkę. Ogórka konserwowego i suszone pomidory i jabłko kroimy w kostkę. Dodajemy groszek i przepłukaną czerwoną fasolę. Przygotowujemy sos: musztardę, majonez i ketchup mieszamy i powoli dolewamy olej lniany cały czas mieszając. Doprawiamy przyprawami. Łączymy sos z pozostałymi składnikami.

    IMG_5318

  • comment-avatar
    Marzena 12 grudnia 2016 (11:19)

    Sałatka z ROSZPONKĄ, SEREM KOZIM, ORZECHAMI PEKAN I SUSZONĄ ŻURAWINĄ EKO-WITAL.
    Goście będą zachwyceni 🙂 To nasza rodzinna przyjemność. Mniam, mniam.
    Składniki: 250 g rukoli, 100 g miękkiego koziego sera, garść orzechów pekan, pół garści żurawiny,2 łyżki oleju rzepakowego.
    Sałatę ułożyć na półmisku, ser pokruszyć, orzechy uprażyć na suchej patelni. Posypać sałatę, dodać żurawin. Na koniec całość polać olejem rzepakowym. Natychmiast podawać. Sałatkę można posypać dowolnymi, ulubionymi ziołami, pieprzem.  Mi smakuje jednak bez dodatku ziół.
    Smacznego 🙂

    13023658_1003269453043784_638720233_n

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny