KONKURS “WYKIEŁKUJ SOBIE SAŁATKĘ!” | KONKURS ZAKOŃCZONY

Wybierz nasiona, które miałbyś chęć samodzielnie wykiełkować i zgarnij 1 z 3 kiełkownic wraz z nasionami!

Wystarczy, że napiszecie, które kiełki z oferty sklepu internetowego Świat Kwiatów mielibyście chęć spróbować i dlaczego. Swoje typy wpisujcie w komentarzu poniżej. Zgłoszenie, oprócz uzasadnienia, powinno zawierać nazwę nasion oraz link do nich. Kliknijcie tutaj i zapoznajcie się z szeroką ofertą nasion na kiełki!

Konkurs trwa do 13 września 2016 r. do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone do dnia 15 września 2016 r. Autorzy 3 najciekawszych propozycji otrzymają kiełkownicę z trzema szalkami oraz zestaw 10 paczek nasion na kiełki. W zestawie nie zabraknie oczywiście nasion, które wskazane zostaną w zwycięskich komentarzach.

Fundatorem nagrody jest sklep ogrodniczy Świat Kwiatów, którego oferta zaskoczy Was nie tylko szerokim wachlarzem nasion na kiełki, bardzo wielu roślin, ale także ogromnym wyborem mieszanek!

Świat Kwiatów - logo

Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.

Wyniki konkursu

Dziękuję wszystkim za udział w konkursie oraz zaangażowanie. Wybór zwycięzców był bardzo trudny, ale ostatecznie zdecydowałam, że nagrody trafią do:

  • Malwiny, aby mogła poczęstować swoją przyjaciółkę pyszną sałatką (liczę, że z mojego przepisu:)) oraz aby nie ustawała w realizowaniu swoich pasji;
  • Natalii P, z życzeniami szczęśliwego rozwiązania oraz aby jej misja życia lżej i zdrowiej zakończyła się sukcesem;
  • Szymonowi, który ujął mnie faktem, że lucerny kiełki smakują mu bardziej niż cukrowe żelki.

Gratulacje!

39 komentarzy do "KONKURS "WYKIEŁKUJ SOBIE SAŁATKĘ!" | KONKURS ZAKOŃCZONY"

  • comment-avatar
    Patrycja 13 września 2016 (23:39)

    Przyznać ze wstydem muszę, że po kiełki sięgam rzadko. Spowodowanie to jest tym, że kupowanie gotowych produktów w marketach nie jest moją mocną stroną, zaś na ‘zrobienie’ wszystkiego samemu najzwyczajniej brakowało mi czasu. Kiedy ujrzałam informację o tymże konkursie to uznałam, że to idealna okazja by zacząć samemu produkcję kiełków. Wybrałam mieszankę azjatycką nasion na kiełki (http://sklep.swiatkwiatow.pl/mieszanka-do-kuchni-chinskiej-nasiona-na-kielki.html). Wybór padł na ten produkt głównie dlatego, że interesuję się kuchnią azjatycką.

    Ochotę mam na kiełki,
    lecz mam problem wielki…
    Nigdy ich nie hodowałam,
    jak to zrobić sama?
    Sposobów dużo, rodzai więcej…
    W co mam włożyć ręce?
    Jest jednak prosty na kiełki sposób
    I to taki bez chaosu…
    Kiełkownica nadciąga z odsieczą,
    bo są nawet kiełki, które leczą!
    Mój wybór to chińska mieszanka
    i z chęcią wrzucę ją do ‘garnka’…

    Uwielbiam poznawać nowe smaki, wszelaka ‘zieleninka’ jest przeze mnie bardzo lubiana. Z opisu powyższych kiełków wynika, że…koją nerwy. Czytając to natychmiast uznałam: tak, to jest to! Jestem nerwusem i każdy sposób, by sie uspokoić jest dobry.
    Podczas zakupów spotykam przeważnie kilka różnych opakowań kiełków…Jednak nie widziałam jeszcze mieszkanki chińskiej na sklepowej półce. Wzbudziła ona moją ciekawość i mimo, że nie znam jej smaku to wiem, że do moich kulinarnych wariacji pasowałaby idealnie!

  • comment-avatar
    Wioleta 13 września 2016 (23:37)

    Jestem szczęśliwą ale zmęczoną mamusią dwójki maluchów. Po ciążach i karmieniach ( już od 2 miesięcy nie karmię) powinnam odrestaurować swój organizm. Nie przespane noce oraz płaczące dzieci zupełnie mnie wyczerpały. Niestety wypadają mi włosy, wyniki krwi również NIE są zadowalające, a na dodatek zbędne fałdki tłuszczyku zwisają tu i ówdzie – czas pomyśleć o zdrowym odżywianiu!!!!
    Z radością wypróbuję różne kiełki nasion mam nadzieję, że ONE poprawią moją kondycję fizyczną, psychiczną 🙂
    Przedstawiam mój wybór kiełek 🙂

    1).
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-fasola-mung.html
    W kiełkach fasoli znajdują się między innymi: witamina A, C, PP, magnez, cynk, żelazo, sole wapnia
    2).
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-pszenica.html
    W kiełkach pszenicy znajdują się między innymi: witamina A, C, PP, magnez, cynk, żelazo, sole wapnia.
    3).
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-rukola.html
    Kiełki rukoli (rokietta siewna) zawierają wiele cennych witamin, soli mineralnych, enzymów i składników odżywczych. Są źródłem witaminy C, potasu, a także kwasów organicznych.
    4).
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-brokul.html
    W kiełkach brokuła znajdują się między innymi: witamina C, PP, wapń, magnez, potas, sód
    5).
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-rzezucha.html
    W kiełkach rzeżuchy znajdują się między innymi: witamina A, C, PP, magnez, cynk, żelazo, sole wapnia.
    6).
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-lucerna.html
    Kiełki lucerny polecane są zwłaszcza w wyczerpania, jako dodatek do surówek, sałatek, kanapek.
    7).
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/soja-na-kielki-nasiona-na-kielki.html
    Kiełki soi zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów.
    8).
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-jarmuz-czerwony.html
    Kiełki jarmużu to cenne źródło witamin i minerałów. Ich regularne spożywanie zapewnia organizmowi wysokie dawki potasu, sodu, wapnia i żelaza oraz witamin z grup A, C i K. Tego typu składniki odżywcze wpływają przede wszystkim na wzrost odporności.
    9).
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-kozieradka.html
    W kiełkach kozieradki znaleźć można takie cenne składniki odżywcze, jak: fosfor, potas, żelazo, oraz witaminy: A, B, C i D.
    10).
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-slonecznik.html
    W kiełkach słonecznika znajdują się między innymi: witamina A, C, PP, magnez, cynk, żelazo, sole wapnia.

  • comment-avatar
    Mag 13 września 2016 (22:48)

    Wybór na stronie jest ogromny, jest w czym wybierać. Przeglądając ofertę sklepu zdecydowałam się na Mieszankę Łagodną http://sklep.swiatkwiatow.pl/mieszanka-lagodna-nasiona-na-kielki.html

    Chciałabym wypróbować te kiełki w przepisie, który wpadł mi do głowy. Co prawda nie na sałatkę ale myślę, że wyjdzie pysznie.

    Kiełkowe Placuszki:
    * Zagotować kiełki razem z czerwoną soczewicą i cieciorką na wolnym ogniu
    * Odcedzić z wody
    * Zblendować
    * Dodać posiekaną cebulę i kolendrę oraz przyprawy wedle upodobania; wszystko wymieszać
    * uformować okrągłe placuszki i podsmażyć na patelni

    Pozdrawiam 🙂

  • comment-avatar
    Beata 13 września 2016 (20:55)

    Z ogromną przyjemnością spróbowałabym zarówno
    mieszanki łagodnej : http://sklep.swiatkwiatow.pl/mieszanka-lagodna-nasiona-na-kielki.html
    jak i tej ostrej : http://sklep.swiatkwiatow.pl/mieszanka-ostra-nasiona-na-kielki.html
    Kiełki są bogate w cenne witaminy i minerały, które potrzebujemy na każdym etapie naszego życia. Nie bez powodu mówi się, że kiełki to samo zdrowie. Oczyszczają organizm z toksyn, przyspieszają przemianę materii a dodatkowo zapobiegają rozwojowi licznych chorób. Wszystko to sprawia, że coraz chętniej sięgamy po te małe ale niezwykle wartościowe skarby, które można wyhodować w domowym zaciszu. Osobiście przekonałam się do nich niedawno, ale wcale nie żałuje. Są wyśmienite i wszystkim je polecam. A dla osób, które jeszcze się do nich nie przekonały dołączam krótki wierszyk i mam nadzieje, że i Wam się spodoba 🙂

    Nasionka nam kiełkują,
    Bo się przy nas dobrze czują.
    Jak są dobre, je zjadamy,
    Przez co dużo zdrowia mamy.
    Nasiona są bogate w witaminy,
    Dlatego z przyjemnością je sadzimy.
    Chcesz żyć zdrowo tak jak My,
    Wysiej je także i Ty.

  • comment-avatar
    Aleksandra 13 września 2016 (10:31)

    Uwielbiam kiełki. Jednak jeszcze nigdy w sklepie nie widziałam kiełków jarmużu czerwonego. Po ciąży znacznie obniżyła się moja odporność. Karmię piersią, więc szczególnie zależy mi na tym, aby ochronić mojego maluszka przed kichaniem na niego 🙂 Nie mogę przyjmować wielu leków odpornościowych, więc ratuję się zdrowym jedzeniem. Witaminy A, C i K, a także potas i żelazo, które zawierają kiełki, pozwolą mi na pyszne poprawienie mojej odporności. Wyhodowanie własnych kiełków dałoby mi niesamowitą frajdę. Mój mąż również byłby szczęśliwy, gdyby nie musiał przed 22 szukać otwartego sklepu, bo zabrakło kiełków na kolację 🙂

  • comment-avatar
    Dorota 13 września 2016 (08:35)

    Tak szczerze, to jeszcze nigdy nie jadłam kiełków! Słyszałam o nich wiele dobrego, że są zdrowe, smaczne itp., ale jakoś nigdy nie dane mi było się z nimi bliżej zaznajomić. Jestem osobą, która lubi robić wszystko sama i mieć pełną świadomość tego, co je. Mieszkam w mieście, więc ciężko mi samej cokolwiek wyhodować ze względu na brak miejsca, lecz staram się jak mogę – mój balkonik pełen jest skrzynek z niewymagającymi dużej powierzchni warzywami (mieszanki sałat, rzodkiewki, szczypiorek, pomidorki koktajlowe), a parapety zastawione doniczkami z aromatycznymi ziołami 🙂 Uprawa kiełków wydaje się być wprost stworzona dla mnie!
    Państwa oferta jest tak szeroka, że naprawdę ciężko wybrać, dlatego też najchętniej wypróbowałabym od razu cały duży zestaw kiełków – 10 paczek różnorodnych nasion + kiełkownika z trzema szalkami (http://sklep.swiatkwiatow.pl/duzy-zestaw-kielkow-10-paczek-nasion-kielkownica-z-trzema-szalkami.html) aby spróbować, które będą dla mnie najsmaczniejsze i co nieco przyuczyć się o uprawie kiełków 🙂

  • comment-avatar
    Katarzyna 12 września 2016 (22:51)

    Kiełki w moich daniach pojawiły się niecały rok temu. Odkąd poznałam ich smak są częstym dodatkiem podkreślającym smak moich potraw. W związku z tym z miłą chęcią wyhodowałabym mieszankę ostrą (http://sklep.swiatkwiatow.pl/mieszanka-ostra-nasiona-na-kielki.html ). Dlaczego akurat ta? Bo uwielbiam poczuć w ustach odrobinę pikanterii! Pragnę doznać eksplozji kubków smakowych zajadając się ostrą bombą witaminową! Do tej pory zaopatrywałam się w kiełki w marketach, ale z czystą przyjemnością jestem gotowa do podjęcia próby poprowadzenia własnego „ogródka” w warunkach domowych!

    kieki

  • comment-avatar
    Małgorzata 11 września 2016 (01:35)

    Przedstawiam Państwu zdrową i smaczną „Sałatkę”, w skład której wchodzą:

    RZEŻUCHA
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/rzezucha.html
    Kiełki rzeżuchy to doskonałe źródło witamin C, A, B, D, soli mineralnych i olejków eterycznych. Orzeźwiają, pobudzają przemianę materii, poprawiają pracę nerek, łagodzą bóle stawów. Doskonałe przy kuracjach oczyszczających. Mają charakterystyczny ostry smak i zapach, który znakomicie harmonizuje z sałatkami, twarogiem, potrawami warzywnymi i kanapką.

    Nasiona na kiełki – SŁONECZNIK
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-slonecznik.html
    Dostarczają organizmowi fosforu i wapnia, a więc substancji mineralnych wzmacniających kości i zęby oraz niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza. Dodatkowo zawierają również magnez, potas oraz miedź i cynk. Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów.

    Nasiona na kiełki – LEN
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-len-nowosc.html
    Zawierają dużo soli mineralnych, lecytyny, są źródłem witamin C, E i B. Regulują procesy trawienne, obniżają poziom złego cholesterolu. Doskonałe pomagają przy zaparciach.

    Nasiona na kiełki – SOCZEWICA
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-soczewica.html
    Kiełki soczewicy zawierające kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym to naturalny dodatek diety dla kobiet w ciąży, ponieważ kwas foliowy potrzebny jest w procesach kształtowania systemu nerwowego dziecka.

    Nasiona na kiełki – PSZENICA
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-pszenica.html
    Kiełki pszenicy dostarczają białka, witamin z grupy B, E i C, żelaza, fosforu, magnezu, manganu, cynku i wapnia. Są bogate w błonnik (3 łyżki stołowe zawierają go więcej niż kromka razowego pieczywa pszennego). Chronią przed atakiem wolnych rodników, wzmacniają system nerwowy, podnoszą odporność. Są dobre dla mięśni i serca. Mają łagodny, słodkawy smak, po podprażeniu przypominają w smaku orzechy.

    Nasiona na kiełki – SOJA
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/soja-na-kielki-nasiona-na-kielki.html
    Kiełki soi są źródłem białka i witamin A, B, C, K, żelaza, fosforu, magnezu i potasu. Dużo w nich nienasyconych kwasów tłuszczowych i izoflawonów. Regulują pracę układu nerwowego i hormonalnego, zapobiegają nadciśnieniu, zakrzepom i poprawiają wygląd skóry. Mogą łagodzić objawy klimakterium. Mają orzechowy smak.

    Nasiona na kiełki – LUCERNA
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-lucerna.html
    Kiełki lucerny są cennym źródłem fitoestrogenów, hormonów roślinnych. Idealne dla Kobiet! Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca. Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Wspomagają system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć.

    Kiełki to samo zdrowie!
    Rośliny magazynują w nasionach zapasy witamin, minerałów, białka, by przekazać je następnemu pokoleniu. Jednak jedzenie nasion nie jest tym samym co jedzenie świeżych kiełków. Dlaczego? Bo składników zgromadzonych w nasionach nie jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać. Dopiero podczas kiełkowania uaktywniają się w nich enzymy, które tak przetwarzają substancje odżywcze, że nasz organizm potrafi je łatwiej przyswoić. Z węglowodanów złożonych powstają cukry proste, z białek – aminokwasy, zwiększa się też ilość witamin.
    W kiełkach jest wszystko co najlepsze, i to w gigantycznych dawkach. Są skarbnicą witamin z grupy B, witaminy C (np. 1/2 szklanki kiełków lucerny zawiera jej tyle co 6 szklanek soku pomarańczowego), D, E, K, PP oraz żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, potasu, cynku, jodu, manganu, miedzi, litu, selenu. Dużo w nich beta-karotenu, wartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Są bogate w błonnik (np. 3 łyżki stołowe kiełków pszenicy mają go więcej niż kromka ciemnego pieczywa pszennego). Na dodatek dostarczają niewiele kalorii i nie mają właściwości wzdymających.
    Kiełki chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Hamują tworzenie się ich w organizmie i unieszkodliwiają działanie tych, które wchłaniamy z otoczenia. Obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają miażdżycy i nowotworom oraz regulują trawienie. Doskonale wpływają na cerę, włosy, paznokcie i zęby oraz wzmacniają kości. Regenerują i odmładzają organizm, poprawiają odporność, uzupełniają niedobór witamin i minerałów, jednym słowem – zapewniają dobre samopoczucie.
    Spożywanie kiełków to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zdrowo odżywiać się.
    Nasiona na kiełki powinny znajdować się w każdej diecie, gdyż zawierają dużą ilość cennych składników odżywczych.
    Jak przyrządzić kiełki? Potrzebne są: nasiona na kiełki, wata, lignina, woda.
    Wschody przyspieszyć może specjalny KIEŁKOWNIK 🙂 dlatego poprosimy o wsparcie 🙂
    PozdrawiaMY.

  • comment-avatar
    Damian 10 września 2016 (18:52)

    Z największą rozkoszą swoje podniebienie potraktowałbym kiełkami Gorczycy Sarepskiej.
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-gorczyca-sarepska.html

    Dotychczas moja konsumpcja kiełek ograniczała się do brokuła i rzodkiewki dostępnych w popularnej sieci dyskontowej z pewnym owadem w nazwie i logo. Ubolewam na tym, że byłem nieświadomy rozmachu jaki jest w różnorodności kiełek. By jak najszybciej to zmienić chętnie posilałbym się na okrągło wszystkimi rodzajami kiełek dostępnych w sklepie Świata Kwiatów. Jednak jak muszę wybrać, jak w tym przypadku, to padłoby na wspomniane już kiełki gorczycy sarepskiej. Mam dziwny fetysz dotyczący musztardy. Ubóstwiam gorczyce w tej formię i mógłbym słoiki opróżniać jeden po drugim. Jestem pełny nadziei, że ów kiełki mogą być równie fenomenalne, co sama musztarda, stąd mój wybór. Nawet nie wspominam o oczywistych właściwościach prozdrowotnych. Więc zaciskam kciuki by móc niebawem hodować własne ‘delicje’ w domu.

  • comment-avatar
    Krzysztof 10 września 2016 (18:31)

    Lubię to co nowe i nie znane, dlatego z bogatej oferty Sklepu Świat Kwiatów wybrałbym te, których do tej pory jeszcze nie próbowałem. W moim koszyku znalazły by się: kapusta głowiasta czerwona http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-kapusta-glowiasta-czerwona.html, groch http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-groch.html, jarmuż czerwony http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-jarmuz-czerwony.html. Na ilustracjach w sklepie wyglądają tak pięknie i zachęcająco, że łatwo sobie wyobrazić, że równie dobrze smakują. W ofercie Sklepu znalazł się też mój faworyt – mieszanka rosyjska http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-mieszanka-rosyjska.html. Jestem tak zaaferowany tą nazwą, że jeżeli nawet nie wygram na pewną ją sobie kupię :-))

  • comment-avatar
    Sandra 10 września 2016 (09:51)

    Przyznaję następujące nominacje, za:

    K- Kwas foliowy otrzymują: nasiona soczewicy, http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-soczewica.html
    I- Idealne do kanapek otrzymują: nasiona brokułów, http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-brokul.html
    E-Efekt odmłodzenia: nasiona pszenicy, http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-pszenica.html
    Ł-Łagodny smak otrzymują: nasiona lucerny, http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-lucerna.html
    K-Kwasy Omega-3: nasiona lnu, http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-len-nowosc.html
    I-Iście orzechowy smak: nasiona słonecznika. http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-slonecznik.html

    I tak naprawdę każde z kiełków są wspaniałe:
    w pracy, w domu czy też w szkole,
    do sałatek, jogurtów i zapiekanek.
    Dbają o zdrowie fizyczne i umysłowe
    oraz by być zdrowym w każdą pogodę.

  • comment-avatar
    dawid 9 września 2016 (11:51)

    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-rzodkiewka.html Choroba zabierze mi 20 lat Zycia, przez co stałem się ambitny, także w kuchni. Kiełki to dla mnie nowe pojęcie, nie ukrywam, że chciałbym się z tym zmierzyć. Z zamiłowania jestem ogrodnikiem, interesuję się psychiatrią.W kuchni moje potrawy nierozłącznie związane są z warzywami i solidną porcją owoców. Kiełki dają mi szansę spróbować czegoś nowego w swoim skróconym życiu:/. Fakt ten, jest dla mnie obciążeniem, lecz moje podejście poznawczo-behawioralne sprawia, że odrzucam ten nieprzyjemny aspekt, starając się cieszyć się tym, na co pewnie, kiedyś braknie mi czasu:/. Myślę że kiełki to właśnie to…a dla czego rzodkiewka? Hmmm, sympatycznie mi się podoba:)))

    images10

  • comment-avatar
    Patrycja 9 września 2016 (07:06)

    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-mieszanka-wzmacniajaca-organizm.html
    Wybrałam mieszankę wzmacniającą . Na nic leczenie co i rusz w okresie jesiennym zakatarzonych nosków moich skarbów , jak w szkole do której chodzą jest kilkadziesiąt innych zakatarzonych nosków. Wtedy przeziębienie wraca jak jojo. Złe samopoczucie, niewyspanie, brak apetytu – katar tylko uruchamia machinę następstw jeszcze większego osłabienia organizmu. Taka kiełkowa bomba witaminowa zapewni nam lepszy start w nowym roku nie tylko odpornościowo ale i masą energii, która jest teraz bardzo potrzebna do zdobywania nowych doświadczeń i wiedzy.

  • comment-avatar
    Barbara 8 września 2016 (21:47)

    Witam wybrałam bym http://sklep.swiatkwiatow.pl/rzezucha.html hmmm jeszcze nigdy nic nie zasialam A myślę że rzezuszka mi wyrosła by i była by na sałatkę w końcu coś zdrowego

  • comment-avatar
    Anna Kowal-Gąska 8 września 2016 (11:37)

    http://sklep.swiatkwiatow.pl/mieszanka-lagodna-nasiona-na-kielki.html najchętniej wybrałabym mieszankę łagodną, istna bomba witaminowa a tej właśnie mi potrzeba, gdyż pod swoim noszę drugie maleńkie serduszko. To pierwszy trymestr a mnie męczą okropne mdłości, najchętniej jadłabym warzywa i owoce, a kiełki byłyby rewelacyjnym uzupełnieniem diety w wiele cennych składników które przydałyby się i mi i maluszkowi. Myślę, że i starsza córeczka miałaby dużo radości w przygotowaniu kiełków a potem z chęcią by je z nami jadła;)

  • comment-avatar
    Szymon 8 września 2016 (11:36)

    Wy kiełki lucerny jesteście jak zdrowie,
    ile was trzeba cenić ten tylko się dowie
    kto was sadził. Właściwości wasze w całej ozdobie
    widzę i opisuje. I każdy to powie,
    kto tylko skosztuje was o drogocenne,
    wasze składniki odżywcze są dla mnie bezcenne.
    Wasz smak zniewala na wszystkich kanapkach,
    jesteście też smaczne w surówkach, w sałatkach.
    Wasze witaminy siły mi dodają,
    sole mineralne zaś ciało wzmacniają.
    Jesteście lekarstwem na życiem wyczerpanie,
    nie isteje bez was żadne dobre danie.
    Jesteście suplementem na pewne niedobory,
    dziś apetyt na was mam ja dosyć spory.
    Smakujecie mi bardziej niż cukrowe żelki…
    Więc dajcie mi siebie o lucerny kiełki!

    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-lucerna.html

  • comment-avatar
    Kinga 7 września 2016 (22:00)

    Wybieram nasiona na kiełki kapusty głowiastej czerwonej:
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-kapusta-glowiasta-czerwona.html
    Bo:
    Z chęcią dodałabym do mojej diety zrównoważonej,
    Bogate w witaminy kiełki kapusty czerwonej,
    Dodałyby moim daniom koloru,
    Świeżości powiewu, smakowego waloru,
    Sałatki i kanapki świetnie urozmaiciły,
    Moje kubki smakowe niezwykle ucieszyły 🙂

  • comment-avatar
    Kinga 7 września 2016 (20:32)

    Budzę się w środku nocy, bo przypomina mi się, że zapomniałam ją podlać. Moje maleństwo szybko rośnie, a za trud jego uprawy, zostaję godnie nagrodzona pysznymi kanapeczkami z…rzeżuchą!!! To o niej mowa. To smak mojego dzieciństwa. Skosztowałabym znów tego sentymentalnego smaku. Poza tym zawiera ona całe bogactwo witamin: A, B, C, D, E…. 😉 http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-rzezucha.html 🙂 Nie ma tego zdrowego co by na dobre nie wyszło 🙂

  • comment-avatar
    Anna 7 września 2016 (19:21)

    Mój wybór to kiełki rzodkiewki http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-rzodkiewka.html
    Pamiętam czas, kiedy byłam małą dziewczynką. I kiedy jako mała dziewczynka szłam z dziadkiem na pole. Biegałam wokół grządek, zaglądałam, co urosło, co wykiełkowało, a co potrzebuje jeszcze kilku dni. Szczególną uwagę poświęcałam rzodkiewce. Wyciąganie jej z ziemi, ostra faktura liści i ich obłędny zapach, pobieżne przepłukanie jej wodą z butelki i hop! – wprost do buzi. Niebiański czas.

  • comment-avatar
    Testaworld 7 września 2016 (18:45)

    Mój wybór padł na mieszankę kiełków wzmacniających (http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-mieszanka-wzmacniajaca-organizm.html). Zdecydowała się na ten rodzaj kiełków ponieważ małymi krokami zbliża się jesień. A co za tym idzie zacznie się okres przeziębień, Ja w tym okresie jestem strasznie podatna na przeziębienia i w ciągu samej jesieni przynajmniej 5 razy, mam gile po kolana, kaszel i w najgorszym przypadku gorączkę. Dlatego była bym prze szczęśliwa gdybym chociaż raz w jesień nie chodziła zakatarzona 🙂

  • comment-avatar
    Dorota 7 września 2016 (17:22)

    Zdecydowanie “Mieszanka ostra”…
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/mieszanka-ostra-nasiona-na-kielki.html
    …życiu trzeba dodawać pikanterii 😉

  • comment-avatar
    Zuzanna 7 września 2016 (15:23)

    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-mieszanka-wzmacniajaca-organizm.html
    Wybieram mieszankę różnych nasion: soi, fasoli Mung i fasoli Adzuki. Dlaczego właśnie tę? Niebawem jesień, potem zima, dobrze jest wzmocnić swój organizm, gdyż w tym okresie może zostać wystawiony na próbę.
    Uodparniają, dodają energii (co w okresie jesienno-zimowym jest dość przydatne) oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Myślę, że mieszanka tych kiełków to świetny wybór dla całej, dbającej o zdrowie rodziny.

  • comment-avatar
    Małgorzata 7 września 2016 (14:13)

    Ja najchętniej wybrałabym kiełki fasoli mung
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kiełki-fasola-mung.html .Są wspaniałe do potraw typu chińskiego w moim wykonaniu czyli ryż z kurczakiem i warzywami.Kupowane w sklepie na tackach często już bywają lekko zmęczone.Z własnej hodowli zawsze mam gwarancję świeżości.Od lat dobrze wychodzą mi kiełki rzeżuchy,rzodkiewki,które dodaję na kanapki.Mam za sobą nieudane próby z kalarepą i kapustą.
    Może jest to wina nasion, niestety w moim sklepie nie ma dużego wyboru.

  • comment-avatar
    Kamila 7 września 2016 (11:51)

    http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-fasola-mung.html
    Wybieram kiełki Fasoli Mung oczywiście
    bo są obłędne w smaku iście
    zdrowe i pożywne, mają witamin mnóstwo
    i są piękne niczym bóstwo
    do sosu, surówek czy do kanapek
    to zawsze idealny dodatek
    chcę je spóbować
    by sie ich wyjątkowym smakiem rozkoszować

  • comment-avatar
    Jacek 7 września 2016 (11:13)

    Z oferty sklepu internetowego Świat Kwiatów, Chciałbym spróbować kiełków pt. “Mieszanka ostra”
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/mieszanka-ostra-nasiona-na-kielki.html
    ponieważ chyba zbyt delikatny jestem.

  • comment-avatar
    Katarzyna 7 września 2016 (08:57)

    Oferta jest tak bogata, że ciężko się na coś zdecydować 😉 najchętniej skosztowałabym wszystkim, a później wybrała najlepsze. Zaciekawiły mnie kiełki gorczycy sarepskiej, wyglądają zjawiskowo, a opis głosi że są bombą witaminową. Chętnie bym skosztowała tych małych roślinek, ponieważ jeszcze się z takimi nie spotkałam, pomimo tego że jestem doświadczonym kiełkożercą.

  • comment-avatar
    Patrycja 7 września 2016 (08:48)

    Ja wybrałbym kiełki rzeżuchy (http://sklep.swiatkwiatow.pl/rzezucha.html) ze względu na ich lekko pikantny posmak oraz niesamowitą zawartość witaminy C. Kiełki kozieradki (http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-kozieradka.html) ze względu na bombę witaminową oraz usuwanie toksyn z organizmu. Dodatkowo wybrałbym kiełki kapusty czerwonej głowiastej (http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-kapusta-glowiasta-czerwona.html) ze względu na ich odmienny kolor i super właściwości zdrowotne.

  • comment-avatar
    Patrycja 7 września 2016 (08:45)

    Ja wybrałbym kiełki rzeżuchy (http://sklep.swiatkwiatow.pl/rzezucha.html) ze względu na ich lekko pikantny posmak oraz niesamowitą zawartość witaminy C. Kiełki kozieradki (http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-kozieradka.html) ze względu na bombę witaminową oraz usuwanie toksyn z organizmu. Dodatkowo wybrałbym kiełki kapusty czerwonej głowiastej ze względu na ich odmienny kolor i super właściwości zdrowotne.

  • comment-avatar
    Natalia P 6 września 2016 (21:10)

    Ja wybrałabym następujące kiełki: http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-kapusta-glowiasta-czerwona.html. Nie tylko zachwycają swoim pięknym, kolorowym wyglądem, ale po opisie wnioskuję, ze są bardzo zdrowe, a zdrowie teraz stawiam na pierwszym miejscu, ponieważ pod sercem mam już 7miesięczną kruszynkę, taki mój własny, najpiękniejszy kiełek 🙂 Więc teraz brakuje najzdrowszych kiełków, aby utrzymać w zdrowiu siebie i Kruszynkę 🙂 Mam szał na wszelkiego rodzaju sałatki i kanapki.. a te kiełki wyglądają obłędnie! W dodatku wzięłam się razem z moim narzeczonym na misję, którą jest zamiana dotychczasowego żywienia, aby żyć lżej, zdrowiej 🙂 Je się również oczami – te kiełki bardzo mnie zachęcają do spróbowania!

  • comment-avatar
    Kamila 6 września 2016 (19:25)

    Chętnie będę pielęgnować kiełki rzeżuchy, świetnie smakującej z kanapką. Już za pół roku święta wielkanocne a to najlepsza okazja aby w pełni wyhodować kiełki w profesjonalnym naczyniu 🙂
    http://sklep.swiatkwiatow.pl/rzezucha.html

  • comment-avatar
    Weronika 6 września 2016 (19:24)

    Najbardziej chciałabym wypróbować właśnie te kiełki: http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-rzezucha.html

    Może pomyślicie, że wybrałam najzwyklejsze z najzwyklejszych, a przecież na stronie jest ich mnóstwo – również takich bardzo ciekawych, aż proszących się o degustację. Niemniej jednak ja wolałabym spróbować właśnie rzeżuchy ze sklepu Świat Kwiatów. Dlaczego? Mają w sobie smak dzieciństwa, kiedy z mamą wiosną siałyśmy nasiona rzeżuchy na podstawce z wilgotną gazą. Po kilku dniach zaczynały rosnąć coraz większe – dawało nam to mnóstwo radości. Później zbierałyśmy je i jadłyśmy pyszne kanapki, zwykle z żółtym serem albo polędwicą drobiową i świeżym pomidorem. Chciałabym wrócić do tego właśnie smaku, dlatego wybór padł na te, a nie inne kiełki. Poza wartościami sentymentalnymi mają też wartości odżywcze, witaminę C czy A, a także cynk i żelazo, którego mam w tej chwili niedobór, więc świeże kiełki zdecydowanie mi się przydadzą. Zwłaszcza, że wielkimi krokami zbliża się uboga w słońce i świeże warzywa jesień. Pozdrawiam serdecznie!

  • comment-avatar
    Kasia KM 6 września 2016 (16:15)

    Ja z chęcią pielęgnowałabym nasiona na kiełki z mieszanki rosyjskiej (http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-mieszanka-rosyjska.html). Idzie zima, w naszym domu pojawi się małe dziecko – trzeba więc należycie zadbać o odporność organizmu. Zresztą wszystkie te właściwości: uodparniające, dezynfekujące, przeciwzapalne, odtruwające kojarzą mi się z…… wódką i rosyjskim sposobem na zdrowie. Ja niestety wódki pić nie mogę, ale chciałabym zapewnić swojemu organizmowi zdrowie na cały rok bez krzty alkoholu – mieszanka rosyjska zdaje się tutaj być najlepsza. Zresztą, rosyjska medycyna ludowa słynie na całym świecie (podobnie jak białoruska, czy ukraińska) – dlaczego więc nie tego nie spróbować 😉

  • comment-avatar
    Malwina 6 września 2016 (11:33)

    Z przyjemnością wyhodowałabym kiełki mieszanki wzmacniającej organizm: http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-mieszanka-wzmacniajaca-organizm.html. Od pewnego czasu narzekam na “jego” brak. Ilość ciekawych rzeczy do zrobienia oraz pasji do rozwijania jest ogromna! Taniec, teatr, muzyka – energia potrzebna od zaraz 🙂 Z pewnością mieszkanka zawierające nasiona, które “dodają energii” i “uodparniają organizm” idealnie wkomponowałaby się w zdrowe i pełne witamin menu, które serwuje sobie codziennie, gdyż nie tylko aktywność fizyczna ale też zdrowa dieta jest niesamowicie istotna. Jest jeszcze coś, bardzo chciałabym zaprosić przyjaciółkę Kami ( kompana treningowego, tanecznego, bratnią duszyczkę) na pyszną sałatkę z własnoręcznie wyhodowanymi kiełkami 🙂 Pozdrawiam serdecznie!!

    13873248_1072629619451629_2430038599599632617_n

  • comment-avatar
    Kamila 6 września 2016 (11:06)

    Hhmm muszę przyznać, że jestem troszkę kiełkowym leniuchem:) Uwielbiam kiełki w sałatkach, ale już całe zamieszanie z uprawą ich w domu wydawało mi się zawsze dość pracochłonne. Zapewne to jedna z wygodnych wymówek:) Dlatego chętnie skorzystałabym z takiego urządzenia, które stojąc na widoku wywoływałoby u mnie wyrzuty sumienia. Wielu nasion z oferty nie próbowałam, nawet nie wiedziałam, że takie istnieją. Najchętniej wypróbowałabym jednak mój ulubiony brokuł http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-brokul.html Brokuły mogę spożywać zawsze i wszędzie w każdej postaci, także zapewne i kiełki pochłonęłabym od razu. Oprócz niewątpliwie wielu zalet, witamin i innych składników pozytywnie wpływających na zdrowie, brokuł ma niesamowicie zielony kolor:) Wiosna na talerzu, nawet zimą, to jest to.

  • comment-avatar
    Michał 6 września 2016 (10:46)

    Bardzo chętnie przetestuję nasiona Oregano 🙂 http://sklep.swiatkwiatow.pl/oregano-lebiodka-pospolita.html
    Szuszona roślina często gości w mojej kuchni jako dodatek do zup, sałatek i kanapek. Z Państwa strony dowiedziałem się również że napar z tego ziela służy poprawie apetytu, trawienia i co dla mnie zupełnie nowe – jest pomocny przy zapaleniu dróg oddechowych. Fajnie byłoby wyhodować własne oregano i porównać jej walory i smak z tymi, które możemy dostać w saszetkach 🙂

    • comment-avatar
      Agnieszka 6 września 2016 (11:36)

      http://sklep.swiatkwiatow.pl/mieszanka-do-kuchni-chinskiej-nasiona-na-kielki.html
      Ciężki wybór, bo jest sporo nasion które wybrałabym, aczkolwiek skusiłam się na mieszankę do kuchni chińskiej ponieważ mają charakterystyczny smak, który nadaje potrawą lekkość, urozmaicenie diety oraz dużą dawkę witamin.
      Moja ciekawość i chęć spróbowania nasion na kiełki i nie tylko wzięła się z tego, iż jestem osobą która chce coś zmienić w swoim życiu. Chcę urozmaicić dietę, a co najważniejsze chcę zmienić nawyki żywieniowe które przez lata były złe, a funkcjonowały w moim życiu, bo myślałam, że tak jest dobrze. Pozdrawiam

  • comment-avatar
    aleksandra 6 września 2016 (08:37)

    Zdecydowanie wybieram MIESZANKĘ OSTRĄ – http://sklep.swiatkwiatow.pl/mieszanka-ostra-nasiona-na-kielki.htmlb , którą mogę wykorzystać do każdego dania , z KAŻDEJ możliwej kuchni świata , gdyż jestem fanką tych smaków . Dzięki tej mieszance mamy szanse wypróbować kilka rodzaji kiełków …w skład jej wchodzą kozieradki, rzodkiewki z dodatkiem łagodnych w smaku nasion lucerny i fasoli Mung … aż chce sie je dodawać do dań , gdyż są ZDROWE I PYSZNE !!

  • comment-avatar
    Anna 6 września 2016 (07:09)

    Kiełki są w naszej kuchni częstymi gośćmi 🙂 chętnie spróbowałabym mieszanki wzmacniającej http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki-mieszanka-wzmacniajaca-organizm.html . Wydają się doskonałym dodatkiem do jesiennych potraw 🙂 . Na stronie odkryłam jeszcze kilka ciekawych smaków których nie próbowałam 🙂 Pozdrawiam Anka

  • comment-avatar
    Paulina 5 września 2016 (20:12)

    Wybrałabym nasiona z mieszanki azjatyckiej: http://sklep.swiatkwiatow.pl/mieszanka-do-kuchni-chinskiej-nasiona-na-kielki.html. Chętnie włączyłabym je do kanapek przygotowywanych wcześnie rano do pracy. Zwyczaj są one robione w pośpiechu, natomiast kiełki wzbogaciłyby ich smak, ponadto posiłek byłby zdrowszy. Jak podaje opis – “dodają energii”, co dla mnie jest szczególnie ważne, ponieważ po pracy często mam jeszcze mnóstwo spraw do załatwienia. Na pewno też gotowe kiełki pobudziłyby moją wyobraźnię, by przygotować coś specjalnego na obiad z kuchni chińskiej, którą uwielbiam. Pozdrawiam!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny