Skomponuj sałatkę idealną na imprezę/spotkanie z przyjaciółmi i wygraj 1 z 2 zestawów przepysznych produktów marki ZMB Białystok!
Zapraszam wszystkich do udziału w zabawie, polegającej na przedstawieniu przepisu na sałatkę, która doskonale sprawdzi się na karnawałowej imprezie. W jej składzie nie może zabraknąć wyrobu marki ZMB Białystok, a do wyboru macie produkty, które wchodzą w skład nagrody. Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie należy zaproponować składniki sałatki oraz sosu/dressingu (nie trzeba podawać konkretnych ilości), a także sposób jej przygotowania. Zachęcam Was również do dodania zdjęcia sałatki (wraz z opakowaniem wykorzystanego wyrobu) oraz przedstawienia jej nazwy – nie jest to jednak wymóg konieczny. Wędliny dojrzewające marki ZMB Białystok możecie zakupić na terenie całej Polski, między innymi w sieciach handlowych Auchan, Makro C&C czy Selgros C&C. Swoje pomysły wpisujcie w komentarzu poniżej.
Kliknijcie tutaj i zobaczcie, jaka sałatka pojawi się na mojej karnawałowej imprezie!
Konkurs trwa do 15 stycznia 2017 r. do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone do 18 stycznia 2016 r. Autorzy 2 najciekawszych propozycji otrzymają zestaw 7 produktów marki ZMB Białystok oraz gadżet firmowy o łącznej wartości ponad 60 PLN każdy. W skład zestawu wchodzi: Carpaccio wołowe, Kumpiak dojrzewający, Boczek dojrzewający, Szynka wołowa, Salami, Kindziuk, Kindziuk koktajlowy oraz notes firmowy.
Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.
Wyniki konkursu
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za udział w zabawie i wiele bardzo ciekawych pomysłów. Po przeanalizowaniu wszystkich propozycji uznałam, że najchętniej na karnawałowej imprezie spróbowałabym sałatek Pauliny (komentarz z dnia 15 stycznia 2017 | 09:31, 9:40) oraz Jolanty (komentarz z dnia 6 stycznia 2017 | 23:11). Obok ciekawego zestawienia składników zgłoszenie Pauliny wyróżniło się kreatywną nazwą oraz zdjęciem z produktem ZMB Białystok, natomiast w propozycji Jolanty szczególnie spodobał mi się pomysł podania sałatki w jadalnej miseczce i uczynienie z niej imprezowego dania typu “finger foods”, a także zaprezentowanie jej na bardzo apetycznym zdjęciu.
Gratulacje!
124 komentarze do "KONKURS "PRZEPIS NA UDANĄ IMPREZĘ" | Konkurs zakończony"
Mirosław 15 stycznia 2017 (20:51)
No dobrze, dobrze. To ja tak po męsku, a że zima to i rozgrzewająco. Bierze się Wasz boczuś, tnie go na coś ala kwadraty i smaży na patelence. Gotowe chrupki wyciągamy a na patelnie luniemy chlapkę piwka i posiekany ząbek czosnku i mieszamy to z aromatem co się nam został po smażeniu boczku. Trzymamy toto na ogniu ale nie dłużej aż się czosnek zezłoci. I co mamy? Mamy pyszny sosik 🙂
Teraz mięszamy sos piwny i boczkowe chrupki z ugotowanym wcześniej ryżem /no jak to jak ugotowanym? normalnie/. Można sobie całość dopieścić majerankiem, pieprzem czy solą, jak gdzie wolą. Pychotę popijamy resztą chłodnego piwa i jesteśmy gotowi. Nooo mówię Wam chłopaki będziecie zadowoleni 😉
Just a SALAD 17 stycznia 2017 (15:16)
Dziękuję za ciekawe zgłoszenie!
Tamara 15 stycznia 2017 (20:48)
“Pomidorówka”
Makaron muszelki ugotowany al dente.
Pomidory suszone w oliwie, drobno pokrojone.
Nadaje się każdy z konkursowych produktów, pokrojony w drobną kosteczkę.
Trochę startego sera twardego, Ja lubię kozi.
Jako dressinng służy oliwa z pomidorów.
Sałatka smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Just a SALAD 17 stycznia 2017 (15:17)
Dziękuję za fajny pomysł.
Monika 15 stycznia 2017 (20:29)
Pasturma dojrzewająca
Szynka wołowa
Pastrami wołowe
Małe cebulki marynowane
Czerwona świeża papryka
Mango
Kukurydza konserwowa
Ziarnka z granata
Jarmuż
Sos:
podsmażone na suchej patelni orzechy nerkowca (garść) i następnie rozdrobnione
2 łyżki oleju z winogron
1 łyżka musztardy francuskiej
ciut świeżego startego imbiru
otarta skórka z cytryny
sok z połowy cytryny
sok z połowy limonki
biały pieprz
Just a SALAD 17 stycznia 2017 (15:19)
Brzmi smakowicie! Dziękuję za udział w zabawie.
Tamara 15 stycznia 2017 (20:27)
“Sałatka Karotka”
6 dużych marchewek startej na jarzynówce.
10 – 15 dkg boczku lub kkindziuka lub szynki wołowej drobno pokrojone.
20 dkg rodzynek sparzonych
Ananas z puszki, pokrojony w kostkę.
Dwie garści orzeszków arachidowych solonych..
Majonezu tylko tyle ile trzeba do połączenia składników.
Just a SALAD 17 stycznia 2017 (15:17)
Bardzo dziękuję!
Dominika 15 stycznia 2017 (19:19)
Składniki:
1 cukinia
1 groszek z puszki (odsączony)
szpinak ok cztery garście
salami ZMB Białystok drobno posiekane
czosnek
oliwa
sól, pieprz
prażony słonecznik
makaron wstążki
pomidorki koktajlowe
Zielone pesto:
orzeszki piniowe lub słonecznik
oliwa
świeża bazylia
sól, pieprz
(składniki zmiksować)
Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w ćwiartki, w niewielkie plasterki, wsypujemy groszek, salami, siekany czosnek oraz szpinak, podsmażamy chwilę, doprawiamy przyprawami. Łączymy z makaronem i pomidorkami oraz pesto. Smacznego
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (20:21)
Dziękuję za bardzo apetyczne zgłoszenie:)
Aneta 15 stycznia 2017 (15:59)
Sałatka z kabanosami Kindziuk
Składniki: kabanosy Kindziuk, papryka konserwowa, por, makaron ( według uznania) żółty ser, ogórki kiszone, sól , pieprz. Sos do sałatki składa się z majonezu i musztardy Dijon.
Makaron ugotować i wystudzić. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć. Ser zetrzeć na grubym oczku. Kabanosy i pora pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i musztardą i doprawić do smaku. Schłodzić przed podaniem.
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (16:00)
Dziękuję za zgłoszenie!
Aneta 15 stycznia 2017 (16:04)
Chodzi oczywiście o kabanosy koktajlowe kindziuk:-)
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:25)
Oczywiście:)
Paulina 15 stycznia 2017 (09:40)
Zdjęcie do sałatki ” Kindziukowa Nibylandia ” ?
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (10:26)
Wygląda fantastycznie! Dziękuję za zgłoszenie.
Paulina 15 stycznia 2017 (09:31)
Sałatka ” Kindziukowa Nibylandia ”
Składniki :
Kindziuk w plastrach ZMB
Mieszanka sałat
Pomidorki koktajlowe
Orzechy nerkowca
Kiełki słonecznika
Kiełki brokuła
Granat
Awokado
Dressing :
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny
Sok z limonki
Łyżeczka musztardy francuskiej
Łyżeczka miodu
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Oregano suszone
Bazylia suszona
Smacznego !!! ?
jacek 15 stycznia 2017 (07:58)
pierwszym składnikiem jest szczypta humoru, następnie trochę radości oraz wiele miłości, na koniec odrobinę zamieszania do tego i powstaje wyśmienita sałatka, którą pragnę codziennie kosztować z moją ukochaną … 🙂
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (10:27)
Ciekawa kompozycja, ale brakuje produktu ZMB Białystok 😉
jacek 15 stycznia 2017 (19:46)
przepraszam bardzo … ale w stwierdzeniu “… następnie trochę radości …” oczywiście miałem na myśli m.in. produkty ZMB Białystok 🙂 … przecież do życia należy podchodzić z humorem i dobrym smakiem 🙂 … Pozdrawiam 🙂
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (20:18)
Tak właśnie się domyślałam, ale wolałam się upewnić 😉
Magdalena 14 stycznia 2017 (21:17)
Składniki:
-szynka ZMB Białystok
-kukurydza
-ananas
-jajko
-majonez
-kiszone ogórki lub marynowany seler
-przyprawy według uznania
wszystkie składniki obierz, pokrój, wymieszaj, przypraw i smacznego!!
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:26)
Dziękuję za zgłoszenie!
Martyna 14 stycznia 2017 (17:19)
Karnawał to okres dobrej zabawy, kiedy powinniśmy zapomnieć o liczeniu kalorii i cieszyć się dobrym jedzeniem podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Dlatego w mojej sałatce główną rolę odegra BOCZEK dojrzewający marki ZMB Białystok. 🙂
Karnawałowy boczek Cezara
Czego potrzebujemy?
– 1 opakowanie boczku dojrzewającego marki ZMB Białystok,
– sałata rzymska,
– 6 jajek,
– 250 g pomidorków koktajlowych,
– szczypiorek,
– bagietka,
– 50 g masła,
– 2-3 ząbki czosnku
Do sosu potrzebujemy:
– 5 łyżek oliwy z oliwek,
– 1 łyżkę ostrej musztardy,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 żółtko,
– łyżkę startego parmezanu,
– 2 filety anchois.
Zaczynamy od przygotowania sosu – czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie wszystkie składniki mieszamy w blenderze na gładką masę i odstawiamy do lodówki. Boczek kroimy na wąskie paski i rumienimy na patelni, aż będzie chrupiący. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy na ćwiartki. Pomidorki koktajlowe dokładnie myjemy i kroimy na połówki. Boczek, jajka i pomidorki układamy na porwanych liściach sałaty. Przed podaniem posypujemy posiekanym świeżym szczypiorkiem i polewamy sosem. Do sałatki możemy podawać grzanki z masłem czosnkowym własnej roboty – czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z masłem, którym następnie smarujemy pokrojoną na kawałki bagietkę i podpiekamy ją przez kilka minut w piekarniku.
Smacznego! 🙂
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (10:30)
Ciekawy pomysł. Bardzo dziękuję!
MirkaWu 14 stycznia 2017 (14:58)
Zrobiłabym sałatkę, którą nazwałam “PrzyWOŁaj smak”. 🙂
Najpierw zrobiłabym roladkę z mielonej wołowiny z przyprawami zawijanej w boczek dojrzewający ZMB Białystok – doprawioną i upieczoną w piekarniku. Po wystudzeniu pokrojoną w plasterki roladę podałabym na mieszance z rukoli, orzechów włoskich, pomidorów śliwkowych, sezamu i przypraw włoskich (rozmaryn, tymianek). A dip? Cóż, pasowałby mi do tego smakowitego zestawu sos z jogurtu z odrobiną majonezu, czosnkiem i zielonymi przyprawami (a najwięcej – koperku). 😀
Taka sałatka z powodzeniem zastąpi obiad lub solidną kolację. Idealne danie! 🙂
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:27)
Smakowita kompozycja i kreatywna nazwa! Bardzo dziękuję za zgłoszenie.
Waldemar 14 stycznia 2017 (12:09)
Sałatka karnawałowa z Bekonem ZMB Białystok.SKŁADNIKI:młode ziemniaki ok 1/2 kg
młoda marchewka 5 szt
papryka żółta
1 puszka fasoli czerwonej
kukurydza ok 1 szklanki
szczypiorek
pieprz, sół morska
majonez ok 4 łyżki
śmietana 12% ok 4 łyżki
opakowanie bekonu ZMB Białystok.WYKONANIE:1.
Fasolę czerwona wykładamy z puszki na sito , przelewamy wodą i odstawiamy aby obciekła. Ziemniaki i marchewkę młodą myjemy i gotujemy. Zimna kroimy w drobna kosteczkę . Kukurydzę odsączamy na sitku dodajemy do warzyw. Szczypiorek siekamy. Bekon kroimy w paski a potem w kostkę.Paprykę żółtą myjemy i kroimy w kosteczkę. Warzywa mieszamy z sobą. Do majonezu dodajemy śmietanę i mieszamy. Sos dajemy do warzyw. Wszystko razem mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.
. Kukurydzę odsączamy na sitku dodajemy do warzyw. Szczypiorek siekamy. Paprykę żółtą myjemy i kroimy w kosteczkę. Warzywa mieszamy z sobą. Do majonezu dodajemy śmietanę i musztardę mieszamy. Sos dajemy do warzyw. Wszystko razem mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Smaczna sałatka pasuje na każda imprezę rodzinną jak i na co dzień do pracy czy na imprezę karnawałową.SMACZNEGO
Waldemar 14 stycznia 2017 (12:05)
Sałatka karnawałowa z Bekonem ZMB Białystok.SKŁADNIKI:młode ziemniaki ok 1/2 kg
młoda marchewka 5 szt
papryka żółta
1 puszka fasoli czerwonej
kukurydza ok 1 szklanki
szczypiorek
pieprz, sół morska
majonez ok 4 łyżki
śmietana 12% ok 4 łyżki
opakowanie bekonu ZMB Białystok.WYKONANIE:1.
Fasolę czerwona wykładamy z puszki na sito , przelewamy wodą i odstawiamy aby obciekła. Ziemniaki i marchewkę młodą myjemy i gotujemy. Zimna kroimy w drobna kosteczkę . Kukurydzę odsączamy na sitku dodajemy do warzyw. Szczypiorek siekamy. Bekon kroimy w paski a potem w kostkę.Paprykę żółtą myjemy i kroimy w kosteczkę. Warzywa mieszamy z sobą. Do majonezu dodajemy śmietanę i mieszamy. Sos dajemy do warzyw. Wszystko razem mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.
. Kukurydzę odsączamy na sitku dodajemy do warzyw. Szczypiorek siekamy. Paprykę żółtą myjemy i kroimy w kosteczkę. Warzywa mieszamy z sobą. Do majonezu dodajemy śmietanę i musztardę mieszamy. Sos dajemy do warzyw. Wszystko razem mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Smaczna sałatka pasuje na każda imprezę rodzinną jak i na co dzień do pracy czy na imprezę karnawałową.SMACZNEGO
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (10:32)
Ciekawa propozycja, ale bekon nie wchodzi w skład nagrody, może zamienisz go na inny produkt?
Alina 13 stycznia 2017 (21:18)
ryżanka we włoskim klimacie z michy mieszana
2 saszetki ryżu białego
1 saszetka ryżu parboilet
1 łyzka koncentartu
300g mięsa mielonego
1 opakowaniu Szynki Wołowej i Boczku ZMB Białystok
4 ząbki czosnku
2 posiekane drobno cebule
1 pokrojona drobno papryka czerwona
1/2 posiekanej chilli
sloik suszonych pomidorów w zalewie
1/2 szkl. wypestkowanych oliwek
1 opakowanie fety
po 1 łyżeczce z czubkiem papryki słodkiej, oregano, bazylii
sól i pieprz do smaku
1 szklanka przeciery pomidorowego
2 łyzki masła i 2 łyzki oleju
Na maśle szklimy cebulę z posiekanym czosnkiem, dodajemy pokrojone papryki, a po chwili mięso mielone i koncentrat, smazymy aż do porządnego zrumienienia, dodajemy słodka papryke w proszku i smażymy, dolewamy przecier., gotujemy około 2 min.W międzyczasie gotujemy ryz w osolonej wodzie. Na drugiej patelni na oleju podsmażamy pokrojony boczek i szynkę wołową gdy będą chrupkie odstawiamy na bok. Kroimy oliwki i suszone pomidory, dodajemy je do patelni z mięsem mielonym,doprawiamy pozostałymi przyprawami. Ryż studzimy i łączymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku i podajemy!!!
WALDEMAR 15 stycznia 2017 (17:33)
Do sałatki użyłem bekonu ale śmiało można zastąpić Kumpiak dojrzewający też będzie pyszna…))
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:28)
Teraz sałatka może wziąć udział w zabawie:)
Anna 13 stycznia 2017 (18:52)
Moja sałatka nie jest bardzo wykwintna, ale za to smaczna!
Sałatka pełna kolorów
Składniki:
1 mała sałatą lodową lub masłowa
Biała część pora
4 garscie pomidorków koktajlowych
5 ogórków gruntowych że skorka
1 opakowanie szynki wołowej ZMB Białystok
300g sera żółtego w kawałku lub ser typu feta
Marynowany kabaczek (słoiczek z letnich zapasów w sam raz!)
Dressing: kilka łyżek musztardy i oliwy z oliwek, garść pokrojonego koperku, sok z połowy cytryny, sól, pieprz
Sałatę rwe na kawalki. Por kroje w plasterki, pomidorki na pół, ogórki, ser i kabaczka w grubsza kostkę. Plastry szynki kroje drobniej. Całość delikatnie mieszamy i zalewam dressingiem że zmieszanych składników. Smacznego!
Marta 13 stycznia 2017 (21:58)
Skład mojej sałatki to:
– 2 buraki
– 1 opakowanie boczku dojrzewającego ZMB Białystok
– poł głowki sałaty lodowej
– pół opakowania rukoli
-pół opakowania roszponki
– 10 ml sosu balsamico
-30 g sera koziego
– do przystrojenia kilka sztuk pomidorka koktajlowego
– 20 ml vinegret malinowego
do zrobienia Vinegret Malinowego (około 150 ml):
– 20 ml soku z cytryny
– szczypta soli
– 10 ml octu balsamicznego
-100 ml oleju
– 15 g mrożonych malin
– łyżka miodu
– łyżka musztardy
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy i tak powstaje nam sos.
Sałatkę robimy tak, w misce robimy mix sałat czyli, rozrywamy w rękach na strżępy sałatę lodową, dodajemy rukolę, roszponkę i mieszamy, buraki pieczemy w piecu owinięte w folie aluminiową, w 200 stopniach przez około 30 min do godziny (zależy od wielkości), nóż ma się lekko wbijać w buraka wtedy mamy upieczonego. Na płaski talerz lejemy sos balsamico, na niego układamy kopę z mixu sałat, wokół kopy układamy pokrojone w paski buraki oraz płaty boczku, całość polewamy malinowym vinegret, posypujemy rozkruszonym kozim serem i układamy na kopozycji pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smacznego ;*
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:29)
Liczy się smak:) Dziękuję za zgłoszenie.
Karol 12 stycznia 2017 (20:29)
W takim daniu najważniejsze jest, aby było szybkie, proste i miało dużo mięsa.
(bo bycie wyśmienitym w smaku jest kwestią oczywistą 😉 )
Składniki:
boczek,
szynka,
ziemniaki,
pomidory koktajlowe (black lub red cherry),
majonez,
czosnek granulowany,
oregano,
gałka muszkatołowa,
opcjonalnie:
chilli/sos piripiri,
kurczak,
ananas.
Przepis jest banalny:
– ziemniaki gotujemy i kroimy w małą kosteczkę, dodajemy do miski boczek (dużo – boczek i ziemniaki to główne składniki), szynkę, ziemniaki, pomidory koktajlowe (black lub red cherry) oraz, opcjonalnie ananasa i gotowanego kurczaka w małych kawałeczkach.
– oddzielnie mieszamy sos z majonezu, czosnku granulowanego, oregano i gałki muszkatołowej – jeśli chcemy, aby sałatka miała więcej charakteru dodajemy przyprawę chilli, sos pirpiri lub podobną ostrą papryczkę.
Mieszamy sałatkę z sosem i gotowe! 🙂
Ew. możemy podawać sos oddzielnie, aby znajomi mieli wybór. W tym przypadku bazową część sałatki warto doprawić – chociażby solą/vegetą i pieprzem.
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:30)
To faktycznie pożywna kompozycja, brzmi smakowicie. Dziękuję za zgłoszenie.
Magdalena 11 stycznia 2017 (20:21)
Sałatka z Kumpiakiem dojrzewającym na bazie pieczonej dyni z zieloną cieciorką w sosie ziołowym.
Skład:
-puszka cieciorki zielonej
– 0,5 kg pieczonej dyni z czosnkiem
– garść uprażonych pestek dyni
– opakowanie ” Kumpiak dojrzewający”
– sos ziołowy
-garść grzanek czosnkowych.
Upiecz dynię z dodatkiem czosnku oraz upraż pestki z dyni. Przygotuj grzanki czosnkowe lub użyj gotowych. Kumpiaka pokrój w cienkie paski. Wszystkie składniki wymieszaj razem na koniec dodaj sos ziołowy.
Przygotowanie sosu:
Do miksera wrzucamy całą cebulę, pęczek pietruszki i koperku, pół szklanki oliwy, sól, pieprz, odrobinę octu oraz cukru, można dodać bazylię jeśli ktoś lubi. miksujemy razem i gotowe.
Magdalena 11 stycznia 2017 (18:03)
Selerowa sałatka z gruszką marynowaną oraz serem pleśniowym na aromatycznym Kindziuku.
skład:
– słoik selera marynowanego
-cztery gruszki marynowane na słodko
-opakowanie sera pleśniowego
-dwie łyżki majonezu
-jedna gruszka
-sól pieprz do smaku
-połówki orzechów włoskich
– Kindziuk jedno opakowanie.
Seler odcedzić z zalewy. Gruszki, Kindziuk, i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki połączyć razem, dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Można podawać w połówkach gruszki jako miseczkach lub na listkach cykorii udekorowane połówką orzecha włoskiego.
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:31)
Dziękuję za piękne zdjęcia i smakowite zgłoszenia!
Agnieszka 10 stycznia 2017 (20:16)
Sałatka koperkowa – prosta jak barszcz 😉
Średni brokuł gotowany max 10 min – ważne żeby był jędrny i żywozielony (nie rozgotowany) – brokuła drobno pokroić
Podsmażony na chrupko boczek – drobno pokrojony
1/2 szklanki ziaren słonecznika – uprażona na patelni
Pomidorki koktajlowe – drobno pokrojone
Duża ilość świeżego kopru
Można dodać majonez wymieszany z jogurtem naturalnym i doprawić pieprzem do smaku.
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:33)
Prosta, szybka w wykonaniu i z pewnością bardzo smaczna. Dziękuję za zgłoszenie.
Kasia 10 stycznia 2017 (08:56)
To najpyszniejsza, bardzo prosta i uwielbiana przez mięsożernych facetów sałatka. Składniki:
– kindziuk koktajlowy – opakowanie
– cebulka marynowana – słoiczek
– czerwona fasolka – puszka
– szczypiorek
– majonez,
– sól, pieprz
Kindziuka kroimy na 1 cm kawałki, szczypiorek siekamy, dodajemy odsączoną cebulkę i fasolkę. Mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. I gotowe.
Niebanalna i super szybka do przygotowania w przypadku niespodziewanych gości.
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:33)
Mój mąż z pewnością zjadłby ją ze smakiem:) Dziękuję za zgłoszenie!
Iwona 9 stycznia 2017 (20:34)
mix sałat
ogórek szklarniowy
pomidor
cebula czerwona
ser feta
1 filet z kurczaka
przyprawa gyros
duży jogurt naturalny
Fileta z kurczaka kroimy i smażymy z przyprawą gyros. Po usmażeniu odstawiamy do wystudzenia.
Na półmisek wykładamy sałatę. Na nią kładziemy pokrojony ogórek, pomidor w ósemki, cebulę w prążki, ser feta w kostkę i kurczaka.
SOS: Do całego jogurtu dodajemy opakowanie przyprawy tzatziki. mieszamy.Wszystko zalewamy sosem.
Można również podawać jako przystawkę w mniejszych porcjach z bagietką czosnkową.
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:35)
Iwono, dziękuję za zgłoszenie, ale brakuje mi tu produktu ZMB Białystok…
Julia Koj 9 stycznia 2017 (19:20)
Ryba lądowa.
Rozpoczynamy walkę.. Zaczynamy od ataku na pomidorki koktajlowe, czerwoną słodką paprykę, ser mozarella i łososia wędzonego (ostry nóż bardzo nam w tym pomaga). Szybkim ruchem obezwładniamy mix sałat, oliwki, kukurydzę i umieszczamy je w celi rozpraw razem z innymi poszkodowanymi (szklana misa powinna wystarczyć). Dla obezwładniane zakładników wpuszczamy sidła (oliwa z oliwek rozrobiona z przyprawami).
Kolejnym naszym poszkodowanym jest bagietka. Rozkładamy ją na łopatki (a raczej na równej części – małe kromki) smarujemy masłem z czosnkiem i wsadzamy do piekarnika na kilka minut aby wszystko nam powiedziała.
Do kolejnej celi wkładamy bezbronny majonez, curry, czosnek, żurawinę oraz przyprawy. Szybkim ruchem wprawiamy ich w obłęd i puszczają wszystkie soki.
Całą zbrodnię podajemy razem na talerzu. Nikt się jej nie oprze..
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:38)
Julio dziękuję za zgłoszenie, ale w tej walce nie bierze udziału produkt ZMB Białystok…
Katarzyna 9 stycznia 2017 (15:22)
Moja ulubiona sałatka, która doskonale nadaje się na imprezę karnawałową i świetnie komponuje się z mocniejszymi trunkami to sałatka z makaronem i salami!
Składniki:
makaron kokardki
salami ZMB Białystok
brokuł
pomidory
czarne oliwki
mozzarella
kurkuma
Na dressing:
olej lniany
musztarda
oregano
sól
pieprz
ostra papryka
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Brokuł lekko podgotowujemy w osolonej wodzie. Salami i mozzarelle kroimy w słupki, pomidory w większe kawałki, oliwki przekrajmy na pół. Mieszamy ze sobą składniki na dressing (najlepiej zmiksować je młynkiem do robienia mrożonej kawy). Łączymy wszystkie składniki i delektujemy się karnawałem 🙂
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:39)
Z pewnością smakuje wyśmienicie! Dziękuję za zgłoszenie!
Kinga 9 stycznia 2017 (13:57)
POLSKA SAŁATKA CHIŃSKA
2 zupki chińskie pikantne
pół papryczki chilli pokrojone w kostkę
puszka kukurydzy
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
sprażony por
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 opakowanie szynki wołowej ZMB Białystok pokrojone w kostkę
Zupki chińskie nie przygotowujemy według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Wrzątkiem polewamy jedynie kluski, wodę odcedzamy, gdy tylko zrobią się mięciutkie. Dopiero wtedy posypujemy przyprawami i dodajemy resztę składników, a następnie mieszamy.
Chociaż może nie jest to “szybka” sałatka, to naprawdę polecam spróbować jej chociaż raz. Warto.
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:41)
Bardzo ciekawe połączenie. Dziękuję za udział w zabawie.
Weronika 9 stycznia 2017 (13:09)
Oryginalna sałatka, wymagająca tylko kilku prostych składników:
Sałatka z boczkiem w czekoladzie
SKŁADNIKI:
– boczek dojrzewający ZMB Białystok
– cukier trzcinowy
– opcjonalnie cynamon, syrop klonowy
– czekolada deserowa (+ masło)
– brzoskwinie z puszki
– świeży szpinak
– ser feta
DRESSING: oliwa lub tłuszcz wytopiony z boczku, sok z brzoskwiń z puszki, opcjonalnie ocet jabłkowy, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozłożyć boczek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać z obu stron cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec około 60-75min w 135°C, aż będzie skarmelizowany.
2. Roztopić czekoladę z łyżką masła, dodać odrobinę syropu klonowego dla smaku.
3. Gdy boczek zupełnie ostygnie, maczać go w czekoladzie i odkładać na papier do zastygnięcia (najlepiej najpierw moczyć z jednej strony, a potem trzymając za drugi koniec- z drugiej).
4. Szpinak wymieszać z dressingiem. Dodać pokrojone brzoskwinie i fetę oraz pokruszony niezbyt drobno boczek.
Sałatka jest naprawdę smakowita i do tego niecodzienna, polecam na każdą imprezę i nie tylko!
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:42)
Ależ oryginalna propozycja. To odpowiedź na pytanie: Co ma czekolada do sałatki:) Dziękuję!
Kinga 9 stycznia 2017 (10:08)
Moja ulubiona, szybka, łatwa sałatka.
Składniki:
– szynka, kiełbasa lub parówka
– makaron cieniutki lub ryżowy (ewentualnie z zupki chińskiej)
– majonez (ja zawsze Kielecki)
– kukurydza
– papryka (różne kolory)
I to wszystko!! Czyż to nie proste? Szybka i bardzo smaczna sałatka, dodatkowo można do niej oddać tak naprawdę wszystko co lubisz- różne warzywa, pieczarki. Polecam, życzę smacznego 🙂
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:43)
Dziękuję za zgłoszenie.
Ewa 8 stycznia 2017 (15:11)
Treściwa sałatka na spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki :
+ kindziuk
+ marynowane pieczarki
+ oliwki
+ ugotowane ziemniaki w skórkach
+ ziarnka słonecznika
+ czerwona cebula
Sposób przygotowania :
Kindziuka, pieczarki, oliwki pokroić w kostkę. Ugotowane ziemniaki obrać, również pokroić. Ziarna uprażyć, cebulkę pokroić w cieniutkie piórka.
SOS : musztardę, miód i wodę połączyć. Takim sosem polać całość i wymieszać.
Taka sałatka jest idealna na imprezy z przyjaciółmi, sprawdza się idealnie jako przystawka lub danie główne.
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:51)
Pożywna i z pewnością smaczna! Dziękuję za zgłoszenie.
Anna 8 stycznia 2017 (09:09)
Sałatka z oliwkami wg Ani
oliwki czarne pokrojone (mały słoiczek)
ser koryciński 250g
makaron penne (całe opakowanie)
świeża bazylia (dosyć sporo dla koloru w sałatce)
suszone pomidory pokrojone w paski (cały słoik)
zalewa z suszonych pomidorów
boczek lekko podsmażony i pokrojony w długie paski, aby był dobrze widoczny
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:52)
Ciekawy pomysł. Dziękuję za zgłoszenie!
Kinga 7 stycznia 2017 (16:15)
Składniki:
-zupka chinska
– mielonka tyrolska w kawałku
– kukurydza
– papryka
– ogórek
– koperek
– majonez
Sposób przygotowania:
Gotujemy osolony makaron jak zawsze. Cedzimy. Przelewamy zimną wodą. Czekamy aż ostygnie. Przekładamy go do salaterki. Kroimy w kostkę: ogórek, paprykę i mielonkę. Dodajemy. Wsypujemy odcedzoną kukurydzę. Naszym dressingiem jest sam majonez, Gdy go dodamy wsypujemy pokrojony koperek. Następnie sól, pieprz cayne (malutko do smaku) i słodką paprykę w proszku. Mieszamy i gotowe! Smacznego!
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:55)
Dziękuję za zgłoszenie. Brakuje jednak produkty ZMB Białystok, który wchodzi w skład nagrody…
Aneta 6 stycznia 2017 (23:26)
Pierwsza sałatka która przypadła do gustu mojej drugiej połówce, która jest zdecydowanym mięsożercą 😉
Składniki:
rukola
papryka
pomidor
cebula fioletowa
kukurydza
slonecznik (przyprażony na suchej patelni)
filet z kurczaka pokrojony w niewielką kostkę, obtoczony w przyprawie do kurczaka i podsmażony na odrobinie tłuszczu
Sos: 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, sól, zabek czosnu
Składniki sałatki wymieszać.
Składniki sosu wymieszać i połączyć z sałatką.
Smacznego!
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:57)
Dziękuję za zgłoszenie, to ciekawa propozycja, ale brakuje w niej produktu ZMB Białystok….
Jolanta 6 stycznia 2017 (23:11)
Sałatka z chipsami z kumpiaku dojrzewającego w miseczkach z tortilli
Składniki :
4 tortille
1 opakowanie mixu sałaty
pomidorki koktajlowe ( czerwone i pomarańczowe )
zielone oliwki
serek śmietankowy z suszonymi pomidorami w zalewie z oliwy ( 1 opakowanie )
8 plasterków kumpiaku dojrzewającego
rukola
Dressing :
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
Przygotowanie :
Dressing :
W osobnej miseczce mieszamy sok z cytryny, musztardę i miód. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek.
Sałatka :
Z tortilli wycinamy kółka o średnicy dwukrotnie większej niż kokliki w których będziemy je zapiekać. Do koklików delikatnie wkładamy tortille lekko dociskając tak aby utworzyły się na kształt miseczek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy do momentu aż brzegi tortilli się przyrumienią. Odstawiamy do wystudzenia.
Plastry kumpiaku kroimy na paseczki i smażymy na gorącej patelni bez tłuszczu.
Oliwki i pomidorki kroimy.
Do miseczek z tortilli nakładamy partiami sałatę, rukolę, chipsy z kumpiaku dojrzewającego, pokrojone oliwki i pomidory oraz serek. Bezpośrednio przed podaniem każdą porcję sałatki polewamy dressingiem miodowo-musztardowym.
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:58)
Ależ smakowicie wygląda! Dziękuję za zgłoszenie.
Ilona 6 stycznia 2017 (20:14)
imprezka bez tej sałatki sie nie obejdzie!
pierś z kurczaka usmażona
serel naciowy
żurawina
kukurydza
majonez
PYCHA!
miesko polane tym sosem …. niebo w gębie polecam wszystkim
sos:
śmietana 30% + zupa cebulowa z torebki
wymieszać polać miesko zapiec.
PALCE LIZAĆ
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:59)
To z pewnością pyszna sałatka, ale brakuje w niej produktu ZMB Białystok…
joanna 6 stycznia 2017 (13:03)
kindziuk koktajlowy
czerwona papryka
sera żółtego
ogórków konserwowe
czerwona fasola
kukurydza
sól, pieprz
ostra papryka chilli
sos
majonez ,jogurt naturalny
paprykę ,ogórka i ser żółty kroimy w kosteczkę dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę na konie pokrojony kindziuk i przyprawy.Przy produkcji sosu tylko łaczymy majonez z jogurtem .Wszystko polewamy sosem który wszystko elegancko dosmakuje
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:59)
Fajowa propozycja na imprezę! Dziękuję za zgłoszenie.
Aneta 6 stycznia 2017 (00:19)
Tortellini z serem
ogórek kiszony
kukurydza konserwowa
szynka
czosnek
majonez
jogurt naturalny
musztarda
sól
pieprz
Tortellini gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 min. Ogórka kroimy w drobną kostkę. Szynkę dzielimy na paski. Wszystkie składniki mieszamy. Majonez mieszamy z jogurtem, musztardą i wyciśniętym w prasce czosnkiem. Dodajemy soli i pieprzu do smaku 😉 Całość łączymy. Smacznego 🙂
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:01)
Domyślam się, że chodzi o szynkę wołową ZMB Białystok:) Dziękuję za ciekawe zgłoszenie.
Ania 5 stycznia 2017 (20:43)
Sałatka z kaszy gryczanej z boczkiem
Kasza ugotowana
Boczek wędzony podsmażony
Winogrono ciemne
Prażone pestki dyni
Sos to tłuszczyk z podsmażania boczku
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:04)
Dziękuję za udział w zabawie!
Patrycja 5 stycznia 2017 (17:55)
Szybka i zdrowa sałatka “misz-masz”
Potrzebne składniki :
-zestaw sałat
-3 pomidorki, bądź garść pomidorków koktajlowych
-świeży ogórek
-ser mozarella, bądź feta – jak kto woli
-kiełki rzodkiewki
-pestki dyni i słonecznika
-ząbek czosnku
-2 łyżki majonezu
-1 łyżka wody
Sałatę umyć, osuszyć i wrzucić do miski.
Ogórka obrać, pokroić w kostkę i dodać do sałaty.
Pomidorki umyć i dodać.
Ser także dodać do sałatki pokrojony w kostkę.
Dodać kiełki.
Pestki dyni i słonecznika sprażyć i dodać do miski.
W miseczce ugnieść ząbek czosnku, dodać 2 łyzki majonezu i łyżkę wody.
Do sosu można dodać także koperek.
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:02)
Dziękuję za zgłoszenie, ale w tym “misz-maszu” brakuje mi produktu ZMB Białystok…
Milena 5 stycznia 2017 (17:33)
Sałatka Włoska, w stylu Mili
Zagotować jajka. Umyć warzywa. Salami pokroić w połówki lub paski. Zagotowane jajka obrać ze skorupki. Pokroić jajka na ćwiartki. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, cebule czerwoną pokroić w piórka.
Świeżą rukolę połączyć z cebulą, pomidorkami koktajlowymi i salami. Na to ułożyć ćwiartki jajek. Posypać parmezanem. Całość przyprawić solą i pieprzem oraz polać delikatnie oliwą. 🙂
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:03)
Dziękuję za ciekawe zgłoszenie!
Mateusz 5 stycznia 2017 (13:48)
– rukola
– roszponka
– schab bez kości
– pestki dyni i słonecznika
– ser pleśniowy (najlepiej z niebieską lub srebrną pleśnią)
– pomidorki śliwkowe
-dressing musztardowy (musztarda sarepska ostra, oliwa z oliwek, świeżo mielony pieprz, miód, keczup)
Sałaty łączymy w dużej misce, dodajemy pokrojone w pół pomidorki, pestki dyni i słonecznika i kruszymy drobna ser. Schab kroimy w cienkie paski i smażymy krótko na suchej patelni, żeby go nie wysuszyć. Na pół przestygnięty schab dodajemy do sałaty, skrapiamy dobrą ilością dressingu i sałatka jest gotowa do spożycia. Jest to też dobry pomysł na lekki i szybki obiado-lunch. Bon appetit! Smacznego
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:04)
Dziękuję za zgłoszenie, ale nie ma tu produktu ZMB Białystok…
Olga Zawiślak 5 stycznia 2017 (12:31)
Sałatka “chrup boczek”.
Składniki:
– Mix sałat (np. sałata lodowa, rukola, sałata masłowa, szpinak)
– Boczek dojrzewający ZMB Białystok
-Pestki słonecznika
-Ser typu Feta
-Jogurt naturalny gęsty
-Cytryna
-Czosnek
-Majonez
-Sól i pieprz
Przygotowanie:
Mix sałat umyć i poszarmac na mniejsze kawałki. Boczek usmażyć na patelni aby był chrupiacy, lecz nie twardy. Ser Feta pokroić w niewielką kostkę, a pestki słonecznika sprażyć na suchej patelni. Wszystkie skłaniki ze sobą wymieszać.
Sos przygotowujemy z jogurtu naturalnego, dodajemy łyżeczkę majonezu, kilka kropel soku z cytryny i czosnek według uznania. Cały sos doprawiamy jedynie solą i pieprzem. Polewamy nim naszą sałatkę.
SMACZNEGO!
Wiola 5 stycznia 2017 (16:19)
Sałatka z carpacchio wołowym ZMB Białystok.
Składniki:
1 opak. carpacchio wołowego
1 mała cebulka zwykła
150 gram cukini
pomidorki koktajlowe
mieszanka sałat,
truskawki,
groszek cukrowy lub bób mrożony,
ocet balsamiczny,
oliwa extra virgin
biały pieprz,
sól morska.
Umyć i osuszyć sałatę, truskawki, cukinie i pomidory. Pomidorki i truskawki poprzekrawać na połówki, cukinie w paski, cebulkę w cienkie plasterki. Wołowinę w paski. Mrożony groszek/bób ugotować wg opisu na opakowaniu (100 gram). Przygotować sos winegret z oliwy, octu balsamicznego, szczypty soli i białego pieprzu. Warzywa przełóż do naczynia, ułóż na nich paski wołowiny, polej winegretem. Można jeść samodzielnie, lub na kanapce, bułce typu ciabatta, bagietka.
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:06)
Smakowita, wykwintna propozycja! Dziękuję za zgłoszenie!
Dorota 5 stycznia 2017 (11:23)
Gotuję włoszczyznę: seler, pietrucha korzeń, marchew, zielone pora. Kroje w drobną kostkę. Jaja gotowane. Ogórki konserwowe z chili + mała papryczka. Biała końcówka por drobno skrojona, kukurydza, 1-2 gotowane ziemniaki, twarde jabłko w kosteczkę, surowa papryka w kosteczkę-czerwona. Śmietana 12%, sól, cukier, ostra musztarda, majonez. Dużo natki pietruszki! Musi być wyrazista ostro-słono-słodka. Sałatka pasuje do każdego rodzaju wędlin i kiełbas Pycha. Smacznego
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:10)
Dziękuję za zgłoszenie.
Marlena 5 stycznia 2017 (11:00)
Sałatka z szynki i sera żółtego:
1 ćwiartkowy słoiczek selera sałatkowego
1/2 puszki kukurydzy
100 g szynki
100 g sera żółtego
sól, pieprz, majonez do smaku
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:10)
Dziękuję za udział w zabawie.
Madzia 5 stycznia 2017 (10:50)
bardzo dużo humoru , zdziebko pomidoru , do tego kiełbaska niekoniecznie dla grubaska , jako sosik szczęścia grosik i to wszystko mieszany i sami zajadamy
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:12)
Czy tą kiełbaską jest kindziuk ZMB Białystok?
ulajot 5 stycznia 2017 (09:55)
Są w kulinariach mody i style,
lubimy nowe poznawać smaki,
ale choć nowość zawsze nas kusi
– ja podam przepis nie byle jaki:
Sałatka babci (albo prababci),
od dawna wszystkim nam dobrze znana:
seler, marchewka, cztery ziemniaki,
cebula, jabłko- wszystko obrane.
Kto lubi- doda jajko, ogórka,
pietruszkę oraz inne warzywa.
I sosik wszystkim nam dobrze znany:
musztarda, jogurt, troszkę oliwy.
No i wiadomo- przypraw łyżeczkę,
żeby wyrazu sałatce dodać.
Smacznego! Zawsze, na każdym stole
króluje sałatka jarzynowa.
Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:13)
Dziękuję za kreatywne zgłoszenie, ale nie widzę tu produktu ZMB Białystok…
jola 3 stycznia 2017 (14:23)
makaron gwiazdki (400g) 30 dag szynki ZMB Białystok, ogórek zielony ,pęczek rzodkiewki 20 dag pomidorków koktajlowych Sos:
20 dag serka ziołowego 4,5 łyżki mleka 4,5 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku,rozmaryn , sól , pieprz ,Makaron ugotować a następnie ostudźić . Szynkę pokrójć w zapałkę, oczyszczone rzodkiewki w półplasterki, pomidorki przekrój na połówki, ogórek pokrój w kostkę. Przygotowane składniki przełóż do dużej miski.
Serek ziołowy utrzyj z mlekiem, oliwą, octem winnym. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Szczypiorek posiekaj, dodaj do sosu.rozmaryn posiekaj i dodaj. Składniki sałatki zalej przygotowanym sosem, wymieszaj
Just a SALAD 4 stycznia 2017 (10:54)
Bardzo dziękuję za zgłoszenie!
Joanna 2 stycznia 2017 (14:23)
szklanka kuskus – zalać wrzątkiem w tej samej ilości
pół puszki groszku
pół puszki kukurydzy
2 łyżeczki nasion chia
opakowanie wołowego carpaccio
Plasty carpaccio ułożyć na półmisku, schłodzony kuskus wymieszać z groszkiem, kukurydzą i chia, wyłożyć na caraccio. PROSTE, BŁYSKAWICZNE I PYSZNE! 🙂
Just a SALAD 2 stycznia 2017 (22:53)
Faktycznie szybko i smacznie! Dziękuję za zgłoszenie!
Dominika 1 stycznia 2017 (14:15)
Szpinakowy zawrót głowy
4-5 garści szpinaku
mały melon
½ opakowania plastrów boczku dojrzewającego
½ opakowania plastrów szynki wołowej
2-3 łyżeczki uprażonych ziarnek słonecznika
sos:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Boczek i szynkę podsmażamy, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Melon obieramy, kroimy na małe kawałki. Na talerz wykładamy garść szpinaku, kilka kostek melona, kilka kawałków boczku i szynki, obsypujemy słonecznikiem. Składniki sosu łączymy i mieszamy. Polewamy nim sałatkę. Można ją podawać z grzankami czosnkowymi.
Just a SALAD 1 stycznia 2017 (18:14)
Bardzo dziękuję za ciekawe zgłoszenie!
sylwester 1 stycznia 2017 (08:48)
Sałatka ryżowa z szynką-
20 dag ryżu , 25 dag szynki ZMB Białystok
świeży ogórek
pęczek rzodkiewki
15 dag pomidorków koktajlowych
Sos:
15 dag serka ziołowego
4 łyżki mleka
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
1/2 pęczka cienkiego szczypiorku,
rozmaryn ,
sól ,
pieprz
Ryż ugotuj na sypko , a następnie ostudź . Szynkę pokrój w zapałkę, oczyszczone rzodkiewki w półplasterki, pomidorki przekrój na połówki, ogórek pokrój w kostkę. Przygotowane składniki przełóż do dużej miski.
Serek ziołowy utrzyj z mlekiem, oliwą, octem winnym. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Szczypiorek posiekaj, dodaj do sosu.rozmaryn posiekaj i dodaj. Składniki sałatki zalej przygotowanym sosem, wymieszaj.Smacznego.
Just a SALAD 1 stycznia 2017 (11:54)
Ciekawa sałatka i oryginalny sos. Dziękuję za zgłoszenie!
Marzena 31 grudnia 2016 (22:40)
sałatka z ananasem, szynką ..SKŁADNIKI:…
Ananas -1 sztuka,
majonez-5 łyżki
musztarda 1 łyżka
200 gr szynki wołowej ZMB BIAŁYSTOK
seler naciowy -1 łodyga
papryka -1 sztuka
sól.pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Przekrój ananasa wzdłuż, zostawiając pióropusz liści przy owocu dla dekoracji. Przy pomocy noża lub łyżki wydrąż miąższ.
Wydrąży miąższ pokrój w kostkę, odstaw. Ok. 100-150 gram dodaj do miski, resztę zostaw na inną okazję (świetnie smakuje na przykład zamrożony).
W misce połącz majonez z musztardą, dodaj pokrojone w kostkę szynkę, selera, paprykę i miąższ ananasa. Wymieszaj i przełóż do połówek ananasa.
Just a SALAD 1 stycznia 2017 (11:52)
Ananas z szynką wołową – lubię takie połączenia. Dziękuję za zgłoszenie.
Agnieszka 31 grudnia 2016 (18:11)
Moja sałatka jest szybka, prosta i smaczna. Pasuje do każdej pory roku, zarówno w zaciszu domowym, jak i na imprezie. Zawsze schodzi pierwsza, a kto jej nie zna od razu prosi o przepis 🙂
Potrzebujemy tylko tortellini, dwa pomidory, pół pęczka szczypiorku, kindziuka koktajlowego, domowy sos czosnkowy oraz przyprawę do sałatek. W czasie gdy gotujemy tortellini al dente, kroimy pomidora i kindziuka na małe kosteczki, siekamy szczypiorek oraz przygotowujemy sos czosnkowy z czosnku, jogurtu naturalnego i majonezu według uznania. Po ostudzeniu tortellini łączymy ze sobą wszystkie składniki, doprawiamy przyprawą do sałatek i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Gotowe 🙂
Smacznego. Wszak piękno tkwi w prostocie 🙂
Just a SALAD 1 stycznia 2017 (11:50)
Musi być bardzo smaczna! Bardzo dziękuję za zgłoszenie.
małgorzata 30 grudnia 2016 (21:24)
Sałatka brokułowa z czosnkiem
Składniki
1 brokuł
6 jajek
20 dag szynki ZMB Białystok
20 dag żółtego sera
1 puszka kukurydzy
Sos
1 mały jogurt naturalny
4 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
1 łyżka przyprawy do kurczaka
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Brokuł opłukać, podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie 5 minut, następnie przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Jajka ugotować na twardo. Obrać i razem z serem i szynką pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy.
Sos: Jogurt z majonezem przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszać.
Wszystkie wcześniej przygotowane składniki sałatki przełożyć do miski, polać sosem i dobrze wymieszać ze sobą. Schłodzić. Podawać z ulubionym pieczywem. Można również podać z ryżem lub makaronem.
Just a SALAD 31 grudnia 2016 (13:39)
Bardzo ciekawa kompozycja. Dziękuję za udział w konkursie!
Agnieszka Latoszewska 30 grudnia 2016 (14:16)
SAŁATKA CZARNA RZODKIEW
Udana impreza to dla mnie taka kiedy nie muszę się narobić w kuchni a goście są zadowoleni…
Proponuję pyszną prostą do wykonania sałatkę jej tajemnica tkwi w sposobie podania adekwatnie do okazji oraz w tajemniczym składniku już zapomnianym CZARNEJ RZODKWI.
Kiedy przygotowuję sałatkę dla rodziny np. urodziny, święta to podaję w wysokim szklanym naczyniu. Przesypuję warstwami polewam sosem tatarskim i ozdabia różą z salami ZMB Białystok do tego podaję paluszki chlebowe owinięte również Kumplakiem ZMB Białystok
Natomiast jeśli jest to sałatka na spotkanie ze znajomymi to podaję w wytrawnych babeczkach ozdobione Kindzukiem
składniki na sałatkę
1 puszka kukurydzy
6 ugotowanych na twardo jajek
1 puszka fasoli czerwonej
1 papryka czerwona – pokrojona dość drobno wielkość jak kukurydza
1 jabłko np champion
1/4 średniej wielkości rzodkwi czarnej
1 puszka groszku
1/4 pora drobno pokrojonego
1 opakowanie kiełbasek Kindzuk – pokroić w cienkie plasterki
sól pieprz do smaku
1 opakowanie średniego sosu tatarskiego
1/2 opakowania szczypiorku i koperku do dekoracji – pokroić posypać górę sałatki
Jedząc tą sałatkę goście wyczuwają inny intrygujący smak ale czarna rzodkiew jest na tyle zapomnianym warzywem że nikt nie potrafi odgadnąć 🙂 SMACZNEGO
Just a SALAD 31 grudnia 2016 (13:40)
Faktycznie, brzmi bardzo intrygująco. Dziękuję za bardzo ciekawe zgłoszenie.
kici87a 29 grudnia 2016 (22:30)
paprykowe salami
Przepis:
sałata rzymska
po pół strąka czerwonej, zielonej i żółtej papryki
20 dag pomidorków koktajlowych
2 łodygi selera naciowego
15 dag salami ZMB Białystok
2 łyżki listków bazylii
2 ząbki czosnku
łyżeczka musztardy
6 łyżek oliwy
2 łyżki soku z cytryny
mielona papryka
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Liście sałaty opłucz, osusz, porwij na kawałki. Paprykę pokrój w paseczki. Pomidorki przekrój na połówki. Oczyszczone łodygi selera naciowego pokrój na paseczki. Plasterki salami przekrój na połówki, zwiń w rozetki. Składniki sałatki włóż do miski.
Na winegret: wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i musztardą. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną papryką, solą oraz pieprzem.
Przygotowaną sałatkę skrop sosem, posyp listkami bazylii, lekko wymieszaj i od razu podawaj.
Just a SALAD 29 grudnia 2016 (22:48)
Bardzo dziękuję za ciekawą propozycję!
Renata 29 grudnia 2016 (17:20)
Sałatka makaronowa z salami, rukolą i suszonymi pomidorami
2/3 szklanki makaronu owsianego
1 duża garść rukoli
6 suszonych pomidorów z oleju
4 plasterki salami ZMB Białystok
1 mały kawałek parmezanu
1 łyżeczka sezamu
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dodajemy rukolę, pomidory i salami pokrojone w paseczki, sezam i wszystko razem mieszamy. Za pomocą obieraczki do warzyw odcinamy z parmezany malutkie plasterki sera i nakładamy na wierzch sałatki. Składniki sosu mieszamy i polewamy nim sałatkę.
Just a SALAD 29 grudnia 2016 (17:29)
Brzmi bardzo ciekawie. Dziękuję!
DOROTA 29 grudnia 2016 (15:56)
Składniki:
makaron świderki ok. 250g
2 czerwone papryki
5 ogórków konserwowych
1 op. szynki wołowej ZMB Białystok
1 cebula
1 puszka kukurydzy
8 plastrów żółtego sera
majonez
przyprawy: pieprz, sól
Przygotowanie:
Makaron świderki gotujemy al dente. Cebule kroimy w malutką kostkę. Paprykę, ogórki, ser oraz szynke kroimy w kostkę. Mieszamy z ugotowanym makaronem, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy majonez i mieszamy wszystko razem. Wkładamy na ok. 2h do lodówki i gotowe. Sałatka jest pyszna.
Just a SALAD 29 grudnia 2016 (16:39)
Ciekawa, a przy tym bardzo pożywna propozycja! Dziękuję.
Magdalena 29 grudnia 2016 (13:40)
SMAKOWITA SAŁATKA IMPREZOWA
Składniki:
1 główka sałaty lodowej
1 opakowanie rukoli
1 opakowanie szynki wołowej ZMB BIAŁYSTOK
1 ser feta
1 owoc granatu
Składniki na sos miodowo – ziołowy:
3 łyżki miodu płynnego wielokwiatowego
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka ziół prowansalskich
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Sos: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Sałatę lodową poszarpać na drobne kawałki. Szynkę pokroić w plasterki, ser feta w kostkę. Wszystkie składniki, wraz z rukolą delikatnie wymieszać. Na wierzchu posypać owocami granatu i polać sosem.
Just a SALAD 29 grudnia 2016 (16:38)
Brzmi naprawdę smakowicie! Dziękuję za udział w zabawie.
Anna 29 grudnia 2016 (13:10)
120 g mozzarelli
10 plastrów kindziuka
1/2 ogórka
2 jajka
ok. 6 liści sałaty lodowej
Sos:
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki posiekanej pietruszki
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz
Kindziuka zwijamy w ruloniki, zarumieniamy chwilę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jajka gotujemy na twardo, kroimy na ćwiartki. Listki sałaty lodowej rwiemy. Ogórkakroimyw plastry.
Przygotowujemy sos: 4 łyżki oliwy mieszamy z 2 łyżkami octu jabłkowego, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej pietruszki oraz łyżeczkę bazylii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sałacie lodowej układamh podpieczone plastry kindziuka, ogórka, ćwiartki jajek. Mozzarellę rwiemy i układamy na warzywach. Całość polewamy sosem.
Just a SALAD 29 grudnia 2016 (16:38)
Bardzo dziękuję!
Kamila 29 grudnia 2016 (11:48)
,,Sałatka Gwiazdki”
Sałatka idealna właśnie z okazji ostatniej nocy w roku 🙂
Delikatna, świeża i bardzo pyszna, moja familia w prost przepada za nią.
A dodatkowo bardzo prosta i szybka w wykonaniu, stworzona dla spóźnialskich,bądź osób posiadających niewiele czasu do swojej dyspozycji 🙂
Składniki:
* 1 opakowanie makaronu gwiazdki (400g)
* 1 zielony ogórek
* 250 g sera, najlepiej goudy-ważne aby był łagodny w smaku
* Pół opakowania kindziuka koktajlowego-może być więcej w zależności od upodobań
* Świeży koperek (pęczek)
* 6 łyżek majonezu
* sól,pieprz
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy z wody.
2. Kindziuka, ser, a także ogórka kroimy w niewielką kostkę.
3. Koperek siekamy drobno.
4. Makaron przekładamy do większej miski dodajemy kindziuka, ser i ogórka, a także koperek, całość mieszamy z sześcioma łyżkami majonezu.
5. Na koniec doprawiamy do smaku.
Ewentualnie możemy dodać także kukurydzę konserwową, ale mi zdecydowanie bardziej odpowiada wersja bez.
Just a SALAD 29 grudnia 2016 (16:37)
Fajny pomysł. Dziękuję za zgłoszenie.
Daria 29 grudnia 2016 (11:34)
Sałatka sylwestrowa:
1szt sałata lodowa
2szt pomidory
1 szt ogórek
1szt cebula czerwona
1p kukurydzy
1 szt papryki czerwonej
1op Kindziuk koktajlowy
sól i pieprz do smaku
Kroimy warzywa w dużą kostkę,wkładamy do miski mieszamy solimy pieprzymy do smaku ,kroimy Kindziuk koktajlowy (kiełbaski na pół )dokładamy do warzyw mieszamy ,odkładamy na godzinę lub 2 do lodówki.
Podajemy w czasie zabawy sylwestrowej ,życzę smacznego.
Just a SALAD 29 grudnia 2016 (16:37)
Szybka, prosta w wykonaniu i smaczna! Dziękuję za udział w konkursie.
Mariola 29 grudnia 2016 (11:05)
Składniki
1 sałata rzymska
1 papryka czerwona
6 plastrów kindziuka ZMB Białystok
10 dag sera korycińskiego
1 puszka kukurydzy
sos:
2 łyżki miodu z owoców leśnych
sok z 1 cytryny
3 łyżki oleju lnianego
1 łyżeczka oleju z pestek dyni
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki musztardy
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Kindziuk prażymy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez 10 minut (nie chciałam go smażyć, a zależało mi na kruchości).
Sałatę myjemy i układamy na talerzu.
Paprykę myjemy, i drobno kroimy na paseczki. Układamy na talerzu.
Ser koryciński kroimy na drobne kawałki i dodajemy do sałatki.
Kukurydzą oprószamy sałatkę.
W tym czasie dobrze mieszamy wszystkie składniki sosu.
Na górę sałatki układamy uprażonego kindziuka. Możemy go podzielić na mniejsze kawałeczki.
Całość polewamy słodko-kwaśnym sosem, który doskonale komponuje się z serem, kindziukiem i warzywami.
Just a SALAD 29 grudnia 2016 (11:08)
Bardzo ciekawy pomysł z wykorzystaniem sera korycińskiego. Dziękuję za zgłoszenie!