KONKURS „PRZEPIS NA UDANĄ IMPREZĘ” | Konkurs zakończony

Skomponuj sałatkę idealną na imprezę/spotkanie z przyjaciółmi i wygraj 1 z 2 zestawów przepysznych produktów marki ZMB Białystok!

Zapraszam wszystkich do udziału w zabawie, polegającej na przedstawieniu przepisu na sałatkę, która doskonale sprawdzi się na karnawałowej imprezie. W jej składzie nie może zabraknąć wyrobu marki ZMB Białystok, a do wyboru macie produkty, które wchodzą w skład nagrody. Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie należy zaproponować składniki sałatki oraz sosu/dressingu (nie trzeba podawać konkretnych ilości), a także sposób jej przygotowania. Zachęcam Was również do dodania zdjęcia sałatki (wraz z opakowaniem wykorzystanego wyrobu) oraz przedstawienia jej nazwy – nie jest to jednak wymóg konieczny. Wędliny dojrzewające marki ZMB Białystok możecie zakupić na terenie całej Polski, między innymi w sieciach handlowych Auchan, Makro C&C czy Selgros C&C. Swoje pomysły wpisujcie w komentarzu poniżej.

Kliknijcie tutaj i zobaczcie, jaka sałatka pojawi się na mojej karnawałowej imprezie!

Konkurs trwa do 15 stycznia 2017 r. do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone do 18 stycznia 2016 r. Autorzy 2 najciekawszych propozycji otrzymają zestaw 7 produktów marki ZMB Białystok oraz gadżet firmowy o łącznej wartości ponad 60 PLN każdy. W skład zestawu wchodzi: Carpaccio wołowe, Kumpiak dojrzewający, Boczek dojrzewający, Szynka wołowa, Salami, Kindziuk, Kindziuk koktajlowy oraz notes firmowy.

Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.

Wyniki konkursu

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za udział w zabawie i wiele bardzo ciekawych pomysłów. Po przeanalizowaniu wszystkich propozycji uznałam, że najchętniej na karnawałowej imprezie spróbowałabym sałatek Pauliny (komentarz z dnia 15 stycznia 2017 | 09:31, 9:40) oraz Jolanty (komentarz z dnia 6 stycznia 2017 | 23:11). Obok ciekawego zestawienia składników zgłoszenie Pauliny wyróżniło się kreatywną nazwą oraz zdjęciem z produktem ZMB Białystok, natomiast w propozycji Jolanty szczególnie spodobał mi się pomysł podania sałatki w jadalnej miseczce i uczynienie z niej imprezowego dania typu „finger foods”, a także zaprezentowanie jej na bardzo apetycznym zdjęciu.

Gratulacje!

124 komentarze do "KONKURS "PRZEPIS NA UDANĄ IMPREZĘ" | Konkurs zakończony"

  • comment-avatar
    Mirosław 15 stycznia 2017 (20:51)

    No dobrze, dobrze. To ja tak po męsku, a że zima to i rozgrzewająco. Bierze się Wasz boczuś, tnie go na coś ala kwadraty i smaży na patelence. Gotowe chrupki wyciągamy a na patelnie luniemy chlapkę piwka i posiekany ząbek czosnku i mieszamy to z aromatem co się nam został po smażeniu boczku. Trzymamy toto na ogniu ale nie dłużej aż się czosnek zezłoci. I co mamy? Mamy pyszny sosik 🙂
    Teraz mięszamy sos piwny i boczkowe chrupki z ugotowanym wcześniej ryżem /no jak to jak ugotowanym? normalnie/. Można sobie całość dopieścić majerankiem, pieprzem czy solą, jak gdzie wolą. Pychotę popijamy resztą chłodnego piwa i jesteśmy gotowi. Nooo mówię Wam chłopaki będziecie zadowoleni 😉

    • comment-avatar
      Just a SALAD 17 stycznia 2017 (15:16)

      Dziękuję za ciekawe zgłoszenie!

  • comment-avatar
    Tamara 15 stycznia 2017 (20:48)

    „Pomidorówka”
    Makaron muszelki ugotowany al dente.
    Pomidory suszone w oliwie, drobno pokrojone.
    Nadaje się każdy z konkursowych produktów, pokrojony w drobną kosteczkę.
    Trochę startego sera twardego, Ja lubię kozi.
    Jako dressinng służy oliwa z pomidorów.
    Sałatka smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 17 stycznia 2017 (15:17)

      Dziękuję za fajny pomysł.

  • comment-avatar
    Monika 15 stycznia 2017 (20:29)

    Pasturma dojrzewająca
    Szynka wołowa
    Pastrami wołowe
    Małe cebulki marynowane
    Czerwona świeża papryka
    Mango
    Kukurydza konserwowa
    Ziarnka z granata
    Jarmuż

    Sos:
    podsmażone na suchej patelni orzechy nerkowca (garść) i następnie rozdrobnione
    2 łyżki oleju z winogron
    1 łyżka musztardy francuskiej
    ciut świeżego startego imbiru
    otarta skórka z cytryny
    sok z połowy cytryny
    sok z połowy limonki
    biały pieprz

    • comment-avatar
      Just a SALAD 17 stycznia 2017 (15:19)

      Brzmi smakowicie! Dziękuję za udział w zabawie.

  • comment-avatar
    Tamara 15 stycznia 2017 (20:27)

    „Sałatka Karotka”
    6 dużych marchewek startej na jarzynówce.
    10 – 15 dkg boczku lub kkindziuka lub szynki wołowej drobno pokrojone.
    20 dkg rodzynek sparzonych
    Ananas z puszki, pokrojony w kostkę.
    Dwie garści orzeszków arachidowych solonych..
    Majonezu tylko tyle ile trzeba do połączenia składników.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 17 stycznia 2017 (15:17)

      Bardzo dziękuję!

  • comment-avatar
    Dominika 15 stycznia 2017 (19:19)

    Składniki:
    1 cukinia
    1 groszek z puszki (odsączony)
    szpinak ok cztery garście
    salami ZMB Białystok drobno posiekane
    czosnek
    oliwa
    sól, pieprz
    prażony słonecznik
    makaron wstążki
    pomidorki koktajlowe

    Zielone pesto:
    orzeszki piniowe lub słonecznik
    oliwa
    świeża bazylia
    sól, pieprz
    (składniki zmiksować)

    Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w ćwiartki, w niewielkie plasterki, wsypujemy groszek, salami, siekany czosnek oraz szpinak, podsmażamy chwilę, doprawiamy przyprawami. Łączymy z makaronem i pomidorkami oraz pesto. Smacznego

    DSC_0033

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (20:21)

      Dziękuję za bardzo apetyczne zgłoszenie:)

  • comment-avatar
    Aneta 15 stycznia 2017 (15:59)

    Sałatka z kabanosami Kindziuk
    Składniki: kabanosy Kindziuk, papryka konserwowa, por, makaron ( według uznania) żółty ser, ogórki kiszone, sól , pieprz. Sos do sałatki składa się z majonezu i musztardy Dijon.
    Makaron ugotować i wystudzić. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć. Ser zetrzeć na grubym oczku. Kabanosy i pora pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i musztardą i doprawić do smaku. Schłodzić przed podaniem.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (16:00)

      Dziękuję za zgłoszenie!

    • comment-avatar
      Aneta 15 stycznia 2017 (16:04)

      Chodzi oczywiście o kabanosy koktajlowe kindziuk:-)

      • comment-avatar
        Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:25)

        Oczywiście:)

  • comment-avatar
    Paulina 15 stycznia 2017 (09:40)

    Zdjęcie do sałatki ” Kindziukowa Nibylandia ” 😃

    image

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (10:26)

      Wygląda fantastycznie! Dziękuję za zgłoszenie.

  • comment-avatar
    Paulina 15 stycznia 2017 (09:31)

    Sałatka ” Kindziukowa Nibylandia ”

    Składniki :
    Kindziuk w plastrach ZMB
    Mieszanka sałat
    Pomidorki koktajlowe
    Orzechy nerkowca
    Kiełki słonecznika
    Kiełki brokuła
    Granat
    Awokado

    Dressing :
    Oliwa z oliwek
    Ocet balsamiczny
    Sok z limonki
    Łyżeczka musztardy francuskiej
    Łyżeczka miodu
    Szczypta soli
    Szczypta pieprzu
    Oregano suszone
    Bazylia suszona

    Smacznego !!! 😋

  • comment-avatar
    jacek 15 stycznia 2017 (07:58)

    pierwszym składnikiem jest szczypta humoru, następnie trochę radości oraz wiele miłości, na koniec odrobinę zamieszania do tego i powstaje wyśmienita sałatka, którą pragnę codziennie kosztować z moją ukochaną … 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (10:27)

      Ciekawa kompozycja, ale brakuje produktu ZMB Białystok 😉

      • comment-avatar
        jacek 15 stycznia 2017 (19:46)

        przepraszam bardzo … ale w stwierdzeniu „… następnie trochę radości …” oczywiście miałem na myśli m.in. produkty ZMB Białystok 🙂 … przecież do życia należy podchodzić z humorem i dobrym smakiem 🙂 … Pozdrawiam 🙂

        • comment-avatar
          Just a SALAD 15 stycznia 2017 (20:18)

          Tak właśnie się domyślałam, ale wolałam się upewnić 😉

  • comment-avatar
    Magdalena 14 stycznia 2017 (21:17)

    Składniki:
    -szynka ZMB Białystok
    -kukurydza
    -ananas
    -jajko
    -majonez
    -kiszone ogórki lub marynowany seler
    -przyprawy według uznania
    wszystkie składniki obierz, pokrój, wymieszaj, przypraw i smacznego!!

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:26)

      Dziękuję za zgłoszenie!

  • comment-avatar
    Martyna 14 stycznia 2017 (17:19)

    Karnawał to okres dobrej zabawy, kiedy powinniśmy zapomnieć o liczeniu kalorii i cieszyć się dobrym jedzeniem podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Dlatego w mojej sałatce główną rolę odegra BOCZEK dojrzewający marki ZMB Białystok. 🙂

    Karnawałowy boczek Cezara

    Czego potrzebujemy?

    – 1 opakowanie boczku dojrzewającego marki ZMB Białystok,
    – sałata rzymska,
    – 6 jajek,
    – 250 g pomidorków koktajlowych,
    – szczypiorek,
    – bagietka,
    – 50 g masła,
    – 2-3 ząbki czosnku

    Do sosu potrzebujemy:
    – 5 łyżek oliwy z oliwek,
    – 1 łyżkę ostrej musztardy,
    – 1 ząbek czosnku,
    – 1 żółtko,
    – łyżkę startego parmezanu,
    – 2 filety anchois.

    Zaczynamy od przygotowania sosu – czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie wszystkie składniki mieszamy w blenderze na gładką masę i odstawiamy do lodówki. Boczek kroimy na wąskie paski i rumienimy na patelni, aż będzie chrupiący. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy na ćwiartki. Pomidorki koktajlowe dokładnie myjemy i kroimy na połówki. Boczek, jajka i pomidorki układamy na porwanych liściach sałaty. Przed podaniem posypujemy posiekanym świeżym szczypiorkiem i polewamy sosem. Do sałatki możemy podawać grzanki z masłem czosnkowym własnej roboty – czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z masłem, którym następnie smarujemy pokrojoną na kawałki bagietkę i podpiekamy ją przez kilka minut w piekarniku.

    Smacznego! 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (10:30)

      Ciekawy pomysł. Bardzo dziękuję!

  • comment-avatar
    MirkaWu 14 stycznia 2017 (14:58)

    Zrobiłabym sałatkę, którą nazwałam „PrzyWOŁaj smak”. 🙂

    Najpierw zrobiłabym roladkę z mielonej wołowiny z przyprawami zawijanej w boczek dojrzewający ZMB Białystok – doprawioną i upieczoną w piekarniku. Po wystudzeniu pokrojoną w plasterki roladę podałabym na mieszance z rukoli, orzechów włoskich, pomidorów śliwkowych, sezamu i przypraw włoskich (rozmaryn, tymianek). A dip? Cóż, pasowałby mi do tego smakowitego zestawu sos z jogurtu z odrobiną majonezu, czosnkiem i zielonymi przyprawami (a najwięcej – koperku). 😀

    Taka sałatka z powodzeniem zastąpi obiad lub solidną kolację. Idealne danie! 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:27)

      Smakowita kompozycja i kreatywna nazwa! Bardzo dziękuję za zgłoszenie.

  • comment-avatar
    Waldemar 14 stycznia 2017 (12:09)

    Sałatka karnawałowa z Bekonem ZMB Białystok.SKŁADNIKI:młode ziemniaki ok 1/2 kg
    młoda marchewka 5 szt
    papryka żółta
    1 puszka fasoli czerwonej
    kukurydza ok 1 szklanki
    szczypiorek
    pieprz, sół morska
    majonez ok 4 łyżki
    śmietana 12% ok 4 łyżki
    opakowanie bekonu ZMB Białystok.WYKONANIE:1.
    Fasolę czerwona wykładamy z puszki na sito , przelewamy wodą i odstawiamy aby obciekła. Ziemniaki i marchewkę młodą myjemy i gotujemy. Zimna kroimy w drobna kosteczkę . Kukurydzę odsączamy na sitku dodajemy do warzyw. Szczypiorek siekamy. Bekon kroimy w paski a potem w kostkę.Paprykę żółtą myjemy i kroimy w kosteczkę. Warzywa mieszamy z sobą. Do majonezu dodajemy śmietanę i mieszamy. Sos dajemy do warzyw. Wszystko razem mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    2.
    . Kukurydzę odsączamy na sitku dodajemy do warzyw. Szczypiorek siekamy. Paprykę żółtą myjemy i kroimy w kosteczkę. Warzywa mieszamy z sobą. Do majonezu dodajemy śmietanę i musztardę mieszamy. Sos dajemy do warzyw. Wszystko razem mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Smaczna sałatka pasuje na każda imprezę rodzinną jak i na co dzień do pracy czy na imprezę karnawałową.SMACZNEGO

    20170114_120617

  • comment-avatar
    Waldemar 14 stycznia 2017 (12:05)

    Sałatka karnawałowa z Bekonem ZMB Białystok.SKŁADNIKI:młode ziemniaki ok 1/2 kg
    młoda marchewka 5 szt
    papryka żółta
    1 puszka fasoli czerwonej
    kukurydza ok 1 szklanki
    szczypiorek
    pieprz, sół morska
    majonez ok 4 łyżki
    śmietana 12% ok 4 łyżki
    opakowanie bekonu ZMB Białystok.WYKONANIE:1.
    Fasolę czerwona wykładamy z puszki na sito , przelewamy wodą i odstawiamy aby obciekła. Ziemniaki i marchewkę młodą myjemy i gotujemy. Zimna kroimy w drobna kosteczkę . Kukurydzę odsączamy na sitku dodajemy do warzyw. Szczypiorek siekamy. Bekon kroimy w paski a potem w kostkę.Paprykę żółtą myjemy i kroimy w kosteczkę. Warzywa mieszamy z sobą. Do majonezu dodajemy śmietanę i mieszamy. Sos dajemy do warzyw. Wszystko razem mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    2.
    . Kukurydzę odsączamy na sitku dodajemy do warzyw. Szczypiorek siekamy. Paprykę żółtą myjemy i kroimy w kosteczkę. Warzywa mieszamy z sobą. Do majonezu dodajemy śmietanę i musztardę mieszamy. Sos dajemy do warzyw. Wszystko razem mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Smaczna sałatka pasuje na każda imprezę rodzinną jak i na co dzień do pracy czy na imprezę karnawałową.SMACZNEGO

    20170114_120202

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (10:32)

      Ciekawa propozycja, ale bekon nie wchodzi w skład nagrody, może zamienisz go na inny produkt?

  • comment-avatar
    Alina 13 stycznia 2017 (21:18)

    ryżanka we włoskim klimacie z michy mieszana
    2 saszetki ryżu białego
    1 saszetka ryżu parboilet
    1 łyzka koncentartu
    300g mięsa mielonego
    1 opakowaniu Szynki Wołowej i Boczku ZMB Białystok
    4 ząbki czosnku
    2 posiekane drobno cebule
    1 pokrojona drobno papryka czerwona
    1/2 posiekanej chilli
    sloik suszonych pomidorów w zalewie
    1/2 szkl. wypestkowanych oliwek
    1 opakowanie fety
    po 1 łyżeczce z czubkiem papryki słodkiej, oregano, bazylii
    sól i pieprz do smaku
    1 szklanka przeciery pomidorowego
    2 łyzki masła i 2 łyzki oleju
    Na maśle szklimy cebulę z posiekanym czosnkiem, dodajemy pokrojone papryki, a po chwili mięso mielone i koncentrat, smazymy aż do porządnego zrumienienia, dodajemy słodka papryke w proszku i smażymy, dolewamy przecier., gotujemy około 2 min.W międzyczasie gotujemy ryz w osolonej wodzie. Na drugiej patelni na oleju podsmażamy pokrojony boczek i szynkę wołową gdy będą chrupkie odstawiamy na bok. Kroimy oliwki i suszone pomidory, dodajemy je do patelni z mięsem mielonym,doprawiamy pozostałymi przyprawami. Ryż studzimy i łączymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku i podajemy!!!

    • comment-avatar
      WALDEMAR 15 stycznia 2017 (17:33)

      Do sałatki użyłem bekonu ale śmiało można zastąpić Kumpiak dojrzewający też będzie pyszna…))

      • comment-avatar
        Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:28)

        Teraz sałatka może wziąć udział w zabawie:)

  • comment-avatar
    Anna 13 stycznia 2017 (18:52)

    Moja sałatka nie jest bardzo wykwintna, ale za to smaczna!

    Sałatka pełna kolorów
    Składniki:
    1 mała sałatą lodową lub masłowa
    Biała część pora
    4 garscie pomidorków koktajlowych
    5 ogórków gruntowych że skorka
    1 opakowanie szynki wołowej ZMB Białystok
    300g sera żółtego w kawałku lub ser typu feta
    Marynowany kabaczek (słoiczek z letnich zapasów w sam raz!)

    Dressing: kilka łyżek musztardy i oliwy z oliwek, garść pokrojonego koperku, sok z połowy cytryny, sól, pieprz

    Sałatę rwe na kawalki. Por kroje w plasterki, pomidorki na pół, ogórki, ser i kabaczka w grubsza kostkę. Plastry szynki kroje drobniej. Całość delikatnie mieszamy i zalewam dressingiem że zmieszanych składników. Smacznego!

    • comment-avatar
      Marta 13 stycznia 2017 (21:58)

      Skład mojej sałatki to:
      – 2 buraki
      – 1 opakowanie boczku dojrzewającego ZMB Białystok
      – poł głowki sałaty lodowej
      – pół opakowania rukoli
      -pół opakowania roszponki
      – 10 ml sosu balsamico
      -30 g sera koziego
      – do przystrojenia kilka sztuk pomidorka koktajlowego
      – 20 ml vinegret malinowego
      do zrobienia Vinegret Malinowego (około 150 ml):
      – 20 ml soku z cytryny
      – szczypta soli
      – 10 ml octu balsamicznego
      -100 ml oleju
      – 15 g mrożonych malin
      – łyżka miodu
      – łyżka musztardy
      Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy i tak powstaje nam sos.
      Sałatkę robimy tak, w misce robimy mix sałat czyli, rozrywamy w rękach na strżępy sałatę lodową, dodajemy rukolę, roszponkę i mieszamy, buraki pieczemy w piecu owinięte w folie aluminiową, w 200 stopniach przez około 30 min do godziny (zależy od wielkości), nóż ma się lekko wbijać w buraka wtedy mamy upieczonego. Na płaski talerz lejemy sos balsamico, na niego układamy kopę z mixu sałat, wokół kopy układamy pokrojone w paski buraki oraz płaty boczku, całość polewamy malinowym vinegret, posypujemy rozkruszonym kozim serem i układamy na kopozycji pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smacznego ;*

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:29)

      Liczy się smak:) Dziękuję za zgłoszenie.

  • comment-avatar
    Karol 12 stycznia 2017 (20:29)

    W takim daniu najważniejsze jest, aby było szybkie, proste i miało dużo mięsa.
    (bo bycie wyśmienitym w smaku jest kwestią oczywistą 😉 )

    Składniki:
    boczek,
    szynka,
    ziemniaki,
    pomidory koktajlowe (black lub red cherry),
    majonez,
    czosnek granulowany,
    oregano,
    gałka muszkatołowa,
    opcjonalnie:
    chilli/sos piripiri,
    kurczak,
    ananas.

    Przepis jest banalny:
    – ziemniaki gotujemy i kroimy w małą kosteczkę, dodajemy do miski boczek (dużo – boczek i ziemniaki to główne składniki), szynkę, ziemniaki, pomidory koktajlowe (black lub red cherry) oraz, opcjonalnie ananasa i gotowanego kurczaka w małych kawałeczkach.
    – oddzielnie mieszamy sos z majonezu, czosnku granulowanego, oregano i gałki muszkatołowej – jeśli chcemy, aby sałatka miała więcej charakteru dodajemy przyprawę chilli, sos pirpiri lub podobną ostrą papryczkę.

    Mieszamy sałatkę z sosem i gotowe! 🙂

    Ew. możemy podawać sos oddzielnie, aby znajomi mieli wybór. W tym przypadku bazową część sałatki warto doprawić – chociażby solą/vegetą i pieprzem.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:30)

      To faktycznie pożywna kompozycja, brzmi smakowicie. Dziękuję za zgłoszenie.

  • comment-avatar
    Magdalena 11 stycznia 2017 (20:21)

    Sałatka z Kumpiakiem dojrzewającym na bazie pieczonej dyni z zieloną cieciorką w sosie ziołowym.
    Skład:
    -puszka cieciorki zielonej
    – 0,5 kg pieczonej dyni z czosnkiem
    – garść uprażonych pestek dyni
    – opakowanie ” Kumpiak dojrzewający”
    – sos ziołowy
    -garść grzanek czosnkowych.
    Upiecz dynię z dodatkiem czosnku oraz upraż pestki z dyni. Przygotuj grzanki czosnkowe lub użyj gotowych. Kumpiaka pokrój w cienkie paski. Wszystkie składniki wymieszaj razem na koniec dodaj sos ziołowy.
    Przygotowanie sosu:
    Do miksera wrzucamy całą cebulę, pęczek pietruszki i koperku, pół szklanki oliwy, sól, pieprz, odrobinę octu oraz cukru, można dodać bazylię jeśli ktoś lubi. miksujemy razem i gotowe.

    IMG_6736

  • comment-avatar
    Magdalena 11 stycznia 2017 (18:03)

    Selerowa sałatka z gruszką marynowaną oraz serem pleśniowym na aromatycznym Kindziuku.
    skład:
    – słoik selera marynowanego
    -cztery gruszki marynowane na słodko
    -opakowanie sera pleśniowego
    -dwie łyżki majonezu
    -jedna gruszka
    -sól pieprz do smaku
    -połówki orzechów włoskich
    – Kindziuk jedno opakowanie.
    Seler odcedzić z zalewy. Gruszki, Kindziuk, i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki połączyć razem, dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Można podawać w połówkach gruszki jako miseczkach lub na listkach cykorii udekorowane połówką orzecha włoskiego.

    IMG_6707-001

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:31)

      Dziękuję za piękne zdjęcia i smakowite zgłoszenia!

  • comment-avatar
    Agnieszka 10 stycznia 2017 (20:16)

    Sałatka koperkowa – prosta jak barszcz 😉

    Średni brokuł gotowany max 10 min – ważne żeby był jędrny i żywozielony (nie rozgotowany) – brokuła drobno pokroić
    Podsmażony na chrupko boczek – drobno pokrojony
    1/2 szklanki ziaren słonecznika – uprażona na patelni
    Pomidorki koktajlowe – drobno pokrojone
    Duża ilość świeżego kopru
    Można dodać majonez wymieszany z jogurtem naturalnym i doprawić pieprzem do smaku.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:33)

      Prosta, szybka w wykonaniu i z pewnością bardzo smaczna. Dziękuję za zgłoszenie.

  • comment-avatar
    Kasia 10 stycznia 2017 (08:56)

    To najpyszniejsza, bardzo prosta i uwielbiana przez mięsożernych facetów sałatka. Składniki:
    – kindziuk koktajlowy – opakowanie
    – cebulka marynowana – słoiczek
    – czerwona fasolka – puszka
    – szczypiorek
    – majonez,
    – sól, pieprz
    Kindziuka kroimy na 1 cm kawałki, szczypiorek siekamy, dodajemy odsączoną cebulkę i fasolkę. Mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. I gotowe.
    Niebanalna i super szybka do przygotowania w przypadku niespodziewanych gości.

    saatka

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:33)

      Mój mąż z pewnością zjadłby ją ze smakiem:) Dziękuję za zgłoszenie!

  • comment-avatar
    Iwona 9 stycznia 2017 (20:34)

    mix sałat
    ogórek szklarniowy
    pomidor
    cebula czerwona
    ser feta
    1 filet z kurczaka
    przyprawa gyros
    duży jogurt naturalny
    Fileta z kurczaka kroimy i smażymy z przyprawą gyros. Po usmażeniu odstawiamy do wystudzenia.
    Na półmisek wykładamy sałatę. Na nią kładziemy pokrojony ogórek, pomidor w ósemki, cebulę w prążki, ser feta w kostkę i kurczaka.
    SOS: Do całego jogurtu dodajemy opakowanie przyprawy tzatziki. mieszamy.Wszystko zalewamy sosem.
    Można również podawać jako przystawkę w mniejszych porcjach z bagietką czosnkową.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:35)

      Iwono, dziękuję za zgłoszenie, ale brakuje mi tu produktu ZMB Białystok…

  • comment-avatar
    Julia Koj 9 stycznia 2017 (19:20)

    Ryba lądowa.
    Rozpoczynamy walkę.. Zaczynamy od ataku na pomidorki koktajlowe, czerwoną słodką paprykę, ser mozarella i łososia wędzonego (ostry nóż bardzo nam w tym pomaga). Szybkim ruchem obezwładniamy mix sałat, oliwki, kukurydzę i umieszczamy je w celi rozpraw razem z innymi poszkodowanymi (szklana misa powinna wystarczyć). Dla obezwładniane zakładników wpuszczamy sidła (oliwa z oliwek rozrobiona z przyprawami).

    Kolejnym naszym poszkodowanym jest bagietka. Rozkładamy ją na łopatki (a raczej na równej części – małe kromki) smarujemy masłem z czosnkiem i wsadzamy do piekarnika na kilka minut aby wszystko nam powiedziała.

    Do kolejnej celi wkładamy bezbronny majonez, curry, czosnek, żurawinę oraz przyprawy. Szybkim ruchem wprawiamy ich w obłęd i puszczają wszystkie soki.

    Całą zbrodnię podajemy razem na talerzu. Nikt się jej nie oprze..

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:38)

      Julio dziękuję za zgłoszenie, ale w tej walce nie bierze udziału produkt ZMB Białystok…

  • comment-avatar
    Katarzyna 9 stycznia 2017 (15:22)

    Moja ulubiona sałatka, która doskonale nadaje się na imprezę karnawałową i świetnie komponuje się z mocniejszymi trunkami to sałatka z makaronem i salami!

    Składniki:
    makaron kokardki
    salami ZMB Białystok
    brokuł
    pomidory
    czarne oliwki
    mozzarella
    kurkuma
    Na dressing:
    olej lniany
    musztarda
    oregano
    sól
    pieprz
    ostra papryka

    Wykonanie:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Brokuł lekko podgotowujemy w osolonej wodzie. Salami i mozzarelle kroimy w słupki, pomidory w większe kawałki, oliwki przekrajmy na pół. Mieszamy ze sobą składniki na dressing (najlepiej zmiksować je młynkiem do robienia mrożonej kawy). Łączymy wszystkie składniki i delektujemy się karnawałem 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:39)

      Z pewnością smakuje wyśmienicie! Dziękuję za zgłoszenie!

  • comment-avatar
    Kinga 9 stycznia 2017 (13:57)

    POLSKA SAŁATKA CHIŃSKA
    2 zupki chińskie pikantne
    pół papryczki chilli pokrojone w kostkę
    puszka kukurydzy
    garść rodzynek
    garść orzechów włoskich
    sprażony por
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 opakowanie szynki wołowej ZMB Białystok pokrojone w kostkę

    Zupki chińskie nie przygotowujemy według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Wrzątkiem polewamy jedynie kluski, wodę odcedzamy, gdy tylko zrobią się mięciutkie. Dopiero wtedy posypujemy przyprawami i dodajemy resztę składników, a następnie mieszamy.
    Chociaż może nie jest to „szybka” sałatka, to naprawdę polecam spróbować jej chociaż raz. Warto.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:41)

      Bardzo ciekawe połączenie. Dziękuję za udział w zabawie.

  • comment-avatar
    Weronika 9 stycznia 2017 (13:09)

    Oryginalna sałatka, wymagająca tylko kilku prostych składników:
    Sałatka z boczkiem w czekoladzie
    SKŁADNIKI:
    – boczek dojrzewający ZMB Białystok
    – cukier trzcinowy
    – opcjonalnie cynamon, syrop klonowy
    – czekolada deserowa (+ masło)
    – brzoskwinie z puszki
    – świeży szpinak
    – ser feta
    DRESSING: oliwa lub tłuszcz wytopiony z boczku, sok z brzoskwiń z puszki, opcjonalnie ocet jabłkowy, sól i pieprz
    PRZYGOTOWANIE:
    1. Rozłożyć boczek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać z obu stron cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec około 60-75min w 135°C, aż będzie skarmelizowany.
    2. Roztopić czekoladę z łyżką masła, dodać odrobinę syropu klonowego dla smaku.
    3. Gdy boczek zupełnie ostygnie, maczać go w czekoladzie i odkładać na papier do zastygnięcia (najlepiej najpierw moczyć z jednej strony, a potem trzymając za drugi koniec- z drugiej).
    4. Szpinak wymieszać z dressingiem. Dodać pokrojone brzoskwinie i fetę oraz pokruszony niezbyt drobno boczek.
    Sałatka jest naprawdę smakowita i do tego niecodzienna, polecam na każdą imprezę i nie tylko!

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:42)

      Ależ oryginalna propozycja. To odpowiedź na pytanie: Co ma czekolada do sałatki:) Dziękuję!

  • comment-avatar
    Kinga 9 stycznia 2017 (10:08)

    Moja ulubiona, szybka, łatwa sałatka.
    Składniki:
    – szynka, kiełbasa lub parówka
    – makaron cieniutki lub ryżowy (ewentualnie z zupki chińskiej)
    – majonez (ja zawsze Kielecki)
    – kukurydza
    – papryka (różne kolory)
    I to wszystko!! Czyż to nie proste? Szybka i bardzo smaczna sałatka, dodatkowo można do niej oddać tak naprawdę wszystko co lubisz- różne warzywa, pieczarki. Polecam, życzę smacznego 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:43)

      Dziękuję za zgłoszenie.

  • comment-avatar
    Ewa 8 stycznia 2017 (15:11)

    Treściwa sałatka na spotkanie z przyjaciółmi.
    Składniki :
    + kindziuk
    + marynowane pieczarki
    + oliwki
    + ugotowane ziemniaki w skórkach
    + ziarnka słonecznika
    + czerwona cebula

    Sposób przygotowania :
    Kindziuka, pieczarki, oliwki pokroić w kostkę. Ugotowane ziemniaki obrać, również pokroić. Ziarna uprażyć, cebulkę pokroić w cieniutkie piórka.
    SOS : musztardę, miód i wodę połączyć. Takim sosem polać całość i wymieszać.
    Taka sałatka jest idealna na imprezy z przyjaciółmi, sprawdza się idealnie jako przystawka lub danie główne.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:51)

      Pożywna i z pewnością smaczna! Dziękuję za zgłoszenie.

  • comment-avatar
    Anna 8 stycznia 2017 (09:09)

    Sałatka z oliwkami wg Ani
    oliwki czarne pokrojone (mały słoiczek)
    ser koryciński 250g
    makaron penne (całe opakowanie)
    świeża bazylia (dosyć sporo dla koloru w sałatce)
    suszone pomidory pokrojone w paski (cały słoik)
    zalewa z suszonych pomidorów
    boczek lekko podsmażony i pokrojony w długie paski, aby był dobrze widoczny

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:52)

      Ciekawy pomysł. Dziękuję za zgłoszenie!

  • comment-avatar
    Kinga 7 stycznia 2017 (16:15)

    Składniki:
    -zupka chinska
    – mielonka tyrolska w kawałku
    – kukurydza
    – papryka
    – ogórek
    – koperek
    – majonez

    Sposób przygotowania:

    Gotujemy osolony makaron jak zawsze. Cedzimy. Przelewamy zimną wodą. Czekamy aż ostygnie. Przekładamy go do salaterki. Kroimy w kostkę: ogórek, paprykę i mielonkę. Dodajemy. Wsypujemy odcedzoną kukurydzę. Naszym dressingiem jest sam majonez, Gdy go dodamy wsypujemy pokrojony koperek. Następnie sól, pieprz cayne (malutko do smaku) i słodką paprykę w proszku. Mieszamy i gotowe! Smacznego!

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:55)

      Dziękuję za zgłoszenie. Brakuje jednak produkty ZMB Białystok, który wchodzi w skład nagrody…

  • comment-avatar
    Aneta 6 stycznia 2017 (23:26)

    Pierwsza sałatka która przypadła do gustu mojej drugiej połówce, która jest zdecydowanym mięsożercą 😉

    Składniki:
    rukola
    papryka
    pomidor
    cebula fioletowa
    kukurydza
    slonecznik (przyprażony na suchej patelni)
    filet z kurczaka pokrojony w niewielką kostkę, obtoczony w przyprawie do kurczaka i podsmażony na odrobinie tłuszczu

    Sos: 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, sól, zabek czosnu

    Składniki sałatki wymieszać.
    Składniki sosu wymieszać i połączyć z sałatką.

    Smacznego!

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:57)

      Dziękuję za zgłoszenie, to ciekawa propozycja, ale brakuje w niej produktu ZMB Białystok….

  • comment-avatar
    Jolanta 6 stycznia 2017 (23:11)

    Sałatka z chipsami z kumpiaku dojrzewającego w miseczkach z tortilli

    Składniki :
    4 tortille
    1 opakowanie mixu sałaty
    pomidorki koktajlowe ( czerwone i pomarańczowe )
    zielone oliwki
    serek śmietankowy z suszonymi pomidorami w zalewie z oliwy ( 1 opakowanie )
    8 plasterków kumpiaku dojrzewającego
    rukola

    Dressing :
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka miodu

    Przygotowanie :
    Dressing :
    W osobnej miseczce mieszamy sok z cytryny, musztardę i miód. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek.
    Sałatka :
    Z tortilli wycinamy kółka o średnicy dwukrotnie większej niż kokliki w których będziemy je zapiekać. Do koklików delikatnie wkładamy tortille lekko dociskając tak aby utworzyły się na kształt miseczek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy do momentu aż brzegi tortilli się przyrumienią. Odstawiamy do wystudzenia.
    Plastry kumpiaku kroimy na paseczki i smażymy na gorącej patelni bez tłuszczu.
    Oliwki i pomidorki kroimy.
    Do miseczek z tortilli nakładamy partiami sałatę, rukolę, chipsy z kumpiaku dojrzewającego, pokrojone oliwki i pomidory oraz serek. Bezpośrednio przed podaniem każdą porcję sałatki polewamy dressingiem miodowo-musztardowym.

    DSC_1021

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:58)

      Ależ smakowicie wygląda! Dziękuję za zgłoszenie.

  • comment-avatar
    Ilona 6 stycznia 2017 (20:14)

    imprezka bez tej sałatki sie nie obejdzie!
    pierś z kurczaka usmażona
    serel naciowy
    żurawina
    kukurydza
    majonez
    PYCHA!

    miesko polane tym sosem …. niebo w gębie polecam wszystkim
    sos:
    śmietana 30% + zupa cebulowa z torebki
    wymieszać polać miesko zapiec.
    PALCE LIZAĆ

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:59)

      To z pewnością pyszna sałatka, ale brakuje w niej produktu ZMB Białystok…

  • comment-avatar
    joanna 6 stycznia 2017 (13:03)

    kindziuk koktajlowy
    czerwona papryka
    sera żółtego
    ogórków konserwowe
    czerwona fasola
    kukurydza
    sól, pieprz
    ostra papryka chilli
    sos
    majonez ,jogurt naturalny
    paprykę ,ogórka i ser żółty kroimy w kosteczkę dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę na konie pokrojony kindziuk i przyprawy.Przy produkcji sosu tylko łaczymy majonez z jogurtem .Wszystko polewamy sosem który wszystko elegancko dosmakuje

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (18:59)

      Fajowa propozycja na imprezę! Dziękuję za zgłoszenie.

  • comment-avatar
    Aneta 6 stycznia 2017 (00:19)

    Tortellini z serem
    ogórek kiszony
    kukurydza konserwowa
    szynka
    czosnek
    majonez
    jogurt naturalny
    musztarda
    sól
    pieprz

    Tortellini gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 min. Ogórka kroimy w drobną kostkę. Szynkę dzielimy na paski. Wszystkie składniki mieszamy. Majonez mieszamy z jogurtem, musztardą i wyciśniętym w prasce czosnkiem. Dodajemy soli i pieprzu do smaku 😉 Całość łączymy. Smacznego 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:01)

      Domyślam się, że chodzi o szynkę wołową ZMB Białystok:) Dziękuję za ciekawe zgłoszenie.

  • comment-avatar
    Ania 5 stycznia 2017 (20:43)

    Sałatka z kaszy gryczanej z boczkiem
    Kasza ugotowana
    Boczek wędzony podsmażony
    Winogrono ciemne
    Prażone pestki dyni
    Sos to tłuszczyk z podsmażania boczku

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:04)

      Dziękuję za udział w zabawie!

  • comment-avatar
    Patrycja 5 stycznia 2017 (17:55)

    Szybka i zdrowa sałatka „misz-masz”

    Potrzebne składniki :
    -zestaw sałat
    -3 pomidorki, bądź garść pomidorków koktajlowych
    -świeży ogórek
    -ser mozarella, bądź feta – jak kto woli
    -kiełki rzodkiewki
    -pestki dyni i słonecznika
    -ząbek czosnku
    -2 łyżki majonezu
    -1 łyżka wody

    Sałatę umyć, osuszyć i wrzucić do miski.
    Ogórka obrać, pokroić w kostkę i dodać do sałaty.
    Pomidorki umyć i dodać.
    Ser także dodać do sałatki pokrojony w kostkę.
    Dodać kiełki.
    Pestki dyni i słonecznika sprażyć i dodać do miski.

    W miseczce ugnieść ząbek czosnku, dodać 2 łyzki majonezu i łyżkę wody.
    Do sosu można dodać także koperek.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:02)

      Dziękuję za zgłoszenie, ale w tym „misz-maszu” brakuje mi produktu ZMB Białystok…

  • comment-avatar
    Milena 5 stycznia 2017 (17:33)

    Sałatka Włoska, w stylu Mili

    Zagotować jajka. Umyć warzywa. Salami pokroić w połówki lub paski. Zagotowane jajka obrać ze skorupki. Pokroić jajka na ćwiartki. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, cebule czerwoną pokroić w piórka.
    Świeżą rukolę połączyć z cebulą, pomidorkami koktajlowymi i salami. Na to ułożyć ćwiartki jajek. Posypać parmezanem. Całość przyprawić solą i pieprzem oraz polać delikatnie oliwą. 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:03)

      Dziękuję za ciekawe zgłoszenie!

  • comment-avatar
    Mateusz 5 stycznia 2017 (13:48)

    – rukola
    – roszponka
    – schab bez kości
    – pestki dyni i słonecznika
    – ser pleśniowy (najlepiej z niebieską lub srebrną pleśnią)
    – pomidorki śliwkowe
    -dressing musztardowy (musztarda sarepska ostra, oliwa z oliwek, świeżo mielony pieprz, miód, keczup)

    Sałaty łączymy w dużej misce, dodajemy pokrojone w pół pomidorki, pestki dyni i słonecznika i kruszymy drobna ser. Schab kroimy w cienkie paski i smażymy krótko na suchej patelni, żeby go nie wysuszyć. Na pół przestygnięty schab dodajemy do sałaty, skrapiamy dobrą ilością dressingu i sałatka jest gotowa do spożycia. Jest to też dobry pomysł na lekki i szybki obiado-lunch. Bon appetit! Smacznego

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:04)

      Dziękuję za zgłoszenie, ale nie ma tu produktu ZMB Białystok…

  • comment-avatar
    Olga Zawiślak 5 stycznia 2017 (12:31)

    Sałatka „chrup boczek”.
    Składniki:
    – Mix sałat (np. sałata lodowa, rukola, sałata masłowa, szpinak)
    – Boczek dojrzewający ZMB Białystok
    -Pestki słonecznika
    -Ser typu Feta
    -Jogurt naturalny gęsty
    -Cytryna
    -Czosnek
    -Majonez
    -Sól i pieprz

    Przygotowanie:
    Mix sałat umyć i poszarmac na mniejsze kawałki. Boczek usmażyć na patelni aby był chrupiacy, lecz nie twardy. Ser Feta pokroić w niewielką kostkę, a pestki słonecznika sprażyć na suchej patelni. Wszystkie skłaniki ze sobą wymieszać.
    Sos przygotowujemy z jogurtu naturalnego, dodajemy łyżeczkę majonezu, kilka kropel soku z cytryny i czosnek według uznania. Cały sos doprawiamy jedynie solą i pieprzem. Polewamy nim naszą sałatkę.
    SMACZNEGO!

    • comment-avatar
      Wiola 5 stycznia 2017 (16:19)

      Sałatka z carpacchio wołowym ZMB Białystok.
      Składniki:
      1 opak. carpacchio wołowego
      1 mała cebulka zwykła
      150 gram cukini
      pomidorki koktajlowe
      mieszanka sałat,
      truskawki,
      groszek cukrowy lub bób mrożony,
      ocet balsamiczny,
      oliwa extra virgin
      biały pieprz,
      sól morska.
      Umyć i osuszyć sałatę, truskawki, cukinie i pomidory. Pomidorki i truskawki poprzekrawać na połówki, cukinie w paski, cebulkę w cienkie plasterki. Wołowinę w paski. Mrożony groszek/bób ugotować wg opisu na opakowaniu (100 gram). Przygotować sos winegret z oliwy, octu balsamicznego, szczypty soli i białego pieprzu. Warzywa przełóż do naczynia, ułóż na nich paski wołowiny, polej winegretem. Można jeść samodzielnie, lub na kanapce, bułce typu ciabatta, bagietka.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:06)

      Smakowita, wykwintna propozycja! Dziękuję za zgłoszenie!

  • comment-avatar
    Dorota 5 stycznia 2017 (11:23)

    Gotuję włoszczyznę: seler, pietrucha korzeń, marchew, zielone pora. Kroje w drobną kostkę. Jaja gotowane. Ogórki konserwowe z chili + mała papryczka. Biała końcówka por drobno skrojona, kukurydza, 1-2 gotowane ziemniaki, twarde jabłko w kosteczkę, surowa papryka w kosteczkę-czerwona. Śmietana 12%, sól, cukier, ostra musztarda, majonez. Dużo natki pietruszki! Musi być wyrazista ostro-słono-słodka. Sałatka pasuje do każdego rodzaju wędlin i kiełbas Pycha. Smacznego

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:10)

      Dziękuję za zgłoszenie.

  • comment-avatar
    Marlena 5 stycznia 2017 (11:00)

    Sałatka z szynki i sera żółtego:

    1 ćwiartkowy słoiczek selera sałatkowego

    1/2 puszki kukurydzy

    100 g szynki

    100 g sera żółtego

    sól, pieprz, majonez do smaku

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:10)

      Dziękuję za udział w zabawie.

  • comment-avatar
    Madzia 5 stycznia 2017 (10:50)

    bardzo dużo humoru , zdziebko pomidoru , do tego kiełbaska niekoniecznie dla grubaska , jako sosik szczęścia grosik i to wszystko mieszany i sami zajadamy

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:12)

      Czy tą kiełbaską jest kindziuk ZMB Białystok?

  • comment-avatar
    ulajot 5 stycznia 2017 (09:55)

    Są w kulinariach mody i style,
    lubimy nowe poznawać smaki,
    ale choć nowość zawsze nas kusi
    – ja podam przepis nie byle jaki:

    Sałatka babci (albo prababci),
    od dawna wszystkim nam dobrze znana:
    seler, marchewka, cztery ziemniaki,
    cebula, jabłko- wszystko obrane.
    Kto lubi- doda jajko, ogórka,
    pietruszkę oraz inne warzywa.
    I sosik wszystkim nam dobrze znany:
    musztarda, jogurt, troszkę oliwy.
    No i wiadomo- przypraw łyżeczkę,
    żeby wyrazu sałatce dodać.
    Smacznego! Zawsze, na każdym stole
    króluje sałatka jarzynowa.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 stycznia 2017 (19:13)

      Dziękuję za kreatywne zgłoszenie, ale nie widzę tu produktu ZMB Białystok…

  • comment-avatar
    jola 3 stycznia 2017 (14:23)

    makaron gwiazdki (400g) 30 dag szynki ZMB Białystok, ogórek zielony ,pęczek rzodkiewki 20 dag pomidorków koktajlowych Sos:
    20 dag serka ziołowego 4,5 łyżki mleka 4,5 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku,rozmaryn , sól , pieprz ,Makaron ugotować a następnie ostudźić . Szynkę pokrójć w zapałkę, oczyszczone rzodkiewki w półplasterki, pomidorki przekrój na połówki, ogórek pokrój w kostkę. Przygotowane składniki przełóż do dużej miski.
    Serek ziołowy utrzyj z mlekiem, oliwą, octem winnym. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Szczypiorek posiekaj, dodaj do sosu.rozmaryn posiekaj i dodaj. Składniki sałatki zalej przygotowanym sosem, wymieszaj

    • comment-avatar
      Just a SALAD 4 stycznia 2017 (10:54)

      Bardzo dziękuję za zgłoszenie!

  • comment-avatar
    Joanna 2 stycznia 2017 (14:23)

    szklanka kuskus – zalać wrzątkiem w tej samej ilości
    pół puszki groszku
    pół puszki kukurydzy
    2 łyżeczki nasion chia
    opakowanie wołowego carpaccio
    Plasty carpaccio ułożyć na półmisku, schłodzony kuskus wymieszać z groszkiem, kukurydzą i chia, wyłożyć na caraccio. PROSTE, BŁYSKAWICZNE I PYSZNE! 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 2 stycznia 2017 (22:53)

      Faktycznie szybko i smacznie! Dziękuję za zgłoszenie!

  • comment-avatar
    Dominika 1 stycznia 2017 (14:15)

    Szpinakowy zawrót głowy

    4-5 garści szpinaku
    mały melon
    ½ opakowania plastrów boczku dojrzewającego
    ½ opakowania plastrów szynki wołowej
    2-3 łyżeczki uprażonych ziarnek słonecznika

    sos:
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżka miodu
    sok z 1/2 cytryny
    sól i pieprz
    3 łyżki oliwy z oliwek

    Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Boczek i szynkę podsmażamy, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Melon obieramy, kroimy na małe kawałki. Na talerz wykładamy garść szpinaku, kilka kostek melona, kilka kawałków boczku i szynki, obsypujemy słonecznikiem. Składniki sosu łączymy i mieszamy. Polewamy nim sałatkę. Można ją podawać z grzankami czosnkowymi.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 1 stycznia 2017 (18:14)

      Bardzo dziękuję za ciekawe zgłoszenie!

  • comment-avatar
    sylwester 1 stycznia 2017 (08:48)

    Sałatka ryżowa z szynką-
    20 dag ryżu , 25 dag szynki ZMB Białystok
    świeży ogórek
    pęczek rzodkiewki
    15 dag pomidorków koktajlowych
    Sos:
    15 dag serka ziołowego
    4 łyżki mleka
    4 łyżki oliwy
    2 łyżki octu winnego
    1/2 pęczka cienkiego szczypiorku,
    rozmaryn ,
    sól ,
    pieprz
    Ryż ugotuj na sypko , a następnie ostudź . Szynkę pokrój w zapałkę, oczyszczone rzodkiewki w półplasterki, pomidorki przekrój na połówki, ogórek pokrój w kostkę. Przygotowane składniki przełóż do dużej miski.
    Serek ziołowy utrzyj z mlekiem, oliwą, octem winnym. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Szczypiorek posiekaj, dodaj do sosu.rozmaryn posiekaj i dodaj. Składniki sałatki zalej przygotowanym sosem, wymieszaj.Smacznego.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 1 stycznia 2017 (11:54)

      Ciekawa sałatka i oryginalny sos. Dziękuję za zgłoszenie!

  • comment-avatar
    Marzena 31 grudnia 2016 (22:40)

    sałatka z ananasem, szynką ..SKŁADNIKI:…
    Ananas -1 sztuka,
    majonez-5 łyżki
    musztarda 1 łyżka
    200 gr szynki wołowej ZMB BIAŁYSTOK
    seler naciowy -1 łodyga
    papryka -1 sztuka
    sól.pieprz do smaku
    PRZYGOTOWANIE:
    Przekrój ananasa wzdłuż, zostawiając pióropusz liści przy owocu dla dekoracji. Przy pomocy noża lub łyżki wydrąż miąższ.
    Wydrąży miąższ pokrój w kostkę, odstaw. Ok. 100-150 gram dodaj do miski, resztę zostaw na inną okazję (świetnie smakuje na przykład zamrożony).
    W misce połącz majonez z musztardą, dodaj pokrojone w kostkę szynkę, selera, paprykę i miąższ ananasa. Wymieszaj i przełóż do połówek ananasa.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 1 stycznia 2017 (11:52)

      Ananas z szynką wołową – lubię takie połączenia. Dziękuję za zgłoszenie.

  • comment-avatar
    Agnieszka 31 grudnia 2016 (18:11)

    Moja sałatka jest szybka, prosta i smaczna. Pasuje do każdej pory roku, zarówno w zaciszu domowym, jak i na imprezie. Zawsze schodzi pierwsza, a kto jej nie zna od razu prosi o przepis 🙂

    Potrzebujemy tylko tortellini, dwa pomidory, pół pęczka szczypiorku, kindziuka koktajlowego, domowy sos czosnkowy oraz przyprawę do sałatek. W czasie gdy gotujemy tortellini al dente, kroimy pomidora i kindziuka na małe kosteczki, siekamy szczypiorek oraz przygotowujemy sos czosnkowy z czosnku, jogurtu naturalnego i majonezu według uznania. Po ostudzeniu tortellini łączymy ze sobą wszystkie składniki, doprawiamy przyprawą do sałatek i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Gotowe 🙂

    Smacznego. Wszak piękno tkwi w prostocie 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 1 stycznia 2017 (11:50)

      Musi być bardzo smaczna! Bardzo dziękuję za zgłoszenie.

  • comment-avatar
    małgorzata 30 grudnia 2016 (21:24)

    Sałatka brokułowa z czosnkiem
    Składniki
    1 brokuł
    6 jajek
    20 dag szynki ZMB Białystok
    20 dag żółtego sera
    1 puszka kukurydzy
    Sos
    1 mały jogurt naturalny
    4 łyżki majonezu
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka przyprawy do kurczaka
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    Sposób przygotowania
    Brokuł opłukać, podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie 5 minut, następnie przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Jajka ugotować na twardo. Obrać i razem z serem i szynką pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy.
    Sos: Jogurt z majonezem przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszać.
    Wszystkie wcześniej przygotowane składniki sałatki przełożyć do miski, polać sosem i dobrze wymieszać ze sobą. Schłodzić. Podawać z ulubionym pieczywem. Można również podać z ryżem lub makaronem.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 31 grudnia 2016 (13:39)

      Bardzo ciekawa kompozycja. Dziękuję za udział w konkursie!

  • comment-avatar
    Agnieszka Latoszewska 30 grudnia 2016 (14:16)

    SAŁATKA CZARNA RZODKIEW

    Udana impreza to dla mnie taka kiedy nie muszę się narobić w kuchni a goście są zadowoleni…
    Proponuję pyszną prostą do wykonania sałatkę jej tajemnica tkwi w sposobie podania adekwatnie do okazji oraz w tajemniczym składniku już zapomnianym CZARNEJ RZODKWI.
    Kiedy przygotowuję sałatkę dla rodziny np. urodziny, święta to podaję w wysokim szklanym naczyniu. Przesypuję warstwami polewam sosem tatarskim i ozdabia różą z salami ZMB Białystok do tego podaję paluszki chlebowe owinięte również Kumplakiem ZMB Białystok
    Natomiast jeśli jest to sałatka na spotkanie ze znajomymi to podaję w wytrawnych babeczkach ozdobione Kindzukiem
    składniki na sałatkę
    1 puszka kukurydzy
    6 ugotowanych na twardo jajek
    1 puszka fasoli czerwonej
    1 papryka czerwona – pokrojona dość drobno wielkość jak kukurydza
    1 jabłko np champion
    1/4 średniej wielkości rzodkwi czarnej
    1 puszka groszku
    1/4 pora drobno pokrojonego
    1 opakowanie kiełbasek Kindzuk – pokroić w cienkie plasterki
    sól pieprz do smaku
    1 opakowanie średniego sosu tatarskiego
    1/2 opakowania szczypiorku i koperku do dekoracji – pokroić posypać górę sałatki
    Jedząc tą sałatkę goście wyczuwają inny intrygujący smak ale czarna rzodkiew jest na tyle zapomnianym warzywem że nikt nie potrafi odgadnąć 🙂 SMACZNEGO

    • comment-avatar
      Just a SALAD 31 grudnia 2016 (13:40)

      Faktycznie, brzmi bardzo intrygująco. Dziękuję za bardzo ciekawe zgłoszenie.

  • comment-avatar
    kici87a 29 grudnia 2016 (22:30)

    paprykowe salami
    Przepis:
    sałata rzymska
    po pół strąka czerwonej, zielonej i żółtej papryki
    20 dag pomidorków koktajlowych
    2 łodygi selera naciowego
    15 dag salami ZMB Białystok
    2 łyżki listków bazylii
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka musztardy
    6 łyżek oliwy
    2 łyżki soku z cytryny
    mielona papryka
    sól
    pieprz

    Sposób wykonania:
    Liście sałaty opłucz, osusz, porwij na kawałki. Paprykę pokrój w paseczki. Pomidorki przekrój na połówki. Oczyszczone łodygi selera naciowego pokrój na paseczki. Plasterki salami przekrój na połówki, zwiń w rozetki. Składniki sałatki włóż do miski.
    Na winegret: wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i musztardą. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną papryką, solą oraz pieprzem.
    Przygotowaną sałatkę skrop sosem, posyp listkami bazylii, lekko wymieszaj i od razu podawaj.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 29 grudnia 2016 (22:48)

      Bardzo dziękuję za ciekawą propozycję!

  • comment-avatar
    Renata 29 grudnia 2016 (17:20)

    Sałatka makaronowa z salami, rukolą i suszonymi pomidorami

    2/3 szklanki makaronu owsianego
    1 duża garść rukoli
    6 suszonych pomidorów z oleju
    4 plasterki salami ZMB Białystok
    1 mały kawałek parmezanu
    1 łyżeczka sezamu
    Sos:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka musztardy
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dodajemy rukolę, pomidory i salami pokrojone w paseczki, sezam i wszystko razem mieszamy. Za pomocą obieraczki do warzyw odcinamy z parmezany malutkie plasterki sera i nakładamy na wierzch sałatki. Składniki sosu mieszamy i polewamy nim sałatkę.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 29 grudnia 2016 (17:29)

      Brzmi bardzo ciekawie. Dziękuję!

  • comment-avatar
    DOROTA 29 grudnia 2016 (15:56)

    Składniki:
    makaron świderki ok. 250g
    2 czerwone papryki
    5 ogórków konserwowych
    1 op. szynki wołowej ZMB Białystok
    1 cebula
    1 puszka kukurydzy
    8 plastrów żółtego sera
    majonez
    przyprawy: pieprz, sól

    Przygotowanie:
    Makaron świderki gotujemy al dente. Cebule kroimy w malutką kostkę. Paprykę, ogórki, ser oraz szynke kroimy w kostkę. Mieszamy z ugotowanym makaronem, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy majonez i mieszamy wszystko razem. Wkładamy na ok. 2h do lodówki i gotowe. Sałatka jest pyszna.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 29 grudnia 2016 (16:39)

      Ciekawa, a przy tym bardzo pożywna propozycja! Dziękuję.

  • comment-avatar
    Magdalena 29 grudnia 2016 (13:40)

    SMAKOWITA SAŁATKA IMPREZOWA

    Składniki:
    1 główka sałaty lodowej
    1 opakowanie rukoli
    1 opakowanie szynki wołowej ZMB BIAŁYSTOK
    1 ser feta
    1 owoc granatu

    Składniki na sos miodowo – ziołowy:
    3 łyżki miodu płynnego wielokwiatowego
    3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    1 łyżka ziół prowansalskich
    sok z połowy cytryny

    Sposób przygotowania:
    Sos: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
    Sałatę lodową poszarpać na drobne kawałki. Szynkę pokroić w plasterki, ser feta w kostkę. Wszystkie składniki, wraz z rukolą delikatnie wymieszać. Na wierzchu posypać owocami granatu i polać sosem.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 29 grudnia 2016 (16:38)

      Brzmi naprawdę smakowicie! Dziękuję za udział w zabawie.

  • comment-avatar
    Anna 29 grudnia 2016 (13:10)

    120 g mozzarelli
    10 plastrów kindziuka
    1/2 ogórka
    2 jajka
    ok. 6 liści sałaty lodowej
    Sos:
    2 łyżki octu jabłkowego
    2 łyżki posiekanej pietruszki
    4 łyżki oliwy
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 ząbek czosnku
    przyprawy: sól, pieprz

    Kindziuka zwijamy w ruloniki, zarumieniamy chwilę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jajka gotujemy na twardo, kroimy na ćwiartki. Listki sałaty lodowej rwiemy. Ogórkakroimyw plastry.

    Przygotowujemy sos: 4 łyżki oliwy mieszamy z 2 łyżkami octu jabłkowego, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej pietruszki oraz łyżeczkę bazylii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sałacie lodowej układamh podpieczone plastry kindziuka, ogórka, ćwiartki jajek. Mozzarellę rwiemy i układamy na warzywach. Całość polewamy sosem.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 29 grudnia 2016 (16:38)

      Bardzo dziękuję!

  • comment-avatar
    Kamila 29 grudnia 2016 (11:48)

    ,,Sałatka Gwiazdki”

    Sałatka idealna właśnie z okazji ostatniej nocy w roku 🙂
    Delikatna, świeża i bardzo pyszna, moja familia w prost przepada za nią.
    A dodatkowo bardzo prosta i szybka w wykonaniu, stworzona dla spóźnialskich,bądź osób posiadających niewiele czasu do swojej dyspozycji 🙂

    Składniki:
    * 1 opakowanie makaronu gwiazdki (400g)
    * 1 zielony ogórek
    * 250 g sera, najlepiej goudy-ważne aby był łagodny w smaku
    * Pół opakowania kindziuka koktajlowego-może być więcej w zależności od upodobań
    * Świeży koperek (pęczek)
    * 6 łyżek majonezu
    * sól,pieprz

    Wykonanie:

    1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy z wody.
    2. Kindziuka, ser, a także ogórka kroimy w niewielką kostkę.
    3. Koperek siekamy drobno.
    4. Makaron przekładamy do większej miski dodajemy kindziuka, ser i ogórka, a także koperek, całość mieszamy z sześcioma łyżkami majonezu.
    5. Na koniec doprawiamy do smaku.

    Ewentualnie możemy dodać także kukurydzę konserwową, ale mi zdecydowanie bardziej odpowiada wersja bez.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 29 grudnia 2016 (16:37)

      Fajny pomysł. Dziękuję za zgłoszenie.

  • comment-avatar
    Daria 29 grudnia 2016 (11:34)

    Sałatka sylwestrowa:
    1szt sałata lodowa
    2szt pomidory
    1 szt ogórek
    1szt cebula czerwona
    1p kukurydzy
    1 szt papryki czerwonej
    1op Kindziuk koktajlowy
    sól i pieprz do smaku
    Kroimy warzywa w dużą kostkę,wkładamy do miski mieszamy solimy pieprzymy do smaku ,kroimy Kindziuk koktajlowy (kiełbaski na pół )dokładamy do warzyw mieszamy ,odkładamy na godzinę lub 2 do lodówki.
    Podajemy w czasie zabawy sylwestrowej ,życzę smacznego.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 29 grudnia 2016 (16:37)

      Szybka, prosta w wykonaniu i smaczna! Dziękuję za udział w konkursie.

  • comment-avatar
    Mariola 29 grudnia 2016 (11:05)

    Składniki
    1 sałata rzymska
    1 papryka czerwona
    6 plastrów kindziuka ZMB Białystok
    10 dag sera korycińskiego
    1 puszka kukurydzy

    sos:

    2 łyżki miodu z owoców leśnych
    sok z 1 cytryny
    3 łyżki oleju lnianego
    1 łyżeczka oleju z pestek dyni
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    1/2 łyżeczki musztardy
    szczypta soli
    szczypta pieprzu

    Przygotowanie:
    Kindziuk prażymy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez 10 minut (nie chciałam go smażyć, a zależało mi na kruchości).
    Sałatę myjemy i układamy na talerzu.
    Paprykę myjemy, i drobno kroimy na paseczki. Układamy na talerzu.
    Ser koryciński kroimy na drobne kawałki i dodajemy do sałatki.
    Kukurydzą oprószamy sałatkę.
    W tym czasie dobrze mieszamy wszystkie składniki sosu.
    Na górę sałatki układamy uprażonego kindziuka. Możemy go podzielić na mniejsze kawałeczki.
    Całość polewamy słodko-kwaśnym sosem, który doskonale komponuje się z serem, kindziukiem i warzywami.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 29 grudnia 2016 (11:08)

      Bardzo ciekawy pomysł z wykorzystaniem sera korycińskiego. Dziękuję za zgłoszenie!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny