KONKURS „DOLEJ BIOOIL DO SAŁATKI!” | Konkurs zakończony

BIOOIL

Skomponuj dressing do sałatki i wygraj zestaw 1 z 3 rewelacyjnych zestawów olejów i nasion ufundowanych przez Laboratorium BIOOIL!

Zapraszam wszystkich do udziału w zabawie, polegającej na zaproponowaniu przepisu na dressing do przygotowanej przez mnie sałatki, której składniki oraz zdjęcia znajdziecie poniżej. Jednym ze składników musi być dowolny olej z oferty Laboratorium BIOOIL. Kliknijcie tutaj, aby zobaczyć jakie oleje macie do dyspozycji. Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie należy zaproponować składniki oraz opis przygotowania sosu/dressingu na dowolną liczbę porcji – istotne są proporcje. Nie sugerujcie się olejami, które wchodzą w skład nagrody. Autorzy 3 najciekawszych przepisów otrzymają fantastyczny zestaw produktów BIOOIL.

Swoje propozycje wpisujcie w komentarzu poniżej. Konkurs trwa do 25 czerwca do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone przed 30 czerwca 2017 r. Autorzy 3 najciekawszych komentarzy otrzymają fantastyczny zestaw produktów BIOOIL.

Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.

SKŁADNIKI SAŁATKI KONKURSOWEJ:

– Roszponka
– Drobny makaron
– Grillowana pierś z kurczaka
– Mango
– Prażone nerkowce
– Kiełki jarmużu

KONKURS ZAKOŃCZONY

Serdecznie dziękuję wszystkim za udział w konkursie. Zabieram się za testowanie Waszych sosów – wyniki ogłoszę przed 30 czerwca.

20 komentarzy do "KONKURS "DOLEJ BIOOIL DO SAŁATKI!" | Konkurs zakończony"

  • comment-avatar
    karolina27 25 czerwca 2017 (22:57)

    Moja propozycja dressingu:

    – 2 łodyżki trawy cytrynowej
    – czerwona papryczka chili
    – 1/4 pęczka kolendry
    – sok z 2 limonek
    – łyżeczka startej skórki z limonki
    – łyżka brązowego cukru
    – 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
    – sól i pieprz

    Przygotowanie:
    Z trawy cytrynowej usunąć zewnętrzne twarde listki, a miękką część drobno posiekać. Chili umyć, usunąć pestki i część wewnętrzną, a następnie pokroić w drobne kostki. Umyć kolendrę, otrząsnąć z wody i drobno posiekać listki. Zmieszać trawę cytrynową, chili, kolendrę, skórkę i sok z limonki, cukier i oliwę z oliwek, uzyskując dressing. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić dressingiem danie. Odstawić na krótko.

  • comment-avatar
    Dorota 25 czerwca 2017 (21:12)

    Nie dopisałam wykonania swojego dressingu 🙁
    Porzeczki czerwone dobrze rozgniatamy albo miksujemy blenderem. Dodajemy olej, miód, sól, pieprz i kolendrę, dobrze mieszamy.

  • comment-avatar
    Dorota 25 czerwca 2017 (21:02)

    Bardzo lubię i nawet dzisiaj robiłam do sałaty (sadzę że i do Twojej sałatki będzie pasował) taki dressing:
    1/2 szklanki czerwonej porzeczki
    2 łyżki oleju z ostropestu biooil
    1 łyżeczka płynnego miodu
    sól himalajska
    świeżo mielony pieprz
    mielona kolendra

  • comment-avatar
    Barbara 25 czerwca 2017 (20:32)

    Niedawno miałam okazję jeść podobną sałatkę z wyśmienitym dressingiem orzechowym. Perfekcyjnie podkreśla smak kurczaka, jarmużu i mango.

    Składniki:
    – 1 łyżka soku z cytryny
    – 3 łyżki masła orzechowego
    – 1 łyżka oleju z pestek dyni
    – 1 łyżka oleju kokosowego
    – 1 łyżka nasion czarnuszki

  • comment-avatar
    Edyta W 24 czerwca 2017 (10:42)

    Długo zastanawiałam się na odpowiednim dressingiem. Składniki sałatki przenoszą mnie do Azji, dlatego tamtejszą kuchnią inspirowałam się przy tworzeniu dressingu:
    – 3 łyżki oleju lnianego z bazylią
    – sok z połowy limonki
    – 1 łyżeczka cukru trzcinowego
    – 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
    – 1 łyżeczka octu winnego
    – 1 łyżka soku z trawy cytrynowej
    – 1 łyżeczka liści kafiru
    – starty imbir – pół łyżeczki
    – do tego dodałabym nasiona słonecznika łuskanego BIO
    – pieprz, sól himalajska i szczypta chili.

    Cała ta kompozycja przeniesie Was do upalnej Azji, okolice Tajlandii czy Laosu. Kuchnia tam jest ostra, a zarazem orzeźwiająca i naprawdę smaczna. Dressing idealnie będzie komponował się z powyższą sałatką. Polecam.

  • comment-avatar
    Edyta 23 czerwca 2017 (16:07)

    Osobiście uwielbiam wyraziste smaki, a w szczególności ostry i słodki. Do tej sałatki najbardziej pasuje mi dressing musztardowo – miodowy, który podkreśli delikatny smak kurczaka, intensywny roszponki i słodkiego mango.

    składniki:
    1 łyżki oleju z pestek dyni BIO
    2 łyżki oleju arganowego BIO
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka płynnego miodu wielokwiatowego
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    sól i pieprz

  • comment-avatar
    Julianna z Obiad gotowy! 23 czerwca 2017 (14:50)

    Smakowicie się zapowiada ta sałatka. Mango, kurczak, roszponka, makaron… a polałabym ją dressingiem na bazie oleju lnianego z bazylią oraz oleju sezamowego.
    Składniki:
    2 łyżki oleju lnianego z bazylią
    1 łyżka oleju sezamowego
    1/3 łyżeczki soli
    1 łyżeczka płynnego miodu (lipowy, akacjowy)
    1 łyżeczka musztardy francuskiej
    1 łyżka octu winnego
    pieprz czarny świeżo mielony
    Miód, ocet, musztardę, sól i pieprz mieszamy, dodajemy oleje, mieszamy do powstania jednolitego sosu. Sosem polewamy sałatkę. Smacznego:)

  • comment-avatar
    Dorota 23 czerwca 2017 (12:34)

    Ponieważ bohaterami sałatki są mango i kurczak, od razu w myślach przenoszę się na wakacje do Tajlandii i próbuję odtworzyć brakujące smaki dressingu w myśl zasady: Kwaśny, Słodki, Słony, Ostry:
    • Bazylia musi być – jako baza – 4 łyżki oleju lnianego Biooil o smaku bazylii
    • Sok z połowy limonki (Kwaśny)
    • 2 łyżeczki cukru trzcinowego, można rozpuścić w minimalnej (1 łyżka) ilości wody, żeby cukier się rozpuścił (Słodki)
    • Łyżka sosu sojowego (Słony)
    • Szczypta chili w proszku lub pół posiekanej świeżej papryczki chili (Ostry)
    • Szczypta imbiru w proszku lub 2 cm posiekanego świeżego imbiru (Ostry)
    Mieszamy wszystkie składniki razem i polewamy sałatkę.

  • comment-avatar
    Justyna 21 czerwca 2017 (17:22)

    Lemoniada dressing:
    sok z 1/2 pomarańczy
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżka oleju lnianego o smaku cytryny
    2 łyżki drobno posiekanęj mięty
    sól, biały pieprz

  • comment-avatar
    Maddoni 20 czerwca 2017 (09:56)

    3 łyżki oleju biooil o smaku cytrynowym
    1 łyżeczka miodu
    1/2 łyżeczki musztardy Dijon
    sól, pieprz czarny grubo mielony do smaku
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    Dressing dobrze wymieszać

  • comment-avatar
    Aleksandra 19 czerwca 2017 (15:24)

    Składniki:
    -Olej lniany o smaku bazylii łyżeczka
    -2 ząbki czosnku
    -pół cebuli
    -pieprz i sól do smaku
    -suszony koperek
    Wykonanie: czosnek, cebulę, koperek drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy. Smacznego! 🙂

  • comment-avatar
    Żona-Wrona 17 czerwca 2017 (22:14)

    Oliwa z oliwek – 5 łyżek
    Olej sezamowy – 2 łyżki
    kawałeczek chilli, kawalek imbiru (ok 1 cm), pół ząbka czosnku
    Sok z połowy limonki
    1/3 szklanki soku z ananasa

    Chilli, imbir i czosnek ugnieść w moździerzu z łyzką oliwy, a następnie zmieszać z reszta składników.

    • comment-avatar
      Żona-Wrona 25 czerwca 2017 (16:46)

      olej sezamowy z oferty biooil oczywiście:)

  • comment-avatar
    kici87a 12 czerwca 2017 (16:21)

    Letnia sałatka
    -liście sałaty świeże
    -świeże liście rukoli
    -ogórek pokrojony w połówki
    -szczypiorek
    -olej lniany Biooil
    Przyg:
    Dokładnie wszystko umyć i osuszyć. Zmieszac wszystko wmiesce i polać olejem. Podać do miesa, ziemniaków czy ryżu

  • comment-avatar
    Marta 10 czerwca 2017 (21:36)

    4 łyżki oleju biooil o smaku cytrynowym
    Sok wciśnięty z połówki limonki
    2 ząbki czosnku przecisnietęgo przez praskę
    1 łyżka miodu
    1 łyżka musztardy gruboziarnistej
    Szczypta kurkumy, soli himalajskiej i pieprzu cayenne
    Wszystkie składniki mieszamy z sobą i mamy gotowy dressing 😊

  • comment-avatar
    Danuta 7 czerwca 2017 (17:23)

    Przepis na dressing :
    2 łyżki soku z cytryny
    4 łyżki oleju lnianego o smaku bazylii
    1 łyżeczka nasion czarnuszki
    1 łyżeczka nasion wiesiołka
    1 łyżeczka nasion słonecznika łuskanego BIO
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    1 łyżeczka nasion siemienia lnianego
    świeża bazylia, estragon oraz pieprz i sól do smaku
    1 mały pęczek koperku
    odrobina przegotowanej wody
    Sok z cytryny , olej , musztardę oraz odrobinę wody wymieszać , dodać zioła oraz posiekany koperek. Składniki sałatki posypać nasionami słonecznika , czarnuszki i siemienia lnianego , lekko wymieszać i na koniec polać przygotowanym olejem z ziołami. Smacznego!!!!!

  • comment-avatar
    Anulka 7 czerwca 2017 (12:11)

    Moim zdaniem znakomity byłby dressing na bazie oleju lnianego cytrynowego (który swoją drogą jest boski) i soku z pomarańczy z odrobiną soli himalajskiej i nic więcej nie potrzeba 🙂

  • comment-avatar
    Małgorzata Woźniak 7 czerwca 2017 (11:32)

    Witam serdecznie.
    Uwielbiam dressingi na bazie oleju kokosowego,dlatego taki właśnie idealnie mi do zaproponowanej sałatki pasuje:)

    Składniki:
    2 łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżka oleju kokosowego Biooil
    3/4 łyżeczki syropu klonowego
    sól,pieprz ,oregano,zioła prowansalskie,suszona bazylia
    Dla lubiących musztardę..można dodać pół łyżeczki.

    Wszystko mieszamy w miseczce ,tylko proszę pamiętać ,aby olej kokosowy w formie stałej najpierw rozpuścić w kąpieli wodnej.

  • comment-avatar
    Małgorzata 7 czerwca 2017 (11:15)

    Makaron, pierś z kurczaka i kiełki są składnikami bez wyrazistego smaku. Mango jest super, ale wymaga jeszcze podkreślenia smaku, roszponka jest bardzo wyrazista – trzeba jej smak zgrać z resztą składników. Prażone nerkowce – dają element chrupkości. Całość wymaga delikatnego uzupełnienia smaków, ale tak, aby nie zdominować składników sałatki . Proponowany dressing nie zawiera nadmiaru składników, a służy wydobyciu, podkreśleniu i zbalansowaniu smaków, przy tym uwzględnia właściwości prozdrowotne składników i podaje je w tym zakresie we właściwych proporcjach i ilości. Skład:
    1. Sok z cytryny – 2 łyżki – element orzeźwiający
    2. Olej słonecznikowy BIO – 4 łyżki (baza nośna smaków i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, neutralny w smaku i zapachu, nie zdominuje składników sałatki)
    3. Olej Lniany OmegaLenBIO – 1 łyżka – uzupełnia dietę w kwasy tłuszczowe nienasycone NNKT omega-3, obniża cholesterol, ma mnóstwo witamin i wiele działań prozdrowotnych
    4. Kilka kropel oleju z dyni – jego lekko orzechowy smak doskonale pasuje do roszponki
    5. 1 łyżka musztardy francuskiej
    6. 1 łyżeczka cukru trzcinowego
    7. Sól, pieprz – do smaku
    8. Nasiona czarnuszki – 1 łyżeczka – właściwości antyzapalne, antynowotworowe, antyoksydacyjne, antyalergiczne, zawierają różnorodne kwasy tłuszczowe, witaminy i związki mineralne
    Wykonanie
    Składniki 1-7: Wszystkie dobrze wymieszać, najlepiej przez potrząsanie w zamknię-tym słoiczku – zemulgować. Dodać do sałatki bezpośrednio przed jej podaniem, polać po wierzchu i leciutko, delikatnie wymieszać.
    Po wierzchu posypać wianuszek z nasion czarnuszki – dekoracyjnie!
    Smacznego!

  • comment-avatar
    Basia 7 czerwca 2017 (11:13)

    ¾ szklanki jogurtu naturalnego – 200 g,
    1 łyżka oleju lnianego o smaku cytryn y – 15 g,
    1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki – ok.6 g,
    ½ łyżeczki kardamonu – 2,5 g,
    przyprawy do smaku: sól, chili, oregano, bazylia.
    Przygotowanie:

    W naczyniu dokładnie zblendować jogurt naturalny z oleje lnianym o samku cytryny. Następnie dodać natkę pietruszki oraz kardamon. Całość należy wymieszać i doprawić do smaku solą, chili oraz suszonymi ziołami. Dressing odstawić na 15 min. do lodówki.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny