Konkurs „DODAJ BAKALIE DO ŚWIĄTECZNEJ SAŁATKI!” | Konkurs zakończony

Przedstaw pomysł na świąteczną sałatkę z bakaliami i wygraj 1 z 3 zestawów składających się z aż 25 opakowań bakalii od Bakalland!

Zapraszam do udziału w zabawie, polegającej na przedstawieniu pomysłu na świąteczną sałatkę z bakaliami. Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie wystarczy zaprezentować koncepcję dania, bez konieczności zamieszczania dokładnego przepisu i listy składników. Niemniej jednak w Waszej odpowiedzi musi znaleźć się informacja (słownie lub na zdjęciu), jakie bakalie marki Bakalland wykorzystacie lub wykorzystaliście do jej przyrządzenia. Zachęcam Was również do dodania zdjęcia sałatki (wraz z opakowaniem wykorzystanych bakalii) oraz przedstawienia jej nazwy – nie jest to jednak wymóg konieczny. Swoje pomysły wpisujcie w komentarzu poniżej lub w poście ogłaszającym konkurs na FB. Konkurs trwa do 23 grudnia 2017 r. do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone już w Wigilię.

Jendocześnie zapraszam Was do zapoznania się z moimi pomysłem na świąteczną sałatkę „BAKALIOWA CHOINKA”, do której przygotowania wykorzystałam suszoną żurawinę z sokiem z granatu oraz pistacje prażone w piecu Bakalland. Kliknijcie TUTAJ i zobaczcie, jakie składniki ozdobiły moje świąteczne drzewko!

Autorzy 3 najciekawszych zgłoszeń otrzyma zestaw bakalii marki Bakalland składający się z około 25 produktów.

Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.

Wyniki konkursu

Serdecznie dziękuję wszystkim za mnóstwo fantastycznych propozycji. Spośród ponad 100 zgłoszeń było naprawdę trudno wybrać tylko 3 kompozycje. Przeanalizowałam bardzo dokładnie wszystkie Wasze propozycje i postanowiłam, że na dzisiejszą kolację przygotuję bardzo oryginalną sałatkę Magdaleny Kaczmarek ze śledziem, owocami i burakami, a w Boże Narodzenie na moim stole pojawią się sałatki Zuzi Buczek ze schabem i suszonymi śliwkami oraz bakaliowa sałatka Agnieszki Sochy Kisielewskiej z szynką parmeńską i pomelo. Te kompozycje wydały mi się najbardziej smakowite, niebanalne, a przy tym fantastycznie odnajdą się na świątecznym stole.

Wielkie gratulacje i podziękowania dla wszystkich uczestników zabawy!

Magdalena Kaczmarek (Komentarz FB z dnia 19 grudnia | 22:10)

Zuzia Buczek (Komentarz FB z dnia 18 grudnia | 20:35)

Agnieszka Socha Kisielewska (Komentarz FB z dnia 23 grudnia | 22:40)

74 komentarze do "Konkurs "DODAJ BAKALIE DO ŚWIĄTECZNEJ SAŁATKI!" | Konkurs zakończony"

  • comment-avatar
    Ania 23 grudnia 2017 (19:39)

    Sałatka „wypasiona” z kurczakiem, suszonymi pomidorami i camembertem
    Z Bakallandem „sztamę” mam i na co dzień i od święta
    – o jego produktach w posiłkach zawsze pamiętam!
    A podstawą są sałatki – pyszne, zdrowe
    z dodatkami od Bakallandu – po prostu odlotowe!
    Mój numer jeden na każdą imprezę – w tym i na święta
    to sałatka z kurczakiem, przy której każdy wymięka 😀
    bo pyszna, bo sycąca, bo zdrowa –
    jednym słowem wystrzałowa!
    Mieszankę sałat kupuję
    i do dużej misy przesypuję.
    Potem kurczaczek w kosteczkę pokrojony
    i na złoty kolor z przyprawami usmażony.
    Do tego suszone pomidorki, oliwki zielone –
    wszystko ładnie na kawałeczki pokrojone.
    Do tego camembert, ser pleśniowy lub brie –
    zależy na co ochota przyjdzie mi 😉
    A na koniec podprażone na patelni od Bakalland pestki dyni i ziarenka słonecznika –
    ot to cała polityka!
    Z musztardy, odrobiny wody i oliwy dressing robimy,
    a potem to już tylko przy świątecznym stole „pałaszujemy” i dobrze się bawimy! 🙂

  • comment-avatar
    Dominika Z. 23 grudnia 2017 (15:57)

    Sałatka krabowa

    Paluszki krabowe Surimi pokroić w paseczki, dodać pokrojony w paseczki seler naciowy, siekany szczypiorek i łyżkę majonezu do smaku oraz ulubione bakalie. Ja dodałam słonecznik i pestki dyni. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotowe.

  • comment-avatar
    Katarzyna M 23 grudnia 2017 (15:25)

    SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BAKALIAMI
    Uwielbiam tą sałatkę, nawet mój mąż, który nie był do niej przekonany, po skosztowaniu stwierdził, że nie spodziewał się, że takie połączenie smaków może być tak pyszne.
    Do przygotowania sałatki oprócz śledzi a`la matjas i cebuli użyłam rodzynek sułtańskich, suszoną żurawinę, daktyli oraz orzechów włoskich, oczywiście firmy Bakalland. Śledzie wystarczy połączyć z wcześniej podsmażoną, razem z bakaliami, cebulą. Doprawiamy pieprzem i zajadamy 🙂

  • comment-avatar
    Magdalena 22 grudnia 2017 (22:06)

    -2 filety z kurczaka
    -pół szklanki rodzynek
    -3 krążki ananasa
    -pół szklanki słoneczniku
    -pół szklanki pestek z dyni
    -główka sałaty lodowej
    -garść migdałów
    -150g sera fety.
    -brokuł
    -pieprz
    -sól

    Sos:
    -sok z połowy cytryny
    -2 łyżeczki musztardy miodowej
    -pieprz
    -3 łyżeczki oliwy z oliwek.

    Przygotowanie:
    Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, usmażyć w przyprawach ( np. curry). Brokuł wrzucić na wrzątek na 4 minuty. Ser feta, sałatę lodową i ananasa pokroić w kostkę. Wystudzony brokuł i filet dodać do sera i sałaty. Dodać słonecznik, migały, rodzynki i pestki dyni.
    Polać sosem i rozkoszować się pysznymi smakami!

  • comment-avatar
    Aga 22 grudnia 2017 (22:02)

    Sałatka brokułowa z bakaliami.
    Składniki
    Brokuły
    2 łyżki mieszanych orzechów
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżka łuskanego slonecznika
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    2 łyżki majonezu
    1 cebula
    Olej
    1 łyżeczka cukru
    Sól, pieprz do smaku.

    Brokuły gotuję, migdały paraże na suchej patelni. Brokuły mieszam z orzechami, słonecznikiem, rodzynkami i pokrojoną cebula.
    Przyprawami doprawiam do smaku.
    Majonez mieszam z śmietana i olejem, całość mieszam z brokuami i wsadzam do lodówki.
    Sałatka o idealnym smaku i świetnie pasują do niej krakersy które uwielbiam.

  • comment-avatar
    Katarzyna 22 grudnia 2017 (20:55)

    Moja ulubiona – robię ją średnio raz na 2 tygodnie, lecz nigdy nie wpadłam na pomysł sfotografowania jej

    Czas przygotowania: 15 minut
    Składniki:
    – 1 garść Słonecznika Łuskanego Bakalland
    – 1 garść Pestek Dyni Łuskanej Bakalland
    – 1 filet z kurczaka (podwójny)
    – przyprawa do gyrosa
    – 1 kulka mozzarelli
    – Knorr Sos sałatkowy francuski 9 g
    – 1 główka sałaty lub gotowa mieszanka sałat

    Przygotowanie: Pestki dyni i słonecznik prażymy „na złoto” na patelni. Kurczaka kroimy na kostki, doprawiamy przyprawą gyros i smażymy na patelni. Mozzarellę kroimy w kostki, sałatę rwiemy na małe kawałki (lub wsypujemy do miski gotową mieszankę) a sos francuski rozrabiamy z łyżką wody i łyżką oliwy. Całość mieszamy w naczyniu.

    Podajemy z grzankami czosnkowymi. Palce lizać!

  • comment-avatar
    Pinezka 22 grudnia 2017 (20:34)

    Moja propozycja to seler, ogórek, szczypiorek,
    Bakallandu bakalii worek
    A w nim słonecznik, rodzynki i żurawina
    A do tego jogurt, majonez i przypraw odrbobina.
    Tak powstaje co roku nasza „Flagowa sałatka”,
    Co smakuje od prawnuczka aż po pradziadka 😉

  • comment-avatar
    Marek M 22 grudnia 2017 (15:45)

    Sałatka z pęczakiem, warzywami i bakaliami:
    0,5 szklanki pęczaku
    1 średnia marchew
    1 średnia pietruszka
    30g migdałów
    10g skórki pomarańczowej
    30g śliwek suszonych
    30g orzechów włoskich
    30g moreli
    30g żurawiny
    20g maku
    pół cytryny
    -3 łyżki miodu
    -sól, mielone ziele angielskie, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa

    -Pęczak płuczemy dokładnie ale delikatnie aby nie pokruszyć.
    -marchew i pietruszkę kroimy w kostkę ok 1/1cm lekko solimy, polewamy 1/2 miodu i pieczemy w folii alu w temp 180*c aż się lekko skarmelizuje. 5min przed końcem dorzucamy żurawinę.
    -migdały i orzechy włoskie prażymy na suchej patelni lub w piecu 10min 160*c – studzimy. leko rozkruszamy lub siekamy (sórki można wydmuchać delikatnie)
    -skórkę pomarańczową siekamy drobniutko
    -morele i śliwki kroimy na 4-8 części
    -mak moczymy kilka godzin, następnie gotujemy ok 10min – mielimy lub dodajemy cały (ja preferuję cały)

    -mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy resztą miodu, sokiem z cytryny i przyprawami. Przykrywamy folią spożywczą lub talerzem na ok 2-3h aby smaki się przegryzły – Gotowe

  • comment-avatar
    Monika 22 grudnia 2017 (06:28)

    Sałatka z selera naciowego i żurawiny
    Ta sałatka jest bardzo prosta ale jednocześnie bardzo smaczna. Potrzebujemy następujące składniki : paczka suszonej żurawiny, seler naciowego, majonez i jogurt naturalny. Żurawine moczymy w ciepłej wodzie aż stanie się miękka. Seler naciowy kroimy w kawałki i dodajemy odsączona żurawine. Doprawiamy solą i pieprzem. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym i dodajemy do selera i żurawiny. Mieszamy. SMACZNEGO

  • comment-avatar
    Agnieszka B. 21 grudnia 2017 (22:49)

    Ekspresowa sałatka

    puszka ananasa
    rodzynki bursztynowe
    orzechy włoskie
    słoik selera konserwowego
    świeże winogrona (ciemne)
    majonez
    Ananas odsączyć i pokroić na małe cząstki,seler przepłukać i dobrze odcisnąć, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na 10 minut i odcedzić,winogrona pokroić na połówki.Wszystkie składniki wymieszać,dodać 1-2 łyżki majonezu.Orzechy podprażyć na suchej patelni i posiekać dość grubo. Posypać sałatkę i wstawić na godzinę do lodówki.

  • comment-avatar
    Anna 21 grudnia 2017 (17:40)

    Wigilijne uszka w nowej odsłonie – sałatka!

    Składniki:

    – ugotowane uszka z grzybami
    – puszka kukurydzy
    – puszka groszku
    – 2 łyżki majonezu
    – 2 łyki jogurtu
    – Pistacje Bakalland prażone w piecu
    – pęczek szczypiorku
    – sól, pieprz

    Wykonanie:
    Uszka ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i wystudzić. W salaterce wymieszać uszka z odcedzonym groszkiem i kukurydzą.
    Połączyć jogurt z majonezem, przyprawić, polać sałatkę. Posypać posiekanym szczypiorkiem oraz i pistacjami.
    Smacznego!

  • comment-avatar
    Zadowolona 21 grudnia 2017 (16:59)

    Dla mnie świąteczny okres pięknie się zaczyna gdy moim oczom ukazuje się Bujakiewicz Katarzyna .Ona z gracją bakalie reklamuje po nich człowiek doskonale się czuje .Organizm bogaty w witaminy się staje dobrze ,że Bakalland takie dobrodziejstwa smakowe nam daje .Do przygotowania sałatki używam ryżu białego z dobroczynnych wpływów na organizm znanego .Przyda się również pięć udek z kaczki ,które wyciągam z babcinej paczki .Babcia doskonale na przyrządzaniu kaczego mięsa się zna bo ona talent do Niego ma .Dla mnie gotowania z babcią to jest coś niepowtarzalnego a do sałatki daje również dwie łyżki oleju kokosowego .Nie do wiary jaki aromat potrafi nadać sałatce zwykłe curry .Przy wigilijnym stole spotykam całą rodzinę a do sałatki w pierwszej kolejności muszę dodać garść od Bakalland rodzynek .One w smaku są wspaniałe i nigdy nie spleśniałe .W kuchni pod wpływem ogromu pracy nie mogę złapać oddechu i wkładam pół szklanki włoskich oczywiście od Bakallandu orzechów .Z kaczych udek skórę zdzieram i do robienia sałatki się zabieram .Kości oddzielam od mięsa delikatnie aż tłuszczyk na stół kapnie .Kładę ją do salaterki i mieszam ją z przyprawami (pieprz i sól) dobrze ,że polskie produkty w kuchni mamy .Gdy spożywam się ryż biały można wyglądać coraz młodziej 🙂 a najlepiej gotować go w osolonej lekko wodzie .Następnie na patelni olej kokosowy delikatnie rozgrzewamy i kacze uda nią wrzucamy .Smak polskich sałatek się ceni a mięso kacze smażymy aż się przyrumieni .Do miski z ryżem wrzucamy pozostałą cześć udek kaczych wraz z marynatą a ja taką sałatkę często przygotowuje z tatą .Dodaje rodzynki a następnie wszystko z rodzinką mieszamy aż niesamowity smak otrzymamy .Na koniec orzechy dodaje a na Bakallandowe przysmaki każde złotówki w portfelu wydaje .

  • comment-avatar
    Agnieszka G. 21 grudnia 2017 (12:49)

    MAGIA SMAKU
    150 ml wody
    2 duże pomarańcze
    70 g suszonych fig „BAKALLAND duże owoce”
    50 g daktyli „BAKALLAND całe owoce”
    50 g suszonych moreli „BAKALLAND całe owoce”
    2 łyżki uprażonych migdałów „BAKALLAND blanszowane”
    2 łyżki miodu
    2 gwiazdki anyżu
    1/2 laski cynamonu
    4 goździki
    kilka listków mięty

    1) Do garnuszka wodę wlać;
    2) Anyż, cynamon, goździki i miód dodać;
    3) Na małym ogniu 10 minut grzać;
    4) Daktyle i figi posiekać;
    5) Do syropu dać, na ostudzenie poczekać;
    6) Pokroić pomarańcze i morele;
    7) Dodać migdały i posiekane mięty ziele;
    8) Teraz pora sałatkę dokończyć;
    9) Z przygotowanym wcześniej syropem owe składniki połączyć.

  • comment-avatar
    Iwona 21 grudnia 2017 (09:09)

    Mój pomysł na sałatkę z bakaland to ŚLEDZIOWY KEKSIK . Matjsy kroje w pół centymetrowe paski, dwie cebulę pokrojne w pół krążki krótko zeszklic na oleju, dodać koncentrat pomidorowy. Do jeszcze ciepłej cebuli w pomidorach dodać po garści rodzynek, żurawiny, śliwek i soczystych wiśni Bakaland, połączyć z pokrojonymi śledzikami, dodać drobno pokrojnego ogórka konserwowego i przyprawić pieprzem, słodką papryka. Smakuje cudownie słodycz bakali złamana kwaśnym ogórkiem i słonym śledziem. Sałatkę taka robię tylko 2 razy w roku na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Jest pyszna i wyjątkowa.

  • comment-avatar
    Milena 21 grudnia 2017 (01:00)

    Sałatka ze śledziem ?:
    – filety śledziowe a’la matjas pokrojone na mniejsze kawałki
    – rodzynki sułtańskie Bakalland
    – sok z cytryny
    – żurawina suszona Bakalland
    – cebula biała posiekaną w drobną kostkę lub piórka
    – orzechy włoskie Bakalland posiekane

    Sałatka gotowa w 2-3 minuty.
    Prosta, szybka, świąteczna ❤

  • comment-avatar
    Marta 20 grudnia 2017 (23:34)

    Nie tylko jedna sałatka króluje z bakaliami jest jeszcze ? Sałatka z bakaliami i serem
    Składniki:
    ?pomidor
    ?puszka groszku
    ?papryczka chili
    ?bakalie (orzechy włoskie, laskowe i fistaszki, pestki dyni, słonecznik, daktyle, migdały, rodzynki),
    ?ser żółty
    ?sałata lodowa
    ?majonez
    ?papryka słodka mielona
    ?sól, pieprz.

    Sposób przygotowania:
    ?Liście sałaty lodowej rwiemy na małe kawałki. Orzechy i bakalie siekamy na mniejsze kawałki. Pokrojony pomidor mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, groszek i pokrojony w drobną kostkę ser żółty. Doprawiamy jedynie szczyptą pieprzu, solą i mieloną słodką papryką. Dodajemy 2 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy.

  • comment-avatar
    Marta 20 grudnia 2017 (23:28)

    Słodka sałatka z pęczaku z bakaliami i miodem
    SKŁADNIKI:
    ?1/2 szklanki pęczaku
    ?1/2 szklanka dużych rodzynek
    ?1/2 szklanki suszonych moreli
    ?1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
    ?1/2 szklanki suszonych śliwek
    sok z połowy cytryny
    ?2 łyżki miodu
    ?1/2 łyżeczki cynamonu
    ?listki melisy do dekoracji (niekoniecznie)
    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    ?Pęczak dokładnie przebierz, opłucz, zalej wodą i odstaw na przynajmniej trzy godziny. Po tym czasie odcedź. Zagotuj 1,25 szklanki wody z dodatkiem pół łyżeczki soli i łyżki oliwy. Do wrzątku wsyp kaszę i gotuj do miękkości – ok. 15 minut (powinna wchłonąć cały płyn).
    ?Jeszcze ciepły wymieszaj z miodem, sokiem cytrynowym oraz cynamonem i odstaw do przestudzenia.
    ?Rodzynki, orzechy i pokrojone w ćwiartki morele oraz śliwki wymieszaj z kaszą. Ozięb kilkanaście minut w lodówce. Sałatkę podawaj udekorowaną listkami melisy.
    Trochę trzeba poczekać ale warto!

  • comment-avatar
    Marika 20 grudnia 2017 (22:44)

    Składniki
    duży por 1 szt.
    Sos sałatkowy do mizerii Knorr 1 opak.
    seler korzeniowy 1 szt.
    jabłka 2 szt.
    rodzynki 100 g
    orzechy włoskie 100 g
    śmietana kwaśna 150
    Pora oczyść, umyj, następnie sparz we wrzącej, osolonej wodzie przez kilka sekund. Przełóż do miski z zimną wodą. Po kilku chwilach pokrój go w cienkie paski.
    Selera i jabłka pokrój w plastry, następnie w cienkie paski.
    Rodzynki i orzechy włoskie sparz we wrzącej wodzie. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną. Dodaj warzywa, rodzynki oraz orzechy i całość wymieszaj.

  • comment-avatar
    Kasia 20 grudnia 2017 (21:40)

    Moja ulubiona bakaliowa sałatka to ‚Pini cytrus’
    Podstawą jest kurczak marynowany kilka godzin w oliwie, soku z limonki, soli, pieprzu i odrobinie czosnku.
    Dressing do sosu składa się z soku z limonki, oliwy z oliwek, suszonej bazyli, oregano, soli i pieprzu.
    Łączę ze sobą mix różnych sałat, żółtą i zieloną paprykę, odrobinę czerwonej cebuli. Całość posypuję pokruszonym serem feta, zdrobionymi orzeszkami pini, żurawiną, kilka cząstek mandarynek. Na wierzch daję pokrojonego, usmażonego kurczaka. Na koniec dressing, kilka szczypt czarnego sezamu i czarnuszki.

  • comment-avatar
    Ryszard 20 grudnia 2017 (19:34)

    Gdy w menu przeważają mięsa i kiełbasa to znaczy, że czas na ananasa. Tak to u mnie działa, bo tylko ten owoc od uczucia ciężkości mnie wyzwala. Kumpluję go z granatem i gęstym jogurtem ochlapię. Odrobina miodu doda całości fasonu, a gdy wpadnie do środka mieszanka keksowa to dla mnie wszystko inne może ze wstydu się schować.

  • comment-avatar
    sylwia 20 grudnia 2017 (16:23)

    Moją ulubioną sałatką na każdą okazję czy to święta czy spotkanie z przyjaciółmi robię która zawsze robi wrażenie:)
    Składniki:
    Sałatka bakaliowa z kurczakiem
    5 liści sałaty masłowej
    1/2 fileta z kurczaka
    2 łyżki orzechów ziemnych
    2 łyżki suszonej żurawiny
    2 łyżki słonecznika łuskanego
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki kremu z octem balsamicznym o smaku pomarańczy
    Dodatkowo:
    1/3 łyżeczki kurkumy
    1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
    1 łyżka oleju

  • comment-avatar
    Olga 20 grudnia 2017 (15:24)

    Łosoś wędzony, kapary, oliwki zielone, oliwki czarne, ser feta albo mozarella. Bakalie:wcześnie namoczyć w szklaneczce koniak i następnie, odsączyć. A, będzie to: słonecznik, dynia, śliwki, figi, morele, rodzynki i migdały. Całość wymieszać i doprawić do smaku.

  • comment-avatar
    Ania 20 grudnia 2017 (11:35)

    Już mi ślinka cieknie…
    Sałatka nie ma nazwy, ale niech przemawia za nią ten opis:
    Ugotowaną na sypko i rozpływającą się w ustach dzięki dodatkowi łyżki masła kaszę jaglaną – skarb polskiej kuchni, umieszczamy w dużej misce. Upieczone do jędrności w łupinach i folii aluminiowej buraki kroimy w słupki, kostkę plastry – jak kto woli – i układamy na kaszy. Siekamy soczyście zieloną natkę pietruszki i posypujemy nią hojnie zawartość miski. A ku zwieńczeniu dzieła dodajemy klejnoty wśród orzechów – Nerkowce Bakalland i grubo krojone wysypujemy na samą górę.
    Proporcje składników polecam własnemu uznaniu. Ja lubię gdy kaszy jest najwięcej, a buraczane słupki toną w pietruszce i orzechach.
    Nie ma zdjęcia do sałatki – trzeba ją zobaczyć oczyma wyobraźni 🙂 Zapewniam jednak że ten widok zza zamkniętych powiek popędzi każdego automatycznie do kuchni, żeby zmaterializował się zamysł.

  • comment-avatar
    Aga 20 grudnia 2017 (09:41)

    Prosto, smacznie i przede wszystkim zdrowo! Klasyczne połączenie pieczonych buraków z fetą z dodatkiem rukoli, chrupiących pestek dyni, lekko słodkiego winegretu – Mmmmmm… Moje ulubione 🙂

    Składniki:
    2 garście rukoli
    2 pieczone buraczki
    100 g sera feta
    1 łyżka pestek dyni BAKALLAND
    1 łyżka orzechów włoskich BAKALLAND

    Składniki na winegret:
    2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka miodu
    ½ łyżeczki octu balsamicznego
    sól i pieprz do smaku

    W małym naczyniu przygotowujemy winegret łącząc oliwę z miodem, octem i przyprawami. Mieszamy i odstawiamy.
    Na suchej patelni prażymy orzechy i pestki dyni. Odstawiamy.
    Rukolę myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzu. Upieczone buraczki kroimy na mniejsze kawałki, rozkładamy na liściach rukoli. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, posypujemy uprażonymi orzechami i pestkami dyni. Całość skrapiamy winegretem. Podajemy!

  • comment-avatar
    Ewa 20 grudnia 2017 (09:02)

    Pomimo tego, że bardzo lubię przygotowywać różne sałatki, na święta nieodmiennie przygotowujemy sałatkę jarzynową. Dlaczego? Bo Święta to czas, gdy nie powinniśmy myśleć jedynie o sobie, ale też o odwiedzających nas bliskich. A moja rodzina, bez wyjątku, taką sałatką zawsze się zajada. Co innego, gdy rzecz ma się świątecznego śniadania:) Wówczas możemy przygotować np sałatkę owocowo-bakaliową, taką, na jaką akurat mamy ochotę:) Np z pokrojonego w kostkę jabłka, ananasa, z dodatkiem bakalii od Bakalland – suszonych daktyli, rodzynek i pestek podprażonego słonecznika lub orzechów, a wszystko to w jogurtowo-miodowej otoczce.

  • comment-avatar
    BeataBr 20 grudnia 2017 (08:33)

    witam serdecznie ja polecę coś niecodziennego będzie to sałątka,którą kiedyś sama skomponowałam metodą prób i błędów co potrzeba ?? ziemniaki ,kukurydza słodka ,marchewka,groszek,rodzynki,seler,czosnek ,majonez,śmietana ,śledż matias ,ananas i kilka śliwek suszonych oraz przyprawy naturalne .. ziemniaki gotuję,marchew i kukurydzę oraz groszek kupuję w słoiczku ,ananas w puszce kroję na cieniusie kosteczki,dorzucam do ziemniaczków,potem kroję odmoczonego śledzia na paseczki ,dodaję seler starty na drobno,majonezu troszkę,śmietanę,przyprawy(sól,cukier,pieprz tyci) czosnek odrobina ,starte daktyle i namoczone wcześniej rodzynki.Po czym wkładam do lodówki na przegryzienie… smak jest słodko ostry ale pyszotowy polecam 🙂

  • comment-avatar
    Natalia T 19 grudnia 2017 (21:09)

    Sałatka na świąteczny stół.
    Przepis na sałatkę jest banalnie prosty, a efekt jest przepyszny. Wykorzystujemy w nim Orzechy nerkowca- najpyszniejsze z Bakalland oraz mandarynki, które pachną Świętami!
    Dodaj:
    Mieszanka świeżych sałat: lodowa, rukola…
    Cieniutkie plastry zrumienionego bekonu
    Mandarynka
    Oliwki
    Orzechy nerkowca Bakalland
    Dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztarda francuska

    Sałatkę polecam na Święta jest wyśmienita!

  • comment-avatar
    Marta 19 grudnia 2017 (19:13)

    My.. podchodzimy liberalnie do sałatek świątecznych. Nawet wtedy króluje na stole Nasza ulubiona sałatka, ta najlepsza z najlepszych.
    I najprostsza na świecie 🙂 Opakowanie rukoli, 1 granat, 3 pomarańcze, garść włoskich orzechów podpieczonych na patelni. A do tego wspaniały dressing z oliwy z oliwek, miodu, cytryny, soli oraz pieprzu. Zachwyt gości ? MUROWANY!
    Ta sałatka jest jak BAKALLAND:
    Boska
    Aromatyczna
    Kolorowa
    Aksamitna
    Lubiana
    Lekka
    Apetyczna
    Nietuzinkowa
    Doskonała

  • comment-avatar
    Marcelina 19 grudnia 2017 (18:15)

    PYSZNA A ZARAZEM SYCACA SAŁATKA NAŁADOWANA AMINOKWASAMI

    2 łyżki oliwy, 1 mała cebula, 1 szklanka brązowego ryżu, 1 szklanka drobnej kaszy jeczmiennej, 1/2 główki czerwonej kapusty drobno poszatkowanej, 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w kostkę, garść posiekanej natki pietruszki, garść suszone żurawiny marki Bakalland i garść orzechów włoskich marki Bakalland

    DRESSING
    1 łyżka czerwonego octu winnego, 3 łyżki oliwy, 1 posiekana cebula szarlotka, garść posiekanych listków tymianku, sól i pieprz

    Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Podsmażyć posiekana cebulę. Dodać kasza i ryż. Smażyć kilka minut aż będą szkliste. Zalać 4 szklankami wody. Doprawić solą, następnie doprowadzić do wrzenia. Przykryć i zmniejszyć ogień, gotować ok. 30 min do momentu aż kasza i ryż będą miękkie. Przestudzic kaszę i ryż. Wymieszać z poszatkowana kapusta, selerem, żurawina Bakalland i natka pietruszki. Orzechy Bakalland posiekać i uprazyc ma suchej patelni. Skladniki dressingu dokładnie wymieszać. Polac nim sałatkę. Posypać orzechami Bakalland. Po skończeniu robienia sałatki można się nią zajadac oglądając „Kevin sam w domu”

  • comment-avatar
    MichaŁ 19 grudnia 2017 (16:24)

    Świąteczna sałatka „carpa fresca” (świeży karp) to sałatka mojego autorskiego przepisu. Po raz pierwszy zrobiłem ją rok temu na święta i zrobiła furorę wśród rodziny i znajomych. Już padły pytania czy w tym roku również będzie na świątecznym stole. Do wykonania sałatki będa potrzebne następujące skladniki:
    – świeże filety z karpia
    – mix sałat (obowiązkowo rukola)
    – papryka czerwona
    – cebulą czerwona
    – pomidor
    – ogórek zielony
    – kapary marynowane
    – Mix chrupiąca sałatka Bakalland
    – płatki migdałów Bakalland
    – suszona żurawina Bakalland
    – sos vinaigratte domowej roboty:-)
    Mix sałat wsypujemy do miski, pokrojone warzywa dajemy na sałatę, dodajemy kapary żurawinę oraz chrupiący mix i mieszamy delikatnie. Filety z karpia kroimy w paski ok 2x4cm(Tak aby były „na raz” do zjedzenia) przyprawiamy solą i pieprzem panierujemy w mące później w jajku następnie panierujemy w płatkach migdałów pomieszanych z bułka tarta w proporcji 2:1 I wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tluszczem(olej masło klarowne itp). Usmazonego karpia kładziemy na samym wierzchu sałatki i polewamy sosem vinaigratte. Dekorujemy cząstkami cytryny które wg upodobań można wykorzystać do smaku:-) smacznego:-)

  • comment-avatar
    Alina 19 grudnia 2017 (14:35)

    Smaczna sałatka z bakaliami?
    Ugotować kaszę jaglaną, do już zimnej dodajemy pieczone jabłka, pieczone gruszki (surowe owoce muszą być twarde, pieczemy ok 5 minut w 160°C) kroimy w ósemki a następnie jeszcze na pół żeby były krótsze. Dodajemy rodzynki, żurawinę, siekane migdały oraz daktyle oraz przekrojone na pół morele Bakalland. Całość mieszamy i skrapiamy dość obficie sokiem z limonki. Górę sałatki można posypać wiórkami kokosowymi (kto jak lubi). Sałatka prosta, szybka ale najważniejsze że mega pyszna. Polecam !!!

  • comment-avatar
    J. 19 grudnia 2017 (14:02)

    Przewspaniała sałatka!
    Składniki:
    – słoik suszonych pomidorów w oliwie
    – paczka rukoli
    – opakowanie sera typu feta
    – 1/2 opakowania słonecznika łuskanego Bakalland

    Rukolę umyć i wyłożyć na duży talerz, na to pokrojone pomidory i feta, na wierzch słonecznik łuskany Bakalland. Polewamy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem. Cudo!

  • comment-avatar
    Paula 19 grudnia 2017 (13:56)

    Hokus pokus czary mary już rukola jest w miseczce, i papryczkę też wrzucamy ale kogoś tu brakuje jeszcze 🙂 to migdały w płatkach podprażone na patelni – to jest główny składnik dania wręcz niezbędny. Ale chwila to nie wszystko bo tylko migdały od Bakalland nadadzą mojej sałatce ten niepowtarzalny smak 🙂 a sałatka się nazywa: Migdałowy zawrót głowy 🙂

  • comment-avatar
    Kameleon Kulinarny 19 grudnia 2017 (10:31)

    SAŁATKA Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW na purée z pietruszki 🙂

    Kolorowa, lekka, ciekawa.. urozmaici kolorystycznie nie tylko świąteczny stół 🙂

    SKŁADNIKI na 2-3 porcje:

    350-400 gram fioletowych ziemniaków (6-8 szt.) – odmiana Purple Majestry
    kilka pomidorków koktajlowych, najlepiej żółtych i czerwonych
    1 mały por
    1 spiczasta, czerwona papryka
    sól
    pieprz ziołowy
    czosnek niedźwiedzi
    garstka nasion słonecznika Bakalland

    purée:
    2 pietruszki + 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz ziarnisty, łyżka masła

    sos:
    oliwa z oliwek
    ocet balsamiczny cytrynowy lub ocet balsamiczny plus sok z cytryny
    sól, pieprz

    olej do usmażenia ziemniaków

    WYKONANIE:

    1. Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy. Gotujemy „w mundurkach” ok. 10 minut w osolonej wodzie. Po tym czasie, ziemniaki kroimy na talarki szerokości około 1 cm. Przekładamy na blachę podlaną olejem / rafinowaną oliwą z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem niedźwiedzim. Pieczemy w temperaturze ok. 150’C przez ok. 15 minut. Ziemniaczki muszą być miękkie i lekko przypieczone.

    2. Korzeń pietruszki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze części. Gotujemy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i ziarnistego pieprzu. Jak pietruszka jest miękka, wolę wylewamy, wyrzucamy przyprawy, dodajemy dużą łyżkę masła i miksujemy na gładkie purée.

    3. Paprykę kroimy w cienkie talarki, pora w drobniutką kosteczkę, pomidorki na połówki lub na małe plasterki. Sałatka bardzo ładnie wygląda jak ma nie tylko różne kolory, ale również warzywa pokrojone w urozmaicony sposób 🙂

    4. Nasiona słonecznika prażymy na patelni do lekkiego zrumienienia.

    5. Sałatkę układamy na talerzach – najpierw purée z pietruszki, później pieczone ziemniaczki, paprykę, pora, pomidorki koktajlowe. Posypujemy słonecznikiem, polewamy sosem z oliwy z oliwek z octem balsamicznym z przyprawami.

    Smacznego 🙂

  • comment-avatar
    Karolina 19 grudnia 2017 (09:58)

    Świąteczna sałatka z bakalland – słonecznik łuskany makaron pomidory suszone
    Polecam sałatka pyszna łatwa i szybka.
    Składniki:
    Bakalland – słonecznik łuskany około dwóch garści
    Makaron kokardki – 1/2 opakowania
    Suszone pomidory w oleju (słoik)
    Ser żółty (nie duży kawałek)
    Pierś z kurczaka (2 filety)
    ketchup
    musztarda
    Wykonanie:
    Makaron gotujemy jak na opakowaniu
    Filet z kurczaka kroimy na kawałki mieszamy w przyprawie gyros smażymy na patelni
    Pomidory kroimy na mniejsze kawałki (olej ze słoika zostawiamy do przygotowania sosu)
    Ser żółty kroimy w kostkę
    Słonecznik łuskany podsmażamy na patelni
    Wszystkie składniki mieszamy
    Sos:
    Olej ze słoika mieszamy z ketchupem i musztardą do smaku
    Sos musi być gęsty
    Mieszamy ze wszystkimi składnikami
    Smacznego!
    Pozdrawiam

  • comment-avatar
    Jolanta 19 grudnia 2017 (07:31)

    Ta sałatka zawsze króluje na naszym stole wigilijnym. Słodka sałatka z pęczaku z bakaliami i miodem.
    1/2 szklanki pęczaku
    1/2 szklanki dużych rodzynek BAKALAND
    1/2 szklanki suszonych moreli BAKALAND
    1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich BAKALAND
    1/2 szklanki suszonych śliwek BAKALAND
    dodatkowo:
    sok z połowy cytryny
    2 łyżki miodu
    1/2 łyżeczki cynamonu
    listki melisy do dekoracji.

  • comment-avatar
    Agnieszka 19 grudnia 2017 (02:05)

    Góralska świąteczna sałatka

    Bryndza podhalańska
    Żurawina BAKALLAND
    Oscypek wędzony
    Orzechy włoskie BAKALLAND
    Gruszka
    Sałata roszponka
    Sos balsamiczny

  • comment-avatar
    Mariola 19 grudnia 2017 (01:38)

    Sałatka z kabanosami i slonecznikiem Bakalland
    Składniki:
    Mi sałat(rukola, aka, sałata lodowa)
    Kilka pomidorów koktajlowych
    20dag kabanosów
    Ser feta
    Słonecznik Bakalland
    Na sos:
    Oliwa z oliwek
    Woda
    Sos koperkowo-ziołowy
    Układać warstwami mix sałat, kilka łyżek słonecznika, kabanosy pokrojone w cienkie plasterki, pomidorki koktajlowe krojone na pół, ser feta w kostkę. Posypać slonecznikiem Bakalland. Na koniec dodać sos.

  • comment-avatar
    Grzegorz 19 grudnia 2017 (01:11)

    1/2 szklanki pęczaku
    1/2 szklanki dużych rodzynek
    1/2 szklanki suszonych moreli
    1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
    1/2 szklanki suszonych śliwek

    sok z połowy cytryny

    2 łyżki miodu
    1/2 łyżeczki cynamonu

    listki melisy do dekoracji (niekoniecznie)
    Pęczak dokładnie przebierz, opłucz, zalej wodą i odstaw na przynajmniej trzy godziny. Po tym czasie odcedź. Zagotuj 1,25 szklanki wody z dodatkiem pół łyżeczki soli i łyżki oliwy. Do wrzątku wsyp kaszę i gotuj do miękkości – ok. 15 minut (powinna wchłonąć cały płyn).
    Jeszcze ciepły wymieszaj z miodem, sokiem cytrynowym oraz cynamonem i odstaw do przestudzenia.
    Rodzynki, orzechy i pokrojone w ćwiartki morele oraz śliwki wymieszaj z kaszą. Ozięb kilkanaście minut w lodówce. Sałatkę podawaj udekorowaną listkami melisy.

  • comment-avatar
    Ula 18 grudnia 2017 (23:54)

    Najpyszniejsza świąteczna sałatka to ta z przepisu mojej. Żałuję że nie mogę wstawić zdjęcia ponieważ go nie mam. Sałatka nie tylko wyśmienicie smakuje Ale również pięknie się prezentuje. Chodzi o sałatkę śledziową z żurawiną obowiązkowo Bakallaand.
    Do przyrządzenia potrzebne:
    Filetu Śledziowe
    Żurawin Bakalland
    Suszone pomidory
    Czerwona cebulka
    Tymianek
    Ocet
    Olej
    Sól , pieprz
    I dużo serca włożonego w przygotowanie potrawy. Sałatka ta zawsze jest na naszym wigilijnym stole .

  • comment-avatar
    agnieszka k 18 grudnia 2017 (23:11)

    sałatka z morelami i słonecznikiem ;
    sałatka lodowa
    kilka moreli
    łyżka ziół prowansalskich
    kilka łyżek syropu z brzoskwiń
    1/3 szkl słonecznika

    Sos:

    1/2 szkl majonezu
    1/2 szkl gęstego jogurtu naturalnego
    3-4 ząbki czosnku
    sól, pieprz biały
    łyżeczka ziół prowansalskich,

  • comment-avatar
    Marzena 18 grudnia 2017 (22:07)

    Przepis na pyszną kutie :
    Rodzynki ,skórka pomarańczy, mak,pszenica, miód, orzechy ,można dodać migdały. Nie tylko na Święta Bożego Narodzenia.

  • comment-avatar
    Anna 18 grudnia 2017 (19:37)

    Salatka z świeżym szpinakiem i ziarnem słonecznika.
    Świeże liście szpinaku mieszamy z czastkami grejfruta czerwonego, podsmażonym i pociętym boczkiem wędzonym, oraz sprazonym ziarnem słonecznika firmy Bakalland, polewamy sosem, w skład którego wchodzą 2 łyżki musztardy, 2 łyżki majonezu i 2 łyżki miodu. Smacznego.

  • comment-avatar
    Izunia273 18 grudnia 2017 (19:35)

    Garść rodzynek , 4 płaty fileta sledziowego, kukurydza, garść migdałów, cebula, olej, majonez , mały por i gotowe.
    Wystarczy wszystko pokroic i cieszyc sie pysznym smakiem salatki z bakaliami

  • comment-avatar
    Beatta 18 grudnia 2017 (19:28)

    „Tortellini pistacjowe”.
    Sałatka bardzo smaczna, a także prosta w przygotowaniu :

    puszka groszku oraz kukurydzy, ugotowane al dente tortellini z grzybkami, 1 gotowana marchewka i pierś z kurczaka oraz pół słoika marynowanych pieczarek – wszystko drobno pokrojone. 3 ogórki kiszone – opcjonalnie. Dwie garście bardzo drobno posiekanych pistacji Bakalland.
    Składniki łączymy. Do sałatki można dodać cokolwiek, to co się lubi, zamieniać składniki.. i zawsze wychodzi pyszna. Jeszcze tylko odrobina majonezu, pieprzu oraz soli morskiej – według uznania.

    Smacznego ! 🙂

  • comment-avatar
    Michalina 18 grudnia 2017 (19:12)

    Moja ulubiona bakaliowa sałatka świąteczna to debiut z zeszłego roku. Mając do dyspozycji pełen zestaw Bakalland, postawiłam na żurawinę z sokiem z granatu, rodzynki, morele oraz suszone śliwki. Chrupkiej nuty dodały prażone na patelni pistacje, słonecznik i pestki dyni. Finezyjną mieszankę ułożyłam na selerowym makaronie (surowy seler starty na tarce o grubych oczkach), który wcześniej leżakował w marynacie. Użyłam do niej soku ze świeżych cytrusów, miodu oraz cynamonu. Całości dopełnił dressing z gorzkiej czekolady 90% z dodatkiem chilli. Od tamtego czasu sałatka wpisuje się w jedną z 12 tradycyjnych, wigilijnych potraw w naszym domu, a smak zachwyca nawet najbardziej wymagających członków rodziny. Bakalland górą! 🙂

  • comment-avatar
    Renata 18 grudnia 2017 (18:46)

    Składniki :

    połówka kapusty pekińskiej
    nieduża podwójna pierś kurczaka
    ok 75 gr orzechów włoskich
    ok 75 gr rodzynek
    pół puszki kukurydzy
    2-3 łyżki majonezu
    przyprawa do kurczaka
    2-3 papryczki chilli (opcjonalnie)
    oliwa
    sól, pieprz
    Przygotowanie :
    Filet kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawie do kurczaka i oliwie. Po ok godzinie obsmażamy na patelni na złoty kolor. Studzimy.
    Kapustę pekińską drobno szatkujemy, orzechy i rodzynki na dosłownie 3-4 minuty zalewamy wrzątkiem i cedzimy. Papryczkę drobno kroimy.
    Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce łącznie z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

    Ps.: Zachęcam do dodania chilli bo świetnie współgra w tej sałatce ze słodkością bakalii.

  • comment-avatar
    Wiki 18 grudnia 2017 (18:22)

    Serdecznie polecam najlepsza i najszybszą sałatkę z brokułami i migdałami!
    Poniżej przedstawiam jej przepis: Gotujemy brokuły, ugotowane rozdzielamy na różyczki dodajemy namoczona w wodzie wcześniej żurawinę, dosypujemy płatki migdałów oraz ser fete. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy Olivia z Olivek wraz z wycisnietym czosnkiem. Smacznego!!!! Polecam 🙂

  • comment-avatar
    Gosia 18 grudnia 2017 (17:53)

    Z ogromną przyjemnością podzielę się przepisem na moją ulubioną sałatka, która w dużej mierze składa się z produktów firmy Bakalland. Do jej sporządzenia niezbędne są:
    * gotowany kurczak
    * orzeszki nerkowce firmy Bakalland
    * suszona morela firmy Bakalland
    * rodzynki sułtańskie firmy Bakalland
    * ananas z puszki frimy Bakalland
    * kukurydza
    * majonez
    Połączone składniki dają nieziemskie doznania smakowe. Polecam !

  • comment-avatar
    Kameleon Kulinarny 18 grudnia 2017 (16:53)

    SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I POMARAŃCZY

    Lekka, orzeźwiająca, lekko słodka, kolorowa sałatka ?

    SKŁADNIKI:

    300 gram czerwonej kapusty
    2 pomarańcze
    1/2 – 1/4 granatu
    garść orzechów włoskich Bakalland
    szczypta soli

    SOS:
    2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    1/2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka miodu

    WYKONANIE:

    1. Kapustę szatkujemy, posypujemy solą i odstawiamy na 15-30 minut.

    2. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, które przekrawamy na pół.

    3. Orzechy prażymy na patelni.

    4. Przygotowujemy sos – mieszamy oliwę, z sokiem z cytryny i miodem.

    5. Kapustę mieszamy z pomarańczami, polewamy sosem, posypujemy nasionami granatu i prażonymi orzechami.

    Smacznego 🙂

  • comment-avatar
    Paula 18 grudnia 2017 (16:10)

    Sałatka może nietypowo świąteczna ale za to jak miło mi się kojarzy! Wiąże się z nią pewna historia. W dniu kiedy to moi rodzice obchodzili 10 rocznicę ślubu jako 7 letnia wtedy dziewczynka zrobiłam im sałatkę owocową. Dodając to co akurat pod ręką , a że moja mama przepada za suszona żurawiną, mój tata za migdałami dodałam je również do siatki. I coś mi się zdaje, że były z firmy Bakalland;p Podajac ją wytłumaczyłam jak to cześć ich dusz połączona została właśnie w tej misce XD od tej pory w każdą rocznicę jedzą właśnie taką sałatkę ;p zrobię ja na te święta, przywołując tym samym tamte wspomnienia! 😉

  • comment-avatar
    Pani_Rath 18 grudnia 2017 (16:09)

    Sałatka „Bakaśledź”
    Bardzo lubię korzenne smaki, wybór więc był prosty. Powyższa sałatka składa się z matiasa (koniecznie zwracajmy uwagę na napis na opakowaniu, żeby nie był to śledź „a la matias”), śliwek całych Bakalland, migdałów blanszowanych Bakalland oraz piernika (może być nawet trochę obeschnięty). Do dosmaczenia: cytryna, oliwa, miód, sól, pieprz, kilka główek goździków. Sałatka najlepiej smakuje drugiego dnia, kiedy smaki już się przegryzą.

  • comment-avatar
    Justyna 18 grudnia 2017 (15:46)

    SAŁATKA Z SELERA 🙂
    Składniki:
    seler duży 2 szt., jabłka kwaśne 2 szt., sok z cytryny 2 łyżki, orzechy włoskie 10 dkg, papryka czerwona 1 szt., 5 łyżek majonezu ( w święta się nie odchudzamy! )2 łyżeczki rodzynek i kilka liści sałaty.
    Sposób przyrządzenia:
    Seler dokładnie umyć i ugotować w skórce, tak aby był lekko twardy. Po ugotowaniu obrać go, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. W podobny sposób pokroić jabłka obrane ze skórki. Dodać posiekane orzechy i wszystko razem wymieszać z majonezem. Podawać na liściach sałaty przybrane papryką, orzechami i rodzynkami.

  • comment-avatar
    esstercia 18 grudnia 2017 (15:36)

    Sałatka na dwa serca i 4 dłonie ?
    Nasza sałatka jest idealna na każde święta i robimy ją bardzo często ?
    Składniki :
    – dwa serca
    – cztery dłonie
    – piers z kurczaka
    -kapusta pekińska
    – ulubione przyprawy do mięsa (pieprz, sól, papryka słodka , papryka ostra , curry )
    – 3 łyżki majonezu
    – 80 gram rodzynek Bakalland
    -80 gram orzechów wloskich Bakalland
    -3 papryczki chilli
    -mala puszka kukurydzy konserwowej
    – kilka ogórków korniszonych
    -odrobine oleju kokosowego do smażenia
    – 3 zabki czosnku
    Sposob wykonania :
    1. On kroi mięso i marynuje , bo jest maniakiem siłowni i zdrowego stylu odżywiania, więc wymierza ile białka musi być w sałatce żeby mięśnie mu nie zmalały ? potem smaży mięsko na niezagrażające sylwetce ilości oleju kokosowego ?
    2. Ona kroi kapustę pekińską i ogórki korniszone…bo znając życie on pokroi kapustę bez wcześniejszego umycia ?
    3. Kiedy ona zabiera się za krojenie orzechów Bakalland , rodzynek Ballaland i papryczek chilli , on przypomina jej że przecież mają nowy świetny rozdrabniający blender który idealnie pokroi te skladniki. Ona ulega ale zaznacza że będzie myl blender bo to nadwyżka użytych naczyn a ciężko dotrzeć do przestrzeni pomiędzy dnem blendera a nożykiem ?
    4. On przeciska czosnek ( bo danie za mało ostre nie nadaje się do jedzenia ) i wymienia łyżkę majonezu na łyżkę jogurtu naturalnego ( kolor ten sam a różnica w kaloriach znaczna ).
    5. Na koniec oboje mieszają wszystkie składniki i wspólnie ostatecznie doprawiają żeby było ich dwoje na talerzu ?
    Idealna sałatka gotowa , co więcej robienie jej razem dobrze wpływa na związek :))

  • comment-avatar
    esstercia 18 grudnia 2017 (15:33)

    Sałatka na dwa serca i 4 dłonie 🙂
    Nasza sałatka jest idealna na każde święta i robimy ją bardzo często 🙂
    Składniki :
    – dwa serca
    – cztery dłonie
    – piers z kurczaka
    -kapusta pekińska
    – ulubione przyprawy do mięsa (pieprz, sól, papryka słodka , papryka ostra , curry )
    – 3 łyżki majonezu
    – 80 gram rodzynek Bakalland
    -80 gram orzechów wloskich Bakalland
    -3 papryczki chilli
    -mala puszka kukurydzy konserwowej
    – kilka ogórków korniszonych
    -odrobine oleju kokosowego do smażenia
    – 3 zabki czosnku

    Sposob wykonania :
    1. On kroi mięso i marynuje , bo jest maniakiem siłowni i zdrowego stylu odżywiania, więc wymierza ile białka musi być w sałatce żeby mięśnie mu nie zmalały 🙂 potem smaży mięsko na niezagrażające sylwetce ilości oleju kokosowego 🙂

    2. Ona kroi kapustę pekińską i ogórki korniszone…bo znając życie on pokroi kapustę bez wcześniejszego umycia 🙂

    3. Kiedy ona zabiera się za krojenie orzechów Bakalland , rodzynek Ballaland i papryczek chilli , on przypomina jej że przecież mają nowy świetny rozdrabniający blender który idealnie pokroi te skladniki. Ona ulega ale zaznacza że będzie myl blender bo to nadwyżka użytych naczyn a ciężko dotrzeć do przestrzeni pomiędzy dnem blendera a nożykiem 🙂

    4. On przeciska czosnek ( bo danie za mało ostre nie nadaje się do jedzenia ) i wymienia łyżkę majonezu na łyżkę jogurtu naturalnego ( kolor ten sam a różnica w kaloriach znaczna ).

    5. Na koniec oboje mieszają wszystkie składniki żeby było i wspólnie ostatecznie doprawiają żeby było ich dwoje na talerzu 🙂

    Idealna sałatka gotowa , co więcej robienie jej razem dobrze wpływa na związek :))

    E

  • comment-avatar
    Monika 18 grudnia 2017 (15:11)

    Moja ulubiona do obiadu:
    pora pokroić w półplasterki
    posolić i zostawić na co najmniej pół godziny
    gdy zmięknie dorzucić rodzynki (jeśli nie są miękkie trzeba namoczyć)
    do kwaśnej śmietany dodać swieżo zmielonego pieprzu i ciut soli
    zalać pora z rodzynkami

    smacznego – jest ostre, kwaśne, pieprzne i słodkie – czyli idealne

  • comment-avatar
    Ewa 18 grudnia 2017 (14:54)

    Świąteczna sałatka z żurawiną i serem feta 🙂
    Moja ukochana sałatka, do której można dodać również orzechy (jeśli nie macie wroga orzechów w najbliższym otoczeniu 🙂
    – opakowanie sałat mieszanych, najładniej wygląda taka z czerwoną sałatą
    – pół opakowania sera feta
    – garść żurawiny suszonej
    – cebula czerwona
    – pomarańcza
    – ewentualnie ulubione orzechy
    Na sos:
    – 1 łyżka soku z cytryny
    – 1 łyżka miodu
    – 2 łyżki oliwy
    – pół ząbka czosnku
    -sól, pieprz
    Działamy:
    Do michy wrzucamy sałatę, posiekaną w piórka cebulę, wyfiletowaną pomarańczę, suszoną żurawinę i pokrojoną w kostkę fetę. Ewentualnie dosypujemy ulubione orzechy. W małym słoiczku umieszczamy wszystkie składniki sosu (czosnek wyciskamy przez praskę) i potrząsamy do osiągnięcia wspaniałej konsystencji 🙂 Polewamy sałatkę sosem, mieszamy i odstawiamy do przegryzienia. Boże, jaka ona jest dobra!!! 🙂

  • comment-avatar
    Arek 18 grudnia 2017 (14:23)

    Wieloowocowa królewska sałatka szamana
    składniki :
    banan,
    jabłko,
    mandarynka,
    pomarańcza,
    winogrono jasne- 7 sztuk,
    winogrono ciemne- 8 sztuk,
    łyżka słonecznika,
    garść rodzynek,
    łyżka orzechów laskowych

    Połączyć wszystkie składniki i uformować w formie sałatki. Dla udekorowania można jeszcze dodać bitą śmietanę, u mnie wersja bez bitej śmietany ponieważ dbam o linię 😉

  • comment-avatar
    Sałatka z bakaliami i kurczakiem 18 grudnia 2017 (14:15)

    ½ szklanki suchego ryżu brązowego
    Po 4 łyżki: rodzynek, suszonych moreli i orzechów nerkowca
    pół piersi z kurczaka
    1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
    150 g kukurydzy z puszki
    1 jabłko
    1 pomarańcza
    2 łyżki jogurtu naturalnego – 2% tłuszczu
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    Sposób przygotowania:

    Ugotować ryż.
    Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę a następnie oprószyć solą oraz pieprzem.
    Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną pierś z kurczaka.
    Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na 10 minut, po czym odsączyć je na sicie.
    Jabłko i pomarańczę obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    Orzechy posiekać na drobno. Suszone morele pokroić na 4 części.
    Pierś z kurczaka przełożyć do miski. Dodać kukurydzę, rodzynki, orzechy, morele, jabłka i pomarańcze.
    Dodać wyciśnięty sok z cytryny, sól, pieprz i jogurt a następnie dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

  • comment-avatar
    Martunia 18 grudnia 2017 (13:49)

    Wiedzieli to już najstarsi Górale, że bakalie do sałatek pasują doskonale!
    Dlatego tez nieco góralską sałatkę zaprezentuję; jak ona wygląda! jak ona smakuje!
    Potrzebuje ok. 300 gram jędrnej rukoli. Ktoś jej nie lubi? To nie przystoi!
    Jeden kawałek oscypka prawdziwego, w równą kosteczkę ładnie pokrojonego,
    Następnie laska suchej kiełbaski, można ją pokroić w 2 centymetrowe paski
    i wrzucić na chwilę na rozgrzaną patelnię, niech się tłuszczyk wytopi szybko i dzielnie 😛
    Do tego dwie garście Bakalland Suszonej Żurawiny, to co kochają wszystkie dziewczyny!
    Na tym z bakaliami nie kończymy, jeszcze Bakalland orzechy włoskie w piecu uprażymy!
    Teraz pora na wszystkich składników połączenie i czas się brać za sosu przyrządzenie!
    Łyżeczkę musztardy francuskiej bierzemy, dwie łyżki oliwy dodajemy,
    soli i pieprzu troszeczkę oraz płynnego miodu odrobineczkę.
    Całość dokładnie mieszamy i naszą sałatkę dressingiem polewamy!
    Pozostaje już tylko życzyć smacznego i świętowania bardzo rodzinnego!

  • comment-avatar
    PAULA 18 grudnia 2017 (13:41)

    ANANASOVE – LOVE

    Czy Ty też jesteś zmęczony tradycyjnymi sałatkami? Szukasz zmiany, ale nie wiesz gdzie zacząć?
    Dobrze, że jesteś!
    Łap mój przepis na zdrową alternatywę tradycyjnej jarzynowej! Jest banalnie prosta, smaczna i odżywcza.

    Potrzebujesz:
    – 1 opakowanie makaronu ryżowego nitki – przygotuj go wg. opisu na opakowaniu
    – 2 paczki paluszków krabowych
    – 1 dojrzały ananas (najlepiej świeży, jest bardziej soczysty i słodszy)
    – 3 ogorki konserwowe
    – 1 puszkę dobrej kukurydzy
    Kroisz , dodajesz, smakujesz, cieszysz się gotowaniem i nieziemskim połączeniem kolorów!
    Następnie dodajesz uprzednio przygotowany dressing : jogurt grecki + sok ananasowy + sól + pieprz i mieszasz.

    Na koniec posypujesz uprażonym na suchej patelni słonecznikiem łuskanym mojej ulubionej i sprawdzonej firmy Bakalland.
    Łuskane pestki słonecznika mają liczne wartości odżywcze, m.in. witaminę E – są jednym z bogatszych źródeł tej witaminy. Nasiona słonecznika są skarbnicą fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz chronią przed chorobami serca i rakiem. Największą skuteczność kwas linolowy, zawarty w nasionach słonecznika, wykazuje w prewencji nowotworu sutka, płuc, czerniaka oraz raka jelita grubego.

    Brzmi świetnie, prawda ? 🙂

  • comment-avatar
    Dominik 18 grudnia 2017 (12:40)

    500 g piersi z kurczaka
    400 g różowych winogron
    1 mała główka sałaty lodowej
    bakalii( u mnie mieszanka studencka-nerkowce,rodzynki,orzechy ziemne i laskowe,migdały i suszone banany)
    1 serek camembert
    olej rzepakowy lub słonecznikowy
    sos balsamiczny

    Sposób przygotowania:
    Sałatka z grillowanym kurczakiem na słodko
    Piersi rozkroić na dwa płaty, oprószyć delikatnie solą prowansalską. Skropić olejem i u grillować na patelni grillowej. Odłożyć do wystudzenia. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Winogrona przekroić na pół, można wypestkować. Serek camembert pokroić na małe kawałki. Na małe kawałki pokroić również u grillowane mięsko.

    Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać bakalie i wymieszać. Całość delikatnie skropić olejem i jeszcze raz wymieszać. Sałatkę przełożyć na półmisek i skropić sosem balsamicznym.

  • comment-avatar
    Mateusz Wąsik 18 grudnia 2017 (12:05)

    Słodka sałatka z pęczaku z bakaliami i miodem, to słodki sposób na kaszę. Z powodzeniem może zastąpić wigilijną kutię, ale sprawdzi się nie tylko podczas świąt. Sycące, aromatyczne danie.
    1/2 szklanki pęczaku
    1/2 szklanki rodzynek luksusowych Bakalland
    1/2 szklanki moreli pokrojonych Całe Owoce Bakalland
    1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich chandler Bakalland
    1/2 szklanki pokrojonych śliwek Całe Owoce Bakalland

  • comment-avatar
    Angelika 18 grudnia 2017 (12:00)

    Pyszna sałatka z pieczonymi warzywami i prażonymi pestkami dyni Bakalland z dodatkiem fety, kaszy bulgur, szpinaku, podawana z orzeźwiajającym sosem cytrynowym. Palce lizać!

  • comment-avatar
    basial. 18 grudnia 2017 (10:45)

    Moja sałatka jest prosta ale idealnie komponuje się z wieloma mięsami, które na pewno królują na świątecznych stołach.
    Główka zielonej sałaty
    2 pomarańcze
    2 banany
    2 garście rodzynek
    majonez.
    Umyte liście rozłożyć na półmisku , pokrojone pomarańcze i banany ułożyc na wierzchu. Udekorować majonezem i obsypać rodzynkami.
    Smacznego Świętowania.

  • comment-avatar
    Pasibrzuch 18 grudnia 2017 (09:32)

    Puszkę ananasa otwieramy i owoce odcedzamy dobrze na sicie. Następnie kroimy je na drobne kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pół szklanki wyłuskanych włoskich orzechów i pół szklanki niemoczonych rodzynek. Płatki migdałów chwilę prażymy na suchej patelni i dodajemy do reszty składników i wszystko dobrze mieszamy. Na koniec polewany waniliowym serkiem jako sosem, mieszamy i odstawiamy na krótki czas, by smaki składników dobrze się wymieszały.

  • comment-avatar
    Monika 17 grudnia 2017 (19:49)

    Pyszna sałatka ziemniaczana 🙂
    4 ziemniaki ugotowane
    3 łyzki żurawiny Bakalland
    3 łyzki słonecznika Bakalland
    1 łyzka rodzynków Bakalland
    Sos słodko-kwaśny
    Ziemniki ugotowane kroimy na pół , posypujemy bakaliami i słonecznikiem ,polewamy sosem słodko-kwaśnym.
    Pyszna,szybka,sałatka.Polecam

  • comment-avatar
    Julia 17 grudnia 2017 (19:32)

    Pyszna sałatka Capri.
    Do tej sałatki potrzebujemy
    4 łyżki rodzynkow Bakalland
    4 łyżki żurawiny Bakalland
    3 łyżki słonecznika łuskanego Bakalland
    1 twaróg pokrojony w plastry
    Przegotowanie
    Twaróg podsmażamy na patelni. W międzyczasie podprażamy nasiona słonecznika. Gdy twaróg będzie już gotowy wykładamy na talerz posypujemy obficie przepyszna żurawina, rodzynkami i podprażonym słonecznikiem. I gotowe:) Bardzo polecam bakalie z Bakallandu ponieważ są bardzo wysokiej jakości oraz bardzo smaczne nie wyobrażam sobie kuchni bez nich.

  • comment-avatar
    Magda 17 grudnia 2017 (00:41)

    4 ziemniaki
    4 płaty śledziowe -pokrojone w paski
    1 cebula
    3 buraki ugotowane i starte na tarce z grubymi oczkami
    1 jabłko
    4 jajka ugotowane na twardo – oddzielić białka od żółtek i osobno zetrzeć na tarce
    garść migdałów posiekanych w większe kawałki – ja używam Bakkaland
    garść żurawiny – najlepsze wg mnie Bakkaland
    250 g słoik majonezu kieleckiego
    150 g jogurt naturalny
    Wszystkie składniki w podanej kolejności wykładać warstwami, każdą przekładać majonezem wymieszanym z jogurtem. Białka jajek oddzielić od żółtek. Ja osobiście białka ścieram na tarce z grubymi oczkami, żółtka na drobnej. Bakalie rozłożyć na wybranych warstwach sosu. Ostatnia warstwa to starte na drobnej tarce żółtka jajek.
    Sałatka jest pyszna!
    Nawet najbardziej najedzeni goście zawsze proszą o dokładkę.. Często podaję ją w najmniej oczekiwanym momencie. Mąż bawi gości rozmową, a ja błyskawicznie przygotowuję moją przepyszną sałatkę.

  • comment-avatar
    Pat 16 grudnia 2017 (17:35)

    Na chrzciny Córeczki chcę przygotować sałatkę, która będzie dobra zarówno do obiadu na ciepło jak i na kolację na zimno. Sałatka ma odczarować nudną i raczej nielubianą brukselkę.
    Główki brukselki ugotuję do miękkości, przekroję na ćwiartki i podsmażę na maśle, pod koniec smażenia dodam łyżkę miodu. Brukselkę wymieszam z żurawiną i skórką z cytryny i posypię startym parmezanem.
    Taka słodko-słona sałatka z orzeźwiającą skórką z cytryny na pewno posmakuje gościom.

  • comment-avatar
    Kasia 16 grudnia 2017 (15:27)

    Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym
    Składniki: 200 g piersi kurczaka, 3 morele suszone marki Bakalland, 3 śliwki suszone marki Bakalland
    Marynata: łyżka sosu sojowego, łyżka oliwy, łyżeczka curry.
    Mięso rozbić tłuczkiem, zamarynować i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie mięso usmażyć na beztłuszczowej patelni z odrobiną wody i pokrojonymi suszonymi owocami. Dusić pod przykryciem jak sos zgęstnieje

  • comment-avatar
    Julianna z Obiad gotowy! 16 grudnia 2017 (10:37)

    W moim rodzinnym domu kutia traktowana jest jako obowiązkowe z 12 dań na wigilijnym stole. W swoistej świątecznej hierarchii zajmuję miejsce tuż za opłatkiem, a jedzona jest z zachowaniem niemal rytualnej powagi i szacunku. Nie wyobrażam bez niej kolacji wigilijnej.
    Przepis na kutię nieco unowocześniłam, dodając likier migdałowy, dzięki czemu danie nabrało głębszego smaku.
    Gdyby miała wytłumaczyć komuś, czym jest kutia, powiedziałabym, że jest to rodzaj sałatki z mnóstwem bakalii, pszenicą lub kaszą i miodem.
    Składniki:
    1 szklanka pszenicy*
    1 szklanka maku Bakalland
    ½ szklanki rodzynków bursztynowych Bakalland
    ½ szklanki orzechów włoskich Bakalland
    1/3 szklanki żurawiny Bakalland
    1/3 szklanki moreli Bakalland
    4 łyżki płynnego miodu
    1 szklanka mleka
    50ml likieru amaretto
    50ml śmietanki kremówki

    Pszenicę opłukać, zalać wodą, odstawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia opłukać jeszcze raz, ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić.
    Likier podgrzać mocno, zalać nim rodzynki i żurawinę, odstawić na noc.
    Mak wsypać do gotującego się mleka, gotować 3-4 minuty, zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia, a następnie zemleć dwukrotnie na drobnym sitku.
    Orzechy podprażyć na suchej patelni, usunąć skórki, pocierając je delikatnie w dłoniach. Orzechy posiekać.
    Morele pokroić w kostkę.
    Pszenicę, mak, bakalie, śmietankę i miód wymieszać, kutię przełożyć do miseczki. Przed podaniem przechowywać w lodówce.

    *zamiast pszenicy można dodać pęczak.

  • comment-avatar
    Julianna z Obiad gotowy! 16 grudnia 2017 (10:27)

    Sałatka z kurczakiem i selerem
    Jest w niej kilka składników, które doskonale komponują się ze sobą – kurczak, seler, kukurydza, suszone śliwki. Seler nawet występuje w dwóch wersjach – czyli korzeniowy marynowany oraz seler naciowy. Nie mieszałam jej z majonezem, tylko zrobiłam lżejszy sos, który podałam w osobnym słoiczku, by każdy mógł polać swoją porcję bezpośrednio na talerzu.
    Składniki:
    1 słoik marynowanego selera (340ml)
    3 łodygi selera naciowego
    300g filetu z kurczaka
    1 nieduża czerwona cebula
    pół puszki kukurydzy
    50g śliwek kalifornijskich (polecam Bakalland)
    2 łyżki octu winnego

    sos:
    3 łyżki jogurtu greckiego
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżka musztardy francuskiej
    2 filety anchois
    sok z połowy cytryny
    szczypta pieprzu
    1 ząbek czosnku

    przyprawa do mięsa:
    łyżeczka wędzonej papryki
    łyżeczka ziołowego pieprzu
    pół łyżeczki curry
    sól
    tymianek
    pieprz czarny
    3 łyżki oliwy

    Filet kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą, oliwą, odstawić na 30 minut. Następnie obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, podlać ćwierć szklanki wody i dusić ok 10 minut, aż woda całkowicie odparuje. Mięso ostudzić.
    Seler marynowany i kukurydzę osączyć. Seler naciowy pokroić w cienkie ukośne plastry. Śliwki pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać octem, odstawić na 10 minut, następnie odcedzić.
    Wszystkie składniki sałatki włożyć do miski, wymieszać.
    Sos: Fileciki anchois rozetrzeć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i miód, wymieszać. Dodać jogurt, musztardę, sok z cytryny, wymieszać na jednolity sos. Sosem polać sałatkę.
    Smacznego!

  • comment-avatar
    Iwonka 16 grudnia 2017 (07:10)

    Sałatka śledziowa ze śliwkami i suszonymi owocami
    Proporcje podaje „na oko”:
    ok. 6-8 matjasów
    1 duża czerwona cebula
    śliwki w occie- mały słoik- (ja wykorzystuję własnoręcznie robione śliwki w octowo-korzennej zalewie- daje to ciekawy efekt)
    po garści suszonych owoców- najlepiej morele, żurawina, ale mogą byc też np. rodzynki
    Śmietana wymieszana w proporcji 1:1 z majonezem- 3-4 łyżki
    Śledzie opłukać i wymoczyć żeby nie były słone. Pokroić w grubszą kostkę lub w paski. Śliwki w occie osaczamy z zalewy. Zalewą octową zalewamy śledzie i zostawiamy na kilka godzin. Następnie dobrze osączamy śledzie z zalewy, dodajemy cebulkę posiekaną dość drobno, śliwki kroimy na ćwiartki, dodajemy morele pokrojone na pół i żurawinę. Wszystko razem mieszamy, łączymy z sosem śmietanowo-majonezowym. doprawiamy solą i pieprzem (wedle uznania).
    Wg mnie nie potrzeba tu zbyt dużo majonezu/śmietany i przypraw- śledź jest tak aromatyczny, śliwki mocno octowe, owoce suszone dodają słodyczy a cebulka trochę ostrości. To od kilku lat podstawa mojego świątecznego stołu. Polecam gorąco!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny