KONKURS „AROMATYCZNA SAŁATKA PROSTO Z RUSZTU” | Konkurs zakończony

Wrzuć na ruszt sałatkowe składniki doprawione przyprawami GALEO, podziel się przepisem i wygraj 1 z 8 fantastycznych nagród od GALEO!

Zapraszam do udziału w zabawie, polegającej na przedstawieniu przepisu na pełną smaków i aromatów sałatkę, w której składzie znajdą się specjały prosto z grilla, do których przygotowania wykorzystane zostaną dowolne przyprawy GALEO. Aby Wasza propozycja wzięła udział w konkursie należy zaproponować składniki sałatki oraz sosu/dressingu (nie trzeba podawać konkretnych ilości), a także sposób jej przygotowania. Zachęcam Was również do dodania zdjęcia sałatki (wraz z opakowaniem wykorzystanych przypraw) oraz przedstawienia jej nazwy – nie jest to jednak wymóg konieczny. Swoje pomysły wpisujcie w komentarzu poniżej lub w poście ogłaszającym konkurs na FB. Konkurs trwa do 31 sierpnia 2017 r. do godziny 24:00, a wyniki zostaną ogłoszone przed  10 września 2017 r.

Zachęcam Was do zapoznania się z moimi pomysłem na 2 sałatki z wykorzystaniem przypraw GALEO: Grill ognisty oraz Grill klasyczny. Tak, tak… wykorzystałam również Przyprawę do SAŁATEK. Kliknijcie TUTAJ i zobaczcie, jakie składniki wrzuciłam na ruszt!

Nagrodzonych zostanie aż 8 autorów najciekawszych propozycji.

Nagroda za I miejsce:
Bon zakupowy do sklepu DUKA o wartości 200 PLN, nóż kuchenny GERLACH oraz zestaw przypraw GALEO w materiałowej torbie

Nagroda za II i III miejsce:
Nóż kuchenny GERLACH oraz zestaw przypraw GALEO również w materiałowej torbie

5 x WYRÓŻNIENIE:
Materiałowa torba wypełniona przyprawami GALEO oraz rękawica kuchenna

Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.

Serdecznie zapraszam do wspólnego grillowania! Razem z GALEO czekamy na Wasze niebanalne propozycje sałatek prosto z rusztu!

Wyniki konkursu

Serdecznie dziękuję za wszystkie fantastyczne przepisy. Zadanie nie było łatwe, gdyż komponowanie sałatek z produktami prosto z rusztu nie jest jeszcze tak popularne, w ramach naszych grillowych spotkań. Tym bardziej cieszy mnie, że łącznie na blogu i FB znalazło się ponad pięćdziesiąt rewelacyjnych zgłoszeń. Aczkolwiek pojawiło się kilka zgłoszeń, które choć były niezwykle ciekawe i zawierały szalenie apetyczne zdjęcia, to nie miały w składzie produktu z grilla, do którego przygotowania wykorzystana zostałaby dowolna przyprawa GALEO, bądź w ogóle tej przyprawy nie zwierały.

Niezależnie od tego wybór był naprawdę bardzo trudny… Finalnie zdecydowałam, że:

I miejsce zajmuje Magdalena Kaczmarek (komentarz na blogu z dnia 21 sierpnia 2017 | 21:07) za bardzo oryginalną sałatkę z krewetkami i owocami, która została przedstawiona na niezwykle apetycznym zdjęciu.

II miejsce zajmuje Anett Wziętek (zgłoszenie na FB), za sałatkę „Kurczak z Zielonką”, w której doceniłam przede wszsytkim aromatyczną marynatę do kurczaka, ciekawy dressing oraz pomysłowy sposób podania zaprezentowany na smakowitym zdjęciu.

III miejsce zajmuje Zuzia Buczek, za niebanalną, pełną smaków i aromatów wegetariańską kompozycję „Zielona łąka”, którą również możemy podziwiać na apetycznych fotografiach.

5 wyróżnień trafia natomiast do następujących osób:

  1. Grażyna Mierzejewska za sałatkę „Grillowy Misz Masz” (zgłoszenie na blogu oraz FB).
  2. Podwójnaporacja.pl za sałatkę „Ognista słodycz z grilla na Lazurowym Wybrzeżu” (zgłoszenie na FB).
  3. Superbaba Ba za sałatkę z grillowanym łososiem i ziemniakami (zgłoszenie na FB).
  4. Sabina Kraska za sałatkę „Mix sałat z kurczakiem z grilla” (zgłoszenie na FB).
  5. Marta za sałatkę z grillowanymi ziemniakami i kukurydzą (komentarz na blogu z dnia 30 sierpnia 2017 | 07:37).

Jeszcze raz serdecznie gratuluję!!! Ze zwycięzcami skontaktuję się mailowo lub poprzez wiadomość prywatną na FB.

29 komentarzy do "KONKURS "AROMATYCZNA SAŁATKA PROSTO Z RUSZTU" | Konkurs zakończony"

  • comment-avatar
    Laura Przybyła 31 sierpnia 2017 (23:29)

    Moja propozycja to wyborna, elegancka sałatka z zielonymi szparagami, zielonym winogrono, rukolą, koktajlowymi pomidorkami, gruszką, sałatą radicchio, prażonymi orzechami nerkowca, grillowanym camembertem, w towarzystwie aromatycznego sosu:
    Składniki:
    – kilka listków sałaty radicchio
    – garść rukoli
    – kilka ugotowanych zielonych szparagów ( u mnie 3 sztuki)
    – kilka koktajlowych pomidorków
    – kiść zielonego winogrono
    – prażone orzechy nerkowca
    – 2 sery camembert
    – papryka słodka Galeo
    – czosnek granulowany Galeo

    Sos:
    – 1 łyżka octu balsamicznego
    – 2 łyżki oliwy extra vergine
    – świeżo zmielona sól morska
    – 1 łyżka przyprawy do sałatek Galeo
    – świeżo mielony ziarnisty czarny pieprz Galeo

    Do dużej, ładnej miski dodać umyte i dobrze odsączone sałaty, pokrojone pomidorki koktajlowe, umyte winogrono, pokrojoną w podłużne paski świeżą, dojrzałą gruszkę i uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca. Delikatnie wymieszać i z boku sałatki położyć związane szczypiorkiem zielone szparagi. Ser camembert oprószyć słodką papryką, granulowanym czosnkiem i grillować kilka minut z każdej strony na rozgrzanym grillu. Na sałatkę położyć jeden krążek w całości grillowanego sera camembert, drugi grillowany krążek sera camembert pokroić w grube plastry i również położyć na sałatkę. Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą extra vergine do uzyskania jednolitej emulsji i dodać przyprawy. Sałatkę polać sosem, mocno posypać zmielonym czarnym pieprzem i podawać.

    IMG_20170211_224204

  • comment-avatar
    To.nie.ja 31 sierpnia 2017 (22:11)

    grillowany łosoś w przyprawie do grilla klasycznej GALEO wraz z tłuczonym pieprzem
    plasterki słodkiej gruszki
    karmelizowane orzechy włoskie
    grillowane plastry buraka wcześniej otoczone w glazurze z miodu, oleju ryżowego i szczypty cynamonu
    rucola

    sos: oliwa, ocet winny, miód, ząbek czosnku, sól, pieprz

  • comment-avatar
    Ania 31 sierpnia 2017 (21:59)

    Sałatka pt. WURST W OPAŁACH

    Składniki sałatki:
    2 garści rukoli
    4 cienkie, białe parzone kiełbaski przyprawione Grill Ognisty Galeo
    2 jajka
    ok. 15 pomidorków koktajlowych
    1 nieduża cukinia
    garstka kiełków

    Składniki dressingu:
    jogurt grecki
    2 ząbki czosnku
    Ostra Papryka Galeo
    Natka Pietruszki Galeo

    Na aluminiowej tacce grillujemy kiełbaski uprzednio posypane przyprawą Galeo Grill Ognisty do momentu aż się lekko przysmażą (smażenie tych kiełbasek odbywa się błyskawicznie). Kiełbaski kroimy na plasterki. Następnie grillujemy plasterki cukinii na tacce owinięte w folię aluminiową i skropione olejem rzepakowym. W międzyczasie gotujemy na twardo jajka, które później kroimy na ćwiartki lub na połówki ćwiartek. Pomidorki przekrajamy na pół.
    Bazą dressingu będzie jogurt grecki (mały kubek), do którego dodajemy 2 starte ząbki czosnku, szczyptę ostrej papryki Galeo, odrobinę soli oraz Natkę Pietruszki Galeo.
    Przygotowanie sałatki wygląda następująco: na spodzie półmiska układamy rukolę, następnie układamy kiełbaski, jajka, cukinię i pomidorki. Polewamy dressingiem. Na górze układamy kiełki. Sałatkę możemy podawać z grzankami. Smacznego.

  • comment-avatar
    Marika P. 31 sierpnia 2017 (21:07)

    SAŁATKA Z GRILLA Z FETĄ

    SKŁADNIKI:
    Na sos:
    • 4 łyżki oliwy
    • łyżeczka octu balsamicznego
    • suszone zioła Galeo: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
    • szczypta cukru
    • 1/2 cytryny , sól, Vegeta

    NA SAŁATKĘ:
    • 1 bakłażan
    • 1 papryka czerwona, zielona i żółta
    • 1 cukinia
    • 12 pieczarek
    • 1 pomidor
    • 1 cebula
    • 1 opakowanie sera feta

    PRZYGOTOWANIE:
    Oliwę wymieszaj z ziołami, octem i cukrem.
    Cukinię i bakłażana pokrój w plastry 1 cm, delikatnie posól i pozostaw na 30 minut. Następnie plastry wytrzyj i ułóż na rozgrzanym ruszcie posyp vegetą i skrop oliwą. Grilluj na rozgrzanym 10-15 minut. Pieczarki oczyść i wykręć trzonek oprósz vegetą. Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 10 minut z obu stron. Papryki i pomidora pokrój na cząstki i grilluj ok. 10 minut. Cebule obierz, pokrój na plasterki i grilluj na rozgrzanym ruszcie. Warzywa przełóż do salaterki, polej sosem, posyp posiekanymi ziołami i pokruszoną fetą.

    P1140370

  • comment-avatar
    Zuzia 31 sierpnia 2017 (19:09)

    Hej Justynko!

    ” Zielona łąka”
    Moja propozycja to pyszna lekka sałatka z grillowaną cukinią, pomidorkami, chipsami z jarmużu. Sałatkę można przygotować w domu używając grillowanej patelni lub na łonie natury i smażyć warzywa na grillu. Tak przygotowaną sałatkę śmiało można zabrać do pracy, szkoły lub na piknik.
    Użyłam granulowanego czosnku, słodkiej papryki oraz suszonej bazylii firmy Galeo.

    Składniki:
    100 g świeżego szpinaku
    garść borówek amerykańskich
    10 pomidorków koktajlowych
    6 kulek sera mozzarella
    1 garść liści jarmużu
    sól
    suszona bazylia Galeo
    słodka papryka Galeo

    Sos: Oliwa z oliwek, granulowany czosnek Galeo

    Przygotowanie:
    Cukinię kroję w cienkie plastry, pomidorki kroję na pół całość skrapiam oliwą, posypuję solą, suszoną bazylią Galeo i grilluję przez chwilę na rozgrzanej patelni lub na ruszcie.
    Przygotowuję chipsy z jarmużu: Liście jarmużu skrapiam oliwą, posypuję solą, słodką papryką w proszku Galeo i przysmażam na patelni, co jakiś czas mieszając.
    Szpinak przekładam do miski, dodaję grillowaną cukinię, pomidorki, mozzarellę, dodaję borówki amerykańskie. Przygotowuję sos: Oliwę łącze z granulowanym czosnkiem, dokładnie mieszam i polewam po sałatce. Na wierzch układam chipsy z jarmużu.

    Smacznego! 🙂

    Pozdrawiam Zuzia

    P1130300

    • comment-avatar
      Zuzia 31 sierpnia 2017 (19:10)

      🙂

      P1130297

  • comment-avatar
    dorota54 31 sierpnia 2017 (15:01)

    SAŁATKA Z KASZANKĄ, KARKÓWKĄ I MARYNOWANYMI GRZYBAMI

    Składniki:

    – sałata
    – 15 dag kaszanki
    – 2 plastry karkówki
    – słoiczek marynowanych grzybków
    – cebula
    – 4 kromki chleba
    – olej
    – przyprawa Grill klasyczny Galeo
    – ząbek czosnku
    – łyżka przecieru pomidorowego
    – łyżka miodu
    – oliwa
    – sok z cytryny
    – majeranek Galeo
    – sól
    – pieprz czarny mielony Galeo
    – przyprawa do sałatek Galeo

    Przygotowanie:
    Karkówkę natrzeć solą i pieprzem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z miodem, 3 łyżkami oliwy, przecierem pomidorowym, łyżeczką przyprawy do grilla Galeo. Marynatą posmarować mięso, odstawić na 30 min. do lodówki. Sałatę umyć i porwać. Grzybki osączyć i pokroić. Bułkę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju złociste grzanki. Cebulę obieram i kroję w cieniutkie talarki. Z foli aluminiowej zrobić miseczki, na dnie każdej ułożyć porcje cebuli, kaszankę i znowu porcje cebuli. Ułożyć na grillu i czekać, aż będzie gorąca. Gdy ostygnie, pokroić ją w plastry. Tak zamarynowane mięso ułożyć na mocno rozgrzanym ruszcie i wystarczy opiekać je po 2 min. z każdej strony. Karkówkę przestudzić i pokroić w paski. Wymieszać sałatę, grzybki i paski z karkówki. W 2 łyżkach soku z cytryny rozpuścić sól, dodać majeranek Galeo i pieprz Galeo. Mieszając, wlać oliwę i przyprawę do sałatek Galeo. Na sałatce położyć kaszankę, polać sosem.

  • comment-avatar
    Iluminacja 30 sierpnia 2017 (23:07)

    Moja sałatka do grilla z owocami:
    – ćwiartki brzoskwini oraz ananasa smarujemy delikatnym olejem, np. ryżowym zmieszanym ze szczypta cynamonu GALEO i grillujemy, aby uzyskać ładne charakterystyczne paseczki
    – mieszamy z roszponką
    – posypujemy nerkowcami
    sos: oliwa z oliwek, sok z cytryny, cukier, ząbek czosku

  • comment-avatar
    Żona-Wrona 30 sierpnia 2017 (22:58)

    Ja proponuję taką sałatkę:
    – tofu marynowane w oleju rzepakowym, soli, pieprzu i przyprawie ognistej GALEO
    – mieszankę sałat
    – papryka ramiro pokrojona w paseczki
    – dojrzałe śliwki węgierki pokrojone w paski
    – orzechy pistacjowe solone

    Dressing: oliwa z oliwek – 6 łyżek, sól, świeżo mielony pieprz, pół ząbka czosnku, łyżeczka miodu, łyżka soku z cytryny szczypta cynamonu GALEO

    POLECAM!

  • comment-avatar
    Grażyna 30 sierpnia 2017 (21:33)

    A warstwowa wersja sałatki wygląda tak 🙂

    21208908_1989898064627484_1871572852_n

  • comment-avatar
    Grażyna 30 sierpnia 2017 (21:33)

    Kolejna odsłona Sałatki „Grillowy Misz Masz”

    21209086_1989732257977398_1609127475_n

  • comment-avatar
    Grażyna 30 sierpnia 2017 (21:27)

    A może wersja warstwowa sałatki „Grillowy Misz Masz”?

    21209163_1989731214644169_1594961408_n

  • comment-avatar
    Grażyna 30 sierpnia 2017 (21:22)

    Kolejna wersja serwowania sałatki „Grillowy Misz Masz”

    21208570_1989732657977358_1413955214_n

  • comment-avatar
    Grażyna 30 sierpnia 2017 (21:20)

    Sałatka „Grillowy Misz Masz”
    Ta sałatka pozwala na dużą dowolność w doborze składników w zależności od naszych upodobań smakowych, natomiast ważne jest aby sos był wg podanych proporcji i składników bo nadaje on naszej sałatce wyjątkowego, słodko-kwaskowatego smaku.
    Sałatka nie jest jakaś skomplikowana, wymyślna ale daje takie bogactwo smaku, że nie trzeba nic więcej 
    Składniki mojej sałatki ze zdjęcia tak „na bogato” ale można zmniejszyć ilość składników i też będzie znakomita.
    – Cukinia grillowana
    -Śliwki grillowane – ten składnik musi pozostać bo mam tu kluczowe znaczenie w smaku sałatki
    – Por grillowany – również proponuję aby nie pomijać tego składnika bo wyjątkowo wzbogaca smak sałatki i nawet osoby, które nie przepadają za ostro-cebulowym smakiem i aromatem tego warzywa mogą go w formie grillowanej polubić bo jest bardzo delikatny w smaku.
    – Grillowany bekon – trochę mięsnego smaku w tej sałatce nie zaszkodzi ale jeżeli ktoś jest wege to spokojnie można pominąć ten składnik i sałatka nic nie straci
    – papryka grillowana ( żółta i czerwona )
    – komosa ryżowa czarna i biała ( ja lubię to połączenie z sałatkami ale można też dodać makaron lub ryż albo nic ale ja wolę z komosą bo jest bardziej sycąca i konkretna )
    – cebula
    – mozzarella
    – pieprz ziołowy Galeo
    – papryka słodka Galeo
    – czosnek granulowany Galeo

    Składniki sosu

    2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny
    1 łyżka miodu
    5 łyżki oliwy z oliwek
    Przyprawa do sałatek Galeo
    sól
    pieprz
    1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany

    Mieszamy ze sobą 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny, 1 łyżkę miodu, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i 1 ząbek czosnku i łyżkę przyprawy do sałatek Galeo

    Warzywa grillujemy ( wcześniej zamarynowane w oliwie z przyprawami Galeo – papryka, czosnek granulowany i pieprz ziołowy ) a potem mieszamy z innymi składnikami, dodajemy sosu, pięknie przybieramy, zapraszamy przyjaciół i już….. grillowa uczta z Galeo rozpoczęta 
    Sałatkę można podać tradycyjnie na talerzu lub w misce, można ją podać w pieczonych batatach lub układana warstwowo, składnik po składniku i dopiero polać sosen – w wersji batatowej i warstwowej możemy podawać nasza sałatkę oddzielnie dla każdej osoby  – więcej czasu na wykonanie poświęcamy ale za to bardzo pięknie się tak podana prezentuje. Wychodzi więc na to, że sałatka „Grillowy Misz Masz” daje nam duże pole do popisu zarówno jeżeli chodzi o dobór składników jak i sposób serwowania i tylko jednego nie zmieniamy – przyprawy Galeo w każdej odsłonie sałatki pozostawiamy.

    21208553_1989731774644113_1430362339_n

  • comment-avatar
    Sylwia 30 sierpnia 2017 (15:01)

    Tortillowa Małpka 🙂 (porcja na 4 osoby)

    0,5 kg piersi z kurczaka
    1 opak przyprawa Galeo do kurczaka
    1 opak majeranek Galeo
    1 butelka keczup ulubiony
    1 jogurt naturalny
    3 ząbki czosnku
    1 opak tortilla (4 szt)
    1 szt pęczek rzodkiewki
    2 szt ogórek zielony
    1 szt sałata lodowa
    6 szt pomidorki koktajlowe
    szczypta soli łyżka oliwy

    Pierś marynujemy w przyprawie do kurczaka oliwie i soli odstawiamy na 2 godz.
    W tym czasie przygotowujemy sałatkę rwiemy sałatkę do miski kroimy rzodkiewkę,
    ogórki pomidory lekko solimy i zabieramy się za sos do jogurtu dodajemy
    przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek solimy. Rozpalamy grilla grilujemy
    na złoto pierś. U grilowana pierś kroimy w słupki drobne. Bierzemy placek tortilli
    układamy na to sałatkę pierś z kurczaka polewamy sosem czosnkowym i odrobiną keczupu
    (tak moje dzieciaki kochają) zawijamy dekorujemy i ze smakiem wszystko zjemy <3

    WP_20170828_16_52_09_Pro

  • comment-avatar
    Ewa 30 sierpnia 2017 (14:20)

    Bez mięsa-czyli warzywna sałatka
    Dla tych co nie jedzą mięsa lub mają ochotę na coś lekkiego.Smaczna,łatwa w wykonaniu,krótki czas oczekiwania.
    I składniki też niedrogie;)
    2 papryki kolorowe
    Kilka plastrów cukini
    pomidorki koktajlowe
    Garść orzeszków pini
    Opakowanie rukoli
    Kilka łyżek zielonego pesto
    Czerwona cebulka
    Oliwa
    Sól
    Pieprz
    Listki bazylii
    Odrobina parmezanu
    Na tacce rozłożyć pokrojoną kolorową paprykę, plastry cukinii , cebulki i pomidorki.Oprószyć pieprzem,solą,skropić oliwą i opiec.
    W między czasie do kilu łyżek zielonego pesto dodać uprażone wcześniej na patelni orzeszki pini,zetrzeć odrobinę parmezanu i skropić oliwą.
    Do miski włożyć rukolę,opieczone warzywa i dodać pesto. Wymieszać i udekorować listkami bazylii.
    Smacznego 🙂

  • comment-avatar
    Marta 30 sierpnia 2017 (07:37)

    Sałatka z grilowanymi ziemniakami i kukurydzą.
    50 dag grillowanych ziemniaków
    1 kolba ugrillowanej kukurydzy
    Przyprawa do grilla galleo klasyczna
    2 czerwone cebule
    1 garść czarnych oliwek
    10 dag ogórków korniszonych
    1 puszka marynowanych kiełków
    Ziemniaki kroimy w plastry, posypujemy przyprawą do grilla galleo i ukladamy na tacce do grillowania. Kolbę kukurydzy również kładziemy na tacce. Po ugrillowaniu ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, oliwki, kiełki i okrojoną ostrym nożem kukurydzę.
    Dresing
    Kilka łyżek oleju lnianego
    Szczypta przypraw galleo
    Bazyli, oregano i słodkiej papryki
    Szczypta soli i pieprzu
    Sok z połówki cytryny
    Dwa ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę.
    Wszystkie składniki mieszamy odstawiamy na 20 min i polewamy sałatkę. Smacznego😊

  • comment-avatar
    Bartosz 28 sierpnia 2017 (14:52)

    1. Kurczak grillowany
    1. Rukola
    2. Truskawki
    3. Orzeszki Pini
    4. Kozi ser

    Kurczaka marynujemy w przyprawie grill ognisty – min 30 min.. następnie grillujemy ok 5 minut – w zalezności od grubości mięsa. Rukolę myjemy iokładamy na talerzu. Na górę kładziemy pokorojną w 1 cm paski pierś z kurczaka. Pomiędzy układamy truskawki oraz pokrojony/ poszarpany ser kozi. Ja układam ok 8 półówek truskawek i 8 kawałków sera koziego – ser wielkości połówki truskawki. Posypujemy od góry orzeszkami Pini

    Sałatkę podaję z sosem z octu balsamicznego oraz rozpuszczonej czekolady.

  • comment-avatar
    KasiaM 25 sierpnia 2017 (14:01)

    Sałatka z grillowanych pomidorów z pysznymi dodatkami

    Pomidory kroimy w ćwiartki i posypujemy przyprawą Galeo grill klasyczny i
    grillujemy,na talerzu układamy rukolę. W misce mieszamy ugotowaną kaszę kuskus z grillowanymi pomidorami. Następnie dodajemy świeżego ogórka i paprykę czerwoną( również zgrillowaną z przyprawą Galeo grill klasyczny. Całość doprawiamy pieprzem i solą i wykładamy na rukolę.

  • comment-avatar
    Emilia 22 sierpnia 2017 (08:00)

    podwójna pierś z kurczaka,4 łyżki listków tymianku, oregano i pieprz cayenne,
    1 łyżeczka soli himalajskiej,1 ząbek czosnku,1 ząbek czosnku,
    4 łyżki oliwy,1/4 kostki masła
    odrobina wody W moździerzu przygotowujemy sobie pastę, którą będziemy nacierać kurczaka.
    Czosnek, tymianek, sól, pieprz i oliwę ucieramy do uzyskania konsystencji pasty. Kładziemy na folie do tego dodajemy różnych warzyw kto jak lubi papryka krojona ,cebulka,bakłażan .zawijamy i kładziemy na grila

  • comment-avatar
    Magdalena Kaczmarek 21 sierpnia 2017 (21:07)

    Sałatka z krewetkami z grilla

    1 doniczka salaty strzępiastej
    1 garść borówek
    1 szklanka malin
    1 cukinia mała
    1 nektarynka
    1 brzoskwinia
    1/2 cebuli czerwonej
    5 dkg sera feta
    sos balsamico
    20 dkg krewetek oczyszczonych
    sól, pieprz
    przyprawa do szaszłyków Galeo
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka migdałów obranych

    Krewetki myję, osuszam i przekładam do miseczki. Dodaję olej rzepakowy, sól, pieprz, i przyprawę do szaszłyków. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Brzoskwinię, nektarynkę kroję na ćwiartki, cukinię na plastry.Cukinię smaruję olejem i grilluję razem z nektarynką i brzoskwinią. Krewetki nabijam na wykałaczki po pięć sztuk i też grilluję.Sałatę myję i strzepię na talerzu, dodaję zgrillowe owoce, cukinię krewetki, maliny, borówki i pokrojoną cebulę oraz fetę, migdały. Polewam sosem balsamico przed podaniem.

    galeo

  • comment-avatar
    Gosia 21 sierpnia 2017 (18:11)

    Grillowane warzywa cukinią ,seler lub papryką posypane przyprawą do grilla i ziołami prowansalskimi (galeon).Warzywa zdejmujemy z patelni wedle uznania kroimy w paski lub kostkę przesypuje my do miski dodajemy mix sałat pokrojonego pomidora i zgrilowanego kurczaka w przyprawie gyros .Wszystko mieszamy i doprawiamy wedle uznania

  • comment-avatar
    KasiaM 21 sierpnia 2017 (16:06)

    Sałatka ziemniaczany zboczek 🙂

    Ziemniaki obieramy,posypujemy przyprawą Galeo do sałatek i pieczemy w folii do miękkości
    kilka plastrów boczku również grillujemy tak by były chrupiące
    ziemniaki kroimy w kostkę,boczek w paseczki, dodajemy ogórek konserwowy,cebulkę

    SOS
    musztardę,pieprz,sól oraz majonez mieszamy ze sobą i dodajemy do sałatki. Gotowe 🙂 pyszna sałatka

  • comment-avatar
    Nashka 872 21 sierpnia 2017 (13:17)

    Sałatka z grillowaną cukinią i serem
    1 nieduża cukinia, 100g sera do grillowania np. halloumi, garść dowolnej sałaty, 2-3 suszone pomidory, 2 łyżki słonecznika łuskanego, ZIOŁA PROWANSALSKIE GALEO, oliwa z oliwek
    Sos: 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka ZIÓŁ PROWANSALSKICH GALEO, szczypta soli czosnkowej, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek
    Umytą cukinię kroimy w 1 cm plastry. Skrapiamy oliwą i doprawiamy ziołami. Układamy na tacce na rozgrzanym grillu wraz z serem również posypanym ziołami. Grillujemy 4-5 min. Umytą sałatę rwiemy na kawałki. Składniki sosu mieszamy, doprawiając pieprzem i solą czosnkową, polewamy sałatę. Suszone pomidory kroimy. Na sałacie układamy grillowany ser i cukinię oraz pomidory. Posypujemy uprażonym słonecznikiem.

  • comment-avatar
    olcia719 20 sierpnia 2017 (19:10)

    Sałatka „RUSZT I KUNSZT” 😉

    Co potrzebujemy?
    Mieszankę chińską, przyprawy galeo: gyros, paprykę słodką, pierś z kurczaka, makaron świderki, natkę pietruszki, oliwę.

    Jak przygotowujemy?
    Pierś myjemy i osuszamy, kroimy i posypujemy przyprawą gyros od Galeo. Rozgrzaną patelnię skraplamy oliwą z oliwek, smażymy mięso. To samo robimy z drugą patelnią, podsmażając na niej mieszankę chińską, wyjętą prosto z zamrażarki. W międzyczasie gotujemy makaron tak, by pozostał al dente. Na koniec łączymy mięso z warzywami chińskimi, posypujemy słodką papryką, dodajemy kukurydzę i odcedzony makaron. Dekorujemy natką pietruszki. Sałatkę można jeść zarówno na ciepło, jak i zimno. Trzeba jednak przyznać: po niej robi się na sercu naprawdę gorąco – jest przepyszna, warzywa chrupiące, mięso lekko ostre a makaron nadzwyczaj jędrny …

    I tak: albo delektujemy się powoli każdym kęsem, dając nieopisaną rozkosz podniebieniu lub… wcinamy raz dwa, zanim nie będzie już po co sięgnąć! 🙂

    Bon appetit!

    1

    2

  • comment-avatar
    Renata 19 sierpnia 2017 (15:56)

    Ziemniaki w kostkę marchewkę kostka cebula trochę cukinie ,pomidory ,ogórek zielony i kiszone zawinąć do foli i na ruszta smacznego

  • comment-avatar
    Melka 18 sierpnia 2017 (13:51)

    Ugrillowana cukinia, kukurydza (najpierw sparzyć wrzątkiem i zawinąć w folię, dać na grilla, później powyciągać ziarna kukurydzy), grillowany kurczak, do tego mix sałat (roszponka, rukola), ser gorgonzola lub inny pleśniowy, polać dresingiem (oliwa+musztarda+sok z cytryny), doprawić solą, pieprzem.
    Można dodać paprykę żółtą i czerwoną, a także bakłażana wcześniej upieczonym na grillu.
    Polecam, jest pyszna, łatwa i przyjemna. Super kompozycja cukinii i kurczaka…. Mniamuszki

  • comment-avatar
    Michalina 17 sierpnia 2017 (17:11)

    Salatka azjatycka:
    Cukinia, papryka, bakłażan, plastry bambusa-ze sloika, kiełki fasoli mungn(pieczarki ewentualnie bądź grzyby shitake), feta, sos sojowy, papryka ostra, papryka słodka, czosnek świeży bądź granulowany
    Warzywa pokroic w slupk, bambus odsączyć z zalewy i zamarynowac w sosie sojowym z przyprawami galeo i czosnkiem. Po 30 minutach ugrilować na tacce. Można grillowć razem z kielkami bądź kiełki wmieszać po obróbce. Wyłożyć na półmisek, wmieszać fetę w kostkach i zajadać. Fetę mozna zamienić na kostki mozarelli wtedy będzie się ciągnąć.
    Mia

  • comment-avatar
    Dorota 17 sierpnia 2017 (16:21)

    Ziemniaki pokrojone w talarki ,posypane przyprawą do warzyw ,ziemniaków lub taką jaką się lubi galeo,pieczemy w formie szaszłyków ,z krewetkami większymi robimy to samo .Ziemniaki ,krewetki ,wrzucamy do sałaty lodowej ,dodajemy upieczona na grillu paprykę ,pokrojona w kostkę .Polewamy wszystko oliwą z oliwek wymieszaną z ziołami prowanskimi ,mieszamy i jemy.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny