KOKOSOWE CURRY

Sałatka wyśmienita zarówno na zimno, jak i na ciepło, doskonała na obiad, tudzież kolację i co więcej doskonale sprawdzi się w formie lunchboxa na drugi dzień do pracy. To bardzo pożywne danie, które nie tylko zaspokoi duży głód, ale także zaskoczy Was wyśmienitym, nietuzinkowym smakiem. Do jego przygotowania wykorzystałam ekologicznego kurczaka połączonego z pomidorowym sosem curry, który wraz z ryżem, słodkim mango, chrupiącą papryką, lekko ostro cebulą utworzył fenomenalną kompozycję tropikalnych smaków. Sałatka uwieńczona kolendrą smakuje po prostu obłędnie, a do tego jest pełna witamin i wartości odżywczych! Serdecznie polecam o każdej porze roku.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 100 g ryżu długoziarnistego z dzikim (1 łyżka oleju arachidowego, sól himalajska)
  • 1 nieduża pierś z indyka ok. 250 g (2 łyżki oleju z ryżu, 1 łyżka curry)
  • 1/2 słoika sosu pomidorowego Mild Curry Patak’s
  • 1 nieduże mango
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała doniczka kolendry

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga gotowania 20 min. Wymaga smażenia 15 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu łączymy z olejem.
  2. Płatki kokosa prażymy na suchej patelni.
  3. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w kostkę lub paseczki i rumienimy na odrobinie oleju z dodatkiem soli. Dodajemy sos i smażymy na małym ogniu przez około 6-8 minut.
  4. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.
  5. Cebulę kroimy w piórka.
  6. Mango kroimy w kostkę lub paseczki.

DODATKOWE UWAGI:

  • W roli mango świetnie odnajdzie się również ananas, a w sezonie letnim brzoskwinia.

Brak komentarzy do "KOKOSOWE CURRY"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny