KO, KO, KOmosa!

Pełna kolorów i doskonale uzupełniających się smaków sałatka, w której rozkokosiła się czarna komosa ryżowa. Z pewnością nie jest to produkt, który kojarzy się z Wielkanocą, dlatego też aby zachować świąteczny klimat połączyłam ją z rzeżuchą. Po dodaniu słodkiej kukurydzą i papryki, ostrej w smaku rzodkiewki oraz lekko słonego sera korycińskiego, zabieg ten okazał się wręcz fenomenalnym rozwiązaniem. To wyśmienita, prosta w przygotowaniu, pożywna, ale wciąż lekka kompozycja, która zapachem i smakiem przywołuje wiosnę. Jeśli natomiast lubicie przemycać do tradycyjnych dań, nieszablonowe akcenty, to tej sałatki nie może zabraknąć na Waszym świątecznym stole.

Bezglutenowa Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki zalewy ze słoiczka z serem korycińskim lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (jeśli używamy oliwy)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga gotowania 25 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziarna komosy przelewamy wrzątkiem (aż uzyskamy przezroczystą wodę), a następnie gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, w proporcji 1:2 (1/3 szklanki komosy na 2/3 szklanki wody) przez około 25 minut. Pod koniec gotowania solimy.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z ziołową zalewą oraz octem winnym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  4. Rzodkiewki kroimy w półplasterki, a paprykę w kosteczkę.
  5. Wystudzoną komosę łączymy z przygotowanym sosem, kukurydzą, rzodkiewkami i papryką. Następnie delikatnie mieszamy z kiełkami rzeżuchy i kosteczkami sera korycińskiego, a całość wykładamy na półmisek/talerze i posypujemy pestkami słonecznika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Czarną komosę ryżową możecie zastąpić również białą, czerwoną lub mieszaną, tudzież czarnym ryżem lub kuskusem.
  • Ser koryciński możecie zastąpić fetą.
Sałatka z komosą ryżową, rzeżuchą, rzodkiewką, kukurydzą, papryką, pestkami słonecznika i serem korycińskim.
Sałatka z komosą ryżową, rzeżuchą, rzodkiewką, kukurydzą, papryką, pestkami słonecznika i serem korycińskim.
Sałatka z komosą ryżową, rzeżuchą, rzodkiewką, kukurydzą, papryką, pestkami słonecznika i serem korycińskim.
Sałatka z komosą ryżową, rzeżuchą, rzodkiewką, kukurydzą, papryką, pestkami słonecznika i serem korycińskim.

2 komentarze do "KO, KO, KOmosa!"

  • comment-avatar
    Marysia 14 kwietnia 2017 (21:38)

    Tak przyrządzona i podana musi smakować. Zdjęcia super.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 18 kwietnia 2017 (08:14)

      Dziękuję!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny