KAWA NA ŁAWĘ

Powiem wprost: przepyszna sałatka owocowa z twarogowymi kuleczkami kawowymi oraz sosem czekoladowo-kawowym.  Fantastyczny deser obok, którego nie można przejść obojętnie! Do sałatki polecam zaparzyć filiżankę dobrej kawy.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA 28-30 KULECZEK

  • 80-100 g płatków migdałowych
  • 150 g delikatnego sera twarogowego
  • ok. 70 g podłużnych biszkoptów (8 sztuk)
  • 20 g cukru pudru (1 łyżka z górką)
  • 3 łyżki zaparzonej kawy espresso
  • 2 łyżki amaretto

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 100 g gorzkiej czekolady min. 70%
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki zaparzonej kawy espresso

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

Wymaga Twojej pracy 30 min. Wymaga gotowania 5 min. Nie wymaga smażenia Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy kulki serowe. Płatki migdałowe siekamy drobno nożem. Biszkopty mielimy blenderem, dodajemy kawę i ponownie miksujemy. Całość łączymy z twarogiem oraz cukrem pudrem. Uzyskaną masę przekładamy do niezbyt głębokiego naczynia (celem szybszego schłodzenia) i wkładamy na około 20 minut do zamrażalnika. Po upływie tego czasu z przygotowanej masy rękoma formujemy kuleczki (najlepiej robić to w rękawiczkach) i obtaczamy je w posiekanych płatkach migdałowych. Przygotowane kuleczki układamy na talerzyku, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 20 minut.
  2. Mango obieramy i kroimy w kostkę lub paseczki.
  3. przygotowujemy sos. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę, a następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Całość mieszamy energicznie aż powstanie gładka masa. Na koniec dolewamy kawę i ponownie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Gotowy sos przelewamy do dzbanuszka/miseczki.
  4. Borówki, maliny i mango układamy naprzemiennie na talerzach razem z kulkami serowymi, dekorujemy listkami mięty i podajemy z sosem czekoladowym najlepiej jeszcze lekko ciepłym.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki wykorzystałam kawę PRZYJACIELE KAWY „Caprissimo Professional” będącą mieszanką z ziaren arabica pochodzących z Ameryki Południowej i Indii. Po zaparzeniu uzyskujemy gęstą, mocną i aromatyczną kawę z wyczuwalnym posmakiem jagód – idealnie komponującą się do sałatki z malinami i borówkami. Tej oraz dwóch pozostałych kaw CAPRISSIMO możecie spróbować w Warszawie i Krakowie w sklepie PRZYJACIELE KAWY lub zakupić je (pojedynczo lub w zestawie) przez internet: www.przyjacielekawy.pl.
Sałatka z mango, malinami, borówkami i pralinami twarogowo-kawowymi.

3 komentarze do "KAWA NA ŁAWĘ"

  • comment-avatar
    Ania 27 września 2016 (16:59)

    mniam!!! wypróbuję ten przepis ?

    • comment-avatar
      Just a SALAD 27 września 2016 (18:14)

      Proszę dać znać czy smakowała:)

  • comment-avatar
    Kazimiera 21 września 2016 (21:51)

    Doskonały to zestaw 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny