Jeśli potrzebujecie w bardzo krótkim czasie przygotować wyśmienitą, pożywną, a zarazem niebanalną i pięknie prezentującą się sałatkę, to niech kamienie spadną Wam z serc. Oto przedstawiam Wam niesamowicie smaczną kompozycję, której wykonanie zajmie Wam zaledwie 15 minut. Mamy tu roszponkę, ser z niebieską pleśnią, gruszkę, ziarenka granatu, orzechy włoskie i kabanosy, a do tego rewelacyjny bazyliowy dressing. Serdecznie polecam przygotować ją na romantyczną kolację, która może być bardzo spontanicznym zrywem, gdyż sałatkę przygotujecie w mgnieniu oka. Dodam jeszcze, że komponuje się ona doskonale z czerwonym winem.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 garści roszponki
- 60-80 g cienkich kabanosów
- 1 duża gruszka + 1 łyżka soku z cytryny
- 120 g sera z niebieską pleśnią
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 niedużego owocu granatu
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 1 garść liści bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż powstanie kremowy sos.
- Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
- Kabanosy kroimy na około 1 cm kawałeczki.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
- Gruszkę przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce a następnie skrapiamy skokiem z cytryny.
- Na talerze/półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki, a na koniec polewamy sałatkę przygotowanym dressingiem
PRZYGOTOWANIE:
- Zamiast kabanosów, możecie wykorzystać szynkę długodojrzewajacą, czyniąc sałatkę jeszcze bardziej wyrafinowaną.
1 Komentarz do "KAMIEŃ Z SERCA"
Kaśka 19 lutego 2017 (20:03)
Świetny pomysł na taką sałatkę, zrobiłam i jestem zadowolona.