KABANOS W TROPIKACH

Ananas, mango, kokos, bataty, papryka ramiro, to rośliny uprawiane przede wszystkich w krajach tropikalnych. Wszystkie te składniki wspaniale się komponują tworząc wyśmienitą sałatkę, ale dodanie kabanosów, chyba najpopularniejszych w Polsce kiełbasek sprawia, że danie to nabiera absolutnie fantastycznego smaku. Sałatka jest bardzo pożywna, prosta w przygotowaniu i pięknie się prezentuje. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości niebanalną, wyśmienitą sałatką, to ta propozycja sprawdzi się idealnie!

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z ananasa
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 3 min. Wymaga pieczenia 12-15 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Obranego i umytego batata kroimy w cienkie plastry jednakowej grubości (ok. 1-2 mm). Umieszczamy je w misce, wlewamy 1-2 łyżki oleju oraz doprawiamy solą. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowane bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez około 12-15 minut.
  3. Płatki kokosa prażymy na suchej patelni – czynimy to bardzo uważnie, bo płatki kokosa są cieniutkie i bardzo łatwo je przypalić.
  4. Kabanosy kroimy na cienkie kawałki (ok. 1 cm długości).
  5. Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki.
  6. Mango i ananasa kroimy na mniejsze kawałki (w kostkę lub słupki).
  7. Roszponkę łączymy z dressingiem i wykładamy na miskę lub talerze. Następnie układamy naprzemiennie bataty, krążki papryki, mango, ananasa oraz kabanosy. Całość posypujemy płatkami kokosa.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli nie jecie mięsa, kabanosy można zastąpić serem z niebieską pleśnią albo twardym żółtym serem typu cheddar. Sałatka będzie wówczas również bardzo smaczna.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

Brak komentarzy do "KABANOS W TROPIKACH"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny