JESIENNE KLIMATY

Pachnąca jesienią sałatka, w której na pierwszy plan wysuwają się podsmażone na maśle kurki. Towarzyszą im kiełbaski z szynki, które sprawiają, że danie to jest bardzo pożywne. Ponadto, idealnie wpasowuje się tu kolorem i smakiem papryka konserwowa, czarne oliwki oraz chrupiące pestki dyni. Całość połączona z rukolą i klasycznym winegretem tworzy klimat jesieni, ale tej pięknej, kolorowej i pogodnej, która zachwyca smakiem i doskonale wypełnia tęsknotę za letnimi przysmakami.

Bezglutenowa Bezmleczna Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga smażenia 15-21 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  3. Kiełbaski z szynki kroimy w słupki, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy od czasu do czasu mieszając, aż kiełbaski ładnie się zarumienią.
  4. Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i wysuszamy. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek, solimy, doprawiamy papryką, a następnie smażmy przez około 3-4 minuty aż woda odparuje. Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę masła i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Przez cały czas smażenia kurki od czasu do czasu mieszamy, potrząsając patelnią.
  5. Paprykę wyjmujemy z zalewy, dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w paseczki.
  6. Oliwki kroimy na plasterki.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewając je przygotowanym dressingiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki wykorzystałam smakowite Kiełbaski z Szynki SOKOŁÓW.
JESIENNE KLIMATY. Sałatka z rukolą, kurkami, Kiełbaskami z Szynki, papryką konserwową, oliwkami i pestkami dyni.
JESIENNE KLIMATY. Sałatka z rukolą, kurkami, Kiełbaskami z Szynki, papryką konserwową, oliwkami i pestkami dyni.
JESIENNE KLIMATY. Sałatka z rukolą, kurkami, Kiełbaskami z Szynki, papryką konserwową, oliwkami i pestkami dyni.
JESIENNE KLIMATY. Sałatka z rukolą, kurkami, Kiełbaskami z Szynki, papryką konserwową, oliwkami i pestkami dyni.
JESIENNE KLIMATY. Sałatka z rukolą, kurkami, Kiełbaskami z Szynki, papryką konserwową, oliwkami i pestkami dyni.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g192,1 kcal6,5 g17,2 g4,4 g1,2 g
Cała sałatka (2 porcje)690 g1 325,5 kcal44,9 g119, 0 g30,2 g8,5 g
ALERGENY*: soja, gorczyca, mleko i pochodne
*Kiełbaski z szynki Sokołów – możliwa obecność glutenu, selera oraz mleka i pochodnych
Summary
recipe image
Recipe Name
JESIENNE KLIMATY
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "JESIENNE KLIMATY"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny