Iście jesienna, pożywna, oryginalna, a przy tym wyjątkowo smaczna kompozycja, do której przygotowania wykorzystałam moich jesiennych idoli, czyli leśne grzybki. Podsmażyłam je na maśle klarowanym, dodałam płatki parmezanu i suszone pomidory, a także odrobinę słodyczy w postaci suszonej żurawiny oraz orzechy włoskie, które nadały jej chrupkości. Całość połączyłam z ziołowym olejem z suszonych pomidorów i w ten oto sposób uzyskałam przepyszną, pachnącą lasem kompozycję, którą możecie bardzo skutecznie poprawić sobie humor w październikowo-listopadowe, chłodne często deszczowe dni.
Dodatkowo dla wzmocnienia odporności serdecznie polecam wyśmienity, odżywczy koktajl, który przygotowałam na bazie soku z brzozy z skokiem z dzikiej róży OSKOŁA z dodatkiem szpinaku, mięty i limonki. Napój ten doskonale sprawdzi się jesienią i zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest już ograniczony. Serdecznie polecam ugasić nim pragnienie w ramach kolacji z leśnymi grzybkami w roli głównej.
To już kolejna leśna sałatkowa inspiracja, którą przygotowałam w duecie z brzozowym koktajlem – jeżeli jeszcze nie mieliście okazji, wypróbować przepisu “DRZEWKO SZCZĘŚCIA”, ani też skosztować “DARÓW LASU”, to serdecznie Was do tego zachęcam.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 garść liści szpinaku
- 2 garści roszponki
- 3-4 garści grzybów leśnych
(1 łyżka masła klarowanego, sól, świeżo mielony pieprz) - 8 suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 60-80 g parmezanu
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 6 łyżek oleju z suszonych pomidorów wraz z ziołami
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA KOKTAJL:
/2 porcje/
- ok. 500 ml soku z brzozy z sokiem z dzikiej róży OSKOŁA
- 2 garści liści szpinaku
- 1 garstka listków mięty
- ok. 40 ml soku z limonki (2 sztuki)
30 min. 6-8 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:
- Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i suszymy. Kroimy je na mniejsze plastry, po czym smażymy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym, co jakiś czas delikatnie mieszając przez około 6-8 min. Kiedy grzybki ładnie się zarumienią doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- Ser tniemy na płatki przy pomocy noża lub obieraczki.
- Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy, a następnie kroimy w paseczki.
- Suszoną żurawinę kroimy na płatki.
- Orzechy włoskie siekamy na niezbyt drobne kawałki.
- Roszponkę i szpinak wykładamy na półmisek lub deskę naprzemiennie z podsmażonymi grzybkami, suszonymi pomidorami, płatkami parmezanu oraz żurawiny. Całość polewamy doprawionym solą i pieprzem olejem z suszonych pomidorów wraz z ziołami, a na koniec posypujemy orzechami włoskimi.
PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:
- Z limonek wyciskamy sok.
- Do blendera kielichowego wrzucamy szpinak, listki mięty, wlewamy schłodzony sok z brzozy z sokiem z dzikiej róży OSKOŁA oraz sok z limonki, a następnie miksujemy do połączenia wszystkich składników i uzyskania napoju o jednolitej konsystencji. Gotowy koktajl przelewamy do buteleczek lub szklanek.
Brak komentarzy do "JESIEŃ W BRZEZINIE"