JESIEŃ W BRZEZINIE

Iście jesienna, pożywna, oryginalna, a przy tym wyjątkowo smaczna kompozycja, do której przygotowania wykorzystałam moich jesiennych idoli, czyli leśne grzybki. Podsmażyłam je na maśle klarowanym, dodałam płatki parmezanu i suszone pomidory, a także odrobinę słodyczy w postaci suszonej żurawiny oraz orzechy włoskie, które nadały jej chrupkości. Całość połączyłam z ziołowym olejem z suszonych pomidorów i w ten oto sposób uzyskałam przepyszną, pachnącą lasem kompozycję, którą możecie bardzo skutecznie poprawić sobie humor w październikowo-listopadowe, chłodne często deszczowe dni.

Dodatkowo dla wzmocnienia odporności serdecznie polecam wyśmienity, odżywczy koktajl, który przygotowałam na bazie soku z brzozy z skokiem z dzikiej róży OSKOŁA z dodatkiem szpinaku, mięty i limonki.  Napój ten doskonale sprawdzi się jesienią i zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest już ograniczony. Serdecznie polecam ugasić nim pragnienie w ramach kolacji z leśnymi grzybkami w roli głównej.

To już kolejna leśna sałatkowa inspiracja, którą przygotowałam w duecie z brzozowym koktajlem – jeżeli jeszcze nie mieliście okazji, wypróbować przepisu „DRZEWKO SZCZĘŚCIA”, ani też skosztować „DARÓW LASU”, to serdecznie Was do tego zachęcam.

Bezglutenowa Wegetariańska

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 6 łyżek oleju z suszonych pomidorów wraz z ziołami
  • sól, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA KOKTAJL:
/2 porcje/

Czas przygotowywania 30 min. Wymaga smażenia 6-8 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i suszymy. Kroimy je na mniejsze plastry, po czym smażymy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym, co jakiś czas delikatnie mieszając przez około 6-8 min. Kiedy grzybki ładnie się zarumienią doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Ser tniemy na płatki przy pomocy noża lub obieraczki.
  3. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy, a następnie kroimy w paseczki.
  4. Suszoną żurawinę kroimy na płatki.
  5. Orzechy włoskie siekamy na niezbyt drobne kawałki.
  6. Roszponkę i szpinak wykładamy na półmisek lub deskę naprzemiennie z podsmażonymi grzybkami, suszonymi pomidorami, płatkami parmezanu oraz żurawiny. Całość polewamy doprawionym solą i pieprzem olejem z suszonych pomidorów wraz z ziołami, a na koniec posypujemy orzechami włoskimi.

PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:

  1. Z limonek wyciskamy sok.
  2. Do blendera kielichowego wrzucamy szpinak, listki mięty, wlewamy schłodzony sok z brzozy z sokiem z dzikiej róży OSKOŁA oraz sok z limonki, a następnie miksujemy do połączenia wszystkich składników i uzyskania napoju o jednolitej konsystencji. Gotowy koktajl przelewamy do buteleczek lub szklanek.
JESIEŃ W BRZEZINIE. Sałatka z roszponką, szpinakiem, grzybkami leśnymi, parmezanem, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i żurawiną.
JESIEŃ W BRZEZINIE. Sałatka z roszponką, szpinakiem, grzybkami leśnymi, parmezanem, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i żurawiną.
JESIEŃ W BRZEZINIE. Sałatka z roszponką, szpinakiem, grzybkami leśnymi, parmezanem, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i żurawiną.
JESIEŃ W BRZEZINIE. Sałatka z roszponką, szpinakiem, grzybkami leśnymi, parmezanem, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i żurawiną.
JESIEŃ W BRZEZINIE. Sałatka z roszponką, szpinakiem, grzybkami leśnymi, parmezanem, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i żurawiną.
JESIEŃ W BRZEZINIE. Sałatka z roszponką, szpinakiem, grzybkami leśnymi, parmezanem, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i żurawiną.

Brak komentarzy do "JESIEŃ W BRZEZINIE"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny