JARZYNOWE KONWENANSE

Sałatka jarzynowa to bez wątpienia danie należące do kanonu polskiej kuchni tradycyjnej. Jej fenomen polega między innymi na tym, że w każdym domu smakuje nieco inaczej i choć przepisy są bardzo podobne, to jednak ma ona bardzo wiele odsłon. Ja dziś przedstawiam Wam totalnie odmienioną, nowoczesną wersję tradycyjnej sałatki jarzynowej, którą skomponowałam na podstawie receptury znanej mi z rodzinnego domu.

A na czym polega jej niekonwencjonalny charakter? Otóż na wykorzystaniu każdego składnika w nieco inny sposób, niż czyni to moja Mama.  I tak rewolucja sięgnęła tradycyjnie gotowanych warzyw – w mojej wersji mamy podsmażone: batata zamiast ziemniaków, pietruszkę z chili i fioletową marchewkę zamiast pomarańczowej. To nie koniec! Groszek konserwowy zamieniłam na pięknie zielony groszek mrożony, zamiast kurzych jaj dodałam jajeczka przepiórcze, kiszone ogórki ustąpiły miejsca konserwowym, a szara renta odmianie Granny Smith. W miejsce majonezu dodałam natomiast sos przygotowany na bazie awokado i pietruszki – niemniej jednak jego podstawą wciąż jest olej. Ja wykorzystałam smakowy Olej Wielkopolski Rzepak & Czosnek, który nadał mojemu nowoczesnemu majonezowi wspaniałego aromatu.

Jeżeli uwielbiacie eksperymentować w kuchni i nie raz zdarzyło Wam się olać konwenanse to serdecznie zapraszam do wypróbowania mojej sałatki, a także zainspirowania się przepisami, które odnajdziecie na stronie przygotowanej przez markę Olej Wielkopolski: www.olejkonwenanse.pl.

Bezglutenowa Bezmleczna Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

Czas przygotowywania 30 min. Wymaga gotowania 8-10 min. Wymaga smażenia 15-18 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu miksujemy w młynku lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Następnie zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na plasterki.
  3. Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy do miękkości (w zależności od producenta zajmuje to mniej więcej od 3 do 5 min), a następnie odcedzamy.
  4. Korzeń pietruszki, marchewkę i batata kroimy na cienkie plasterki lub na ćwiartki, a następnie smażymy osobno na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju wielkopolskiego, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa ładnie się zarumienią (ok. 5-6 min każde). Do marchewki i batata dodajemy na początku smażenia szczyptę soli, a do pietruszki dodatkowo, zmielone płatki chili.
  5. Ogóreczki konserwowe, selera naciowego oraz pora kroimy na plasterki.
  6. Jabłko kroimy na krótkie paseczki a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  7. Przekątną talerza pokrywamy przy pomocy pędzelka warstwą sosu, a następnie układamy kolejno lub naprzemiennie: jabłko, bataty, ogóreczki, pietruszkę, groszek, marchewkę, jajeczka oraz selera naciowego. Całość posypujemy krążkami pora, a na koniec dekorujemy natką ozdobnej pietruszki.
JERZYNOWE KONWENANSE. Sałatka jarzynowa w nowoczesnym wydaniu.
JERZYNOWE KONWENANSE. Sałatka jarzynowa w nowoczesnym wydaniu.
JERZYNOWE KONWENANSE. Sałatka jarzynowa w nowoczesnym wydaniu.
JERZYNOWE KONWENANSE. Sałatka jarzynowa w nowoczesnym wydaniu.

#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski

Brak komentarzy do "JARZYNOWE KONWENANSE"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny