Zazwyczaj to blogerzy są zaskakiwani przez firmy różnymi upominkami, czy to w postaci nowych produktów, podarków świątecznych czy też zaproszeń na konferencje tudzież warsztaty. W ostatnim czasie taki prezent otrzymałam od firmy SOKOŁÓW S.A., która to zaprosiła mnie na fantastyczne warsztaty w Sokołowskiej Akademii Smaku. W podzięce za możliwość udziału w tym wydarzeniu przygotowałam dla firmy Sokołów niespodziankę. Jest nią sałatka inspirowana wykonywaną podczas warsztatów “Sałatą Cezar z Filetem Maślanym”. Moja propozycja znacząco różni się od pierwowzoru, ale każdy element w mniejszym lub większym stopniu ją przypomina. Głównym bohaterem mojej sałatki uczyniłam Kabanosy Francuskie Sokołów, do mixu sałat dodałam endywię, miejsce parmezanu zajął ser grana padano, grzanki wykonałam zamiast z bagietki korzennej z chleba słonecznikowego, a sos wzbogaciłam majonezem. Zostały jeszcze kurze jaja, które ja zastąpiłam przepiórczymi, ale również gotowanymi na miękko. Jajeczka z lekko wypływającym żółtkiem sprawiają, że sałatka nabiera nie tylko nowego smaku, ale również zaskakuje pięknym, niebanalnym wyglądem. Finalnie, uzyskałam kolejną wariację w temacie “Sałatka Cezara”, która zachwyciła mnie swoim fenomenalnym smakiem. Serdecznie zachęcam Was do przygotowania wersji, zarówno z sokołowskim filetem maślanym, jak i ulubionymi kabanosami. Ta sałatka po prostu nie ma prawa nie smakować!
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści mixu sałat (lodowa, endywia, rzymska)
- 80-100 g cienkich kabanosów
- 60-80 g sera grana padano
- 14 jajeczek przepiórczych
- 2-3 kromki chleba razowego słonecznikowego (2-3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku)
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 6 filecików anchois
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 2 min. 3-5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy sos. Fileciki anchois drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki łączymy z jogurtem i majonezem, pieprzymy i solimy do smaku, a następnie dokładnie mieszamy.
- Kabanosy kroimy na stosunkowo krótkie kawałki (ok. 0,5-1 cm długości).
- Ser tniemy na płatki przy pomocy noża lub obieraczki.
- Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb wraz z pociętym na plasterki czosnkiem. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony. Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.
- Jajeczka przygotowujemy na półmiękko. Wkładamy je do garnuszka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2 min. Następnie szybko zdejmujemy z palnika, przelewamy lodowatą wodą i obieramy.
- Sałaty łączymy z sosem, a następnie wykładamy na talerze naprzemiennie z kabanosami, serem i grzankami. Na koniec przekrawamy jajeczka i układamy je na sałatce.
DODATKOWE UWAGI:
- Jaja przepiórcze możecie zastąpić zwykłymi jajkami.
- Sos możecie w całości wykonać na bazie gęstego jogurtu naturalnego.
- Chleb słonecznikowy możecie zastąpić innym ulubionym pieczywem np. bagietką korzenną lub pszenną.
2 komentarze do "JAJKO NIESPODZIANKA"
Ola 26 lutego 2017 (21:26)
Bardzo dobra sałatka, polecam.
Anna 26 lutego 2017 (20:54)
Bardzo fajna sałatka, skusiłam się na zrobienie i nie żałuję.