JAJKO NIESPODZIANKA

Zazwyczaj to blogerzy są zaskakiwani przez firmy różnymi upominkami, czy to w postaci nowych produktów, podarków świątecznych czy też zaproszeń na konferencje tudzież warsztaty. W ostatnim czasie taki prezent otrzymałam od firmy SOKOŁÓW S.A., która to zaprosiła mnie na fantastyczne warsztaty w Sokołowskiej Akademii Smaku. W podzięce za możliwość udziału w tym wydarzeniu przygotowałam dla firmy Sokołów niespodziankę. Jest nią sałatka inspirowana wykonywaną podczas warsztatów „Sałatą Cezar z Filetem Maślanym”. Moja propozycja znacząco różni się od pierwowzoru, ale każdy element w mniejszym lub większym stopniu ją przypomina. Głównym bohaterem mojej sałatki uczyniłam Kabanosy Francuskie Sokołów, do mixu sałat dodałam endywię, miejsce parmezanu zajął ser grana padano, grzanki wykonałam zamiast z bagietki korzennej z chleba słonecznikowego, a sos wzbogaciłam majonezem. Zostały jeszcze kurze jaja, które ja zastąpiłam przepiórczymi, ale również gotowanymi na miękko. Jajeczka z lekko wypływającym żółtkiem sprawiają, że sałatka nabiera nie tylko nowego smaku, ale również zaskakuje pięknym, niebanalnym wyglądem. Finalnie, uzyskałam kolejną wariację w temacie „Sałatka Cezara”, która zachwyciła mnie swoim fenomenalnym smakiem. Serdecznie zachęcam Was do przygotowania wersji, zarówno z sokołowskim filetem maślanym, jak i ulubionymi kabanosami. Ta sałatka po prostu nie ma prawa nie smakować!

Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 filecików anchois
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 2 min. Wymaga smażenia 3-5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy sos. Fileciki anchois drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki łączymy z jogurtem i majonezem, pieprzymy i solimy do smaku, a następnie dokładnie mieszamy.
  2. Kabanosy kroimy na stosunkowo krótkie kawałki (ok. 0,5-1 cm długości).
  3. Ser tniemy na płatki przy pomocy noża lub obieraczki.
  4. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb wraz z pociętym na plasterki czosnkiem. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony. Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.
  5. Jajeczka przygotowujemy na półmiękko. Wkładamy je do garnuszka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2 min. Następnie szybko zdejmujemy z palnika, przelewamy lodowatą wodą i obieramy
  6. Sałaty łączymy z sosem, a następnie wykładamy na talerze naprzemiennie z kabanosami, serem i grzankami. Na koniec przekrawamy jajeczka i układamy je na sałatce.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jaja przepiórcze możecie zastąpić zwykłymi jajkami.
  • Sos możecie w całości wykonać na bazie gęstego jogurtu naturalnego.
  • Chleb słonecznikowy możecie zastąpić innym ulubionym pieczywem np. bagietką korzenną lub pszenną.

2 komentarze do "JAJKO NIESPODZIANKA"

  • comment-avatar
    Ola 26 lutego 2017 (21:26)

    Bardzo dobra sałatka, polecam.

  • comment-avatar
    Anna 26 lutego 2017 (20:54)

    Bardzo fajna sałatka, skusiłam się na zrobienie i nie żałuję.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny