JA PIERNICZĘ!

To absolutnie wyjątkowa sałatka, którą skomponowałam w związku z konkursem „Przepis na Kopernika”, do udziału w którym serdecznie Was zachęcam (KLIK, KLIK!). Ta kulinarno-fotograficzna zabawa, nie jest kierowana jedynie do blogerów, więc każdy kto ma fajny pomysł na piernikowe danie może zgarnąć super nagrody i co najważniejsze, publikację w książce kucharskiej! A jaki jest mój przepis na Kopernika?! To wykorzystanie przepysznych Lukrowanych Serc Toruńskich, słodko-kwaśnych malin oraz karmelizowanych orzechów włoskich do przygotowania wytrawnego dania. Tworzą go bowiem również rukola, kozi ser oraz aromatyczny dressing z dodatkiem czosnku. W efekcie uzyskujemy fenomenalną, niebanalną sałatkę, która doskonale sprawdzi się na lunch, podwieczorek tudzież kolację. Możecie ją również śmiało podać w formie przystawki podczas eleganckiego przyjęcia tudzież zwykłego spotkania z przyjaciółmi. Ta sałatka, jest tak pyszna, że ja… na pewno zrobię ją jeszcze nie jeden raz!

#przepisnakopernika

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 2-3 garści rukoli
  • 1 szklanka malin
  • 100 g sera koziego dojrzewającego (półtwardego)
  • 2  buraki
  • 2 Serca Toruńskie Lukrowane (Fabryka Cukiernicza KOPERNIK S.A.)
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (1 łyżka syropu klonowego)
  • gęsty sos balsamiczny

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 płaska łyżka orzechów włoskich
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 80-90 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Orzechy podprażamy na suchej patelni i zalewamy 1 łyżką syropu klonowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Buraki szorujemy bardzo dokładnie, starając się nie uszkodzić skórki. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy olejem/oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane buraki kładziemy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni, w zależności od wielkości przez około 80-90 minut. Po upieczeniu odwijamy z folii i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy w kostkę.
  4. Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, buraki, maliny, karmelizowane orzechy oraz pokruszony kozi ser i Toruńskie Serduszka. Całość polewamy dressingiem, a na koniec gęstym sosem balsamicznym.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki możecie wykorzystać również gotowane buraki. Niezależnie od sposobu ich przygotowywania rekomenduję, aby na czas obierania i krojenia założyć rękawiczki bądź robić to przez foliową torebkę.
  • Kozi ser półtwardy możecie zastąpić kozim serem twarogowym lub fetą.
JA PIERNICZĘ! Sałatka z Sercem Toruńskim, rukolą, burakami, malinami, kozim serem i orzechami włoskimi.
JA PIERNICZĘ! Sałatka z Sercem Toruńskim, rukolą, burakami, malinami, kozim serem i orzechami włoskimi.
JA PIERNICZĘ! Sałatka z Sercem Toruńskim, rukolą, burakami, malinami, kozim serem i orzechami włoskimi.
JA PIERNICZĘ! Sałatka z Sercem Toruńskim, rukolą, burakami, malinami, kozim serem i orzechami włoskimi.
JA PIERNICZĘ! Sałatka z Sercem Toruńskim, rukolą, burakami, malinami, kozim serem i orzechami włoskimi.

2 komentarze do "JA PIERNICZĘ!"

  • comment-avatar
    Justyna 29 sierpnia 2017 (13:13)

    jakie ciekawe połączenie! piernik musi wprowadzać tu już tę delikatną nutkę jesieni 😉 piękna sałatka!

    • comment-avatar
      Just a SALAD 29 sierpnia 2017 (14:19)

      Tak, faktycznie to już zwiastun jesieni, na szczęście maliny nie pozwalają zapomnieć, że mamy jeszcze lato 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny