To absolutnie wyjątkowa sałatka, którą skomponowałam w związku z konkursem “Przepis na Kopernika”, do udziału w którym serdecznie Was zachęcam (KLIK, KLIK!). Ta kulinarno-fotograficzna zabawa, nie jest kierowana jedynie do blogerów, więc każdy kto ma fajny pomysł na piernikowe danie może zgarnąć super nagrody i co najważniejsze, publikację w książce kucharskiej! A jaki jest mój przepis na Kopernika?! To wykorzystanie przepysznych Lukrowanych Serc Toruńskich, słodko-kwaśnych malin oraz karmelizowanych orzechów włoskich do przygotowania wytrawnego dania. Tworzą go bowiem również rukola, kozi ser oraz aromatyczny dressing z dodatkiem czosnku. W efekcie uzyskujemy fenomenalną, niebanalną sałatkę, która doskonale sprawdzi się na lunch, podwieczorek tudzież kolację. Możecie ją również śmiało podać w formie przystawki podczas eleganckiego przyjęcia tudzież zwykłego spotkania z przyjaciółmi. Ta sałatka, jest tak pyszna, że ja… na pewno zrobię ją jeszcze nie jeden raz!
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści rukoli
- 1 szklanka malin
- 100 g sera koziego dojrzewającego (półtwardego)
- 2 buraki
- 2 Serca Toruńskie Lukrowane (Fabryka Cukiernicza KOPERNIK S.A.)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich (1 łyżka syropu klonowego)
- gęsty sos balsamiczny
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5-6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 płaska łyżka orzechów włoskich
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 5 min. 80-90 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Orzechy podprażamy na suchej patelni i zalewamy 1 łyżką syropu klonowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Buraki szorujemy bardzo dokładnie, starając się nie uszkodzić skórki. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy olejem/oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane buraki kładziemy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni, w zależności od wielkości przez około 80-90 minut. Po upieczeniu odwijamy z folii i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy w kostkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, buraki, maliny, karmelizowane orzechy oraz pokruszony kozi ser i Toruńskie Serduszka. Całość polewamy dressingiem, a na koniec gęstym sosem balsamicznym.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki możecie wykorzystać również gotowane buraki. Niezależnie od sposobu ich przygotowywania rekomenduję, aby na czas obierania i krojenia założyć rękawiczki bądź robić to przez foliową torebkę.
- Kozi ser półtwardy możecie zastąpić kozim serem twarogowym lub fetą.
2 komentarze do "JA PIERNICZĘ!"
Justyna 29 sierpnia 2017 (13:13)
jakie ciekawe połączenie! piernik musi wprowadzać tu już tę delikatną nutkę jesieni 😉 piękna sałatka!
Just a SALAD 29 sierpnia 2017 (14:19)
Tak, faktycznie to już zwiastun jesieni, na szczęście maliny nie pozwalają zapomnieć, że mamy jeszcze lato 🙂