INDYK W POMARAŃCZACH

Wyjątkowa w smaku, pomarańczowa sałatka z podsmażonym indykiem połączonym z pomidorowym pesto, a do tego żurawina, karmelizowane orzechy włoskie makaron oraz rukola. To wyśmienite, pożywne oraz pełne witamin i substancji odżywczych danie obok, którego nie można przejść obojętnie! Co więcej sałatka pięknie się prezentuje jest prosta i stosunkowo szybka w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się na obiad, kolację tudzież spotkanie w większym gronie przyjaciół, szczególnie w jesienno-zimowe, chłodne dni.

Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 2 garści rukoli
  • 1/2 szklanki drobnego makaronu (2 łyżki oleju rzepakowego)
  • 200 g polędwicy z indyka (1 łyżka soku z cytryny i pomarańczy, olej rzepakowy, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy)
  • 2 pomarańcze
  • 1 garść orzechów włoskich (2 łyżki syropu klonowego)
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 suszone pomidory
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • szczypta chili
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 6-8 min. Wymaga smażenia 11-13 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (np. w kostkę), dodajemy po 1 łyżce soku z cytryny i pomarańczy, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na odrobinie oleju około 6-8 min, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
  3. Orzechy prażymy na suchej patelni, następnie wlewamy syrop klonowy, dokładnie mieszamy z orzechami i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Suszoną żurawinę siekamy na mniejsze kawałki.
  5. Pomarańcze filetujemy.
  6. Przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki, a następnie całość miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji, którą kontrolujemy olejem. Pesto powinno być gęste, ale jednocześnie wilgotne.
  7. Mięso łączymy z przygotowanym pesto.
  8. Makaron łączymy z olejem, następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z rukolą, mięsem, pomarańczami i karmelizowanymi orzechami. Całość posypujemy płatkami żurawiny.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki wykorzystałam makaron MINI PIÓRA od Lubelli, ale możecie posłużyć się innym ulubionym kształtem, najlepiej średniej wielkości.
  • Indyka możecie zastąpić piersią z kurczaka, najlepiej z ekologicznej hodowli.
INDYK W POMARAŃCZACH. Sałatka z rukolą, smażonym indykiem, pomarańczami, żurawiną i makronem w pomidorowym pesto.
INDYK W POMARAŃCZACH. Sałatka z rukolą, smażonym indykiem, pomarańczami, żurawiną i makronem w pomidorowym pesto.
INDYK W POMARAŃCZACH. Sałatka z rukolą, smażonym indykiem, pomarańczami, żurawiną i makronem w pomidorowym pesto.
INDYK W POMARAŃCZACH. Sałatka z rukolą, smażonym indykiem, pomarańczami, żurawiną i makronem w pomidorowym pesto.
INDYK W POMARAŃCZACH. Sałatka z rukolą, smażonym indykiem, pomarańczami, żurawiną i makronem w pomidorowym pesto.

Brak komentarzy do "INDYK W POMARAŃCZACH"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny