… I POWIDŁO

Przedstawiam Wam pełen rozmaitości półmisek, gdzie odnajdziecie owoce, warzywa, ser, mięso, bakalie i… śliwkowe powidła. To wyśmienite danie łączące mnóstwo smaków i kolorów, które tworzą spójną kompozycję. Sałatka jest przepyszna, prosta w przygotowaniu, sycąca i pięknie się prezentuje. Szczególnie polecam osobom, które lubią kulinarne eksperymenty i słodko-wytrawne połączenia.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS ŚLIWKOWY:

  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2  pomarańczy
  • 1 szczypta cynamonu
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 30 min. Wymaga smażenia 11-13 min. Wymaga pieczenia 15 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy. Najwygodniej posłużyć się w tym celu blenderem.
  2. Mięso dokładnie oczyszczamy, myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie rozbijamy tłuczkiem i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy 2 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, tymianek, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Po upływie tego czasu smażymy mięso na patelni grillowej przez około 3-4 minuty z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
  3. Obranego i umytego batata kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 1-2 mm). Umieszczamy je w misce, dodajemy odrobinę soli i wlewamy 2 łyżki oleju. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowane bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
  4. Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
  5. Ser kozi kroimy na półplasterki, a płatki migdałowe prażymy na suchej patelni (zajmuje to około 5 min.).
  6. Na półmisek wykładamy roszponkę, skrapiamy ją oliwą, a następnie układamy naprzemiennie ser, bataty, kurczaka i Pestki granatu. Całość polewamy przygotowanym sosem oraz posypujemy płatkami migdałowymi.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki możecie równie dobrze wykorzystać filet z indyka.
Sałatka z roszponką, batatami, kozim serem, kurczakiem, płatkami migdałowymi, granatami oraz sosem z powidłami śliwkowymi.
Sałatka z roszponką, batatami, kozim serem, kurczakiem, płatkami migdałowymi, granatami oraz sosem z powidłami śliwkowymi.

Brak komentarzy do "... I POWIDŁO"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny