HILCONA SHOW!

Przygotowując moje sałatki, zawsze staram się wykorzystywać produkty naturalne, możliwie najwyższej jakości. Jednocześnie bardzo lubię eksperymentować, testować nowinki rynkowe i co ciekawszym składnikom, przydzielać główne role w moich kompozycjach. I tak chciałabym zaprosić Was na spektakl, którego bohaterami są produkty marki HILCONA.

Oferta HILCONY przedstawia się bardzo interesująco. Ich wyroby podzielone zostały na 3 kategorie: makarony, sosy i produkty warzywne. Kilku z nich już wypróbowałam i muszę przyznać, że zaimponowały mi zarówno smakiem, jak i bardzo dobrym składem. Otóż do ich produkcji wykorzystywane są warzywa z lokalnych upraw ekologicznych, zawierają one tylko naturalne składniki, są wolne od wzmacniaczy smaku, substancji konserwujących oraz sztucznych aromatów. Dodatkowym ich atutem jest bardzo szybki czas przygotowania oraz świetna prezencja.

Każdy z produktów tej marki ma w mojej wyobraźni sałatkowe zastosowanie, ale tym razem role przypadły marchewkowym krążkom Veggie, włoskim kluseczkom GNOCCHI oraz Tortelloni z farszem ANTIPASTI. Zachęcam Was do zapoznania się z poniższymi przepisami!

MARCHEWKOWE POLE

W marchewkowym polu, obok smakowitych krążków Veggie, mamy startą marchewkę, zielony groszek, słodką kukurydzę oraz zaostrzającą smak tej sałatki czerwoną cebulę. Całość ułożona została na mieszance sałat, skąpanych w czosnkowym winegrecie, a dodatkowo wzbogaciłam ów kompozycję białym sosem czosnkowym, który w mojej ocenie doskonale łączy się z marchewkowymi burgerami. Niemniej jednak jeśli jesteście na wegańskiej diecie, to śmiało możecie ten sos pominąć, a sałatka wciąż będzie bardzo smaczna. To bardzo pożywne, pełne kolorów i witamin danie, które doskonale sprawdzi się na obiad, o każdej porze roku.

Wegetariańska

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga gotowania 9 min. Wymaga smażenia 6-8 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni (zwykłej lub grillowej) rozgrzewamy olej, a następnie umieszczamy na niej kotleciki Veggie i smażymy na średnim ogniu przez 3 – 4 minuty z każdej strony, aż osiągną złoty kolor. Wykładamy je na ręcznik papierowy i kroimy na niezbyt cienkie paski.
  2. Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy.
  3. Kukurydzę odcedzamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w piórka.
  4. Przygotowujemy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy go z jogurtem oraz majonezem.
  5. Przygotowujemy dressing. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
  6. Mix sałat łączymy z dressingiem, wykładamy na półmisek, a następnie układamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość polewamy gdzieniegdzie przygotowanym sosem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Sałatka smakuje wyśmienicie zarówno jeszcze z ciepłymi, jak i wystudzonymi już kotlecikami.
Sałatka z kotlecikami Veggie, marchewką, groszkiem, kukurydzą, czerwoną cebulą.
Sałatka z kotlecikami Veggie, marchewką, groszkiem, kukurydzą, czerwoną cebulą.

WŁOSKA ROBOTA

Jak już niejednokrotnie wspominałam, jestem miłośniczką kuchni śródziemnomorskiej. Nie da się ukryć, że kawał dobrej roboty wykonują w niej Włosi. Cenię ich za bardzo wiele produktów, w tym obecny w tejże kompozycji parmezan, ale tym razem hołd chciałam im oddać za Gnocchi. Te fantastyczne kluseczki, choć najczęściej podawane są na ciepło, jako dodatek do sosów, rewelacyjnie odnajdują się również w sałatkach. Szczególnie polecam wypróbować je w połączeniu z salami, pieczarkami, morelami i suszoną żurawiną oraz dodatkiem wspomnianego już parmezanu. Do tego ulubiona sałata w czosnkowym winegrecie i uzyskujemy absolutnie rewelacyjne, pożywne danie, które zachwyca niebanalnym smakiem i ciekawym wyglądem. Muszę powiedzieć, że niezwykle cieszę się z odkrycia Gnocchi od Hilcony. Przygotowanie takich kluseczek samemu zajmuje jednak sporo czasu, którego żal poświęcać w sytuacji, kiedy możemy skorzystać z gotowego, niezwykle smacznego produktu zrobionego tylko i wyłącznie z naturalnych składników.

Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga smażenia 12 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Gnocchi wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżeczką masła klarowanego, a następnie smażymy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 5 min na złoty kolor.
  3. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na stosunkowo cienkie plasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną 1 łyżką masła klarowanego wrzucamy pokrojone pieczarki, zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy zioła prowansalskie.
  4. Morele kroimy na półksiężyce, które przekrawamy na połówki.
  5. Żurawinę parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
  6. Rukolę łączymy z połową przygotowanego dressingu, a następnie układamy na półmisku naprzemiennie z kluseczkami, pieczarkami, morelami, żurawiną i porwaną na mniejsze kawałki szynką. Całość polewamy pozostałym dressingiem oraz posypujemy startym na tarce o małych oczkach parmezanem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Pieczarki możecie doprawić innymi, ulubionymi ziołami.

AŻ PO USZY!

To również sałatka inspirowana kuchnią włoską. Głównym bohaterem są tutaj nazywane przez nas uszkami tudzież pierożkami – Tortelloni, a do jej przygotowania wykorzystałam te z nadzieniem ANTIPASTI. Antipasti to popularne we Włoszech przekąski podawane przed głównym posiłkiem. Na takim półmisku często goszczą szynka dojrzewająca, mozzarella, kapary, oliwki czy też grillowana papryka – i tak przedstawiłam Wam składniki mojej sałatki. Z tym, że dodając Tortelloni oraz wzbogacając kompozycję o rukolę i roszponkę w bazyliowym winegrecie, otrzymujemy bardzo pożywne danie obiadowe, którym możemy się nie tylko najeść do syta, ale i zakochać w nim aż po same uszy!

Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 garść liści bazylii
  • 1 czubata łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 2 min. Wymaga smażenia 6-8 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Tortelloni gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tj. wrzucamy je do wrzącej wody z dodatkiem soli, podgrzewamy przez 2 minuty, a następnie odcedzamy.
  2. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej, kremowej konsystencji.
  3. Paprykę oczyszczamy, kroimy na plasterki, a następnie łączymy z oliwą z oliwek. Na rozgrzanej patelni grillowej układamy krążki papryki, a następnie grillujemy z dwóch stron po około 3-4 minut, jednokrotnie przewracając, do uzyskania brązowych paseczków.
  4. Kapary i oliwki kroimy na stosunkowo cienkie plasterki.
  5. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym (możemy je przekroić na pół).
  6. Tortelloni łączymy z połową przygotowanego dressingu, delikatnie mieszamy z rukolą, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z papryką, oliwkami, kaparami, podzielonymi na mniejsze kawałki plastrami szynki oraz kulkami mozzarelli, całość polewamy pozostałym dressingiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki doskonale sprawdzi się również Tortelloni z pomidorami i serem mozzarella z dodatkiem octu balsamicznego.

Brak komentarzy do "HILCONA SHOW!"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny