Przedstawiam Wam dwie przepyszne, wegańskie sałatki z grzybkami leśnymi. Do ich przygotowania wykorzystałam rewelacyjne pasty Wawrzyniec, które niedawno pojawiły się na rynku. Chciałabym Wam je zarekomendować, nie tylko z uwagi na kapitalny smak, ale co dla mnie bardzo istotne, ze względu na świetny skład. Otóż zawierają one jedynie warzywa, przyprawy oraz oleje, i co ciekawe po otwarciu można je przechowywać w lodówce aż 7 dni. Szczegółowy skład oraz ich wartości odżywcze możecie znaleźć na stronie: www.wawrzyniec.com.pl.
Wracając do samych doznań smakowych, to mamy do wyboru 4 kompozycje: (1) z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką, (2) z suszonymi pomidorami i żurawiną, (3) z grillowanym bakłażanem oraz (4) z grillowaną cukinią i curry. Wypróbowałam wszystkie i oceniam je bardzo pozytywnie – są oryginalne, aromatyczne i wyraziste w smaku. Wierzcie mi, że doskonale sprawdzają się nie tylko jako dodatek do pieczywa, zimnych przekąsek czy ciepłych dań, ale również do przygotowywania wyśmienitych sałatek. Oczywiście, szczególnie zachęcam Was do sałatkowych eksperymentów z tymi znakomitymi pastami, a jeśli lubicie sprawdzone przepisy, to polecam Wam poniższe propozycje: pierwsza z pastą z grillowanego bakłażana, a druga z grillowaną cukinią i curry. Obie sałatki smakują po prostu obłędnie!
BAKŁAŻAN W KAPELUSZU
Pastę Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem połączyłam z razowym makaronem, roszponką i leśnymi grzybkami podsmażonymi na maśle, a do tego dodałam słodką kukurydzę, karczochy w oleju oraz chrupiące pestki dyni. Tak uzyskałam niezwykle harmonijną, aromatyczną, i choć wegańską to bardzo pożywną kompozycję, o fantastycznym, oryginalnym smaku.
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki pasty Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem
- 2 garści roszponki (1 łyżka oleju ze słoiczka z karczochami)
- 3 garści grzybów leśnych (1 łyżka masła klarowanego, sól, świeżo mielony pieprz)
- 1 szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego fusilli (szczypta soli)
- 1/2 kolby kukurydzy (1 łyżeczka cukru)
- 1/2 słoiczka karczochów w oleju
- 3 łyżki pestek dyni
20 min. 15-16 min. 11-13 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i suszymy. Kroimy je na mniejsze plastry, po czym smażymy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym, co jakiś czas delikatnie mieszając przez około 6-8 min. Kiedy grzybki ładnie się zarumienią doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- Karczochy wyjmujemy z oleju, a następnie kroimy na mniejsze kawałki
- Makaron łączymy z pastą Wawrzyniec, po czym wykładamy naprzemiennie na półmisek wraz ze skropioną olejem roszponką, grzybami, kukurydzą i karczochami. Całość posypujemy pestkami dyni.
DODATKOWE UWAGI:
- Leśne grzyby możecie zastąpić pieczarkami.
CUKINIA W KAPELUSZU
Ta kompozycja łączy natomiast grzybki leśne i tym razem makaron orkiszowy, z pastą Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry. Dodałam do niej rukolę, suszone pomidory i kapary, a chrupiący dodatek stanowią pestki słonecznika. “Cukinia w kapeluszu” ma zupełnie inny smak niż sałatka z bakłażanową pastą, ale jest również niezwykle interesująca, bardzo wyrazista i mocno warzywna. Świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek zaspokajający nawet bardzo duży głód.
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki pasty Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry
- 2 garści rukoli (1 łyżka oleju z susznych pomidorów)
- 1 szklanka suchego makaronu orkiszowego penne (szczypta soli)
- 3 garści grzybów leśnych (1 łyżka masła klarowanego, sól, świeżo mielony pieprz)
- 5-6 suszonych pomidorów w oleju
- 2-3 łyżki kaparów w oleju
- 3 łyżki pestek słonecznika
20 min. 10-11 min. 11-13 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i suszymy. Kroimy je na mniejsze plastry, po czym smażymy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym, co jakiś czas delikatnie mieszając przez około 6-8 min. Kiedy grzybki ładnie się zarumienią, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy, a następnie kroimy w paseczki.
- Makaron łączymy z pastą Wawrzyniec, po czym wykładamy naprzemiennie na półmisek wraz ze skropioną olejem rukolą, grzybami, suszonymi pomidorami i kaparami. Całość posypujemy pestkami słonecznika.
DODATKOWE UWAGI:
- Leśne grzyby możecie zastąpić pieczarkami.
#CośSięKroi #Wawrzyniec #WarzywnaRewolucja #RewolucyjnePrzepisy #RewolucjaWKuchni #WolnośćZdrowieWarzywa
5 komentarzy do "GRZYBOWA REWOLUCJA"
Żona-Wrona 24 października 2017 (12:57)
Co za fantastyczna propozycja! Musze wypróbować te pasty koniecznie, dziś kupie po drodze z pracy! Dzięki Justasalad!
Grażka 23 października 2017 (19:50)
Grilowana cukinia czy bakłażan z takimi składnikami to “bomba w kapeluszu”, ale czy mogę zastąpić grzyby leśne pieczarkami?
Just a SALAD 23 października 2017 (21:19)
🙂 Pieczarka to w końcu też grzyb – sałatki z nimi będą równie smakowite!
joanna 23 października 2017 (15:23)
Uwielbiam te pasty!!! Uwielbia je też młoda – mają dobry skład i ciekawy smak. Taki moim zdaniem “dorosły” – ale cóż:P Dobrze przyprawione zdrowie jak dla mnie:P
Just a SALAD 23 października 2017 (16:26)
Czyli Twoja córa, po prostu ceni naturalne i zdrowe produkty o wyrafinowanym smaku 🙂