GRZYBOWA REWOLUCJA

Przedstawiam Wam dwie przepyszne, wegańskie sałatki z grzybkami leśnymi. Do ich przygotowania wykorzystałam rewelacyjne pasty Wawrzyniec, które niedawno pojawiły się na rynku. Chciałabym Wam je zarekomendować, nie tylko z uwagi na kapitalny smak, ale co dla mnie bardzo istotne, ze względu na świetny skład. Otóż zawierają one jedynie warzywa, przyprawy oraz oleje, i co ciekawe po otwarciu można je przechowywać w lodówce aż 7 dni. Szczegółowy skład oraz ich wartości odżywcze możecie znaleźć na stronie: www.wawrzyniec.com.pl.

Wracając do samych doznań smakowych, to mamy do wyboru 4 kompozycje: (1) z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką, (2) z suszonymi pomidorami i żurawiną, (3) z grillowanym bakłażanem oraz (4) z grillowaną cukinią i curry. Wypróbowałam wszystkie i oceniam je bardzo pozytywnie – są oryginalne, aromatyczne i wyraziste w smaku. Wierzcie mi, że doskonale sprawdzają się nie tylko jako dodatek do pieczywa, zimnych przekąsek czy ciepłych dań, ale również do przygotowywania wyśmienitych sałatek. Oczywiście, szczególnie zachęcam Was do sałatkowych eksperymentów z tymi znakomitymi pastami, a jeśli lubicie sprawdzone przepisy, to polecam Wam poniższe propozycje: pierwsza z pastą z grillowanego bakłażana, a druga z grillowaną cukinią i curry. Obie sałatki smakują po prostu obłędnie!

Wawrzyniec
Wawrzyniec

BAKŁAŻAN W KAPELUSZU

Pastę Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem połączyłam z razowym makaronem, roszponką i leśnymi grzybkami podsmażonymi na maśle, a do tego dodałam słodką kukurydzę, karczochy w oleju oraz chrupiące pestki dyni. Tak uzyskałam niezwykle harmonijną, aromatyczną, i choć wegańską to bardzo pożywną kompozycję, o fantastycznym, oryginalnym smaku.

Bezmleczna Wegańska Wegetariańska

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki pasty Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem
  • 2 garści roszponki (1 łyżka oleju ze słoiczka z karczochami)
  • 3 garści grzybów leśnych (1 łyżka masła klarowanego, sól, świeżo mielony pieprz)
  • 1 szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego fusilli (szczypta soli)
  • 1/2 kolby kukurydzy (1 łyżeczka cukru)
  • 1/2 słoiczka karczochów w oleju
  • 3 łyżki pestek dyni

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 15-16 min. Wymaga smażenia 11-13 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
  3. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  4. Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i suszymy. Kroimy je na mniejsze plastry, po czym smażymy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym, co jakiś czas delikatnie mieszając przez około 6-8 min. Kiedy grzybki ładnie się zarumienią doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  5. Karczochy wyjmujemy z oleju, a następnie kroimy na mniejsze kawałki
  6. Makaron łączymy z pastą Wawrzyniec, po czym wykładamy naprzemiennie na półmisek wraz ze skropioną olejem roszponką, grzybami, kukurydzą i karczochami. Całość posypujemy pestkami dyni.

DODATKOWE UWAGI:

  • Leśne grzyby możecie zastąpić pieczarkami.
Wawrzyniec
Wawrzyniec
Wawrzyniec

CUKINIA W KAPELUSZU

Ta kompozycja łączy natomiast grzybki leśne i tym razem makaron orkiszowy, z pastą Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry. Dodałam do niej rukolę, suszone pomidory i kapary, a chrupiący dodatek stanowią pestki słonecznika. „Cukinia w kapeluszu” ma zupełnie inny smak niż sałatka z bakłażanową pastą, ale jest również niezwykle interesująca, bardzo wyrazista i mocno warzywna. Świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek zaspokajający nawet bardzo duży głód.

Bezmleczna Wegańska Wegetariańska

SKŁADNIKI:

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 10-11 min. Wymaga smażenia 11-13 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  3. Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i suszymy. Kroimy je na mniejsze plastry, po czym smażymy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym, co jakiś czas delikatnie mieszając przez około 6-8 min. Kiedy grzybki ładnie się zarumienią, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  4. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy, a następnie kroimy w paseczki.
  5. Makaron łączymy z pastą Wawrzyniec, po czym wykładamy naprzemiennie na półmisek wraz ze skropioną olejem rukolą, grzybami, suszonymi pomidorami i kaparami. Całość posypujemy pestkami słonecznika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Leśne grzyby możecie zastąpić pieczarkami.
Wawrzyniec
Wawrzyniec
Wawrzyniec

#CośSięKroi #Wawrzyniec #WarzywnaRewolucja #RewolucyjnePrzepisy #RewolucjaWKuchni #WolnośćZdrowieWarzywa

5 komentarzy do "GRZYBOWA REWOLUCJA"

  • comment-avatar
    Żona-Wrona 24 października 2017 (12:57)

    Co za fantastyczna propozycja! Musze wypróbować te pasty koniecznie, dziś kupie po drodze z pracy! Dzięki Justasalad!

  • comment-avatar
    Grażka 23 października 2017 (19:50)

    Grilowana cukinia czy bakłażan z takimi składnikami to „bomba w kapeluszu”, ale czy mogę zastąpić grzyby leśne pieczarkami?

    • comment-avatar
      Just a SALAD 23 października 2017 (21:19)

      🙂 Pieczarka to w końcu też grzyb – sałatki z nimi będą równie smakowite!

  • comment-avatar
    joanna 23 października 2017 (15:23)

    Uwielbiam te pasty!!! Uwielbia je też młoda – mają dobry skład i ciekawy smak. Taki moim zdaniem „dorosły” – ale cóż:P Dobrze przyprawione zdrowie jak dla mnie:P

    • comment-avatar
      Just a SALAD 23 października 2017 (16:26)

      Czyli Twoja córa, po prostu ceni naturalne i zdrowe produkty o wyrafinowanym smaku 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny