GRA W ZIELONE

To bezwzględnie zielona, pełna witamin i minerałów sałatka, którą tworzą słodko-kwaśne owoce kiwi, chrupiący, charakterystyczny w smaku seler naciowy, słodkawy groszek cukrowy, a także dodający ostrości szczypiorek. W tym roślinnym towarzystwie fenomenalnie odnajduje się aromatyczny ser, oczywiście z zieloną pleśnią! To niesamowicie smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu, a przy tym oryginalna kompozycja, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanych i pieczonych mięs, ale także na przystawkę tudzież lekką kolację.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 garść liści bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 4 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2-4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż powstanie sos o jednolitej konsystencji.
  2. Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku, dodajemy odrobinę cukru i soli, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Kiwi obieramy, a następnie kroimy w półplasterki, które następnie dzielimy jeszcze na połówki.
  4. Łodygi selera kroimy na cienkie plasterki.
  5. Ser pleśniowy kroimy w kostkę.
  6. Szczypior drobno siekamy, wraz z białymi częściami.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy ją dressingiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam japońską sałatę mizunę, która przypomina rukolą, jest jednak znacznie łagodniejsza w smaku. Możecie ją pominą lub zastąpić właśnie rukolą bądź ulubionymi zielonymi kiełkami.
  • Groszek cukrowy możecie zastąpić zielonym groszkiem mrożonym.
  • Z uwagi na kolorystykę sałatki wykorzystałam do jej przygotowania ser z zieloną pleśnią, ale równie dobrze możecie użyć ten z niebieską pleśnią.

3 komentarze do "GRA W ZIELONE"

  • comment-avatar
    Ania 13 czerwca 2017 (08:39)

    Czekam z niecierpliwością na groszek cukrowy ? na razie sałatka tylko z mrożonym. Już niedługo wypróbuję przepis ?

    • comment-avatar
      Just a SALAD 17 czerwca 2017 (14:38)

      Ja też uwielbiam świeży groszek cukrowy! Zachęcam do wypróbowania przepisu z mrożonym groszkiem i wzięcia udziału w urodzinowym foto-konkursie na FB!

  • comment-avatar
    Żona-Wrona 22 maja 2017 (13:23)

    Ta sałatka / fotografia jest tak piękna, ze aż nierzeczywista. Zjadłabym razem z talerzem – bardzo ładnym zresztą, chyba nowy?

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny