FRANCUSKI POCZĘSTUNEK

Kuchnia francuska zdecydowanie kojarzy się z wyrafinowanymi i eleganckimi daniami, bogatymi w finezyjne składniki, które tworzą ciekawe kombinacje smaków. Taka jest właśnie zaproponowana przeze mnie sałatka. Mamy tu podaną na listkach rukoli i roszponki, przepyszną Szynkę Bajońską, słodkie winogrona, a także aromatyczny kozi ser połączony z prażonymi kasztanami. Całość zwieńczona dressingiem wzbogaconym ziołami prowansalskimi, smakuje po prostu obłędnie! Serdecznie polecam jako przystawka na uroczyste spotkanie w gronie przyjaciół tudzież na romantyczną kolację, do której warto podać  kieliszek starannie wyselekcjonowanego francuskiego wina.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
248,2 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 4-5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Kasztany obieramy z łupin, siekamy, a następnie prażymy na suchej patelni (ok. 4-5 min), pamiętając o jej częstym potrząsaniu. [Przekładamy je do miseczki i odstawiamy do przestygnięcia. Uważajcie, aby nie prażyć kasztanów zbyt długo, gdyż stwardnieją i nie będą tak smaczne.
  3. Winogrona przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
  4. Roladkę koziego sera kroimy na plasterki około 0,5 cm grubości. Przekrawamy je na pół, a następnie każdy półplasterek dociskamy do posiekanych kasztanów, tak aby jedna strona serka została nimi całkowicie oblepiona.
  5. Na talerzu układamy naprzemiennie rukolę z roszponką, winogrona oraz porwaną na mniejsze kawałki szynkę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec pomiędzy składnikami układamy kasztanowe serki.

DODATKOWE UWAGI:

  • Kasztany możecie zastąpić innymi ulubionymi orzechami.
Francuski poczęstunek
Francuski poczęstunek
Francuski poczęstunek
Francuski poczęstunek
Francuski poczęstunek

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g248,2 kcal10,5 g18,4 g10,6 g1,1 g
Cała sałatka (2 porcje)426 g1057,4 kcal44,7 g78,3 g45,0 g4,9 g
ALERGENY: mleko i pochodne, gorczyca

2 komentarze do "FRANCUSKI POCZĘSTUNEK"

  • comment-avatar
    Barbara P. 2 grudnia 2018 (16:54)

    Bardzo wykwintnie. Nie jadłam jeszcze takiego połączenia smaków.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 2 grudnia 2018 (23:57)

      Naprawdę warto spróbować!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny