Tej melodii nie może zabraknąć na karnawałowej imprezie! Francuski klimat tworzą tu smakowite Kabanosy z Sokołowa zawinięte w ciasto francuskie oraz kremowy camembert. Do tego patisony, pomidorki koktajlowe, pestki słonecznika oraz rukola z roszponką w czosnkowo-musztardowym winegrecie. Całość tworzy niezwykle spójną kompozycję, która nie tylko zachwyca smakiem, ale także intryguje bardzo ciekawym wyglądem! Co więcej, sałatka jest bardzo pożywna, a jej przygotowanie wcale nie zabiera dużo czasu. Doskonale sprawdzi się na spotkanie w większym gronie znajomych!
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść rukoli
- 1 duża garść roszponki
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego (ok. 140 g)
- 1/2 Kabanosów Francuskich SOKOŁÓW (1 jajko S)
- 8 patisonów konserwowych
- 120 g sera camembert
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 1 pęczek szczypiorku
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 5 min. 12-15 min. 6 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Kabanosy kroimy na kawałki około 2 cm długości. Połowę przekrojonego wzdłuż ciasta francuskiego dzielimy naprzemiennie na trójkąty równoramienne o podstawie około 1,8 cm (raz podstawa jest na dole arkusza, a raz w jego górnej części). U podstawy każdego trójkąta kładziemy kawałek kabanosa, a następnie zwijamy je w ruloniki. Tak przygotowane zawiniątka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Całość pieczmy około 12-15 min, aż ruloniki ładnie się zarumienią.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Patisony wyjmujemy z zalewy, osuszamy i kroimy na plasterki.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Dobrze schłodzony ser camembert kroimy w kostkę.
- Tuż przed podaniem rukolę i roszponkę skrapiamy połową przygotowanego dressingu, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie ze wszystkimi składnikami sałatki. Na koniec całość polewamy pozostałym sosem.
Brak komentarzy do "FRANCUSKA MELODIA"