FRANCUSKA MELODIA

Tej melodii nie może zabraknąć na karnawałowej imprezie! Francuski klimat tworzą tu smakowite Kabanosy z Sokołowa zawinięte w ciasto francuskie oraz kremowy camembert. Do tego patisony, pomidorki koktajlowe, pestki słonecznika oraz rukola z roszponką w czosnkowo-musztardowym winegrecie. Całość tworzy niezwykle spójną kompozycję, która nie tylko zachwyca smakiem, ale także intryguje bardzo ciekawym wyglądem! Co więcej, sałatka jest bardzo pożywna, a jej przygotowanie wcale nie zabiera dużo czasu. Doskonale sprawdzi się na spotkanie w większym gronie znajomych!

Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 12-15 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Kabanosy kroimy na kawałki około 2 cm długości. Połowę przekrojonego wzdłuż ciasta francuskiego dzielimy naprzemiennie na trójkąty równoramienne o podstawie około 1,8 cm (raz podstawa jest na dole arkusza, a raz w jego górnej części). U podstawy każdego trójkąta kładziemy kawałek kabanosa, a następnie zwijamy je w ruloniki. Tak przygotowane zawiniątka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Całość pieczmy około 12-15 min, aż ruloniki ładnie się zarumienią.
  3. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  4. Patisony wyjmujemy z zalewy, osuszamy i kroimy na plasterki.
  5. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  6. Szczypiorek drobno siekamy.
  7. Dobrze schłodzony ser camembert kroimy w kostkę.
  8. Tuż przed podaniem rukolę i roszponkę skrapiamy połową przygotowanego dressingu, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie ze wszystkimi składnikami sałatki. Na koniec całość polewamy pozostałym sosem.

Brak komentarzy do "FRANCUSKA MELODIA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny