FETA PRZY GRILLU

Lekka, orzeźwiająca, pełna kolorów i smaków lata… taka właśnie powinna być sałatka towarzysząca grillowym daniom. Arbuz połączony z borówkami, pomidorami, słoną fetą i miętą to przepyszna, a przy tym prosta i szybka w przygotowaniu kompozycja, która rewelacyjnie odnajdzie się na przyjęciu w ogrodzie. Będzie znakomitym dodatkiem do grillowanego steka wołowego tworząc tym samym eleganckie, niebanalne danie, które z pewnością docenią nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 1 garść mixu sałat
  • 3 żółte pomidory
  • 1 plaster arbuza (około 30 kostek)
  • 80 g sera feta
  • 2/3 szklanki borówek
  • 1 garść listków mięty
  • oliwa z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • 2 steki z Rostbefu Uczta Qulinarna Sokołów (ok. 300 g)
  • olej do grillowania, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Czas przygotowywania 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomidory przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na plasterki.
  2. Arbuza pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.
  3. Ser feta kroimy w kostkę.
  4. Na półmisek wykładamy sałatę, na niej układamy pomidory, a następie kostki arbuza i fety oraz borówki. Całość polewamy oliwą doprawiamy solą, kolorowym pieprzem i posypujemy listkami mięty.
  5. Mięso wyciągamy z lodówki na około 15 minut przed grillowaniem. Chwilę przed wrzuceniem steka na ruszt nacieramy go olejem i posypujemy pieprzem oraz solą. Mięso wrzucamy na gorący ruszt i grillujemy z obydwu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru oraz pożądanego stopnia wysmażenia. Gotowego steka zdejmujemy z grilla i odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło. Podajemy z sałatką.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowywania steków polecam wykorzystać aplikację  Stek Timer Sokołów (więcej informacji) – mięso wychodzi idealnie wysmażone!

Brak komentarzy do "FETA PRZY GRILLU"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny