FANTAZJA GÓRALA

Finezyjne danie z grillowanym oscypkiem, kalafiorem, czereśniami i dressingiem z dodatkiem cynamonu. To niekonwencjonalne zestawienie smakuje naprawdę wyśmienicie. Szczególnie polecam na kolację w letnie, upalne dni. Jestem przekonana, że nie będziecie żałować jeśli sałatka ta stanie się rzeczywistością i zagości na Waszych stołach.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

MARYNATA DO KALAFIORA:

  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga smażenia 3 min. Wymaga pieczenia 25 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Odrywamy od szpinaku twarde łodyżki i po umyciu dobrze osuszamy.
  3. Łączymy wszystkie składniki marynaty.
  4. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki obtaczamy dokładnie w marynacie (najlepiej wykorzystać pędzel), a następnie układamy na blaszce. Kalafiora pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (funkcja góra-dół). Kliknij tutaj i zobacz jak kalafior wygląda po upieczeniu.
  5. Czereśnie przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
  6. Na rozgrzanej patelni grillowej układamy plastry oscypka (około 5 mm grubości). Smażymy około 1,5 minuty (bez dotykania), a następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 1,5 minuty. Ser powinien być złoty i pokryty ciemnymi paseczkami. Po lekkim przestygnięciu, plastry sera możemy pokroić w paseczki.
  7. Szpinak łączymy z dressingiem i wykładamy na półmisek lub talerze. następnie układamy różyczki kalafiora, czereśnie i ser, a całość polewamy kremowym octem balsamicznym.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli nie macie patelni grillowej, ser możecie usmażyć na zwykłej patelni (w taki sam sposób).
  • Polecam aby oscypek usmażyć tuż przed podaniem sałatki, wówczas sera nie kroimy tylko układamy całe, jeszcze ciepłe plastry.
  • Zamiast oscypka możecie użyć ser halloumi.

3 komentarze do "FANTAZJA GÓRALA"

  • comment-avatar
    Gosia 26 sierpnia 2016 (11:44)

    Dotychczas cynamon kojarzył mi się wyłącznie ze słodkościami… A tu taka niespodzianka, pełne zaskoczenie i wspaniała kompozycja, eksplozja smaków. Szkoda, że sezon czereśni już za nami i trzeba będzie poczekać do przyszłego roku. Chyba że masz jakiś pomysł czym zastąpić czereśnie?

    • comment-avatar
      Just a SALAD 26 sierpnia 2016 (15:50)

      Powiem szczerze, że sama byłam zaskoczona niezwykle smakowitym efektem eksperymentu z cynamonem! Szczerze więc polecam spróbować. Czereśnie proponuję zastąpić czarną lub czerwoną porzeczką albo świeżymi figami, które już nieśmiało pojawiają się w sprzedaży – figi dodałabym w duecie z granatem. Zimą sięgnęłabym po suszone wiśnie lub suszoną żurawinę.

  • comment-avatar
    Agatka 24 czerwca 2016 (14:24)

    Wygląda wyśmienicie. Kolejna na liście do zrobienia. A zdjęcia przepiękne.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny