EUFORIA FARMERA

Zdumiewająca sałatka, która z uwagi na wielość, bardzo konkretnych w smaku składników, już na poziomie przepisu może budzić skrajne emocje. Kasza jaglana, indyk w pikantnej oprawie, słodziutka czereśnia, oryginalny w smaku bób oraz aromatyczne orzechy. Ta na pierwszy rzut oka, dość przytłaczająca kompozycja, w mojej ocenie jest fenomenalnym połączeniem smaków. Polecam ją szczególnie wielbicielom niebanalnych, wyrafinowanych, a zarazem treściwych potraw. Co prawda jest dosyć pracochłonna, ale warta poświęconego jej czasu, bowiem uzyskacie oryginalne, pełnowartościowe i sycące danie o smaku, wobec którego nie można być obojętnym.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki proszku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 35 min. Wymaga gotowania 18 min. | 8-15 min. Wymaga smażenia 8 min. Wymaga pieczenia 15 min. Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i dokładnie płuczemy pod kranem z gorącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Odmierzamy 300 ml wody i zagotowujemy w szerokim garnku. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju oraz kaszę. Całość mieszamy, a następnie przykrywamy przykrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 16-18 minut. W żadnym wypadku nie mieszamy podczas gotowania. Po ugotowaniu pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut, a następnie odkrywamy przykrywkę i czekamy aż przestygnie.
  2. Bób wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy (od momentu zagotowania wody) przez około 8-15 minut. Czas gotowania zależy od preferencji smakowych oraz samego bobu. Młody bób gotuje się znacznie krócej. Najlepiej spróbować w trakcie gotowania i ocenić czy jest już smaczny, jeśli tak odcedzamy i obieramy.
  3. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy 1 łyżkę oleju, posypujemy papryką w proszku i dokładnie mieszamy. Smażymy na oleju około 6-8 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
  4. Orzechy laskowe wykładamy na blaszkę i pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (pieczenie góra-dół). Orzechy będą gotowe kiedy zarumienią się, skórka popęka, a w kuchni będzie unosił się aromat prażonych orzechów. Po przestygnięciu orzechy pocieramy chwilę w dłoniach, pozbawiając je nadmiaru spękanej skórki.
  5. Czereśnie przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
  6. Oliwę łączymy z papryką w proszku, a następnie dodajemy pieprz i sól do smaku.
  7. Do garnka z kaszą wlewamy sos, wrzucamy usmażone kawałki indyka i dokładnie mieszamy. Dokładamy 3/4 ilości przygotowanego bobu oraz czereśni i delikatnie mieszamy. Zawartość miski przekładamy do naczynia, w którym chcemy podać sałatkę, a następnie posypujemy odłożonymi czereśniami, bobem oraz orzechami laskowymi.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli jesteście uczuleni na orzechy laskowe, to po prostu je pomińcie – sałatka w takie wersji będzie również bardzo smaczna

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

2 komentarze do "EUFORIA FARMERA"

  • comment-avatar
    Kaśka 28 czerwca 2016 (21:37)

    Interesujący dobór składników, sałatka wyszła super. Nic nie trzeba zmieniać.

  • comment-avatar
    Gusia 28 czerwca 2016 (08:46)

    Wygląda bardzo smakowicie. A połączenie bobu oraz czereśni jest zaskakujące. Przepis wart spróbowania ☺

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny