ELEGANCJA FRANCJA

Camembert, winogrona czy orzechy włoskie to rarytasy, których nie może zabraknąć na francuskiej desce serów, która to stała się inspiracją do przygotowania mojej sałatki. W mojej eleganckiej propozycji znalazły się również wiosenne szparagi oraz roszponka polana winegretem z dodatkiem ziół prowansalskich. Desce serów często towarzyszą również dojrzewające wędliny, ale żeby nadać sałatce oryginalnego charakteru postanowiłam dodać tu polski akcent w postaci kabanosów. Trzymając się jednak francuskiej konwencji postawiłam na smakowite Kabanosy Francuskie z Sokołowa. Muszę powiedzieć, że efekt był znakomity. Kabanosy doskonale odnalazły się w tej wykwintnej kompozycji, czyniąc ją niesamowicie oryginalną w smaku oraz ciekawą w prezencji. Serdecznie polecam podać ją z kieliszkiem czerwonego wina, podczas eleganckiego spotkania w gronie przyjaciół lub przygotować na romantyczną kolację w wiosenny, ciepły wieczór.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
248,6 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 5 min.Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy 3 części.
  3. Kabanosy Francuskie kroimy na ukośne kawałki około 1,5 cm długości.
  4. Winogrona, w zależności od wielkości, przekrawany na połówki lub ćwiartki, jednocześnie pozbawiając ich pestek.
  5. Dobrze schłodzony ser camembert kroimy na małe kawałki np. w kostkę.
  6. Orzechy włoskie dzielimy na mniejsze kawałki.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, kabanosy, winogrona, szparagi, orzechy włoskie oraz większość przygotowanego camemberta. Całość polewamy dressingiem, a na koniec układamy pozostałe kostki sera.

DODATKOWE UWAGI:

  • Camembert możecie zastąpić serem z niebieską pleśnią.
Sałatka z kabanosami
Sałatka z kabanosami
Sałatka z kabanosami
Sałatka z kabanosami
Sałatka z kabanosami

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g248,6 kcal9,7 g21,2 g6,2 g1,2 g
Cała sałatka (2 porcje)527 g1 310 kcal51,2 g111,7 g32,8 g6,4 g
ALERGENY*: mleko i pochodne, orzechy, soja
*Kabanosy Francuskie Gold Sokołów – możliwa obecność mleka (łącznie z laktozą), selera, gorczycy

Brak komentarzy do "ELEGANCJA FRANCJA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny