DRAPIEŻNA RZEŻUCHA

Szybka w przygotowaniu, sycąca i niezwykle ciekawa w smaku sałatka z tuńczykiem. Ta drapieżna morska, ryba będąca skarbnicą wartości odżywczych, doskonale komponuje się z bardzo wieloma składnikami, dając w kuchni ogromne spektrum możliwości. Jedną z nich jest połączenie go z niebanalną i ostrą w smaku rzeżuchą oraz delikatnym serem twarogowym. Doskonałą bazą tej sałatki będzie natomiast makaron pełnoziarnisty, a dodatkami dopełniającymi kompozycję – czarne oliwki i prażone pestki dyni. Szczególnie polecam jako samodzielne, pełnowartościowe danie na lunch tudzież obiadokolację.

Z rybą

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3-4 łyżki oleju z puszki tuńczyka
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni

Wymaga Twojej pracy 15 min. Wymaga gotowania 7-12 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
  2. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  3. Oliwki odcedzamy i kroimy na plasterki.
  4. Kiedy makaron przeschnie przekładamy go do szerokiej miski. Wrzucamy tuńczyka wraz z 3-4 łyżkami oleju, dodajemy łyżkę oleju z pestek dyni, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, po czym dodajemy połowę ilości twarogu oraz rzeżuchy i ponownie mieszamy. Zawartość miski przekładamy na półmisek/talerze, a na koniec, całość posypujemy pozostałym twarogiem i rzeżuchą.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki możecie wykorzystać również inne ulubione kiełki. Zachęcam Was do ich samodzielnej uprawy, a bardzo szeroką ofertę nasion na kiełki znajdziecie w sklepie ogrodniczym Świat Kwiatów.
  • Do przygotowania sałatki użyłam gotowego twarogu sypkiego, ale równie dobrze możecie pokruszyć zwykły chudy, ser biały w kostce.

Brak komentarzy do "DRAPIEŻNA RZEŻUCHA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny