Z DBAŁOŚCI O GOŚCI

Przepyszna, prosta i szybka w przygotowaniu, a zarazem niezwykle zdrowa i pięknie prezentująca się sałatka. Czyli propozycja łącząca wszystkie najważniejsze cechy dania idealnego do zaserwowania nadciągającym gościom. Mamy tu uznawane za superfoods awokado, szczypiorek i pestki dyni. Ponadto, pełne substancji odżywczych i właściwości leczniczych suszone pomidory i oliwki, pestki słonecznika – będące jednym z najbogatszych źródeł witaminy E oraz grecką fetę z mleka owczego i koziego, która uważana jest za jeden z najzdrowszych serów. Całość połączona bogatym w błonnik i witaminy, a zarazem lekkostrawny kuskusem. Sałatkę tę w kilka chwil, możemy zamienić w pięknie prezentującą się konstrukcję. Efekt ten warto wzmocnić, podając ją na jakimś niebanalnym talerzu. Bardzo ciekawie przedstawia się oferta sklepu DAJAR. To właśnie na naczyniach z tego sklepu wylądowało już wiele moich blogowych sałatek. Jeśli będziecie mieli chęć wzbogacić zasoby swojej porcelany,  to na hasło ZDROWE-GOTOWANIE otrzymacie w nim 10% rabatu (rabat obowiązuje do 31.12.2016 r.).

Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga smażenia Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
  2. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
  3. Oliwki kroimy na plasterki.
  4. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki kroimy w kostkę, a następnie spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
  5. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
  6. Ser feta kroimy w kostkę.
  7. Szczypiorek drobno siekamy.
  8. Do miseczki z kuskus wrzucamy suszone pomidory wraz z olejem, pestki dyni i słonecznika, szczypiorek (pozostawiając odrobinę do dekoracji) oraz doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Całość mieszamy, a następnie łączymy delikatnie z serem feta i awokado. Przygotowaną sałatkę wykładamy na talerze/miseczki lub formujemy bryłę przy pomocy obręczy lub szklanki/filiżanki, a następnie dekorujemy jej wierzchołek.

DODATKOWE UWAGI:

  • Zielone oliwki możecie zastąpić czarnymi – będą również świetnie się komponowały oraz pięknie prezentowały.

Przepis bierze udział w akcji #Ambition z dbałością.

Ambition z dbałością

4 komentarze do "Z DBAŁOŚCI O GOŚCI"

  • comment-avatar
    Anna 11 listopada 2016 (19:15)

    Z przyjemnością ogląda się te sałatki, nie wiem, którą wybrać, oczywiście czekam na kolejne.

  • comment-avatar
    Monika 11 listopada 2016 (18:51)

    Smakuje równie świetnie jak wygląda

  • comment-avatar
    Jaglusia 8 listopada 2016 (16:18)

    Jak z prawdziwej restauracji! 🙂
    https://jaglusia.wordpress.com/

    • comment-avatar
      Just a SALAD 8 listopada 2016 (16:39)

      Bardzo dziękuję!