DARY LASU

Maliny, jeżyny, jagody, żurawina, orzech laskowy, a także dzika róża, sok i cukier z brzozy… wszystkie te pełne witamin i substancji odżywczych składniki, będące darami naszych polskich lasów stały się bohaterami mojej dzisiejszej kompozycji. Obok fantastycznej sałatki, z oryginalnym jagodowymi dressingiem oraz dodatkiem szynki dojrzewającej i koziego sera przygotowałam przepyszny leśny koktajl malinowo-jeżynowy, którego bazę stanowi prawdziwy cud natury – czyli sok z brzozy. Napój ten zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, wzmacnia i broni nasz organizm przed infekcjami, ma działanie oczyszczające oraz przeciwzapalne, i co bardzo ciekawe, stosuje się go również w celach leczniczych. Ja do swojego, pachnącego lasem, koktajlu dodałam sok z brzozy z sokiem z dzikiej róży OSKOŁA, który wraz z malinami, jeżynami i młodziutkimi owocami leszczyny stworzył niesamowicie odżywczy napój, który smakuje po prostu wyśmienicie! Gorąco polecam!

To już drugi leśny duet na blogu – jeśli jeszcze nie mieliście okazji, to serdecznie zapraszam Was do wypróbowania również przepisu “DRZEWKO SZCZĘŚCIA”, gdzie obok pomysłu na bardzo ciekawą sałatkę znajdziecie recepturę na tym razem egzotyczną odsłonę koktajlu przygotowanego na bazie soku z brzozy.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA JAGODOWY SOS:

SKŁADNIKI NA KOKTAJL:
/2  porcje/

Czas przygotowywania 25 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy kremowy sos o jednolitej konsystencji (gęstość regulujemy olejem).
  2. Młode orzechy laskowe łupiemy, a następnie drobno siekamy.
  3. Żurawinę parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
  4. Ser kroimy na krótkie paseczki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  5. Rukolę wykładamy na półmisek naprzemiennie z suszoną żurawiną, porwanymi na mniejsze kawałki plastrami szynki dojrzewającej oraz kozim serem. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy odrobiną soli/pieprzu i delikatnie mieszamy. Następnie wykładamy maliny, polewamy sałatkę sosem jagodowym, a na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.

PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:

  1. Młode orzechy laskowe pozbawiamy łupinek.
  2. Do blendera kielichowego wrzucamy maliny, jeżyny, 6 orzechów laskowych, wlewamy schłodzony sok z brzozy z sokiem z dzikiej róży OSKOŁA, a następnie miksujemy do połączenia wszystkich składników. Gotowy napój przelewamy do szklanek, a na koniec posypujemy drobno posiekanymi, pozostałymi orzeszkami laskowymi.

DODATKOWE UWAGI:

  • Młode orzechy laskowe możecie zastąpić gotowymi, już łuskanymi – wówczas warto je podpiec w piekarniku i pozbawić całkowicie ciemnej skórki.
  • Mrożonych jagód nie musicie wcześniej rozmrażać – wystarczy chwilkę dłużej  miksować.
  • Jeśli maliny i jeżyny, które wykorzystacie do koktajlu nie będą dość słodkie, możecie dosypać do blendera odrobinę ksylitolu.
DARY LASU. Sałatka z szynką dojrzewającą, kozim serem, malinami, orzechami laskowymi i jagodowym sosem podana z koktajlem z soku z brzozy z sokiem z dzikiej róży OSKOŁA.
DARY LASU. Sałatka z szynką dojrzewającą, kozim serem, malinami, orzechami laskowymi i jagodowym sosem podana z koktajlem z soku z brzozy z sokiem z dzikiej róży OSKOŁA.
DARY LASU. Sałatka z szynką dojrzewającą, kozim serem, malinami, orzechami laskowymi i jagodowym sosem podana z koktajlem z soku z brzozy z sokiem z dzikiej róży OSKOŁA.
DARY LASU. Sałatka z szynką dojrzewającą, kozim serem, malinami, orzechami laskowymi i jagodowym sosem podana z koktajlem z soku z brzozy z sokiem z dzikiej róży OSKOŁA.
DARY LASU. Sałatka z szynką dojrzewającą, kozim serem, malinami, orzechami laskowymi i jagodowym sosem podana z koktajlem z soku z brzozy z sokiem z dzikiej róży OSKOŁA.
DARY LASU. Sałatka z szynką dojrzewającą, kozim serem, malinami, orzechami laskowymi i jagodowym sosem podana z koktajlem z soku z brzozy z sokiem z dzikiej róży OSKOŁA.

Brak komentarzy do "DARY LASU"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny