Przedstawiam Wam absolutnie olśniewającą sałatkę, obok której nie można przejść obojętnie. Błyszczące czereśnie, smażone w balsamicznym sosie, aromatyczne orzechy laskowe, awokado, ser z niebieską pleśnią, rukola i kus kus. To na pozór szalone zestawienie, smakuje po prostu wyśmienicie! Idealna na każdą okazję, aczkolwiek szczególnie polecam latem na elegancką kolację w gronie przyjaciół – jestem przekonana, że Wasi goście będą zachwyceni!
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 1/3 szklanki suchego kuskus (sól)
- 2 garści czereśni (1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka syropu klonowego)
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 100 g sera z niebieska pleśnią
- 1 awokado (1 łyżka soku z cytryny)
- Kilka łodyżek grubego szczypiorku
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oleju lnianego o smaku cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 3 min. 12-15 min. 2-4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
- Orzechy laskowe wykładamy na blaszkę i pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (pieczenie góra-dół). Orzechy będą gotowe kiedy zarumienią się, skórka popęka, a w kuchni będzie unosił się aromat prażonych orzechów. Po przestygnięciu orzechy pocieramy chwilę w dłoniach, pozbawiając je nadmiaru spękanej skórki.
- Czereśnie drylujemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, od razu dodajemy ocet balsamiczny i syrop klonowy, a następnie smażymy przez około 3 min, na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
- Awokado kroimy na półksiężyce lub na większą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Szczypior drobno siekamy, wraz z białymi częściami.
- Kuskus dokładnie mieszamy z olejami, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie łączymy delikatnie z pozostałymi składnikami, wykładając naprzemiennie na półmisek/talerze. Rukolę łączymy z dressingiem i wykładamy na miskę lub talerze.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki użyłam olej lniany o smaku cytryny BIOOIL, ale jeśli nie macie go pod ręką możecie wykorzystać inny olej lniany lub rzepakowy wzbogacony cytryną.
Brak komentarzy do "CZEREŚNIOWY BLASK"