Absolutnie wyjątkowa słodko-wytrawna kompozycja, którą przygotowałam z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Makaronu, który przypada 25 października. W związku z tym jej głównym bohaterem jet bardzo oryginalny i niezwykle smaczny, czekoladowy makaron Lubella Mini Świderki. Połączyłam go ze słodko-kwaśnymi, jesiennymi malinkami, do tego dodałam słony ser kozi typu feta, prażone pestki dyni oraz zieloną sałatę liść dębu. Natomiast dressing powstał na bazie oleju z pestek dyni, z dodatkiem czosnku i syropu daktylowego. I tak powstała, w mojej ocenie, nieopisanie smakowita, szalenie harmonijna sałatka, która okazała się genialna w swojej prostocie! Szczególnie polecam ją wielbicielom makaronów, których ekscytują nietuzinkowe połączenia, i którzy wciąż poszukują nowych doznań smakowych.
SKŁADNIKI:
- 2 garści zielonej sałaty liść dębu
- 1 szklanka suchego makaronu Lubella Mini Świderki z czekoladą (sól, 1 łyżka oleju z pestek dyni)
- 100 g koziego sera typu feta
- 1 szklanka malin
- 3 łyżki pestek dyni
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju z pestek dyni
- 6 pestek dyni
- 1 łyżeczka syropu daktylowego
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 5 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni (zarówno te do samej sałatki, jak i te do dressingu).
- Wszystkie składniki dressingu miksujemy w młynku lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Ser kozi typu feta kroimy w kostkę.
- Makaron skrapiamy olejem z pestek dyni, a następnie wykładamy go na półmisek naprzemiennie z sałatą, malinami oraz kozim serem. Całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Dressing podajemy osobno.
DODATKOWE UWAGI:
- Kozi ser możecie zastąpić tradycyjną fetą z mleka owczego i koziego.
3 komentarze do "CZEKO-DYNIOWE ŚWIDERKI"
Żona-Wrona 25 października 2017 (14:14)
Już po malinach:( Można dodać zastąpić śliwkami?
Katarzyna 17 października 2017 (17:34)
MMM..wygląda bardzo smakowicie 🙂
Just a SALAD 17 października 2017 (18:48)
Dziękuję!