Czary mary… dorzucam KAPARY!

Jeśli w krótkim czasie chcecie wyczarować oryginalną, a jednocześnie pożywną przekąskę, która zaskoczy swoim smakiem, a jednocześnie będzie można zaserwować ją w atrakcyjny sposób, to serdecznie polecam wypróbowanie tego przepisu. Tuńczyk, papryka i kukurydza to sprawdzone połączenie, które smakuje niemalże każdemu. Do tego nadające chrupkości i wzbogacające smak pestki słonecznika oraz kuskus, który nie tylko sprawia, że danie to staje się bardziej sycące, ale też scala wszystkie składniki i pozwala uformować na talerzu ciekawy kształt.

Oryginalnego i wyrafinowanego charakteru najdą natomiast sałatce kapary. Jako że mają bardzo intensywny, słony i lekko pikantny smak, to niewielka ich ilość sprawia, że danie nabiera zupełnie innego, niepowtarzalnego wymiaru. W naszym kraju nie cieszą się jeszcze zbyt dużą popularnością, choć są bardzo łatwo dostępne i dają w kuchni ogromne możliwości. Doskonale pasują nie tylko do ryb, ale również świetnie łączą się z mięsem, serami, pomidorami i makaronami oraz  przyprawami charakterystycznymi dla kuchni śródziemnomorskiej tj. bazylią, oregano, czosnkiem, tymiankiem czy też estragonem, dzięki czemu doskonale uzupełniają ziołowe sosy sałatkowe. Co więcej, są niskokaloryczne, bogate w substancje odżywcze oraz mają szereg właściwości leczniczych. Zdecydowanie warto je mieć w swojej spiżarce, tak aby w każdej chwili jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki sprawić, że nasza sałatka stanie się niebanalną i wyszukaną kompozycją.

Bezmleczna Z rybą

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oleju z puszki tuńczyka
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 20 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga smażenia Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kuskus wsypujemy do garnuszka, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
  2. Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w drobną kosteczkę.
  3. Do garnuszka z kaszą wrzucamy kawałki tuńczyka, paprykę, kukurydzę, kapary oraz pestki słonecznika, dodajemy olej i oliwę oraz przyprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Całość dokładnie mieszamy, a następnie formujemy bryłę przy pomocy obręczy lub szklanki/filiżanki. Na koniec dekorujemy sałatkę kiełkami rzodkiewki.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do udekorowania sałatki, możecie użyć innych ulubionych kiełków.
  • Zamiast pestek słonecznika możecie użyć pestek dyni lub ich mieszanki.

3 komentarze do "Czary mary... dorzucam KAPARY!"

  • comment-avatar
    Magda 14 listopada 2016 (22:26)

    super składniki, a to podanie ! SUPER !!

  • comment-avatar
    Wieśka 11 listopada 2016 (19:04)

    Zgadzam się z poprzednim komentarzem, muszę ją zrobić.

  • comment-avatar
    Żona-Wrona 2 listopada 2016 (13:47)

    Rety, to chyba najpiękniejsza sałatka blogu. Zaraz zjem monitor!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny