Słodziutka malina i orzeźwiająca cytryna to niezwykle zgrany duet. Zresztą, nie bez przyczyny jest on coraz chętniej wykorzystywany przez producentów soków, napojów, herbat, a nawet jogurtów, czy też piwa. Ja natomiast sięgnęłam po niego aby przygotować lekką i rześką sałatkę, którą chciałabym Wam szczególnie polecić, jako dodatek do grillowanych mięs i ryb. Obok świeżych malin i skórki cytrynowej tworzą ją roszponka w lekko czosnkowym dressingu, szparagi prosto z rusztu, lekko słony ser, a do tego malinowo-cytrynowy sos. Całość okazała się niezwykle harmonijną kompozycją, która dzięki wykorzystaniu, nie tak popularnego dla wytrawnych dań, duetu maliny i cytryny, jest nie tylko bardzo smaczną, ale również niebanalną i dość zaskakującą propozycją.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 3 garści roszponki
- 3/4 szklanki malin
- 180 g sera typu feta
- 12-15 zielonych szparagów (1 łyżka oleju, sól)
- 1 duża cytryna (skórka)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1/2 szklanki malin
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 10 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Przygotowujemy sos. Maliny blendujemy, a następnie przecieramy je przez sitko, pozbywając się tym samym malutkich pestek. Dodajemy sok z cytryny, miód, olej, pieprz oraz sól i całość ponownie blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Jego gęstość i smak regulujemy olejem i sokiem z cytryny.
- Szparagi pozbawiamy twardych końcówek – można je odciąć bądź po prostu odłamać (szparagi pod wpływem nacisku same pękną w odpowiednim miejscu). Rozgrzewamy patelnie grillową, a szparagi smarujemy olejem i oprószamy solą. Grillujemy z dwóch stron po około 4-5 minut, jednokrotnie przewracając, do uzyskania brązowych paseczków. Po przestygnięciu kroimy, w zależności od długości, na pół lub na trzy części.
- Ser kroimy w kostkę.
- Cytrynę dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, a następnie ocieramy żółtą część skórki.
- Roszponkę łączymy z dressingiem, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z malinami, szparagami i serem. Całość polewamy sosem, a na koniec obsypujemy skórką z cytryny.
DODATKOWE UWAGI:
- Za sprawą soku z cytryny sałatka jest bardzo orzeźwiająca, ale jednocześnie dość kwaśna, co nie wszystkim musi odpowiadać. Pamiętajcie więc, aby dostosować ilość dodanego soku z cytryny do sowich upodobań.
3 komentarze do "CYTRYNY W MALINACH"
Ola 7 maja 2017 (17:48)
Sałatka pomysłowa i bardzo pyszna, ponadto lekka.
Just a SALAD 7 maja 2017 (18:03)
Cieszę się, że Ci posmakowała!
Kaśka 3 maja 2017 (18:43)
Sałatka w takiej kompozycji super.