CYTRYNY W MALINACH

Słodziutka malina i orzeźwiająca cytryna to niezwykle zgrany duet. Zresztą, nie bez przyczyny jest on coraz chętniej wykorzystywany przez producentów soków, napojów, herbat, a nawet jogurtów, czy też piwa. Ja natomiast sięgnęłam po niego aby przygotować lekką i rześką sałatkę, którą chciałabym Wam szczególnie polecić, jako dodatek do grillowanych mięs i ryb. Obok świeżych malin i skórki cytrynowej tworzą ją roszponka w lekko czosnkowym dressingu, szparagi prosto z rusztu, lekko słony ser, a do tego malinowo-cytrynowy sos. Całość okazała się niezwykle harmonijną kompozycją, która dzięki wykorzystaniu, nie tak popularnego dla wytrawnych dań, duetu maliny i cytryny, jest nie tylko bardzo smaczną, ale również niebanalną i dość zaskakującą propozycją.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 3 garści roszponki
  • 3/4 szklanki malin
  • 180 g sera typu feta
  • 12-15 zielonych szparagów (1 łyżka oleju, sól)
  • 1 duża cytryna (skórka)

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1/2 szklanki malin
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 15 min. Wymaga smażenia 10 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Przygotowujemy sos. Maliny blendujemy, a następnie przecieramy je przez sitko, pozbywając się tym samym malutkich pestek. Dodajemy sok z cytryny, miód, olej, pieprz oraz sól i całość ponownie blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Jego gęstość i smak regulujemy olejem i sokiem z cytryny.
  3. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek – można je odciąć bądź po prostu odłamać (szparagi pod wpływem nacisku same pękną w odpowiednim miejscu). Rozgrzewamy patelnie grillową, a szparagi smarujemy olejem i oprószamy solą. Grillujemy z dwóch stron po około 4-5 minut, jednokrotnie przewracając, do uzyskania brązowych paseczków. Po przestygnięciu kroimy, w zależności od długości, na pół lub na trzy części.
  4. Ser kroimy w kostkę.
  5. Cytrynę dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, a następnie ocieramy żółtą część skórki.
  6. Roszponkę łączymy z dressingiem, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z malinami, szparagami i serem. Całość polewamy sosem, a na koniec obsypujemy skórką z cytryny.

DODATKOWE UWAGI:

  • Za sprawą soku z cytryny sałatka jest bardzo orzeźwiająca, ale jednocześnie dość kwaśna, co nie wszystkim musi odpowiadać. Pamiętajcie więc, aby dostosować ilość dodanego soku z cytryny do sowich upodobań.
Sałatka z malinami, szparagami, fetą i skórką cytrynową.
Sałatka z malinami, szparagami, fetą i skórką cytrynową.
Sałatka z malinami, szparagami, fetą i skórką cytrynową.

3 komentarze do "CYTRYNY W MALINACH"

  • comment-avatar
    Ola 7 maja 2017 (17:48)

    Sałatka pomysłowa i bardzo pyszna, ponadto lekka.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 7 maja 2017 (18:03)

      Cieszę się, że Ci posmakowała!

  • comment-avatar
    Kaśka 3 maja 2017 (18:43)

    Sałatka w takiej kompozycji super.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny