Lekka, pełna kolorów i witamin a przy tym doskonała w smaku sałatka, którą szczególnie polecam w sezonie grillowym, jako dodatek do mięs i ryb. Mamy tutaj pomidorki koktajlowe, słodkie mango, mozzarellę, awokado i chrupiące płatki migdałowe, a całość skąpana w fenomenalnym w smaku, orzeźwiającym oleju lnianym o smaku cytryny od Laboratorium BIOOIL. Co więcej sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 nieduże mango
- 100 g mini mozzarelli
- 1 awokado (2 łyżki soku cytryny)
- 2 łyżki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju lnianego o smaku cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
15 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Z mango wykrawamy kulki lub kroimy go w kostkę.
- Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Awokado kroimy na półksiężyce, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, pomidorki, mango i awokado i mozzarellę. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania dressingu wykorzystałam olej lniany BIOOIL o smaku cytryny. Jeśli nie macie go pod ręką możecie wykorzystać inny olej i wzbogacić go sokiem z cytryny.
1 Komentarz do "CYTRYNOWE ORZEŹWIENIE"
Fitsweet.me 25 maja 2017 (10:47)
Wow, niesamowita dawka witamin.