CURRYgodny KURCZAK

Pierś z kurczaka podsmażana w przyprawie curry, to bez dwóch zdań znakomite połączenie. Znakomicie komponuje się z mango oraz sezamem. Do tego makaron, rukola oraz pomidorki koktajlowe i mamy przepyszną, pożywną oraz pełnowartościową sałatkę. Danie proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu, jak na propozycję obiadową, które zachwyca nie tylko egzotycznym smakiem, ale i pięknymi kolorami.

Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga gotowania 9 min. Wymaga smażenia 11-13 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2-4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
  2. Przygotowujemy dressing. Czosnek (jeśli używamy) ścieramy na tarce i umieszczamy z pozostałymi składnikami w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie przez około 30 sekund.
  3. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (np. w paseczki), dodajemy 1 łyżkę oleju, posypujemy przyprawą curry i dokładnie mieszamy. Smażymy na oleju około 6-8 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
  4. Sezam prażymy na suchej patelni.
  5. Mango kroimy wedle uznania na mniejsze kawałki (np. w paseczki).
  6. Pomidorki przekrawamy na pół.
  7. Kiedy makaron przeschnie przekładamy go do szerokiej miski, polewamy przygotowanym sosem, a następnie łączymy z połową ilości przygotowanego kurczaka, mango oraz sezamu. Następnie dokładamy rukolę i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na półmisek/talerze, układamy pomidorki, pozostałe kawałeczki kurczaka oraz mango, a na koniec posypujemy resztą sezamu.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam makaron Farfalle, możecie go oczywiście zastąpić innym ulubionym kształtem, niemniej jednak rekomenduję, żeby nie był on zbyt drobny.
  • Zamiast piersi z kurczaka, koniecznie z ekologicznej hodowli drobiu, możecie użyć pierś lub polędwicę z indyka.
  • W miejsce mango doskonale sprawdzi się też brzoskwinia lub nektarynka.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

9 komentarzy do "CURRYgodny KURCZAK"

  • comment-avatar
    Monika 11 kwietnia 2019 (19:25)

    Świetna sałatka! Nawet mój tata co nie przepada za sałatami zjadł włącznie z rukolą!!! Po wypróbowaniu przepisów: “Niebieskie jabłuszko”, “Tuńczyk w groszki”, “Paraboliczne papryczki” i “Kurczak currygodny” to ta ostatnia jest numer 1 !!! Ale oczywiście narazie wszystkie bardzo pyszniutkie 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 12 kwietnia 2019 (01:22)

      Bardzo mi miło! Ślicznie dziękuję za komentarz!

  • comment-avatar
    Ania 21 kwietnia 2017 (20:20)

    Świetna sałatka, super połączenie smaków, uwielbiam curry! Dodaje zdjęcie mojego dzieła:p

    15128698_10211789327035861_2114544757_n

    • comment-avatar
      Just a SALAD 22 kwietnia 2017 (00:13)

      SUPER!!! Czarny sezam wygląda jeszcze lepiej! Bardzo mi miło! Dziękuję!

  • comment-avatar
    Aga 15 marca 2017 (19:36)

    Bardzo ciekawy egzotyczny smak 🙂 Zastanawiam się tylko czy ma jakieś znaczenie to, czy czosnek się przeciska czy ściera?
    Zaintrygowal mnie ten pomysł z łososiem.

    IMG-20170313-WA0009

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 marca 2017 (20:22)

      Wow! Super! Dziękuję za komentarz. Jeśli chodzi o czosnek, to jeśli tarka ma mniejsze oczka niż praska (lub odwrotnie), wówczas sos będzie miał bardziej jednolitą konsystencję i będzie nieco delikatniejszy.

  • comment-avatar
    Wieśka 23 października 2016 (21:19)

    Sałatka godna polecenia. Zrobiłam mężowi do pracy i był zachwycony.

  • comment-avatar
    Żona-Wrona 30 września 2016 (12:56)

    A jak ktoś nie jada mięsa, to ryba mogłaby być w tym przepisie? Jaka?

    • comment-avatar
      Just a SALAD 1 października 2016 (11:40)

      Myślę, że doskonale sprawdzi się polędwica z dorsza albo filet z łososia. Rybkę pokroiłabym w kostkę, natarła olejem wymieszanym z curry i piekła w temperaturze 180 stopni (pieczenie góra-dół) przez około 15-20 minut. Żono-Wrono, narobiłaś mi smaku na taką wersję tejże sałatki!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny