CUDA NA KIJU

Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że zaproponowana kombinacja składników jest już przesadnie wymyślna ale wierzcie mi, że sałatka ta jest naprawdę niezwykła w smaku. Soczyste truskawki i słodkie buraczki doskonale łączą się z zielonymi szparagami, a dodatek koziego sera i prażonych płatków migdałowych znakomicie uzupełnia sałatkę. Całość ułożona na roszponce polanej sosem winegret, to nie tylko radość dla oka, ale przede wszystkim nadzwyczajne doznanie smakowe.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga gotowania 5 min. Wymaga smażenia 3-4 min. Wymaga pieczenia 90 min. Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek ścieramy na tarce, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Buraka szorujemy bardzo dokładnie, starając się nie uszkodzić skórki. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy olejem/oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowanego buraka kładziemy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 90 minut. Po upieczeniu odwijamy z folii i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy w plasterki, a następnie na ćwiartki.
  3. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  4. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek – można je odciąć bądź po prostu odłamać (szparagi pod wpływem nacisku same pękną w odpowiednim miejscu). W szerokim garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i odrobiną cukru, następnie wrzucamy szparagi i gotujemy je ok. 5 minut. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Jeżeli szparagi są długie przekrawamy je na pół i kiedy bardzo zależy nam na efekcie wizualnym wykorzystujemy tylko części z główkami.
  5. Truskawki kroimy na ćwiartki lub w ósemki (w zależności od wielkości).
  6. Kozi ser ścieramy na tarce o cienkich oczkach.
  7. Rukolę łączymy z dressingiem i wykładamy na miskę lub talerze. Następnie układamy buraki, truskawki, szparagi, posypujemy kozim serem i płatkami migdałowymi.

DODATKOWE UWAGI:

  • Równie dobrze możecie wykorzystać okrągłe buraki.
  • Gotowane buraki są w mojej ocenie równie smaczne, jak te pieczone. Niezależnie od sposobu ich przygotowywania rekomenduję, aby na czas obierania i krojenia założyć rękawiczki bądź robić to przez foliową torebkę.
Sałatka z rukolą, szparagami, kozim serem, truskawkami, burakami i płatkami migdałowymi.

1 Komentarz do "CUDA NA KIJU"

  • comment-avatar
    Arek 3 czerwca 2016 (11:10)

    Wygląda zabójczo…. truskawki i szparagi… mmmmiam…. 😀

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny