CHRUPIĄCE KURKI

Sprężyste, smażone z dodatkiem masła kurki, to w mojej ocenie wręcz fenomenalny składnik do sałatek, który rewelacyjnie komponują się z parmezanem i kabanosami. Do tego proponuję słodkie brzoskwinie ciasteczkowe, które świetnie łączą się z suszoną żurawiną wchodzącą w skład chrupiącego mixu od Bakalland. W nowej odsłonie „Chrupiącej Sałatki”, znalazły się jeszcze prażone w piecu ziarna słonecznika oraz płatki migdałowe, które wręcz idealnie wpasowały się w moją sałatkę. Ten bakaliowy mix, znakomicie odnajduje się w wytrawnych sałatkach dodając im jednocześnie chrupkości i słodyczy, a fakt że w jednym opakowaniu mamy aż 3 gotowe do wykorzystania składniki jest niewątpliwym autem tego produktu. Serdecznie polecam Wam zarówno „Chrupiącą sałatkę”, jak i zainspirowanie się moim przepisem – to danie smakuje wyśmienicie, jest bardzo sycące, a jego przygotowanie zajmuje niecałe 20 minut. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch, jak i obiadokolację.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 4-6 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i wysuszamy. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek, solimy, a następnie smażmy przez około 2-4 minuty aż  woda odparuje. Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę masła i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Przez cały czas smażenia kurki od czasu do czasu mieszamy, potrząsając patelnią.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
  3. Brzoskwinie ciasteczkowe dzielimy na mniejsze cząstki, a następnie polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  4. Kabanosy kroimy na kawałki długości około 0,5-1 cm, a parmezan w cienkie, prostokątne płatki (możemy do tego wykorzystać obieraczkę do warzyw).
  5. Na półmisek wykładamy naprzemiennie mix sałat, kabanosy, brzoskwinie, kurki i posypujemy bakaliami. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec układamy płatki parmezanu.

DODATKOWE UWAGI:

  • Poza sezonem kurki możecie zastąpić pieczarkami – wówczas powstanie również bardzo smaczna sałatka:”Chrupiące pieczarki”.
CHRUPIĄCE KURKI. Sałatka z kurkami, kabanosami, parmezanem, brzoskwiniami paraguayo oraz bakaliami.
CHRUPIĄCE KURKI. Sałatka z kurkami, kabanosami, parmezanem, brzoskwiniami paraguayo oraz bakaliami.
CHRUPIĄCE KURKI. Sałatka z kurkami, kabanosami, parmezanem, brzoskwiniami paraguayo oraz bakaliami.
CHRUPIĄCE KURKI. Sałatka z kurkami, kabanosami, parmezanem, brzoskwiniami paraguayo oraz bakaliami.

Brak komentarzy do "CHRUPIĄCE KURKI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny