Sprężyste, smażone z dodatkiem masła kurki, to w mojej ocenie wręcz fenomenalny składnik do sałatek, który rewelacyjnie komponują się z parmezanem i kabanosami. Do tego proponuję słodkie brzoskwinie ciasteczkowe, które świetnie łączą się z suszoną żurawiną wchodzącą w skład chrupiącego mixu od Bakalland. W nowej odsłonie “Chrupiącej Sałatki”, znalazły się jeszcze prażone w piecu ziarna słonecznika oraz płatki migdałowe, które wręcz idealnie wpasowały się w moją sałatkę. Ten bakaliowy mix, znakomicie odnajduje się w wytrawnych sałatkach dodając im jednocześnie chrupkości i słodyczy, a fakt że w jednym opakowaniu mamy aż 3 gotowe do wykorzystania składniki jest niewątpliwym autem tego produktu. Serdecznie polecam Wam zarówno “Chrupiącą sałatkę”, jak i zainspirowanie się moim przepisem – to danie smakuje wyśmienicie, jest bardzo sycące, a jego przygotowanie zajmuje niecałe 20 minut. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch, jak i obiadokolację.
SKŁADNIKI:
- 2 garści mixu sałat
- 2 garści świeżych kurek (1 łyżka oleju, 1 łyżeczka masła, sól)
- 100 g cienkich kabanosów
- 20-30 g żółtego sera np. parmezan
- 2 brzoskwinie ciasteczkowe paraguayo (2 łyżki soku z cytryny)
- 1 opakowanie mixu Chrupiąca Sałatka Bakalland (migdał płatki, słonecznik, żurawina)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 4-6 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i wysuszamy. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek, solimy, a następnie smażmy przez około 2-4 minuty aż woda odparuje. Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę masła i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Przez cały czas smażenia kurki od czasu do czasu mieszamy, potrząsając patelnią.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Brzoskwinie ciasteczkowe dzielimy na mniejsze cząstki, a następnie polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Kabanosy kroimy na kawałki długości około 0,5-1 cm, a parmezan w cienkie, prostokątne płatki (możemy do tego wykorzystać obieraczkę do warzyw).
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie mix sałat, kabanosy, brzoskwinie, kurki i posypujemy bakaliami. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec układamy płatki parmezanu.
DODATKOWE UWAGI:
- Poza sezonem kurki możecie zastąpić pieczarkami – wówczas powstanie również bardzo smaczna sałatka:”Chrupiące pieczarki”.
Brak komentarzy do "CHRUPIĄCE KURKI"