BZOWY PORANEK

Fenomen sałatek polega w mojej ocenie między innymi na tym, że doskonale sprawdzają się o każdej porze dnia, również o poranku. Moja śniadaniowa propozycja to połączenie kaszy jaglanej, roszponki, pomarańczy, daktyli, orzechów włoskich i sera białego. Jakże istotnym dopełnieniem tej kompozycji jest Dżem 100% z owoców Czarny Bez od marki Łowicz. Po połączeniu go z sokiem z pomarańczy uzyskujemy fenomenalny, aksamitny sos, który sprawia, że sałatka smakuje wręcz obłędnie. Produkt ten jest godny uwagi również z uwagi na fakt, że zawiera jedynie cukier naturalnie występujący w owocach oraz pełni funkcje prozdrowotne tj. wspomaga procesy obronne organizmu. Zacznijcie więc dzień od prawdziwej uczty, pełnej składników odżywczych, witamin i minerałów! Co więcej, sałatka ta jest prosta w przygotowaniu, bardzo pożywna oraz cieszy oko pięknym wyglądem.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 2 łyżki dżemu Łowicz Czarny bez
  • 5-6 łyżek soku z pomarańczy

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga gotowania 15 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę jaglaną wrzucamy do suchego, rozgrzanego garnka. Prażymy ją często mieszając, żeby ziarnek się nie przypaliły aż poczujemy charakterystyczny (lekko orzechowy) zapach. Wówczas zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do niego wrzątek, a następnie odcedzamy. Powtarzamy tę czynność dwukrotnie, po czym do garnka z odcedzoną kaszą wlewamy świeżą, wrzącą wodę w proporcji 2 miarki wody na 1 miarkę kaszy. Kaszę gotujemy na bardzo małych ogniu, pod przykryciem przez 15 minut, wyłączamy gaz i pozostawiamy jeszcze na 15 minut, dopiero po upływie tego czasu odkrywamy pokrywkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  2. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy kremowy dressing. Możemy również posiekać migdały i połączyć je z pozostałymi składnikami w słoiczku lub wymieszać łyżeczką. Podobnie postępujemy z sosem. Dżem łączymy z sokiem z pomarańczą przy pomocy blendera lub mieszając energicznie łyżeczką.
  3. Orzechy podprażamy na suchej patelni i zalewamy 1 łyżką syropu klonowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Pomarańczę filetujemy, a daktyle pozbawiamy pestki i kroimy na ćwiartki.
  5. Kaszę jaglaną mieszamy dokładnie z dressingiem, a następnie delikatnie łączymy z roszponką. Na talerze wykładamy naprzemiennie kaszę z roszponką oraz pomarańcze daktyle i orzechy, a na koniec całość posypujemy pokruszonym białym serem oraz polewamy bzowym sosem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam złocisty ser z niebieską pleśnią, ale sałatka będzie tak samo smaczna jeśli wykorzystacie ser z miąższem białego koloru.
  • Do karmelizowania orzechów możecie również użyć 1 łyżeczki miodu bądź 1 łyżeczki brązowego cukru.
Sałatka z kaszą jaglaną, roszponką, pomarańczą, daktylami, orzechami włoskimi, białym serem i bzowym sosem.

1 Komentarz do "BZOWY PORANEK"

  • comment-avatar
    Anna 19 lutego 2017 (20:20)

    Wygląda pięknie a podana jak na tych zdjęciach na pewno smakuje wybornie.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny