BROKUŁ DOMAGA SIĘ CURRY

Rewelacyjna w smaku, wegańska propozycja, której głównym bohaterem jest brokuł – przodownik na liście rodzimych superfoods. Bogactwo zawartych w nim substancji odżywczych czerpiemy w tej sałatce zarówno z jego kwiatów, jak i kiełków. Brokuł doskonale łączy się z suszonymi pomidorami, kaszą jęczmienną, kukurydzą i migdałami, a wzbogacenie tej kompozycji przyprawą curry sprawia, że sałatka nabiera niezwykle ciekawego aromatu i niebanalnego smaku. Polecam wykorzystać doskonale zrównoważony, ekologiczny koncentrat CURRY PROECO, ale równie dobrze możecie użyć przyprawy w proszku. Sałatka idealna na obiad, świetnie smakuje również na drugi dzień. Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsnego dodatku, to polecam wkroić do sałatki ulubione kabanosy.

Bezmleczna Wegańska Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu curry PROECO
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 27-30 min. Wymaga pieczenia 20 min. Nie wymaga smażenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu.
  2. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub postępujemy w następujący sposób. Kaszę wsypujemy na sitko i dokładnie płuczemy pod kranem, aż zacznie spływać czysta woda. Zagotowujemy wodę – proporcja wody do kaszy powinna wynosić 1:3. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju oraz kaszę. Całość mieszamy, a następnie przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. W żadnym wypadku nie mieszamy podczas gotowania. Po ugotowaniu pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut, a następnie odkrywamy przykrywkę i czekamy aż przestygnie.
  3. Brokuła gotujemy na parze lub w wodzie – w obu przypadkach przez około 7-10 min. Do wody dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz soli.
  4. Suszone pomidory kroimy w paseczki.
  5. Migdały wykładamy na blaszkę, mieszamy z odrobiną oleju (możemy wykorzystać olej z suszonych pomidorów) i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (grzanie góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą (najlepiej użyć młynka, uzyskując ziarnka średniej wielkości), mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Po ostygnięciu siekamy migdały wzdłuż, na niezbyt drobne kawałki.
  6. Kaszę mieszamy z sosem, suszonymi pomidorami, kukurydzą i kiełkami brokuła, a następnie łączmy ostrożnie z podzielonym na mniejsze kawałki brokułem. Całość przekładamy na talerze i posypujemy migdałami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do tej sałatki polecam grube kasze, więc pęczak możecie zastąpić na przykład bulgurem.
  • Żeby zaoszczędzić czas, możecie kupić gotowe solone migdały.
Sałatka z pęczakiem, brokułem, kiełkami brokuła, kukurydzą, suszonymi pomidorami, migdałami i curry.
Sałatka z pęczakiem, brokułem, kiełkami brokuła, kukurydzą, suszonymi pomidorami, migdałami i curry.

4 komentarze do "BROKUŁ DOMAGA SIĘ CURRY"

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny