Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczna, oryginalna kompozycja składników. Lekko słony kozi ser feta, orzeźwiające pomidorki, słodkie borówki i chrupiące, delikatne w smaku nerkowce, to zdecydowanie bratnie dusze. Łączy je klasyczny, czosnkowy winegret, który doskonale wydobywa smak wszystkich składników. Doskonałym dodatkiem do tej sałatki są natomiast kwiatki bratków, których słodkawy, a jednocześnie lekko pikantny smak fantastycznie wieńczy dzieło sprawiając, że sałatka nabiera bezprecedensowego wyglądu. Serdecznie polecam jako lekką przekąskę, tudzież dodatek do dania głównego.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 125 g borówki amerykańskiej
- 125 g sera koziego typu feta
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki nerkowców
- 1 garść bratków
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Nerkowce prażymy na suchej patelni.
- Ser kroimy w kostkę, a pomidorki przekrawamy na połówki.
- Rukolę łączymy z pomidorkami, borówkami, nerkowcami oraz dressingiem. Następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z kostkami sera feta. Całość dekorujemy kwiatuszkami bratków.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie macie pod ręką bratków, po prostu je pomińcie – sałatka straci nieco na efekcie wizualnym, ale będzie również bardzo smaczna.
Brak komentarzy do "BRATNIE DUSZE"