BÓB & DRÓB

Wyśmienita, lekka i pożywna, a jednocześnie elegancka sałatka, którą szczególnie polecam wielbicielom bobu, poszukujących ciekawych pomysłów na jego wykorzystanie. Otóż wyjątkowo smacznym rozwiązaniem jest połączenie tych zielonych ziarenek z szynką drobiową, serem feta oraz czarnymi oliwkami. Całość podałam natomiast na miksie sałat, posypałam chrupiącymi płatkami migdałowymi i oblałam ziołowym sosem przygotowanym na bazie jogurtu greckiego. Kompozycja ta jest zdecydowanie godną polecenia wariacją na temat bobu, która doskonale sprawdzi się na obiad tudzież kolacje w ciepłe, letnie dni.

Bezglutenowa Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 2 garści mixu sałat (oliwa z oliwek)
  • 100 g szynki drobiowej w plastrach
  • 1 i 1/2 szklanki bobu
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki płatków migdałowych

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garstka świeżych ziół (tymianek, oregano, pietruszka)
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga gotowania 8-15 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek, świeże zioła, sól oraz pieprz blendujemy z 1 łyżką jogurtu, a następnie dodajemy pozostały jogurt i dokładnie mieszamy łyżeczką, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  3. Bób wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy (od momentu zagotowania wody) przez około 8-15 minut. Czas gotowania zależy od preferencji smakowych oraz samego bobu. Młody bób gotuje się znacznie krócej. Najlepiej spróbować w trakcie gotowania i ocenić czy jest już smaczny, jeśli tak odcedzamy i obieramy.
  4. Oliwki kroimy na plasterki.
  5. Plastry szynki kroimy w paseczki.
  6. Ser kroimy w drobną kostkę.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropione oliwą liście sałaty, bób, plasterki szynki, kostki sera, oraz oliwki. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed konsumpcją, bądź podajemy go osobno.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam szynkę delikatesową z fileta (w plastrach) DRÓB PREMIUM SOKOŁÓW

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g237,4 kcal8,3 g17,8 g11,2 g2,1 g
Cała sałatka (2 porcje)423,6 g1198,7 kcal42,2 g89,7 g56,8 g10,5 g
ALERGENY: gluten, jaja, gorczyca

Brak komentarzy do "BÓB & DRÓB"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny