BEZGLUTENOWA WITALNOŚĆ

Przedstawiam Wam przepyszną, prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę z aromatycznymi, czosnkowymi grzankami przygotowanymi z chleba bezglutenowego z PIEKARNI BEZGLUTENOWEJ PUTKA. Chleb Bezglutenowy Witalny to wieloziarniste pieczywo z dużą ilością ziaren słonecznika, siemienia lnianego i dyni, którego smak jest tak dobry, że choć nie jestem na diecie bezglutenowej, to z chęcią po niego sięgam.

Serdecznie zachęcam Was do zapoznania się z ofertą nowego sklepu internetowego PUTKA BEZ GLUTENU (https://www.putka.pl/sklepbezglutenu), gdzie znajdziecie szeroki wybór wypieków ze znakiem Przekreślonego Kłosa, który został przyznany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Warto podkreślić, że wyroby te zawdzięczają swój rewelacyjny smak między innymi temu, że są bardzo świeże (codziennie wypiekane) i choć mają tylko kilkudniowe terminy przydatności, są na bieżąco wysyłane na terenie całego kraju. Jeśli nie tolerujecie glutenu, unikacie go lub wśród Waszych znajomych są takie osoby i akurat planujecie menu  na wspólne spotkanie, to na pewno nie pożałujecie jeśli skorzystacie z oferty tego sklepu. A do 15 sierpnia na hasło „Just a SALAD” do każdego złożonego zamówienia otrzymacie Bezglutenową Drożdżówkę z Morelą GRATIS! (hasło wpisujcie w koszyku w polu „Uwagi”).

Może skusicie się również na przygotowanie mojej witalnej, niezwykle smacznej i oczywiście bardzo zdrowej sałatki? Obok aromatycznych grzanek, mamy tu parmezan, brzoskwinie ciasteczkowe, paprykę, pomidorki, szczypiorek, rukolę i lekko pikantny dressing. To bardzo pożywna, prosta i szybka w przygotowaniu, bezglutenowa sałatka, która zachwyci Was swoim wyjątkowym smakiem.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • szczypta papryki ostrej w proszku
  • szczypta papryki słodkiej w proszku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 8-9 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek ścieramy na tarce, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  3. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb wraz z pociętym na plasterki czosnkiem. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 min). Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.
  4. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki, a pomidorki przekrawamy na połówki.
  5. Brzoskwinie ciasteczkowe dzielimy na mniejsze cząstki, a następnie polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  6. Szczypior drobno siekamy, wraz z białymi częściami.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, pomidorki, paprykę, cząstki brzoskwini ciasteczkowej, pestki dyni i płatki parmezanu. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy witalnymi grzankami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Olej z pestek winogron możecie zastąpić olejem rzepakowym lub ryżowym.
BEZGLUTENOWA WITALNOŚĆ. Sałatka z grzankami z chleba bezglutenowego, rukolą, ufo, parmezanem, pomidorkami, papryką ramiro i pestkami słonecznika.
BEZGLUTENOWA WITALNOŚĆ. Sałatka z grzankami z chleba bezglutenowego, rukolą, ufo, parmezanem, pomidorkami, papryką ramiro i pestkami słonecznika.
BEZGLUTENOWA WITALNOŚĆ. Sałatka z grzankami z chleba bezglutenowego, rukolą, ufo, parmezanem, pomidorkami, papryką ramiro i pestkami słonecznika.
BEZGLUTENOWA WITALNOŚĆ. Sałatka z grzankami z chleba bezglutenowego, rukolą, ufo, parmezanem, pomidorkami, papryką ramiro i pestkami słonecznika.
BEZGLUTENOWA WITALNOŚĆ. Sałatka z grzankami z chleba bezglutenowego, rukolą, ufo, parmezanem, pomidorkami, papryką ramiro i pestkami słonecznika.

Brak komentarzy do "BEZGLUTENOWA WITALNOŚĆ"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny