BAŁKAŃSKA PRZYGODA

Kuchnia bałkańska jest niezwykle różnorodna – pełno w niej aromatycznych potraw z mięs i ryb, a jednocześnie jest bardzo bogata w warzywa oraz nabiał. Istotną rolę odgrywa w niej cukinia – również młoda podawana na surowo, papryka oraz pomidory, chętnie dodawana jest również kukurydza oraz szczypior. Te właśnie warzywa w sosie czosnkowo paprykowym na bazie jogurtu, stały się podstawą mojej sałatki. Króluje tu natomiast wyśmienity ser typu bałkańskiego, który fantastycznie łączy się z ów regionalnymi warzywami. Ja do przygotowania tejże sałatki wykorzystałam BALSYR – nowość w ofercie SERENADY. Ten rewelacyjny biały ser wyprodukowany jest z mleka krowiego, ma charakterystyczny lekko słonawy smak i idealną strukturę, dzięki czemu z łatwością możemy pokroić go w kostkę. Co więcej w jego skład wchodzi tylko mleko, sól i bakterie fermentacji mlekowej. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a przy tym lekka, orzeźwiająca, aczkolwiek wyrazista w smaku. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb, zwłaszcza z grilla oraz przygotowanych z dodatkiem przypraw charakterystycznych dla bałkańskich dań m.in. czosnku, papryki, cząbru, gorczycy i bazylii.

Bezglutenowa Wegetariańska

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 200 g jogurtu typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 6 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4-6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy go dokładnie z pozostałymi składnikami sosu.
  2. Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem. Gotujemy ją przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
  3. Cukinię kroimy na plasterki, a następnie w paseczki.
  4. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na wąskie, krótkie paseczki.
  5. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki.
  6. Ser BALSYR kroimy w kostkę.
  7. Szczypior drobno siekamy, wraz z białymi częściami.
  8. Na półmisek wykładamy naprzemiennie sałatę, warzywa oraz kostki sera, tuż przed podaniem polewamy sosem, a na koniec posypujemy szczypiorkiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Surowa cukinia jest niezwykle smaczna i znakomicie odnajduje się w sałatkach, ale pamiętajcie, że musi ona być młoda i świeża.
BAŁKAŃSKA PRZYGODA. Sałatka z serem typu bałkańskiego, cukinią, papryką, pomidorkami, kukurydzą i szczypiorkiem.
BAŁKAŃSKA PRZYGODA. Sałatka z serem typu bałkańskiego, cukinią, papryką, pomidorkami, kukurydzą i szczypiorkiem.

1 Komentarz do "BAŁKAŃSKA PRZYGODA"

  • comment-avatar
    Wieśka 31 lipca 2017 (22:07)

    Po przerwie wakacyjnej pora na dobrą sałatkę. Widzę, że jest sporo fajnych, na razie wybrałam tę, wydaje się być ciekawa.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny