ALE PASZTET!

Oryginalna, smakowita, a przy tym prosta i szybka w przygotowaniu propozycja piknikowa – tj. sałatka, której podstawą są żytnie bułeczki pokryte pasztetem. Do mojego dania wykorzystałam Pasztet Dworski z kaczką Profi, który nie tylko świetnie smakuje, ale i zaskakuje bardzo dobrym składem. Mamy tu bowiem mięso z kaczki (25%), tłuszcz wieprzowy, mięso wieprzowe (20%), wątrobę z kurcząt (18%), jaja, cebulę, sól, czosnek i przyprawy. Nie dodano do niego żadnych zagęszczaczy, ulepszaczy ani MOM-u. Warto też wspomnieć, że jest to produkt bezglutenowy.

Wracając jednak do mojej piknikowej kompozycji, to bułeczkę z pasztetem pokryłam kiełkami połączonymi z podsmażonymi kurkami, wędzonym żółtym serem, ogórkami konserwowymi, rzodkiewkami oraz dodatkowo wzbogaciłam migdałami. I tak uzyskałam bardzo pożywną, bogatą w smaki, a jednocześnie niezwykle harmonijną sałatkę, której dodatkowym autem jest oryginalna forma podania. Serdecznie polecam ją na „danie główne” podczas wakacyjnego/weekendowego pikniku, na który warto dodatkowo spakować słoiczek ogóreczków, rzodkiewki, migdały, a także pomidorki koktajlowe.

Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 3-6 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i wysuszamy. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek, solimy, a następnie smażmy przez około 2-4 minuty aż  woda odparuje. Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę masła i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Przez cały czas smażenia kurki od czasu do czasu mieszamy, potrząsając patelnią.
  2. Serowe warkoczyki kroimy na krótkie (ok. 0,5-1 cm) paseczki.
  3. Ogóreczki przekrawamy wzdłuż na połówki, a rzodkiewki kroimy w słupki.
  4. Migdały drobno siekamy.
  5. Do miski wrzucamy kurki, ser, ogórki, rzodkiewki, migdały i kiełki. Całość skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie delikatnie mieszamy.
  6. Bułki przekrawamy na połówki, smarujemy je pasztetem, a następnie układamy na nich przygotowaną sałatkę.

DODATKOWE UWAGI:

  • Na piknik najlepiej spakować sałatkę w pojemnik, a bułeczki posmarowane pasztetem zabrać osobno. Całość łączymy tuż przez spożyciem.
  • Zapraszam na stronę PROFI: www.profi.com.pl
ALE PASZTET! Sałatka piknikowa na bułeczce z pasztetem PROFI.
ALE PASZTET! Sałatka piknikowa na bułeczce z pasztetem PROFI.
ALE PASZTET! Sałatka piknikowa na bułeczce z pasztetem PROFI.
ALE PASZTET! Sałatka piknikowa na bułeczce z pasztetem PROFI.

zBLOGowani.pl

Brak komentarzy do "ALE PASZTET!"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny