AGRESTOWA MAMYfaktura

Chyba każdy z nas bez trudu potrafi wspomnieć choć jedno danie kojarzące się z rodzinnym domem, które najlepiej na świecie przygotowuje ukochana Mama. Ja takich potraw mogę wskazać bardzo wiele, gdyż moja Mama jest absolutną mistrzynią kulinarnej sztuki, a jeśli rozmawiamy o kuchni tradycyjnej, to już na pewno nie ma sobie równych!

Jednym z takich dań, które zawsze będzie kojarzyć się z moją Mamą jest kaczka z agrestowym musem. Ja do swojej sałatki inspirowanej tradycyjną, maminą kuchnią wykorzystałam konfiturę agrestową marki Manufaktura Wielkopolska, która bezbłędnie przywołała smak tej, przygotowywanej przez moją Mamę. To właśnie odkrycie tego wyrobu stało się impulsem do wykonania kaczki wzorowanej na przepisie mojej Mamy i tym samym zabrania moich przyjaciół w sentymentalną podróż do kuchni z mojego dzieciństwa. Pierś z kaczki podałam ze świeżą morelą, pietruszką z chili karmelizowaną w rewelacyjnym miodzie faceliowym – kolejnym znakomitym wyrobem z Manufaktury Wielkopolskiej oraz płatkami migdałowymi. Całość smakowała absolutnie wyśmienicie!

Serdecznie zachęcam Was do przygotowania tego dania, a także wypróbowania produktów z Manufaktury Wielkopolskiej, które do 30 czerwca 2019 na hasło: durszlak10 możecie w e-sklepie www.manufaktura-wielkopolska.pl zakupić z 10% rabatem.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 garść roszponki
  • 1 pierś z kaczki 250 g (sól himalajska, świeżo mielony pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka listków majeranku)
  • 1 korzeń pietruszki (olej rzepakowy, świeżo mielone płatki chili, sól, 1 łyżeczka Miodu Faceliowego Manufaktura Wielkopolska)
  • 2 morele
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 3 łyżeczki Konfitury Agrestowej Manufaktura Wielkopolska

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 płaska łyżeczka Miodu Faceliowego Manufaktura Wielkopolska
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga smażenia 19-22 min.Wymaga pieczenia 6-7 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 1 duża porcja

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  3. Korzeń pietruszki kroimy na cienkie plasterki, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Po około 2-3 minutach dodajemy sól, mielone płatki chili oraz miód. Całość smażymy jeszcze przez około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż pietruszka ładnie się zarumieni.
  4. Pierś z kaczki, w temperaturze pokojowej, nacinamy od strony skóry tworząc kratkę (czynimy to delikatnie aby nie naruszyć mięsa). Oprószamy ją solą oraz świeżo mielonym pieprzem i układamy na lekko rozgrzanej patelni skórą do dołu. Kaczkę smażymy na niedużym ogniu, stopniowo wytapiając tłuszcz. Po około 12 minutach przewracamy mięso na drugą stronę i smażymy jeszcze  przez około 2-3 minuty. Następnie pierś smarujemy majerankiem połączony z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i układamy skórką do góry w naczyniu do zapiekania. Kaczkę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 6-7 minut. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawiamy na około 5 minut aby odpoczęło, a następnie kroimy na plasterki.
  5. Morele przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, a następnie kroimy na półksiężyce.
  6. Na krawędziach półmiska układamy naprzemiennie roszponkę, morele, pietruszkę i płatki migdałowe, natomiast wewnątrz pozostawiamy jedynie zielone listki. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na środku układamy pokrojone na plastry kawałki kaczki, które posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz pokrywamy konfiturą z agrestu.

DODATKOWE UWAGI:

  • Morele możecie zastąpić brzoskwiniami.
Summary
Published On

Brak komentarzy do "AGRESTOWA MAMYfaktura"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny