TRELE MORELE, A SALAMI BĘC!

Rukola, makaron z pomidorowym pesto i dodatkiem pestek dyni oraz ser feta to połączenie, które tworzy harmonijną kompozycję i raczej nie budzi żadnych kontrowersji. Dodanie natomiast suszonych moreli i nieoczkowana wizyta salami, może się już jednak wydawać dosyć zaskakujące. Zapewniam jednak Was, że otrzymujemy niesamowicie smaczne, pożywne i zarazem oryginalne w smaku danie, które doskonale sprawdzi się na na przykład na karnawałowej imprezie tudzież spotkaniu w gronie przyjaciół.

Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA PESTO:

  • 4-5 suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 9 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  2. Ser typu feta wkładamy do zamrażalnika na około 30-40 minut. Będziemy go ścierać na tarce o cienkich oczkach, ale dopiero wtedy, gdy wszystkie składniki sałatki będą już przygotowane.
  3. Przygotowujemy pesto. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki pesto, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Konsystencję regulujemy olejem – pesto powinno być gęste, ale jednocześnie wilgotne.
  4. Salami kroimy w paseczki.
  5. Morele parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), wysuszamy, a następnie kroimy w paseczki.
  6. Makaron łączymy dokładanie z przygotowanym pesto. Na półmisek wykładamy rukolę, skrapiamy ją olejem z suszonych pomidorów (możemy dodać odrobinę soli i pieprzu), a następnie wykładamy równomiernie makaron wymieszany z pesto. Bezpośrednio nad półmiskiem ścieramy, wyjęty (bezpośrednio) z zamrażalnika ser typu feta, a następnie układamy naprzemiennie salami oraz morele. Całość możemy udekorować kilkoma listkami rukoli.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki możecie równie dobrze użyć oryginalną grecką fetę, pokrojoną w kostkę.
  • W sałatce wykorzystałam makaron CASARECCE, ale równie dobrze możecie użyć inny ulubiony kształt, polecam penne tudzież fusilli.
Sałatka z rukolą, makaronem, suszonymi morelami, salami, fetą i pomidorowym pesto.

8 komentarzy do "TRELE MORELE, A SALAMI BĘC!"

  • comment-avatar
    Aga 14 marca 2017 (23:34)

    Kolejny raz mnie zaskakujesz techniką: mrożona tarta feta! Super pomysł! W innym przepisie polewasz mięso wrzątkiem przed dodaniem przypraw, zdradzisz powód??? 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 14 marca 2017 (23:50)

      Przelewanie surowego mięsa wrzątkiem, to siła nawyku, która daje mi spokój, że wszystkie bakterie zostały wybite, a przy tym na pewno nie wpływa negatywnie na jego smak 🙂
      Cieszę się, że spodobał Ci się mój trik z fetą – pewnie wymyśliłam go wtórnie, ale byłam bardzo dumna kiedy na niego wpadłam 😉

  • comment-avatar
    Aga 7 marca 2017 (19:44)

    Idealny pomysł na lunch! 🙂 zrobiłam jeszcze raz!

    received_10154132479101106

  • comment-avatar
    Aga 4 marca 2017 (18:37)

    Zdecydowanie polecam! Wyszło przepysznie! 😀

    IMG-20170304-WA0004

    • comment-avatar
      Just a SALAD 4 marca 2017 (19:01)

      SUPER! Bardzo się cieszę!

  • comment-avatar
    Magda 4 lutego 2017 (15:24)

    Wygląda świetnie a smakuje wybornie.

  • comment-avatar
    gin 13 stycznia 2017 (16:16)

    Muszę przyznać, że mnie zaintrygowałaś taki połączeniem. Będę musiała spróbować 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 13 stycznia 2017 (16:49)

      Szczerze polecam, sałatkę robi się bardzo szybko, a efekt jest wyśmienity:)

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny